nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
mustafatemiz



Kayt: 08 ub 2007
Mesajlar: 3

MesajTarih: Pr Arl 17, 2009 6:59 pm    Mesaj konusu: Hicri Yýlbaþý Alntyla Cevap Gnder

Hicri 1431 yýlýna giriyoruz. Tüm kardeþlerimin hicri yeni yýlýný tebrik ediyor. Bu vesile ile Hicri takvim nedir? Ne zamandan beri uygulanmaktadýr? Hicri yeni yýlýn ilk ayý olan Muharrem ayýna özel bir ibadet var mýdýr? Peygamberimiz yeni yýlý nasýl karþýlamýþtýr? Aþure günü nedir? Aþure gününe özel bir ibadet þekli var mýdýr? sorularý ile ilgili kýsaca bilgi vermek istiyorum...

Hicri tarih, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Mekke'den Medine'ye hicretiyle baþlar. Ancak takvim baþlangýcý olarak bu tarih, Hz. Ömer devrinde kabul olunmuþtur. Ondan önce araplarýn belli bir tarihi yoktu. Bazý önemli hadiseleri (Hz. Ýbrahim'in ateþe atýlýþý, Fil vakasý vb.) tarihe baþlangýç olarak gösteriyorlardý.

Hicretten on altý yýl sonra (638), dönemin halifesi Hz. Ömer'in emriyle Medine'de bir meclis toplanarak, tarih meselesine bir çözüm bulunmasý istendi. Hz. Ali'nin teklifi ve mecliste bulunanlarýn kabulü ile Hz. Muhammed (a.s)'in hicreti, Ýslâm tarihine baþlangýcý ve Muharremin de bu yýlýn ilk ayý olmasý kararlaþtýrýldý. Böyle bir uygulamanýn konulmasýna sebep olarak þu iki husus gösterilmektedir. Hz. Ömer devrinde ibraz edilen bir borç senedinde ödeme için vâde tarihi olarak gösterilen Þaban ayýnýn, geçen yýlýn mý yoksa gelecek yýlýn mý olduðu kestirilememiþti. Ayrýca ayný dönemde Basra valisi olan Ebu Musa el-Eþ'arî'den gelen bir yazýda; Hilâfet makamýndan gönderilen kâðýtlarýn hangisi önce hangisi sonra olduðu ve hangisinin hükmüyle hareket edilmesi gerektiðinin bilinmediði cihetle, bu sorunun acilen halledilmesi isteniyordu. Bu nedenlerle Hicret Ýslam tarihine baþlangýç teþkil etmiþti.

Hicrî-Kamerî yýl, on iki aydýr. Ýlk ayý olan Muharrem ile birlikte Receb, Zilkade ve Zilhicceye Araplar "eþhur'i hurum" adý verir ve bu aylarda savaþtan ve her türlü þiddetten uzak dururlardý.

Hz. Muhammed (s.a.s), bu ayýn dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayý ashabýna tavsiye etmiþti. Peygamber Efendimiz buyurur ki: "Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçlarýn en faziletlisi Allah'a izafet ile þereflendirilen Muharrem ayýndaki oruçtur" (Riyazü's-Sâlihin, II, 504). Diðer hadislerde, Muharrem ayýnýn onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayýn cereyan ettiði "Aþûra günü'nde tutulan orucun, bir yýl önce iþlenen hata ve günahlarýn baðýþlanmasýna vesile olacaðý müjdelenmiþtir" (Riyâzü's-Salihin, II, 509).

Emevilerin ikinci hükümdarý Yezid zamanýnda ve hicri 61/milâdi 680 yýlý Muharrem ayýnýn onuncu cuma gününde vuku bulan Hz. Hüseyin'in þehadeti meselesinden dolayý Þiilerce o gün matem günü sayýlmýþ ve bu matem daha sonralarý geniþ çapta ve resmi bir hüviyete bürünmüþtür.

Aþura günü denilen Muharrem ayýnýn onuncu gününde, tarihte pek çok önemli olayýn meydana geldiði rivayet edilmektedir. Bunlar arasýnda þu olaylarý saymak mümkündür:
- Nuh (a.s)'un gemisinin tufandan kurtulup Cudi daðýnýn tepesine oturmasý bu güne rastlar. Bilindiði gibi bu olay, Hz. Nuh'a inananlarýn bir gemi vasýtasýyla kurtulduðu ve inkarcýlarýn da bütünüyle yok olup gittiði bir olay olmuþtu.
- Bunun yanýnda, Hz. Adem'in tevbesi,
- Hz. Ýbrahim'in ateþten kurtulmasý ve
- Hz. Yakub'un oðlu Hz. Yusuf'a kavuþmasý bu güne rastlar.
- Öte yandan Muharrem ayýnýn onaltýncý günü Kudüs'ün kýble tayin edildiði ve
- on yedinci günde Fil ashabýnýn geldiði gün olduðu nakledilenler arasýndadýr.

Muharrem ayýnýn Osmanlýlar devrinde de ayrý bir yeri vardý. Bu ay dolayýsýyla þairlerin yazdýðý ve "Muharremiye" adý verilen manzum þiirlerin sayýsý oldukça kabarýktýr. Ayrýca yeni sene baþý olmasý hasebiyle bu ayda, devlet erkaný, padiþahýn huzuruna çýkarak yeni yýlý tebrik eder ve padiþahýn "Muharremiye" denilen hediyelerini alýrlardý.

Muharrem ayý Osmanlý arþivlerinde "Muharremü'l-Haram" þekliyle geçmekte ve kýsaca "mim" rumuzuyla gösterilmektedir
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder MSN Messenger
sahina61



Kayt: 24 Oca 2007
Mesajlar: 1289

MesajTarih: Cum Arl 25, 2009 9:49 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Verdiðiniz bilgiler için teþekkür ediyorum.Bu günleri tüm müslüman aleminin güzel geçirmesi dileðiyle...
_________________
HH
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR