nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
TEKKE Osman



Kayt: 26 Au 2006
Mesajlar: 524

MesajTarih: Sal ub 10, 2009 7:45 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Çocuklarýmýza nimete saygýyý nasýl öðretebiliriz?

Amerika'da master yaptýðýný söyleyen kiþi anlatýyor!...
O yýllarda, çalýþtýðým üniversitenin yemek salonu açýk büfe þeklindeydi. Öðrenciler ve hocalar dilediði yemekten, salatadan, meyveden veya tatlýdan dilediði kadar alabiliyordu.

Yemekhanenin giriþ kapýsýnda "Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz" anlamýna gelen þu yazý vardý: "Take what you need. Eat what you take." (Yiyeceðin kadar al, aldýðýný da ye.)

MÜSLÜMAN anne babalar olarak yemeðe baþlarken "Bismillah", bitirince "Elhamdülillah" deriz; çocuklarýmýza da öðretiriz. Eðer bu kelimelerin ne anlama geldiðini ve niçin söylediðimizi anlayacaklarý bir dille açýklamazsak, çocuklar bu kelimeleri duygusal zekalarýyla kavramaz, teðet bir dille söylemiþ olurlar.

Çocuklarýmýzýn bu kelimeleri duygusal zekalarýyla kavramalarý için þöyle bir açýklama yapýlabilir:

"Çarþýdan bir yiyecek aldýðýmýz zaman karþýlýðýnda satýcýsýna para ödüyoruz. Halbuki o yiyeceklerin gerçek sahibi satýcýlar deðildir, Allah'týr. Acaba o yiyeceklerin hakiki sahibi olan Allah verdiði bu nimetlere karþýlýk bizden ne istiyor? Nimetlerin gerçek sahibi olan Allah, bizden üç þey istiyor: Zikir, þükür ve fikir. Yemeye baþlarken "Bismillah" (Allah'ým Senin adýnla baþlýyorum) dememiz zikirdir. Yedikten sonra "Elhamdülillah" (Allah'ým verdiðin bu nimetler için sana teþekkür ederim) dememiz þükürdür. Yerken bu nimetleri Allah'ýn yarattýðýný, rahmetiyle binlerce canlý türünü yiyeceksiz býrakmadýðýný düþünmek fikirdir."

Çoðu evlerimizde çocuklara Bismillah ve Elhamdülillah (zikir ve þükür) demeyi öðretiyoruz, fakat ayný hassasiyeti fikir konusunda göstermiyoruz. Böylece Allah'ýn bizden istediði üç þeyden ikisini yani zikri ve þükrü yerine getirmiþ oluyoruz. Ancak yerken bu nimetin bize nasýl ulaþtýðýný pek düþünmüyoruz ve çocuklarýmýzla bunu konuþmuyoruz. O zaman Allah'ýn bizden istediði üçüncü þeyi yani fikri yerine getirmemiþ oluyoruz. Fikir eksik olduðu için nimetin kýymetini takdir etmiyor, gereken saygýyý göstermiyoruz. Eðer nimete saygýmýz olsaydý, her gün tonlarca yemek artýðý ve ekmek çöpe atýlýr mýydý?

Seneler önce akrabam olan genç bir bayaný çöpe ekmek atarken görünce þöyle demiþtim: "Ekmek nimettir. Neden çöpe atýyorsun? Nimete saygýn yok mu?" Genç bayan, "Ne yapayým, eþim ve çocuklar bayat ekmek yemiyor," diyerek kendisini savunmuþ; nimete saygýsý olduðunu göstermek için de ekmeði öpüp alnýna götürdükten sonra çöp kutusuna atmýþtý. Genç bayanýn ekmeðe gösterdiði saygý teðet bir saygýydý, gerçek saygý deðildi. Bismillah ve Elhamdülillah diyerek nimete þükretmek kadar, nimete saygý göstermek ve israf etmemek de ailede yaþanarak kazanýlan bir alýþkanlýktýr. Annesinin yemek artýklarýný ve bayatlamýþ ekmeði çöpe attýðýný gören bir kýz çocuðu ileride anne olduðu zaman ayný þeyi yapacak; bunun nimete karþý bir saygýsýzlýk ve israf olduðunu düþünmeyecektir.
_________________
[center]"........
Suskunluðum asaletimdendir
Her lafa verilecek bir cevabým var,
Lakin;
Bir lafa bakarým laf mý diye,
Bir de söyleyene bakarým adam mý diye"[/center]


[center]http://osmanmobilya1970.spaces.live.com/
[/center]
[center]http://mobilyaosman.blogspot.com/[/center]

[center][/center]


En son TEKKE Osman tarafndan Pr ub 12, 2009 10:11 am tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et AIM Adresi
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: r ub 11, 2009 3:43 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Ýsabetli ve zamanýnda ifade ettýðýnýz israf konusu Çocuklara olduðu gibi herkes in sorumlu olduðu ve sonuçlarý açý faturalara mal olduðu unutulmamalýdýr.
konuiçin Tekke Osman hocaya teþekkür ederim.

Sitemizde herkes forumlara þiir, hikaye duyuru, kýsaca her platformda bu konuyu iþlemesini rica ediyorum gerken ilgiyi göstereceðiimize inanýyor þimdiden herkesi kutlar tutumlu olmaya mevlam hepimizi nasýp eylesin.saygýlarýmla.


En son ishak_hoca tarafndan r ub 11, 2009 3:46 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
TEKKE Osman



Kayt: 26 Au 2006
Mesajlar: 524

MesajTarih: Pr ub 12, 2009 10:10 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Çocuklar Ýçin Ýsraf Konusunda Eðitici Bir Oyun

Bu Yiyecek Bize Nereden ve Nasýl Geliyor?

Okul öncesi çocuklarýmýza oyunla nimetin kýymetini anlatabilir, duygusal ve zihinsel yönden israf etmeyecek bir hassasiyet kazandýrabiliriz. Oyunun adý: "Bu bize nereden ve nasýl geliyor?" olsun. Oyuna temel gýdamýz olduðu halde en çok israf edilen ekmekten baþlayabiliriz. Oyun için birkaç buðday tanesi ve bir kaþýk un gerekecektir. Ayný oyunu baþka günlerde sebze ve meyve türü yiyecekler için oynayabiliriz.

Bütün aile üyeleri sofra baþýnda toplandýðý için yemek saatleri sohbet için iyi bir fýrsattýr. Özellikle akþam yemekleri sohbet için oldukça uygundur. Bismillah diyerek yemeðe baþladýktan sonra anne veya baba (tercihen anne) çocuða: "Yemeðini yerken benimle bir oyun oynamak ister misin?" diyerek dikkatini çeker. Oyun çocuklarýn en sevdiði iþlerden biri olduðu için kabul edecektir. Anne eline aldýðý bir dilim ekmeði çocuða göstererek: "Söyle bakalým bu ekmek bize nereden ve nasýl geliyor?" diye oyunu baþlatýr. Çocuðun aklýna gelen ilk cevap bakkal veya fýrýn olacaktýr. Anne: "Oraya nereden geliyor?" diyerek oyunu devam ettirir. Birkaç buðday tanesini gösterir. "Ekmeðin temel maddesi bu gördüðün buðday taneleridir," der ve sorar: "Buðday nereden geliyor?" Çocuða ip uçlarý vererek oyunu yönlendirir ve þu sonuca varýlmasýný saðlar: "Buðday taneleri çiftçi tarafýndan topraða ekilir. Toprak olmadan buðday taneleri filiz verip büyüyemez, baþak veremez. Buðday tanesini de topraðý da yaratan Allah'týr. Çiftçinin görevi sadece buðdayý topraða ekmektir. Ondan sonra elinden bir þey gelmez. Topraða ekilen buðday tanesinin büyümesi için su (yaðmur) gerekir, ýsý ve ýþýk (güneþ) gerekir, hava gerekir. Yaðmuru, güneþi ve havayý yaratan Allah'týr. Buðday taneleri toprakla beslenerek büyür, baþak verir. Bir baþakta 20-30 adet buðday vardýr.

Çiftçi buðday baþaklarýný toplar, harmana getirir. Buðday tanelerini baþaktan ayýrýr, çuvallara doldurur. Çuvallarý deðirmene götürür. Deðirmende buðdaylar öðütülür, un haline getirilir. Un çuvallara doldurulur. Çuvallardaki unlar fýrýnlara götürülür. Fýrýncý bir kazana un doldurulur. Üzerine su döker. Ýyice yoðurarak hamur yapar. Hamuru küçük parçalara ayýrarak içinde ateþ yanan fýrýna koyar. Fýrýnda piþen hamurlar ekmek olur. Fýrýncý piþen ekmeklerin bir kýsmýný raflara dizer, bir kýsmýný bakkala satar. Biz de gider, en yakýn bakkaldan veya fýrýndan ihtiyacýmýz kadar ekmek alýrýz.

Oyundan çýkarýlacak ders: Ekmeði çöpe attýðýmýz zaman baþta buðdayý yaratan Allah'a, sonra ekmek oluncaya kadar emeði geçen çiftçiye, deðirmenciye, fýrýncýya ve ekmeði satýn almamýz için gereken parayý kazanan babamýza saygýsýzlýk yapmýþ oluruz.
_________________
[center]"........
Suskunluðum asaletimdendir
Her lafa verilecek bir cevabým var,
Lakin;
Bir lafa bakarým laf mý diye,
Bir de söyleyene bakarým adam mý diye"[/center]


[center]http://osmanmobilya1970.spaces.live.com/
[/center]
[center]http://mobilyaosman.blogspot.com/[/center]

[center][/center]


En son TEKKE Osman tarafndan Pr ub 12, 2009 10:11 am tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et AIM Adresi
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR