nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Ekm 01, 2015 3:45 pm    Mesaj konusu: Kur'an NAZAR Ýnancýna Onay Veriyor mu? Alntyla Cevap Gnder

Bizler inancýmýzý Kur’an merkezli yaþamadýðýmýz için, öyle þeyleri dinden zannediyoruz ki, Kur’an ýn öðretisine tamamen ters düþüyor. Bu yazýmda, toplum tarafýndan çok konuþulan NAZAR konusu üzerinde, sizleri düþünmeye davet etmek istiyorum. Bu konuda bakýn neler söyleniyor.

(Nazar haktýr. Beðenerek, imrenerek veya kýskanarak bakýlan þeylere nazar deðer. Ýnsana, hayvana ve hatta cansýza da nazar deðer. Nazar hastalýk yapar, hatta öldürür. Kadýnlara ve çocuklara daha çok tesir eder.)

Dikkat ederseniz nazar haktýr diyor. Hak doðru, gerçek yani Allah katýndan anlamýndadýr. Bakýn bu konuda daha neler söyleniyor ve nelere inanýlýyor.

(Nazar insaný mezara, deveyi kazana sokar.) [Ýbni Adiy] - (Ýnsanlarýn yarýsý nazardan ölür.) [Taberani] - (Hoþa giden bir þeyi görünce, “Mâþâallah la kuvvete illa billah” denirse o þeye nazar deðemez.) [Beyheki, Ýbni Sünni] - (Kaderi geçecek bir þey olsaydý nazar geçerdi.) [Müslim]

Eðer böyle bir gerçek varsa, Rabbimiz Kur’an da bizleri açýkça uyarmaz mýydý? Kur'an asla böyle bir inancý onaylamaz ve hiç bahsetmez. Zaten Kur'an ýn öðretisine ters düþer. Düþünebiliyor musunuz, bir insan karþýsýndaki kiþiyi kýskanýyor onu çekemiyor, ya da imrenerek bakýyor, ona bakýþlarýyla zarar verebiliyor. Hâlbuki Rabbimiz, bakýn ne diyordu bizlere Kur’an da.

Þura 30: Baþýnýza her ne musibet gelirse, kendi yaptýklarýnýz yüzündendir. O, yine de çoðunu affeder. (Diyanet meali)

Yaradan baþýmýza gelen her kötü þey, bizlerin yaptýðý yanlýþlarýn karþýlýðýdýr diyor. Ama nazar konusunda ne anlatýlýyordu? Ýnsanlarýn yarýsý nazardan ölür, beðenerek, imrenerek veya kýskanarak bakan kiþi, karþýsýndakine zarar verebilir, hatta onu öldürür deniyor. Ýnsan sevdiðine beðenerek bakýnca, nasýl zararý dokunur hiç düþünmüyor muyuz? Unutmayalým lütfen, akla mantýða uymayan Kur’an a da uymaz.

Allah bir baþka ayetinde, Allah ýn izni-onayý olmadan, hiçbir þeyin gerçekleþemeyeceði, bir kiþinin diðerine zarar veremeyeceði, açýkça bizlere bildirilmiþtir. Sýrf bir insan baþka bir insaný kýskanýp, imrenerek baktý diye, ALLAH O KÝÞÝNÝN CEZALANDIRILMASINA ASLA ÝZÝN VERMEZ. Bunu düþünmek Kur’an adaletine uymaz.

Yine batýl inançlarýmýza Kur’an dan delil aramaya çalýþanlar, NAZAR konusuna Kehf suresi 39. ayette geçen bir cümleyi örnek gösteriyorlar. Bu ayetin öncesine ve sonrasýna baktýðýmýzda, karþýlýklý konuþan iki kiþinin kýssasý anlatýlýr. Her ikisinin de bahçesi bolca mahsul vermiþ ama birisi diðerinden daha üstün, zengin ve güçlü olduðunu söylüyor ve böbürleniyor. Malýnýn sonsuza kadar var olacaðýný söyleyerek övünüp, MÜLKÜN ASIL SAHÝBÝNÝN ALLAH OLDUÐUNU UNUTARAK, KENDÝSÝNÝ MET EDÝYOR. Allah da zenginliðin, malýn mülkün gafletine düþen bu kulunu cezalandýrýyor ve bahçesini, servetini yerle bir ediyor. Bu kiþiye karþýsýndaki arkadaþý da ("BAÐINA GÝRDÝÐÝNDE, "MÂÞALLAH, KUVVET YALNIZ ALLAH'TANDIR!" DESEN OLMAZ MIYDI?) diyerek bu davranýþlarýnýn ve sözlerinin yanlýþ olduðu hatýrlatýlýyor.

Bu ayette geçen bu cümle, ne yazýk ki nazara örnek gösteriliyor. Hâlbuki bu ayetlerde anlatýlan, malý ve serveti veren yalnýz Allah týr, yalnýz Allah a þükredilir, yalnýz ondan yardým dilenir diyor. Bu dünyada güç ve mal sahibi olmak, bizlerin gözünü kör etmesin, veren Allah dýr, istediðinde onu almasýný da bilir gerçeði, ayetlerde anlatýlýyor. Burada geçen maþallah kelimesinin anlamý, bugün bizlerin Allah nazar deðmesin anlamýnda deðil, ALLAH IN DÝLEDÝÐÝ OLUR anlamýndadýr.

NAZARIN BU DERECE GÜCÜNE ÝNAN BÝR ÝNSAN, ALLAH IN KÖTÜ VE ART NÝYETLÝ KÝÞÝLERÝN BAKIÞLARINA KARÞI KULLARINI, KORUMASIZ BIRAKTIÐI ANLAMINA GELÝR ki, bunu düþünmekten Rabbime sýðýnýrým. Nazar konusunda nakledilen, bir rivayeti hatýrlatmak istiyorum sizlere.

(Peygamber efendimizin zamanýnda Esed oðullarýndan nazarý deðen bir kimse var idi. Üç gün bir þey yemez, sonra çadýrýn bir tarafýný kaldýrýp oradan geçen bir deveye bakýp, (Bunun gibi bir deve hiç görmedim) der demez, deve yere düþer hastalanýrdý. Müþrikler, bu adamý bulup Peygamber efendimizi nazarla öldürmesini istediler. Cenab-ý Hak da Resulullahý bunun nazarýndan korumuþtur. Bu hususta Kalem suresinin (Nerede ise, kâfirler seni gözleri ile yýkacaklardý) mealindeki 51. âyeti inmiþtir. Birkaç hadis-i þerif meali þöyledir: (Nazar haktýr.) [Müslim])

Bu örnekte öyle bir güçten bahsediliyor ki, asla ona karþý konamaz ve böyle bir insan bakýþlarýyla bir insaný bile öldürebilir. Böyle bir gücü Allah, görev verdiði elçilerine bile vermediyse, NASIL OLURDA KISKANÇ, HASET ÝNSANLARA ALLAH, BÖYLE BÝR GÜÇ VERÝR. Þöyle bir düþünün lütfen. Çevremizde birbirini kýskanmayan, hatta genel çoðunluk diyebiliriz, bir birine hasetle bakmayan neredeyse çok az insan kaldý. Söylenenler gerçek olsaydý, sizce bizlerin bu dünyada hali nasýl olurdu? SANIRIM BU DÜNYA YAÞANMAZ OLURDU.

Þimdide nazara örnek gösterdikleri ve Kur’an dan delil olarak sunduklarý Kalem suresi 51. ayete bakalým. Gerçekten nazardan mý bahsediyor.

Kalem 51: O kâfirler Kur'ân'ý iþittikleri zaman, NEREDEYSE SENÝ GÖZLERÝ ÝLE DEVÝRECEKLERDÝ. Bir de durmuþlar "o bir deli" diyorlar. (Elmalýlý Hamdi meali)

Sizlere sormak isterim, bu sözlerden sizler kâfirlerin peygamberimize nazar deðirmek için mi baktýðýný anladýnýz, yoksa peygamberimize karþý kin ve nefretlerinin, yüzlerindeki ifadeden anlaþýldýðýný mý anladýnýz? Hatýrlatmak isterim, Allah kâfirlere Müslümanlara karþý kullanabileceði, böyle bir güç verir mi sizce? Hani þöyle söyleriz sevmediðimiz bir kiþiye. BANA KARÞI KÝN VE NEFRETÝNÝ BAKIÞLARINDAN ÇOK ÝYÝ ANLIYORUM. YÜZÜNDEKÝ NEFRET ÝFADESÝ, ELÝNDEN GELSE BENÝ BÝR BARDAK SUDA BOÐACAK GÝBÝYDÝ. Ýþte bu ayette anlatýlan, peygamberimize iman etmeyen kiþilerin, nefret dolu bakýþlarýndan bahsediliyor. Bu ayetin NAZARLA ne ilgisi var?

Gelelim kýskanç ve haset insanlarýn durumuna. Böyle insanlardan, gerçektende her türlü kötülük beklenir. Bakýþlarýnýn moral bozmaktan baþka, belki hiçbir etkisi olmaz. Ama böyle insanlar, aklýn ve mantýðýn ötesine çýkarak, nefislerinin etkisinde iseler, bu kiþilerden her türlü kötülük, þer beklenebilir. Yoksa Allah böyle kiþilere, bakýþlarýyla kýskandýklarý kiþilere zarar verebilecek bir güç, asla vermemiþtir.

Peki, bizler bu durumda ne yapmalýyýz. Her konuda yapmamýz gerektiði gibi, BÖYLE ÝNSANLARDAN ALLAH A SIÐINMALIYIZ VE UZAK DURMALIYIZ. Çünkü böyle insanlar her türlü kötülüðü, þerri yaparlar. Bakýn Rabbimizde bizleri ayetinde uyarýyor ve ne diyor.

Felak 5: Ve kýskandýðý vakit KISKANÇ KÝÞÝNÝN ÞERRÝNDEN, sabahýn Rabbine sýðýnýrým! (Diyanet vakfý meali)

Kur’an kýskanç ve haset insanlardan gelecek her türlü kötülüðe karþý, Allah a sýðýnmamýzý istiyor. Dikkat ederseniz onlarýn bakýþlarýndan bahsetmiyor, BÖYLE ÝNSANLARIN ÞERRÝNDEN, YANÝ YAPABÝLECEKLERÝ KÖTÜLÜKLERDEN BAHSEDÝYOR.

Þimdide bu bilgiler ýþýðýnda, toplum tarafýndan kabul gören, NAZAR konusunu baþka bir açýdan düþünelim. Çevremizde öyle insanlar vardýr ki, en yakýnýndaki arkadaþýnýn, hatta kendi kardeþinin bile güzelliðini çekemez, içinden sinsice kýskanýr. Ya da komþusunun, arkadaþýnýn mal varlýðýný, kazancýný kýskanýr. Bu kiþiler bakýþlarý ile belki karþýsýndaki insana zarar veremez ama öyle bir tavýr içinde olurlar ki, bu tavýrlarý yüz ifadelerine yansýdýðý gibi, konuþmalarýna da yansýr. BÖYLE DURUMLARDA ÝNSANLAR, KARÞISINDAKÝ KÝÞÝLERÝN OLUMSUZ BAKIÞ, KONUÞMA VE TAVIRLARINDAN PSÝKOLOJÝK OLARAK ETKÝLENÝR, RAHATSIZLIK DUYARLAR.

Ýþte insanlarýn böyle tavýrlar karþýsýnda, morallerinin bozulmasý, hatta ruhsal yönden etkilenerek hasta bile olmasý mümkündür. ÇÜNKÜ NEREDEYSE BÜTÜN HASTALILARIN TETÝKLEYÝCÝSÝ MORALDÝR, PSÝKOLOJÝDÝR. Gözler bakýþlarýyla, karþýsýndaki insan üzerinde adeta manyetik bir ýþýn etkisi oluþturabilir. Bu etki kiþinin ruhsal yapýsý ve o günkü moral durumuna da baðlýdýr. Yoksa hiç kimse bakýþlarýyla karþýsýndakine, direk zarar veremez. Gerçektende gözün keþfedilmeyen, birçok özelliklerinin olduðuna inanýyorum. Hepimiz biliriz, BAKMAK VE GÖRMEK ÇOK FARKLIDIR. Görebilmek beceri ister.

Kur’an gözlerimiz konusunda bizlerin dikkatini çekerek, kadýn ya da erkek gözlerimizi önümüze eðmemizi ister. Çünkü gözler yani bakýþlar insanlarý, psikolojik olarak iyi ya da kötü etkiler. Bir baþka deyiþle gözler, DUYGULARIN DÝLÝDÝR.

Bazýlarý hipnozu, nazara kanýt gösterirler ama hipnozun nazar ile hiçbir ilgisi yoktur. Hipnoz psikolojide TELKÝNE YATKINLIK GÖSTEREN, BÝR NEVÝ UYKU UYANIK HALÝDÝR. Ýnsanýn bilinçaltýna telkinler yerleþtirmektir ki, bunun günümüzde bir ilim dalý olduðu kabul edilmiþtir. Ama hatýrlatmak isterim bazý kiþileri hipnoz yapamazsýnýz, ya da çok zor hipnoz olur. Çünkü hipnoz olmamaya kendinizi þartlandýrýrsanýz olmayabilirsiniz.

Ne yazýk ki bizler NAZAR kelimesini, KENDÝ HATALARIMIZA, SEVMEDÝÐÝMÝZ HOÞUMUZA GÝTMEYEN ÝNSANLARIN DAVRANIÞLARI ÜZERÝNDEN, BAÞIMIZA GELEN ÜZÜCÜ OLAYLARA BÝR KILIF, BÝR MAZERET OLARAK KULLANIYORUZ.

Þunu lütfen unutmayalým. Hiç kimsenin bir baþkasý üzerinde, kendisi istemediði takdirde bir gücü bir etkisi yoktur. Baþýmýza gelen her musibet yada mükafat, bizlerin yaptýklarýnýn Allah dan karþýlýðýdýr. Bunun tersini düþünmek, hem Yaradan ýn adaletine ters düþer, HEM DE BU DÜNYADA, ÝMTÝHAN OLDUÐUMUZ GERÇEKLERÝ ÝLE ASLA BAÐDAÞMAZ.

Bu bilgiler ýþýðýnda þunu söyleyebiliriz. Nazar Kur’an ýn onay verdiði bir konu deðildir. Bu ve buna benzer inançlar, cahiliye dönemin günümüze yansýyan itikatlarýdýr. Kur’an ýn Onay vermesi de düþünülemez. Karar ve yorum sizlerin.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
http://hakyolkuran.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR