nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pzr Oca 31, 2016 12:17 pm    Mesaj konusu: Bir Erkek Eþine, Üç Kez Boþ Ol Dediðinde, Boþanma Gerçekleþi Alntyla Cevap Gnder


Yaþadýðýmýz Ýslam ý bizler, kendi ellerimizle yaþanmaz hale getirdik. Nefislerimize hâkim olmanýn yolunu bulmak yerine, nefsimize uyan kuralarý, Allah emri diye sunanlarýn sözlerine inanmak, daha çok hoþumuza gitti.

Bugünkü yazýmýn konusu, Ýslam dininde boþanma hakkýnda olacak. BÝR ERKEK EÞÝNE, ÜÇ KEZ BOÞ OL DEDÝÐÝNDE acaba, o evlilik biter mi? Sizce böyle bir boþanmayý Allah, onaylýyor olabilir mi? Günümüzde bizlere dini anlatanlar, mezheplerin öðretisine göre, bir erkeðin eþine üç kez boþ ol dediðinde, o evliliðin biteceðini söylemektedirler.

Deðerli din kardeþlerim, bunu söylemek, buna inanmak, Kur’an a ve peygamberimize iftiradýr, önce bunu söylemek isterim. KUR’AN EVLÝLÝÐÝ ÇOK CÝDDÝYE ALIR DUYGULARIN, NEFÝSLERÝN ANÝ KARARLARININ SÖZLERÝYLE EVLÝLÝK BÝTMEZ, BÝTECEÐÝNE ÝNANMAK, NEFSÝ ARZULARININ USLANMAZ BÝR ESERÝDÝR. Ciddiyetten, akýl ve mantýktan uzak böyle bir yetkiyi Allah, ne erkeðe verir, nede kadýna. Bu sözlere nasýl inanýrýz. Bu kadar mý nefsimizin esiri olduk.

Ýslam dininde evlenmenin ve boþanmanýn kurallarý Kur’an da açýklanmýþtýr. Evlenirken konmuþ olan kurallar, boþanma içinde aynen geçerlidir, kurallar tersine iþler, hatta boþanma daha da zorlaþtýrýlmýþtýr.

Allah nisa suresi 19. Ayetinde, eþlerinizle iyi geçinin diye bizleri uyarýr. Yine Nisa suresi 34. Ayette, geçimsiz, iffetinden þüphe ettiðiniz kadýnlarýnýz olursa, bakýn neler yapýlmasýný öðütlüyor, boþanma kararý almadan önce.

ÖNCE ÖÐÜT VERÝN, UYARIN. EÐER ÖÐÜT ÝÞE YARAMAZSA, ONUNLA YATAKLARINIZI AYIRIN. Dikkat ederseniz çiftlerin bir birlerine karþý, belirli bir süreçten geçirilmesinden bahsediliyor. Bu konu her iki taraf içinde geçerlidir. Tüm bu çabalardan sonrada Kur’an ýn önerisi, çiftlerin boþanmasý deðil lütfen dikkat. Tüm bu çabalar iþe yaramýyorsa, eþinizi evden çýkartýn yani baba evine gönderin, her iki taraf için düþünme fýrsatý olsun. Bakýn hala boþanmadan söz etmiyor Allah ayetinde. Yani erkek eþine kýzarak, üç kez boþ oldun demesi ile evliliðin bitmesi gibi bir yetkiye asla sahip deðil. Ayetin sonunda da bakýn ne diyor. Tüm bunlarýn sonunda, eþiniz size saygýlý davranýrda hatasýný anlarsa, onlarýn aleyhine baþka bir yol aramayýn, onlarý baðýþlayýn diyor.

Peki, daha sonra nasýl tavsiyelerde bulunuyor Kur’an? Eþiniz baba evine gitti ya da geçimsizlikten boþanma durumuna geldiniz.

Nisa 35: Eðer karý-kocanýn aralarýnýn açýlmasýndan korkarsanýz, ERKEÐÝN AÝLESÝNDEN BÝR HAKEM VE KADININ AÝLESÝNDEN BÝR HAKEM GÖNDERÝN. Bunlar barýþtýrmak isterlerse, Allah aralarýný bulur; þüphesiz Allah her þeyi bilen, her þeyden haberdar olandýr.(Diyanet vakfý meali)

Demek ki nasýl kolay evlenilmiyorsa, öyle kolayca boþ ol demekle de boþanýlmýyormuþ. Aileler, veliler devreye giriyor, çiftin arasý bulunmasý adýna HAKEMLERE baþvuruluyor. Ayrýca evlenirken nasýl þahitler, veliler huzurunda evlendiyseniz, boþanmak istendiðinde de yine þahitler huzurunda, velilerinde tavsiye ve düþüncelerinden istifa de edip, kurallarýn, geleneklerin ve kanunlarýn geçerli olduðu bir süzgeçten geçiliyor.

Dikkat ederseniz, Kur’an ýn boþanma konusundaki tavsiyeleri, izlenen yol, yöntem, bugün bizlerin medeni kanunumuzda da var ve ayný süreç takip ediliyor. Hâkim hemen boþamýyor, çiftlere zaman tanýyor ve ailelerin araya girmesi ve barýþmalarý bekleniyor.

Boþanma konusunda erkekte, kadýnda ayný haklara sahiptir. Erkek Boþanmak istediðinde söylendiði gibi, kadýna üç kez boþ ol demekle deðil, hâkimin (Kadýnýn) karþýna çýkarak yapýlýyor, tabi daha önce yukarýda bahsettiðimiz yollar izlendikten sonra. ÝSLAM DÝNÝ, ERKEKLERÝN DEREBEYLÝÐÝ DEÐÝLDÝR.

EVLÝLÝK KURALLARINI KOYAN KUR’AN, BOÞANMANIN DA KURALLARINI AÇIKÇA KOYMUÞTUR, HEM DE ZORLAÞTIRARAK. Nefsi duygularýn ani kararlarý ile evliði hiç kimse sona erdiremez. Boþandýðýnýz eþiniz eðer gideceði bir yer yoksa ona biz boþandýk, hadi kapý dýþarý diyemezsiniz, kendisine bir yuva buluncaya kadar bakmak zorundasýn.

Kur’an evlenme konusunda, kadýný korumaya aldýðý gibi, boþanma konusunda da koruma altýna alarak, erkeði özellikle uyarmýþtýr. Bakara suresi 229. Ayetinde, ayný eþini en fazla iki kez boþayýp tekrar almaya hakkýn var demiþtir. Yani boþanma tehdidiyle, eþini korkutamazsýn uyarýsý yapýlmýþtýr. Erkeðin evlilik baðýný, kadýna bir tehdit unsuru olarak kullanmamasý için çok daha önemli bir ayet indirmiþ ve bakýn nasýl ikaz etmiþtir erkeði Allah.

Bakara 230: Eðer erkek karýsýný (üçüncü defa) boþarsa, kadýn, onun dýþýnda bir baþka kocayla nikâhlanmadýkça ona helâl olmaz. (Bu koca da) onu boþadýðý takdirde, onlar (kadýn ile ilk kocasý) Allah’ýn koyduðu ölçüleri gözetebileceklerine inanýyorlarsa tekrar birbirlerine dönüp evlenmelerinde bir günah yoktur. Ýþte bunlar Allah’ýn, anlayan bir toplum için açýkladýðý ölçüleridir. (Diyanet meali)

Bir erkek eðer, ayný eþi iki kez boþayýp evlendikten sonra, tekrar boþarsa bir daha normal þartlar oluþsa bile, ayný eþle kolay kolay evlenemez diyor ve öyle bir kanun koyuyor ki, hiçbir erkek bu yolu takip ederek, tekrar ayný eþiyle evlenmeye cesaret edemez. Bu ayette anlatýlan üç talak, yani üç kez boþanma durumunda, erkek ayný kadýnla evlenemez bilgileri, evirip çevirtilip çok farklý anlamlar verilmiþ ve erkek üç kez seni boþadým dediðinde, evliliðin biteceðini topluma anlatmýþlardýr. Yaradan erkeklerin nefisleri ile kadýnlara karþý neler yapacaðýný bildiði için, boþanmayý zorlaþtýrmýþ ve erkeðin evlilik konusunu kadýnlara karþý silah olarak kullanmasýnýn yolunu da kesmiþtir.

Lütfen din adýna söylenenleri, Kur’an ve akýl süzgecinden geçirelim. Peygamberimizin döneminde de, ondan önceki devirlerde de evlilik, boþanma konularý kanunlarla belirlenmiþti. Hiç kimse ben evlendim diyerek ortaya çýkamadýðý gibi, ben eþimi boþadým diyerek de zaten ortaya çýkamýyordu. Fakat kanunlar ne yazýk ki erkeklerin lehine olduðundan, kadýnlar bundan zarar görüyorlardý. KUR’AN BU KONUYA DÜZENLEME GETÝRMÝÞ VE KADININ HAKLARINI KORUMA ALTINA ALMIÞTIR.

Örneðin o devrin boþanma sebeplerinde, erkek kadýna ZIHAR etmesi, yani seni anamýn sýrtý gibi görüyorum demesi, boþanma sebebi kabul edilirdi. Allah indirdiði ayetle, bu geleneði, kuralý kaldýrmýþtýr.

Deðerli din kardeþlerim. Tüm bu açýk gerçeklerden sonra, Kur’an ýn öneri ve tavsiyelerini görmezden gelerek, batýlýn ve hurafenin, din diye bizlere kabul ettirilmesine izin vermeyelim. Sorumlu olduðumuz Kur’an ile çok sýký bir bað kuralým. Bunu yapabilmek içinde, Kur’an ý anladýðýmýz dilden bolca okuyalým. Ayetler üzerinde düþünelim unutmayalým ki, Allah açýklamadýðý, izah etmediði hiçbir þeyden bizleri sorumlu tutmaz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


http://hakyolkuran.com/
http://hakyol1.sayfasi.net/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR