nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Mar 24, 2016 9:49 am    Mesaj konusu: Sizce ÞANS Ne Anlama Geliyor? Alntyla Cevap Gnder

Hepimizin çok sýk kullandýðý bir kelimedir ÞANS. Hiç tahmin etmediðimiz bir þeyin olmasý, ya da tam tersine olmasýný istediðimiz bir þeyin olmamasý durumunda da kullanýrýz. Ya çok þanslýymýþým deriz, istediðimiz þey olmadýðýnda da, þansýmýz yokmuþ der geçeriz. Sizce þans ne demek, hiç düþündünüz mü? Türk dil kurumunun sözlüðüne baktýðýmýzda þansý bakýn nasýl açýklýyor.

“Mantýkla açýklanamayan, birtakým rastlantýsal olaylarýn nedeni olan güç, baht, talih, felek. Doðaüstü güç.“

Ýþin doðrusu, çok fazla akýl erdiremediðimiz konular baþýmýza geldiðinde kullanýrýz bu kelimeyi. Þans kelimesini tarif ederken, mantýkla açýklayamadýðýmýz ve rastlantýsal olaylar deyip geçeriz. Sizce bizlerin baþýna gelen ve þans diyerek geçiþtirdiðimiz bazý olaylar, rastlantý mý? Hiçbir gücün etkisi yok mu baþýmýza gelen olaylarda? O zaman rastlantý ne demek? Bakýn bu kelimede açýklanamýyor.

Önce þunu asla unutmamalýyýz. Rastlandý diye bir þey asla olamaz. Bunu böyle düþünmek bizlerin iþine geliyor. Þansý tarif ederken, dil kurumu mantýkla açýklanamayan ifadesini kullanmýþ. Eðer bir olay mantýkla açýklanamýyorsa, göremediðimiz ama hissettiðimiz bir sonuç çýkýyorsa ortaya, neden bu olaya þans diyoruz da, ALLAH IN TAKDÝRÝ DEMÝYORUZ. Hani Allah ýn izni olmadan, YAPRAK BÝLE KIPIRDAMIYORDU.

Kur’an bizleri uyarýrken, baþýnýza gelen her musibet kendi ellerinizin yaptýklarýndandýr der. Yine bir baþka uyarýsýnda, baþýnýza gelen bir þer, kim bilir belki sizin için hayýrdýr, yine baþýnýza gelen bir hayýr, belki de sizin için þerdir, Allah bilir siz bilmezsiniz diyerek, baþýmýza gelecek olaylarýn bizler tarafýndan dikkatle takip edilip, düþünmemiz gerektiði uyarýsýný yapar.

Tabi bizler tüm bu uyarýlardan habersiz, ya da iþimize gelmediðinden olsa gerek, olaylarýn sonuçlarý hakkýnda düþünmek yerine, ÞANS deyip geçeriz. ÞANS DÝYE BÝR ÞEY YOKTUR, LÜTFEN BUNU UNUTMAYALIM. Bir iþe gereken çabayý gösterdiðimiz halde iyi bir sonuç alamýyorsak, onun takdirinin Allah katýndan geldiðini unutmayalým. Yine bir iþi çok isteyip, ama çok fazla çaba harcayamadýðýmýz halde, istediðimiz bir sonuca ulaþmýþ ve mutlu olmuþsak, buna þans demeyelim, bunun takdirinin de yine, yüce Rabbimiz katýndan olduðunu bilmeliyiz.

BÝZLER NE YAZIK KÝ, ALLAH IN TAKDÝRÝNÝ GÖZ ARDI EDÝYORUZ. Kim bilir belki de böyle iþimize geliyor. Nefsimizin azgýn dürtüsü, bencil duygularýmýzýn baskýsý ön plana çýkýyor ve her an her dakika hayatýmýza, yaþamýmýza Allah ýn müdahale edebileceði düþüncesini hatýrlamak istemiyoruz.

Bu dünyada hiçbir þey, hiçbir olay rastlantýsal ve mantýksýz oluþmamýþtýr. Bu durumda baþýmýza gelen bazý olaylara, anlamýný bile açýklayamadýðýmýz ÞANS ismini nasýl veririz.

Çok fazla çalýþmayýp baþardýðýmýz, ya da çok fazla çalýþýp da baþaramadýðýmýz iþlere ÞANS demeyelim. BUNUN ARDINDAKÝ, ALLAH IN TAKDÝRÝNÝ ANLAMAYA ÇALIÞALIM. Çok istediðimiz halde, þanssýzmýþým dediðimiz iþlerin, belki de bizler iþin hayrý olacaðýný, tam tersine çok þanslýymýþýz dediðimiz bazý þeylerinde, belki de bizlere hayrý dokunamayacaðýný unutmamalýyýz.

Bizler Allah ýn katýndaki derecemizi bilemeyiz. Onun içinde, elimizden gelen gayreti her konuda göstermeliyiz. GAYRET BÝZDEN, TAKDÝR ALLAH DAN. Gayretli, çalýþkan bir insan olarak, hiç ummadýðýmýz güzel olaylarla karþýlaþýyorsak, bu güzelliðe anlamýný bile tanýmlayamadýðýmýz ÞANS demek yerine, YÜCE RABBÝMÝZDEN GELEN BÝR LÜTUF OLDUÐUNU BÝLEREK, ONA ÞÜKRANLARIMIZI SUNMALIYIZ. Eðer tam tersi bir durumla karþýlaþmýþsak, yine buna ÞANSIZLIK demek yerine, sebep sonuç iliþkisini, kendi nefsimizde deðerlendirmeliyiz. Bazý þeyler bizim elimizden gelmez. Ama HAK tan, hiç ummadýðýmýz bir zaman gelebilir, bunu unutmayalým.

Yaþadýðýmýz bu dünyada, þans eseri meydana gelen bir zerre dahi olmuyorsa, bizlerin baþýna gelen hiçbir olayý da bizlerin, ÞANSA baðlamamýz ancak, bizlerin kendi nefsimizi kandýrýp oyalayacaktýr, lütfen bunu unutmayalým.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


http://hakyolkuran.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://halukgta.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR