nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Tem 02, 2015 12:16 pm    Mesaj konusu: Kur'an da Mezheplere, Fýrkalara Bölünmek Yasaklanmýþtýr. Alntyla Cevap Gnder

Günümüzde çok konuþulan ve tartýþýlan bir konuda, mezhepler konusudur. Mezhepleri savunanlar, mezhep âlimlerinin asla ümmeti bölüp parçalamak maksadý ile çalýþmalar yapmadýðýný ve Ýslam tarihinde mezhep çatýþmalarýnýn olmadýðýný söylemektedirler. Ýslam ýn mezheplere bölünmesini savunanlar, yine her zaman yaptýklarý gibi, peygamberimizin üzerinden, deliller bulma çabasýna girmiþlerdir.

(Ümmetimin âlimleri arasýndaki ayrýlýk rahmettir.” ve “Ümmetimin âlimleri asla yanlýþ üzerinde ittifak etmezler.” Buyurdular.)

Sizce yukarýdaki sözleri, peygamberimiz söylemiþ olabilir mi? Kur’an ý anlayarak ve düþünerek okuyan bir insanýn, önce bunu asla kabul etmeyeceðini, peþinen söylemek isterim. Çünkü din þaka götürmez ve asla risk edilecek bir konu deðildir. Ayrýca hatasýz insan olmaz. Ýslam ý, kiþilerin sözlerine göre deðil, yalnýz Kur’an a göre yaþamalýyýz. Beþeri sözlerin yanlýþ aktarýlma ve yine yanlýþ bilgilerle karýþma riski, her zaman vardýr.

Mezhepleri savunan kardeþlerimiz, mezhep imamlarýnýn Ýslam ý bölmek adýna bir çabalarýnýn olmadýðýný söylüyor. Bakýn buna hiç itirazým olmaz. Çünkü gerçekten bunu bilemeyiz. Belki de iyi niyetle baþlayan bilgilendirme, yol gösterme çalýþmalarý, daha sonra bazý kiþilerin, konuyu saptýrmýþ olabileceklerini, hatta din düþmanlarýnýn, dine bu yolla nifak sokma çabalarýný, göz ardý etmemeliyiz. Çünkü mezheplerde ayný konuda bile, çok farklý inançlar oluþmuþtur. Hak ve doðru tektir. Onun kaynaðý, ölçüsü ve sýnýrý da, yalnýz Kur’an dýr.

Ýlginçtir, Ýmamý Azam Ebu Hanife, saðlýðýnda hiçbir mezhebe, ya da fýrkaya tabi olmadýðý gibi, kendiside saðlýðýnda bir mezhep kurmamýþtýr. Ýmamý Azamýn ölümünden sonra, yazýlarý toplanmýþ ve öðrencileri tarafýndan, Hanefi mezhebi kurulmuþtur.

Bildiðiniz gibi, mezhep kelime anlamý olarak YOL, GÖRÜÞ anlamýndadýr. Buradan yola çýkarak, ilk zamanlar din konusunda toplumu bilgilendirmek ve topluma doðru yön vermek istemiþ olabilirler. Çünkü yüzlerce yýl önce toplumun eðitim seviyesini düþündüðümüzde, kýsmen de olsa belki de faydasýnýn olabileceðini söyleyebiliriz. Ama faydadan çok, zararý olduðunu da bugün çok açýk görüyoruz.

Gelelim günümüze. Mezhepleri savunan düþünce, Ýslam toplumunda mezhep çatýþmalarýnýn olmadýðýný söylüyor. Sizce bu düþünce doðru olabilir mi? Elbette mümkün deðil. Geçmiþi býrakýn, gözümüzün önünde camide namaz kýlarken, canlý bombalarla ayný kitaba, ayný peygambere iman ettiðimiz halde, din kardeþini öldürenleri nasýl unuturuz. Sýrf mezhep farklýlýklarýndan dolayý, birkaç ülke birleþip, diðer farklý mezhepteki bir Müslüman ülkeye top yekûn saldýra biliyorlar. Öldürdükleri Müslüman din kardeþleri, ama bir birlerini düþman görebiliyorlar.

Elbette yalnýz günümüzde deðil, bu düþmanlýk ve bölünmenin peygamberimizin ölümüyle baþladýðýný, hepimiz çok iyi biliyoruz. ÝSLAM A EN BÜYÜK ZARAR, DÝNDE BÖLÜNMEKLE YAPILMIÞTIR. Gelelim bu konuya Kur’an ne diyor, þimdide ona bakalým. Eðer Allah onay vermiyor da, bizler hala dinde bölünmeyi savunuyorsak, dinden sapmýþ olacaðýmýzý unutmayalým.

Rum 32: DÝNLERÝNÝ PARÇALAYAN VE GRUPLARA AYRILANLARDAN OLMAYINIZ! Her grup, kendilerinde olan ile böbürlenmektedir.( Bayraktar Bayraklý meali)

Sizce bu kadar açýk bir ayet dururken, BÝZLER HALA DÝNDE BÖLÜNMENÝN BÝZLERE BEREKET, ZENGÝNLÝK GETÝRECEÐÝNÝ NASIL SÖYLERÝZ? Nasýl olurda dinde bölünmeyi savunuruz. Cahiliye devrinde Yahudi ve Hýristiyanlar, ellerindeki kitabý yeterli görmeyip fýrkalara, mezheplere ayrýlmýþlardý. Allah da sizler sakýn onlar gibi yapmayýn ve bölünmeyin diyor bizlere. Peygamberimizin adýný kullanarak, yapýlan yanlýþa kanýt göstermeye çalýþanlar, hesap günü peygamberimizin þahitliðinde, kaçacak delik arayacaklardýr, lütfen bunu unutmayalým.

Enam 159: DÝNLERÝNÝ PARÇA PARÇA EDÝP GURUPLARA AYRILANLAR VAR YA, SENÝN ONLARLA HÝÇBÝR ÝLÝÞKÝN YOKTUR. Onlarýn iþi ancak Allah'a kalmýþtýr. Sonra Allah onlara yaptýklarýný bildirecektir. (Diyanet vakfý meali)

Müminun 53: Ama insanlar, ARALARINDAKÝ ÝNANÇ BAÐINI KESEREK KENDÝ ARALARINDA PARÇA PARÇA OLDULAR. Her grup kendilerinde bulunan ile sevinip böbürlenmektedirler.( Bayraktar Bayraklý meali)

Ali Ýmran 105: Kendilerine apaçýk deliller geldikten sonra PARÇALANIP AYRILIÐA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN. Ýþte onlar için büyük bir azap vardýr. (Diyanet meali)

Allah çok açýk hükmünü veriyor ve diyor ki, sakýn dinde bölünmeyin. Çünkü Yaradan, yeni bir peygamber ve yeni bir kitap göndermesinin asýl nedenlerini anlatýrken, DÝNDE BÖLÜNEREK ALLAH IN DÝNÝNDEN UZAKLAÞMALARI olduðunu Kur’an birçok kez anlatýyor. Tabi anlamak istemeyenler hala, anlamamakta ýsrar ediyorlar. Dini Allah ýn sýnýrlarý içinde yaþamadýðýmýz takdirde, bölünür ve parçalanýrýz. Bunu yaparsak toplum olarak, acýlarýn en büyüðünü yaþarýz. Onun içindir ki tek bir ortak noktamýz olmalýdýr. Oda bakýn ne olmalýymýþ.

Ali Ýmran 103: HEP BÝRLÝKTE ALLAH’IN ÝPÝNE (KUR’AN’A) SIMSIKI SARILIN. PARÇALANIP BÖLÜNMEYÝN. (Diyanet meali)

Demek ki parçalanmamak için yalnýz ve yalnýz Kur’an ýn ipine sarýlmalýymýþýz. Birileri çýkýp da siz Kur’an ý anlayamazsýnýz, ben onu sizler için açýkladým kitabýmda diyorsa, lütfen bunlara kanmayalým. Emin olmadýðýmýz her þey, bizler için risk taþýr. Dini anlamak ve yaþamak adýna güveneceðimiz kaynak Kur’an dýr ve bizler tek bir yumruk olmak istiyorsak, asla ayrýlýða düþmeden, KUR’AN IN ÇEVRESÝNDE, HEP BÝRLÝKTE TOPLANMALIYIZ ve onu anlamak adýna çaba harcamalýyýz. Çok dikkat çekici, bir ayet daha hatýrlatmak istiyorum sizlere.

Þura 13: “DÝNÝ DOSDOÐRU TUTUN VE ONDA AYRILIÐA DÜÞMEYÝN!” diye Nûh’a emrettiðini, sana vahyettiðini, Ýbrâhim’e, Mûsâ’ya ve Ýsâ’ya emrettiðini size de din kýldý. Fakat senin kendilerini çaðýrdýðýn þey (Ýslâm dini), Allah’a ortak koþanlara aðýr geldi. Allah, ona dilediðini seçer. Ýçtenlikle kendine yönelenleri de ona ulaþtýrýr. (Diyanet meali)

Bakýn Allah dinde sakýn bölünmeyin diye, kimlere daha öncede uyarýda bulunmuþ. Nuh peygamberimizden tutun, bugüne kadar gönderdiði tüm kitaplarda uyarýnýn hep ayný olduðunu özellikle Allah söylüyor ve ne diyor tekrar hatýrlayalým.

(DÝNÝ DOSDOÐRU TUTUN VE ONDA AYRILIÐA DÜÞMEYÝN.)

Demek ki bizden önceki peygamberlerin toplumu da, ayný yanlýþý yapmýþlar ve Allah ýn uyarýlarýný dinlemeyerek, ne yazýk ki bölünmüþler. Üzücü olanda, Peygamberimizin ümmeti olan bizlerde, ayný yanlýþý yaptýk ve dinde bölünerek ayrýlýða düþtük. Toplumun Kur’an ile baðý kesildiði içinde, bu acý gerçekleri göremiyor, hissedemiyoruz. ÇÜNKÜ EDÝNDÝÐÝMÝZ VELÝLER, ÞEYHLER, EFENDÝLER, GÝRDÝÐÝMÝZ CEMAATÝN YÖNETÝCÝLERÝ, BÝZLER ÝLE KUR’AN ARASINA YÜKSEK BÝR DUVAR ÇEKTÝLER. Allah ýn uyarýlarýný ne duyan var ne iþiten.

Allah bizlerin bölünmesini, saða ya da sola sapmasýný deðil, yalnýz Kur’an a sarýlarak, onun yolundan yürümemizi, orta yolu izleyen bir toplum olmamýzý, özellikle emreder. AÇIKÇASI DÝNDE MEZHEPLERE, FIRKALARA BÖLÜNEREK ÝSLAM I YAÞAMAYI, KUR’AN YASAKLAMIÞTIR.

ÝSLAM DÝNÝ FERDÝ YAÞANIR. ÇÜNKÜ ALLAH BÝZLERÝ BU DÜNYADA, ÝMTÝHAN ETTÝÐÝNÝ SÖYLÜYOR. Okulda öðretmenimize, biz arkadaþlarýmýzla beraber derse çalýþtýk, imtihana beraber girmek istiyoruz diyebilir miyiz? Diyemiyor da, herkes özellikle kendisi çaba harcayarak çalýþýyor ve imtihana giriyorsak, lütfen dinimizi öðrenmek ve yaþamak içinde, bizler mutlaka kendimiz önce çaba harcamalýyýz. Daha sonra elbette araþtýrmalý ve sormalýyýz. Çünkü hepimiz birbirimize, muhtaç yaratýlmýþýz dýr.

Ne yazýk ki bugün öyle bir yanlýþýn ardý sýra gidiyoruz ki, BÝR MEZHEBE TABÝ OLMAYAN, HATTA BÝR ÞEYHÝ OLMAYANIN, CENNETE GÝREMEYECEÐÝ DAHÝ SÖYLENMEKTEDÝR. Birileri düzeninin devam etmesi için, iþini saðlam kazýða baðlamýþa benziyor, ama yalnýz bu dünyada tabi. Huzuru mahþerde neler olacak, hep birlikte göreceðiz.

Dinde mezheplere, fýrkalara ayrýlma konusunda Rabbimiz, Kur’an da çok sert uyarýyor, hepimiz ayetlerden bunu apaçýk anlýyoruz. Lütfen bu uyarýlarý artýk görmezden gelmeyelim. Bizden önceki toplumlarýn yanlýþýna düþtüðümüz gerçeðinin farkýna vararak, birbirimizi uyaralým. Daha sonrada Kur’an ýn çevresinde buluþalým. Sizlere son bir ayet daha hatýrlatmak istiyorum. Bakýn Allah bizleri nasýl uyarýyor ve ne diyor.

Enam 153: ÝÞTE BU, BENÝM DOSDOÐRU YOLUM. ARTIK ONA UYUN. BAÞKA YOLLARA UYMAYIN. YOKSA O YOLLAR SÝZÝ PARÇA PARÇA EDÝP, O’NUN YOLUNDAN AYIRIR. Ýþte size bunlarý Allah, sakýnasýnýz diye emretti. (Diyanet meali)

Yüce Rabbim sana þükürler olsun. Bizleri o kadar açýk uyarýyorsun ki, gözlerinde perde olmayan, her þeyi apaçýk anlayacaktýr. Allah benim sizlere gönderdiðim rehbere uyarsanýz, benim yolumdan gidersiniz diyor. Yok, kendinize baþka yollar, yani mezhepler fýrkalar arayarak, farklý arayýþlarda olursanýz, inancýnýzda parça parça olursunuz, bu yetmez Allah ýn yolundan saparsýnýz açýklamasýný yapýyor.

Bakýn dünyada, Ýslam toplumlarýndan baþka bir biriyle savaþan, kan döken neredeyse toplum kalmadý. Bu acý gerçeklerden ders almanýn zamaný geldi ve geçiyor. Bu konuda söylenecek sözün sonu olsa gerek yazdýðým bu ayet. Bu ayetten ders alarak, dinde bölünmeden Kur’an ýn çevresinde toplanan toplumlara ne mutlu.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR