nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cum Tem 10, 2015 7:00 am    Mesaj konusu: Kur'an da Geçen HURÝLER Ne Anlama Geliyor? Alntyla Cevap Gnder

Bugünkü yazýmda, Kur’an da geçen HURÝ sözleriyle kimden bahsediliyor, sizleri bu konuda düþünmeye davet etmek istiyorum. Bizler Kur’an ayetlerini doðru anlamak için, Kur’an dan yardým almak yerine, rivayet ve saný bilgiler ýþýðýnda ayetleri anlamaya çalýþtýðýmýz için, ayetleri yanlýþ anlýyoruz. Konuyla ilgili bir örnek vermek istiyorum.

Nebe 31–32–33–34: Þüphesiz ALLAH’A KARÞI GELMEKTEN SAKINANLARA bir kurtuluþ, bahçeler, üzümler, kendileriyle bir yaþta, GÖÐÜSLERÝ ÇIKMIÞ GENÇ KIZLAR ve dolu dolu kadehler vardýr. (Diyanet yeni meali)

Bu ayeti bu haliyle, iman eden bir kadýn mümin okuduðunda, acaba nasýl bir soru gelir aklýna? Ýman eden erkeklere böyle genç Bayan HURÝLER verilecekte cennette, biz kadýnlara ne verilecek? Ýþte ayetleri doðru olmayan bilgiler ýþýðýnda anlamaya çalýþýrsak, böyle yanlýþ düþüncelere kapýlýr insanlar. CENNET YALNIZ ERKEKLERÝN ÖDÜLLENDÝRÝLECEÐÝ BÝR YER DEÐÝLDÝR. KADIN, ERKEK TÜM ÝMAN EDENLERÝN EÞÝT ÞARTLARDA ÖDÜLLENDÝRÝLECEÐÝ, HUZUR ÝÇÝNDE YAÞAYACAÐI, ALLAH IN BÝZLER ÝÇÝN HAZIRLADIÐI ÇOK ÖZEL BÝR MEKÂNDIR. Sizlere daha önce yayýnlanan, yine Diyanetin eski mealinden, ayný ayetin tercümesini örnek vermek istiyorum.

Nebe 31–32–33–34: DOÐRUSU, ALLAH'A KARÞI GELMEKTEN SAKINANLARA kurtuluþ, bahçeler, baðlar, YAÞITLAR ve dolu kadehler vardýr. (Diyanet Ýþleri eski meali)

Diyanet Ýþleri baþkanlýðýnýn eski Kur’an mealinde ayný ayette, Allah a karþý gelmekten sakýnan kullarý için vereceði ödül cennetinde, asla KADIN YA DA ERKEK BÝR CÝNSTEN BAHSEDÝLMEMÝÞ. Yalnýz YAÞIT EÞLERDEN BAHSETTÝÐÝ HALDE, bizler yalnýz erkeklere has verilecek güzel genç kýzlardan bahsedildiðinin yakýþtýrmasýný ayete yapmamýz, bizlerin ne derece Kur’an ý anlamaya çalýþtýðýmýzýn açýk örneðidir. Ýlginç olaný, Diyanetin daha sonra bu ayeti tercüme ederken, neden deðiþtirme gereði duyduðudur. Bu örnekten de anlýyoruz ki, Diyanet her geçen gün, batýl düþüncelerin etkisinde ayetleri topluma anlatýyor olmasýdýr. BUDA TOPLUMUMUZ ÝÇÝN BÜYÜK BÝR TEHLÝKEDÝR. Ayný ayete, baþka farklý iki mealden de örnek verelim.

Nebe 31–32–33–34: Allah'a saygý duyanlar için umduklarý yer, muhteþem bahçeler ve baðlar, müthiþ UYUMLU HARÝKA EÞLER ve dolup taþan kadehler vardýr. (Bayraktar Bayraklý meali)

Nebe 31–32–33–34 : [Ama,] Allah'a karþý sorumluluk bilinci taþýyanlar için büyük bir tatmin vardýr, muhteþem bahçeler ve baðlar, MÜTHÝÞ UYUMLU HARÝKA EÞLER ve dolup taþan [mutluluk] kadehleri. ( Muhammed Esed meali)

Muhammed Esed bu ayette geçen, müthiþ uyumlu eþler çevirisinde kelimenin, birçok anlamý olduðunu söylemiþ ve anlamlarýnýn,( ke‘abe fiili ) çarpýcý olma”, “göz alýcý olma”, “üstünlük” yahut “ihtiþam” olduðunu yazmýþ. Bu kelimenin bir insan için kullanýldýðýnda, “o, [baþka bir kiþiyi] gözalýcý/çarpýcý veya muhteþem veya harika yaptý” anlamýna geldiðini de belirtmiþ. Hem ke‘abe fiilinin, hem de ke‘b isminin bu mecazî(deðiþmeceli) anlamýna baðlý olarak kâ‘ib isim-fiili, HALK DÝLÝNDE “GÖÐÜSLERÝ GÖZALICI HALE GELEN veya TOMURCUKLANAN KIZ” anlamýnda kullandýðýný da belirtmiþ. Ayeti tercüme edenler, ne yazýk ki kelimenin asýl anlamý yerine, bazý hurafe hadislerin etkisiyle, halk dilindeki kullanýlan mecazi(deðiþmeceli) anlamýný seçerek tercüme etmeleri, Kur’an ýn birçok ayetiyle çeliþmiþ ve ayetin yanlýþ anlaþýlmasýna neden olmuþtur.

Hatýrlarsanýz Kur’an, KADIN VE ERKEÐÝ NUR suresi 30 ve 31. ayetlerinde, bakýþlarýmýz konusunda uyarmýþ ve dikkatimizi çekmiþtir. Bu örneklerden de yola çýkarak, burada HURÝ kelimesiyle kast edilen, tertemiz bakýþlý, sadýk iyi niyetli uyumlu EÞLER, yardýmcý arkadaþlar kast edilmiþ olmasý, büyük ihtimaldir.

Bizler bahsedilen hurileri, bana göre yanlýþ algýlýyoruz. Çünkü bu konu, bizlere emin olmadýðýmýz Allah ýn hiç bahsetmediði, bilgiler ýþýðýnda anlatýldý da ondan. Bu dünyada yaþadýðýmýz kadýn ve erkek iliþkisini, nefsi arzularýmýzý, bizler cennette de yaþayacaðýmýz algýsýyla bakýyoruz bu konuya. Sizce cennette, bu dünyada yaþadýðýmýz cinsellik, dizginlemeye çalýþtýðýmýz nefsimizdeki þehevi duygular, evlat edinme arzularý, cennette de olacak mý dersiniz? Ben hiç sanmýyorum, çünkü bu konuda Kur’an da hiçbir bilgi yok, ama bizler varmýþ gibi düþünüyoruz. Doðrusu bu konuda, daha fazla yorum yapmaktan korkarým.

Nahl 97: ERKEK VEYA KADIN, kim mü’min olarak iyi iþ iþlerse, elbette ona hoþ bir hayat yaþatacaðýz ve onlarýn mükâfatlarýný yapmakta olduklarýnýn en güzeli ile vereceðiz.( Diyanet meali)

Kur’an asla kadýn, erkek ayrýmý yapmadan, yaptýklarýmýzýn yani imtihanýmýzýn karþýlýðýný alacaðýmýzdan bahseder. Bu durumda nasýl olurda cennette, yalnýz erkeklere uyumlu hoþ/güzel bakýþlý bayan eþlerin, arkadaþlarýn, yardýmcýlarýn verileceðini söyleriz. Kur’an Allah a karþý gelmekten sakýnanlar için, HURÝLERLE kadýn erkek ayrýmý yapmadan, eþleþtirileceði anlatýlýr. Bu eþleþme nasýl olur, onun detayýný Allah bilir. Allah Kur’an da açýklamadýðý halde, meleklere diþi yakýþtýrmasý yapýlmýþtýr. Allah bu konuda bizleri uyarýp, nereden biliyorsunuz diþi olduðunu, yaradýlýþýna þahit mi oldunuz diyerek bizleri uyarmýþtýr. Ne yazýk ki HURÝ konusunda da, bizler ayný yanlýþý yapýyoruz. HURÝ konusunun geçtiði, diðer ayetlerden örnek verelim þimdide, farklý meallerden.

Duhan 54: Ayný þekilde onlara çok güzel eþler veririz. ( Bayraktar Bayraklý meali)

Duhan 54: Ýþte böyle. Bunun yaný sýra biz onlarý, iri gözlü hurilerle evlendiririz. ( Diyanet Vakfý meali)

Tur 20: Sýra sýra dizilmiþ koltuklara yaslanýrlar. Ayrýca biz onlarý ceylan gözlü hûrilerle evlendirdik. (Elmalý Hamdi meali)

Tur 20: Art arda dizilmiþ koltuklar üzerinde yaslanmýþ olarak." Ve biz onlarý parlak, iri gözlü hurilerle EÞLEÞTÝRMÝÞÝZDÝR. (Yaþar Nuri meali)

Tur 20: Sýra sýra dizilmiþ [mutluluk] sedirlerine uzanarak!” [denilecek.] Ve [cennette] saf ve temiz, güzel gözlü eþler ile onlarý evlendireceðiz. (Muhammet Esed meali)

Bu ayetlerin bir öncesinde bahsedilenlere baktýðýmýzda, kadýn ya da erkek ayrýmý yapmadan, ALLAH A KARÞI SORUMLULUKLARININ BÝLÝNCÝNDE OLAN TÜM ÝMAN EDENLERE, HURÝ yani uyumlu eþlerin, arkadaþlarýn, yardýmcýlarýn cennette verileceði anlatýlýyor.

Allah bu konularda, çok fazla detay vermemiþtir. Anlatýlan cennet ile mükâfatlandýrýlan kadýn ya da erkeðin, CENNETTE MEMNUN OLACAÐI EÞLERLE, YARDIMCILARLA BÝRLÝKTE OLACAÐIDIR. Yine cennette, dünyada birlikte evlenip yaþadýðýmýz ve birbirimizden hoþnut olduðumuz, hatta beraberliðimize doyamadan veda ettiðimiz, eþlerimizle birlikte olacaðýmýzý düþünmek, hepimizin arzusudur. Ama eþlerimizle, bu dünyada yaþadýðýmýz cinselliðin olacaðýný düþünmemiz, bana göre büyük yanlýþ olur. Çünkü bu konuda da Kur’an da, hiçbir detay verilmemiþtir. Evli olmayan ya da eþlerinden hoþnut olmamýþ, ya da bir kýsým eþlerinin cennete giremediðini de düþündüðümüzde, HÝÇ KÝMSENÝN EÞSÝZ, ARKADAÞSIZ BIRAKILMAYACAÐI, YALNIZ KALMAYACAÐI müjdesi olarak da, bu ayetleri anlayabiliriz.

Cennet konusunda ki detaylarý, yalnýz Allah bilir. Bizlere düþen Allah ýn verdiði bilgileri doðru anlamaya çalýþmak, bilgi vermedikleri konularda da, yalan yanlýþ sözlere inanmamak olmalýdýr. Günümüzde bugün, cennet ve HURÝLER konusunda, Allah ýn asla bahsetmediði öyle þeyler anlatýlmaktadýr ki, bunlara inanmak ve kabul etmek, bizleri HARAMA götürür.

Allah Kur’an da, hakkýnda bilgi vermediðim, delil indirmediðim, açýklamadýðým konularda konuþmamýzý yasaklamýþ ve konuþmamýzý haram kýlmýþtýr. Lütfen Allah ýn ikaz ve uyarýlarýna özen gösterelim ve Kur’an ýn açýklamadýðý konularda, anlatýlan yanlýþ bilgilere inanmayalým. Böyle yaparak güzelim Ýslam dinini, hurafelerden uzak tutup, Kur’an ýn yanlýþ anlaþýlmasýna da engel olmuþ oluruz.


Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR