nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Ksm 26, 2015 3:29 pm    Mesaj konusu: Fetva Verme Makamý Zihniyeti, Toplumu Kur'an dan Uzaklaþtýrm Alntyla Cevap Gnder

Günümüz Ýslam toplumlarýný, Ýslam ý yaþarken yönlendiren ve çok ciddi etkisi olan bir makam vardýr. FETVA VERME MAKAMI. Hiç düþündünüz mü, Kur’an böyle bir makamýn oluþumuna onay veriyor mu? Önce fetva ne anlama geliyor ona bakalým.

(Ýslam hukuku ile ilgili bir sorunun, dinî hukuk kurallarýna göre çözümünü açýklayan, þeyhülislam veya müftü tarafýndan verilebilen belge.)

(Fetva, bir hususun dine uygun olup olmadýðýný, hangi fýkýh kitabýnýn neresinden alýndýðýný bildiren hüküm, belge demektir.)

Demek ki bu konuda, öyle bir makam ihdas edilmiþ ki, herhangi bir konunun dine uygun olup olmadýðýna karar ve belge veriyor. Bu sözler ve düþüncenin, inancýn tamamý Kur’an öðretisine ters düþer. Çünkü Allah bizlerin din adýna sarýlacaðýmýz kitabýn, rehberin, hatta sorumlu olacaðýmýz kaynaðýn, yalnýz KUR’AN olduðunun hükmünü, açýkça Kur’an da vermiþtir. Kur’an dan baþka kaynak, belge nasýl olurda kabul ederiz.

Bizler gereken açýklamayý, Kur’an da bulamýyoruz da, onun için mi birilerinin fetvasýna ihtiyaç duyuyoruz? Eðer evet dersek bu soruya, Allah ýn Kur’an da ki uyarýlarýný kulak arkasý yapýyoruz demektir. Çünkü Allah biz Kur’an da hiçbir eksik býrakmadýk, Allah unutucu deðildir, her konuda nice örnekler verdik ki anlayasýnýz ayetlerini göz ardý ediyoruz, görmezden geliyoruz demektir.

Kur’an da fetva konusuna örnekler vardýr. Örnek vermek gerekirse, Nisa 127. Ayetinde, peygamberimize hitaben Allah, senden kadýnlar hakkýnda fetva istiyorlar diyor ve bakýn Rabbimiz devamýnda ne diyor. (De ki, onlara ait hükmü size Allah açýklýyor.) dedikten sonrada ayet indirerek, gereken bilgiyi Yaradan veriyor. Yine nisa 176 ayetinde, miras konusunda peygamberimizden fetva isteyenlere, Allah fetvasýný açýklýyor ve gereken bilgileri veriyor. Yani fetva makamý yalnýz Allah týr. O hükmeder ve gereken açýklamayý yapar. Daha doðrusu açýklama yaptýðýný, yine Kur’an söylüyor ve diyor ki, ALLAH HÜKMÜNE HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK ETMEZ.

Kur’an çok dikkat çekici bir uyarý yapar ve derki, HÜKÜM YALNIZ ALLAH INDIR. Birçok ayetinde de bu hükümlerin açýk seçik açýklandýðýndan bahseder. Bizlerde þöyle deriz. Kur’an kendisini açýklayan, eþsiz bir nurdur. O halde bizler hangi konuda, neyin açýklamasýný, fetvasýný istiyoruz? Ýþte burasý çok önemli.

Fetva veren makamý tarif ederken, bu makamýn dine uygunluk belgesi verdiðini söylüyorlar. BÝZLER NEYÝN BELGESÝNÝ ARIYORUZ, KUR’AN APAÇIK DURURKEN? Hemen nasýl bir cevapla karþýlaþacaðýmý çok iyi biliyorum. “HER ÞEY KUR’AN DA YOK KÝ.” Ýþte bu düþünce, Ýslam toplumuna kabul ettirildiði içindir ki, böyle bir makam oluþturulmuþ ve Kur’an ýn dýþýndan dine hükümler sokan inançlarýnda, bu yolla topluma kabul ettiren makamlar olmuþ fetva makamlarý. Fetvayý tarif ederken, hangi fýkýh kitabýndan alýndýðý belirtilmelidir diyor. Ýþte mezheplerin inançlarý, bu yolla topluma kabul ettiriliyor. BUDA BÜYÜK BÝR TEHLÝKENÝN, ANA GÝRÝÞ KAPISIDIR. Hele toplum din konusunda cahil býrakýlmýþ ve Kur’an dan uzaklaþtýrýlmýþsa.

Ýslam devleti ve þeriatla yönetildiðini söyleyen ülkeler, sizce Kur’an ýn apaçýk hükümleri ile mi yönetiliyor. Eðer öyle olsaydý, bugünkü dinde bölünmüþlük ve bir birine düþmanlýk asla olmazdý. Her Ýslam ülkesinin fetva makamýnýn, açýkladýklarý fetvalara bakarsanýz, iþin ne derece riskli ve yanlýþlarla dolu olduðunu anlarsýnýz. Küçük bir örnek. Suudi Arabistan fetva makamý, kadýnlarýn araba kullanmasý, hatta oy vermesini bile dine uygun düþmediðine karar vermiþti. Küçük yaþta kýz çocuklarýnýn, evlenebileceðine hükmeden fetva makamýnýn, sizce Ýslam diniyle ve Kur’an ile bir baðlantýsý olabilir mi?


Din adýna biz Müslümanlarý baðlayan FETVAYI, Yüce Rabbimiz Kur’an da vermiþ ve SÝZLERÝ KUR’ANDAN SORUMLU TUTUYORUM DEMÝÞTÝR. Bu hükmü, fetvayý Allah dan alan bizler, daha ne fetvasý arýyoruz birilerinden? Allah elçisine bile, sana indirdiðimle onlara hükmet diyor da, elçisine sorulan her soruya cevabý, indirdiði ayetlerle Allah cevap veriyorsa, bizler nasýl olurda Kur’an ýn dýþýndan, Kur’an ýn tek kelime bile bahsetmediði konularda, beþeri fetva makamý ararýz.

Ýþin ilginç ve düþündürücü olaný, þeriat hükümleri ile yönetilen ülkelerde, fetva makamýnýn din adýna verdiði kararlara uymak zorunludur. Uymayan cezalandýrýlýr. Hiç kimse, Allah bu konuda hüküm vermemiþ, bu Allah ýn emri deðildir diyemez. Bu makamlarýn vereceði hükümler tartýþýlamaz bile. ÝÞTE BU DÜÞÜNCE VE UYGULAMA BÝLE KUR’AN A AYKIRIDIR. Çünkü dinde zorlama yoktur. Din adýna herkes, kendi imtihanýný yaþar ve HESAP VERECEÐÝ MAKAM, YALNIZ ALLAH DIR.

Þöyle düþünelim. Bugün ülkemizde bulunan, Diyanet Ýþleri baþkanlýðýný, fetva verme makamý olarak, tüm ülke Müslümanlarý kabul ediyor mu? Tabi ki mümkün deðil. Çünkü dinde öyle bir bölündük ki, artýk Kur’an referans alýnmak yerine, Kur’an da tek kelimesi dahi olmayan, ama mezheplerin inandýðý, rivayet bilgiler referans alýnýyor. Onun içinde kendi mezhebine uyan fetvalar kabul görüyor. Allah ýn sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, sakýn emin olmadýðýnýz bilgilerin ardýna düþmeyin uyarýlarýný duyan, hatýrlayan ne yazýk ki yok. Çünkü peygamberimizin mahþerde söyleyeceði gibi, KUR’AN DEVRE DIÞI KALDI.

Toplumu din adýna bilgilendirmek, uyarmak her Müslüman ýn görevidir. Ama hiç kimse din adýna bir baþkasýný zorlayýcý ve baðlayýcý kararlar alamaz, ÝSLAM DÝNÝNDE BÖYLE BÝR MAKAM YOKTUR. Bizleri baðlayan kurallarý Allah, Kur’an da vermiþtir. Kur’an da açýklanmayan, verilmeyen bir hükümden de asla sorumlu olmayacaðýmýza göre, neyin fetvasýnýn peþindeyiz, iþte onu anlamakta zorluk çekiyorum.

Peygamberimizin adýný kullanarak, dine nifak sokanlarýn, dini bölüp parçalayanlarýn lütfen safýnda olmayalým. Peygamberimiz ümmetine yalnýz Kur’an ile hükmetmiþ ve yalnýz onun hükümlerini teblið etmiþtir ve onun dýþýndan tek kelime bile ilave etmemiþtir. Bu açýklamayý Kur’an yapýyor. Sizlere peygamberimizin bu konudaki uyarýlarýndan, bazý hatýrlatmalarý nakletmek istiyorum.

Allah bazý farizalar vazetmiþtir, onlarý aþmayýn. Bazý hadler koymuþtur, onlara yaklaþmayýn. Bazý þeyleri haram kýlmýþtýr, onlarý yapmayýn. BAZI ÞEYLERÝ DE UNUTMAKSIZIN SÝZE RAHMET OLMASI ÝÇÝN HATIRLATMAMIÞTIR, ONLARI DA ARAÞTIRMAYIN. (Mahmud Ebu Reyye, Muhammedi Sünnetin Aydýnlatýlmasý, sayfa 403)

Allah’ýn kitabýnda helal kýldýðý helal, haram kýldýðý haramdýr. HAKKINDA SUSTUÐU ÝSE SERBESTTÝR. Allah’ýn serbest býraktýklarýný kabul edin ve bilin ki Allah hiçbir þeyi unutucu deðildir. (Ebu Davud K. Etime 39/Týrmizi K. Libas 6 Ýbni Mace K. Etime 60/ El-Müracaat sayfa 20)

4106 - el-Muttalib Ýbnu Abdillah Ýbni Hantab radýyallahu anh anlatýyor: "Zeyd Ýbnu Sabit Hz. Muaviye radýyallahu anhüma'nýn yanýna girmiþti. Hz. Mu'aviye ona bir hadisten sual etti. Zeyd de hadisi ona söyledi. Hz. Muaviye (orada hazýr bulunan bir adama) hadisi yazmasýný emretti. Zeyd müdahalede BULUNARAK RESÛLULLAH ALEYHÝSSALÂTU VESSELÂM, HADÝSLERÝNDEN HÝÇ BÝR ÞEY YAZMAMAMIZI EMRETMÝÞTÝ" dedi. Bunun üzerine Hz. Muaviye yazýlaný DERHAL ÝMHA ETTÝ."
Ebu Davud, Ýlm 3, (3647).

Tüm bu bilgilerden de anlýyoruz ki, peygamberimiz ümmetine yalnýz Kur’an ile hükmetmiþ ve Kur’an ýn sýnýrlarý dýþýna asla çýkmamýþtýr. Allah ýn elçisi bile fetvayý Kur’an dan aldýysa, onun apaçýk hükümleri ile ümmetine hükmettiyse, bizlerin beþeri fetvalar peþinden gitmemiz, bizleri yanlýþ yollara götürecektir.

Tekrar hatýrlatmak isterim, her Müslüman a düþen görev, din kardeþini Kur’an merkezli bilgilendirmek, Allah ýn hükümlerini öðretmektir. Hepimiz ayný kapasitede deðiliz, onun için daha iyi anlayan, diðer din kardeþlerini bilgilendirmelidir. Ama tek bir þartla, ASLA KUR’AN IN SINIRLARINI AÞMADAN.

Her Müslüman, kendi yaptýklarýndan ve söylediklerinden sorumludur. Onun içinde din adýna bilgiyi, önce Kur’an dan bizzat kendisi almak için çaba göstermeli, daha sonrada güvenilir kaynaklardan bilgilerini, saðlamlaþtýrmalýdýr. Allah bizleri uyarýyor ve diyor ki, “KÝMDÝR SÖZÜ ALLAH'IN KÝNDEN DAHA DOÐRU OLAN.” Bu uyarýlarý duyduðumuz halde, ne yazýk ki bizler, güvenebileceðimiz fetva makamlarý arayýþýna giriyoruz, Allah yardýmcýmýz olsun.

Beþer her zaman þaþabilir. Þaþmayan yalnýz ve yalnýz Allah týr. Onun içindir ki þaþmadan dosdoðru yolda yürünmek istiyorsak, sorumlu olduðumuz yalnýz Allah ýn fetvalarýna sarýlmalýyýz. Çünkü peygamberimizde yalnýz, Kur’an ýn kulpuna sarýlmýþtý.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

http://hakyolkuran.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://halukgta.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR