nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Pr Ksm 20, 2008 7:51 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

BÝR ÖÐRETMEN OLARAK PEYGAMBERÝMÝZ(SAV)

فَتَعَالَى اللَّهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ وَلا تَعْجَلْ بِالْقُرْآنِ مِن
قَبْلِ أَن يُقْضَى إِلَيْكَ وَحْيُهُ وَقُل رَّبِّ زِدْنِي عِلْمًا

Muhterem Müslümanlar

Peygamber Efendimiz, Ýnanç deðerleri bozulmuþ, insani deðerlerini kaybetmiþ, cahil kaba ve inanç safiyetini yitirmiþ bir topluma ve tüm insanlýða bir muallim ve ýslahatçý olarak gönderilmiþtir. Ýlahi bir eðitimden geçen Peygamberimiz, etkili bir davet ve eðitim metoduyla, kýsa sürede, eðitimli, görgülü, zarif ve tevhit inancý etrafýnda birleþmiþ mutlu bir toplum oluþturmuþtu.
Cahiliyenin zifiri karanlýðýnýn ortasýndaki bir toplumda Ýslam nurunun parlamasý ancak, ilim ve eðitimle mümkün olduðunu bilen Peygamberimiz, bir taraftan “Rabbim benim ilmimi artýr” diye dua ederken, diðer taraftan eðitim ve öðretim seferberliði baþlatmýþtý. Bu eðitime, henüz Mekke’de bir avuç Müslüman’la birlikte Erkam b.Ebi’l-Erkam’ýn evinde gizli olarak baþlamýþtý. Hicretten önce yetiþtirmiþ olduðu sahabelerden Medine’ye öðretmenler atadý. Hicretten sonra ise, Mescid-i Nebevi’nin kenarýna çardak þeklinde inþa edilen Suffa’da, Ýslam’ýn ilk Yatýlý üniversitesini kurdu ve burada bizzat kendisi ders verdi.Allah Resulü, Sahabeyi sosyal, ferdi, ailevi, ticari, ahlaki bütün alanlarda eðitiyordu. Bu eðitim çarþýda, pazarda, evde, dükkanda, mescidde her mekan ve fýrsatta devam ediyordu.

Aziz Mü’mimler

Bedir savaþýnda esir düþen düþman esirlerinden her birine, 4000 dirhem fidye biçildiði halde Peygamberimiz, okuma yazma bilenlerin, Medineli 10 Müslüman çocuða okuma yazma öðretmeleri karþýlýðý serbest býrakýlmasýný emretmesinde, Eþi Hafsa’ya okuma yazma öðretmesi için bir görevli tayin etmesinde, kendisi ümmi olduðu halde, okuma ve yazmaya ne keder önem verdiðini görüyoruz.O, kadýn ve kýzlarýn insan yerine konulmadýðý bir dönemde, haftanýn bir gününü tamamen kadýnlara tahsis etmiþ, onlarýn suallerine cevaplar vermiþtir.
Cehalet devrini kapatýp, saadet devrini açan peygamberimiz, ashabýný yetiþtirirken eðitim ve öðretim için çok önemli prensipler ortaya
koymuþtur. Bu prensiplerin, çaðýmýzdaki eðitim metotlarýyla uyuþtuðunu görürüz;
O, öncelikle davasýnda samimi idi; öyle ki, “güneþi sað elime, ayý sol elime verseniz yine davamdan vazgeçmem” diyordu.
O, gönüllere taht kurdu, herkese güven verdi, güvenilirdi. Düþmanlarý bile O’na, Muhammedü’l-Emin derdi.
Öðrencilerini severdi: Öyle severdi ki, bütün sahabi, ‘Allah Resulü en çok beni seviyor’ diye düþünürdü. Çünkü O, yaþlýsýyla-genciyle, kadýnýyla- erkeðiyle, fakiriyle-zenginiyle herkesle ilgilenir, dertlerini dinler, yardýmcý olurdu.Kendisine karþý yapýlan hatalarý yüze vurmazdý.O, hiçbir zaman öðrencilerinin tembelliðinden,yeteneksizliðinden,baþarýsýzlýðýndan þikayet etmedi.Sabýrla anlattý,iyice anlaþýlmasý için önemli konularý üç defa tekrar etti.Mübarek aðzýndan çýkan kelimeler sayýlabilecek kadar açýk ve netti
Herkese kabiliyetine göre eðitim verdi, seviyesine göre konuþtu. Kolaylaþtýrdý zorlaþtýrmadý; sevdirdi nefret ettirmedi. Hediyelerle çocuklarý sevindirdi ve çocuklar tarafýndan sevildi. Neticede; Kavganýn,cinayetin eksik olmadýðý bir toplumda insanlar kardeþ oldu.

Muhterem Müslümanlar

Evlerimizin gülü olan çocuklarýmýzýn büyüyünce diken olmamalarý için Peygamberimizin eðitim ve öðretim metotlarýný öðrenip, çocuklarýmýzý bu metotlarla yetiþtirelim. Ýyi bir öðretmen olmak isteyenler ve çocuklarýný iyi bir þekilde yetiþtirmek isteyen anne-babalar; hareketleri, sözleri ve uygulamalarý ile çocuklara güzel örnek olmalýlar. En etkili dil davranýþ dilidir.Bu sebeple eðitmenin veya öðretmenin, özü sözüne uymalýdýr.Unutmayalým ki, Allah Resulü, çocuklardan daha çok yetiþkinleri eðitmiþtir. Bizler de yetiþkin birer fert olarak Peygamber Efendimizi, manevi öðretmenimiz, kendimizi de O’nun bir öðrencisi, emir ve tavsiyelerini ise bir rehber kabul edelim.
Hutbemizi þu hadis-i þeriflerle bitirelim:
“Çin de bile olsa ilmi alýnýz, çünkü ilim kadýn erkek her Müslümana farzdýr” “Ýlim ve hikmet müminin yitiðidir. Onu nerede bulursa alsýn.”


En son Muhammethoca tarafndan Pr Ksm 20, 2008 8:04 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR