nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
derya



Kayt: 11 Arl 2007
Mesajlar: 174

MesajTarih: Cmt Eyl 13, 2008 9:47 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Namazda Üç Mertebe Vardýr

1. Mükellefiyet olarak eda edilen namaz: Ülfet alaþýmlý ve sadece Cenâb-ý Hakk’ýn emrini yerine getirmiþ olmakla sýnýrlý kýlýnan namazlar bu mertebeye dahildir. Hiç namaz kýlmamaya göre elbette ki bu da bir mertebedir. Ancak, böyle namaz sahipleri, namazý terketme mes’uliyetinden kurtulsa da namazdan elde edilebilecek feyizlere tam mazhar olamazlar.

2. Kötülüklerden koruyan namaz: Namaz insanlarý fuhþiyattan ve dinin çirkin gördüðü bütün kötülüklerden korur. Evet, Cenâb-ý Hakk, namaza böyle bir husûsiyet vermiþtir. Ne var ki, namazdan bu ölçüde istifade edebilmek, gerçek namaz ruhunu yakalamakla mümkün olur. Þuurlu eda edilmiþ her namaz, sahibini, koruyucu bir atmosfer gibi kuþatýr ve münkeratýn yol bulup ona ulaþmasýna mani olur. Efendimiz (sav) namazdaki bu hususiyeti, kapýsýnýn önünden geçen nehirde, her gün beþ defa yýkanan insanýn kirlerden temizlenmesi teþbihiyle de anlatýr. Zaten namazdaki bu husûsiyettir ki, sel sel olup üzerimize gelen münkerattan bizleri koruyup muhafaza etmektedir. Aksi halde bu kadar çirkinliðe ruhumuzun direnç göstermesi nasýl mümkün olurdu ki!..

3. Mi’rac buudlu namaz: Her dakikasý seneler kazandýrabilecek çapta kýlýnan namaz Mi’rac televvünlü namazdýr. Böyle bir namazý yakalamak çok zordur ve ancak seçkin ruhlara mahsustur; ama yine de mümkündür. Madem mümkündür, herkes gayret etmeli ve hiç olmazsa hayatýnýn belli dönemlerinde böyle bir namazý yakalamaya çalýþmalýdýr.
Burada þu hatýrlatmayý yapmakta da fayda var: Namaz herþeyden evvel bir mükellefiyettir; dolayýsýyla da istenen seviye ve keyfiyette eda edilmese de, mutlaka kýlýnmalýdýr. Seviyeli namaz kýlamýyorum diye namazý terketmek, bir þuur emaresi deðil, aksine þeytana maskara olmanýn ifadesidir. Mü’minler bu oyuna gelmemelidirler.
Diðer taraftan, namazýn belli rükünleri, belli vakitleri vardýr. Hiç kimsenin bunlarla keyfî tasarrufta bulunmaya hakký ve selahiyeti yoktur. Kendisinde böyle bir hak görenler de kesinlikle saðdan gelen þeytana yenik düþmüþ kiþilerdir. Dedikleri de söyledikleri de, ilmin, bilginin deðil bu yenilginin delili ve iþâretidir.
_________________
BirçokAyrýlýkYaþadým
BuyüzdenBitiþikYazýyorum
ArtýkHerþeyi..

Düþ(L)üyorum..
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR