nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pr Oca 29, 2009 10:30 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Bozuk Simit paralarý ile cenneti satýn almak!


Günün son dersinin sonuna gelinmiþti. Öðrenciler çýkmak için sabýrsýzlanýyordu. Defter ve kitaplarýný çantalarýna koydular. Zil çalar çalmaz, dýþarý çýkmak için hazýrdýlar.
Yalnýz, Ali hazýrlanmamýþtý.
Gecikmek için de elinden geleni yapýyordu. Nihayet zil çaldý. Öðrenciler bir anda kapýya yöneldi. Ali, yerinden kalkmadý. Aðýr aðýr eþyasýný topladý. Bir yandan göz ucuyla öðretmenine bakýyor, bir yandan da arkadaþlarýnýn gitmesini bekliyordu.

Öðretmeni, onun bu halini fark etti:
- Hayrola Ali, dedi.
-Eve gitmeyecek misin?


Ali, son arkadaþýnýn da çýktýðýný görünce cevap verdi:
- Sizinle konuþmak istiyordum öðretmenim.
- Peki, dedi öðretmeni.
-Ne söyleyeceksin bakalým?

- Ahmet arkadaþýmýz var ya…
- Evet, ne olmuþ Ahmet'e?
- Durumlarý pek iyi deðil galiba. Annesi, beslenme çantasýna pekiyi þeyler koymuyor.
- Eee?
- Ona yardim etmek istiyorum. Ama benim yardým ettiðimi bilirse üzülür. Günde bir simit parasý biriktirip her hafta size versem, siz de ona verseniz?


Cebinden bir avuç bozuk para çýkarýp öðretmenin masasýnýn üzerine koydu. Nurhan Öðretmen, paraya dokunmadý. Sandalyesine oturup düþündü. Ali hakkýndaki bilgilerini yokladý. Bildiði kadarýyla ailesinin durumu pekiyi deðildi.
Bu çalýþkan ve sevimli öðrencisi, ne kadar da iyi niyetli ve düþünceliydi. Zengin bir ailenin çocuðu deðildi. Buna raðmen yardim etmek istiyordu. Üstelik yardým ettiðinin bilinmesini istemiyordu.

Nurhan Öðretmen:
- Dur bakalým Ali, dedi.
-Bildiðim kadarýyla sizin de maddî durumunuz pekiyi deðil. Yanlýþ mý biliyorum?
- Doðru biliyorsunuz öðretmenim. Babam gündelikçi. Çoðu zaman iþ bulamýyor. Ama ben de çalýþýyor, para kazanýyorum.
- Nerede çalýþýyorsun?
- Simit satýyorum.


Nurhan Öðretmen yine durup düþündü. Ýyiliðin bu kadarýna ne demeliydi þimdi? Bunun gerçekleþmesi zordu. Onu, bundan vazgeçirmek için bir çare bulmalýydý. Bunu yaparken, sevimli öðrencisini de kýrmamalýydý. Onunla biraz daha konuþursa, belki bir yolunu bulurdu.

Nurhan Öðretmen, Ali'ye döndü:
- Büyüyünce ne olmak istiyorsun, diye sordu.
- Çok zengin bir iþadamý…
- Niçin?
- Ýnsanlara daha çok yardým etmek için…
- Güzel, dedi Nurhan Öðretmen.
-Bak þimdi Ali, Ahmet'in ailesinin durumu pekiyi deðil, bu doðru. Ama sizinki de bundan pek farklý deðil. Ýstersen acele etme. Çok zengin olduðun zaman insanlara yardým edersin. Olmaz mý?
- Olmaz, dedi Ali. Þimdi yapmalýyým.
— Neden olmaz?
— Üç sebepten dolayý olmaz.

Birincisi:
-Bu para zaten benim deðil. Ýyilik ettiðim için Allah, beni insanlara sevimli gösteriyor. Ýnsanlar da bundan etkileniyor, daha çok simit alýyorlar. Bu sayede gün boyu çalýþanlardan bile fazla simit satýyorum. Hele mahallede Hasan Amca var, her gün iki simit alýp güvercinlere veriyor.

Ýkincisi:
'Aðaç yaþ iken eðilir.' deniliyor. Þimdiden iyilik yapmayý öðrenmezsem büyüdüðümde hiç yapamam.

Üçüncüsü ise,
- Daha önemli: Büyüdüðüm zaman çok zengin bir iþadamý olmak istiyorum. Zamanýnda yatýrým yapmayanlar büyük iþadamý olamazlar.

Nurhan Öðretmen, karsýsýnda büyük biri varmýþ gibi dinliyordu:
- Bu sonuncusunu pekiyi anlayamadým, dedi.


- Açýklayayým öðretmenim, dedi Ali. Þimdi, çok zengin olmadýðým için, ancak günde bir simit parasý kadar yardým edebiliyorum. Bundan fazlasýný veremem. Allah, Cennet'i gücü kadar iyilik edene veriyor. Þimdi gücüm bu olduðuna göre, Cennet'in fiyatý birkaç simit parasý kadardýr. Eðer zengin olmadan ölürsem, birkaç simit parasýyla Cennet'e girebilirim. Bundan daha karlý bir yatýrým olur mu?

Nurhan Öðretmen'in gözleri dolmuþtu. Baþýný 'Evet' anlamýnda sallarken Ali'yi evine yolladý.

Sýnýfa geri dönerken okulun boþaldýðýný fark etti. Eþyalarýný toplamak için masasýna döndüðünde Ali'nin býraktýðý paralarýn masa üstünde kaldýðýný fark etti. Sandalyesine gayri ihtiyari oturdu ve paralarý eline aldý.

Hiçbir para ona bu kadar kýymetli gelmemiþti. Sanki elinde dünyanýn en kýymetli incilerini, yakutlarýný, elmaslarýný tutuyordu. Hatta bu paralar onlardan bile kýymetliydi. Bu paralar, bu bozuk SÝMÝT paralarý, Cenneti satýn alabilecek paralardý. Sanki hiç býrakmak istemeyen bir duygu ile sýmsýký kavradý bu bozuk simit paralarýný.

Oturduðu yerden kalkamadý Nurhan Öðretmen. Ýçinin dolduðunu, Tarif edilemeyen duygulara boðulduðunu hissetti. Birden boþalan saðanak yaðmurlar gibi aðlamaya baþladý. Aðladý… Aðladý… Aðladý.

Kendine geldiðinde akþam olmuþtu. Yavaþ adýmlarla sýnýftan çýkýp okuldan ayrýlýrken bekçi Sadýk 'Bozuk Simit paralarý ile cenneti satýn almak, Bozuk Simit paralarý ile cenneti satýn almak' diye diye Nurhan öðretmenin sayýkladýðýný duydu.
Bekçinin hayretler içinde, 'Ne dediniz hocam?' demesini bile duymayan Nurhan öðretmen, bekçinin þaþkýn bakýþlarý altýnda akþamýn alaca karanlýðýna karýþývermiþti .

Hikayeyi beðenmiþseniz ve Ali'den utanmýþsanýz, maddi durumunuz iyi deðilse bile, iki tane ekmek alýp bölgenizdeki bir fakirin kapýsýna býrakýn.
Bir okul önünde biraz bekleyip yýrtýk ayakkabýsý olan bir çocuða ayakkabý alýn.
Maddi ihtiyacý olan bir akrabanýza yardým edin.
Yeter ki boþ durmayýn!
Unutmayýn,
Ekmeði paylaþmak ekmeði yemekten daha lezzetlidir.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Serbest Kürsü Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR