nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cmt Nis 02, 2016 2:46 pm    Mesaj konusu: Ýslam Hem Akýl, Hemde Vahiy Dinidir. Alntyla Cevap Gnder


Ýslam dininin akýl dini olup olmadýðýný, eðer bizler hala tartýþýyorsak, inanýn bizlerin Kur’an ile baðý tamamen kesilmiþ demektir. Aklý ve düþünmeyi onaylamayan bir inancýn, ayakta kalabileceðine nasýl inanýrýz. Kur’an aklýyla yaþayan, aklýyla her türlü medeniyeti kuran bir topluma indirildiyse, nasýl olur da Kur’an ýn her konuda akla hitap etmediðini, Ýslam ýn akýl dini olmadýðýný söyleriz.

Kur’an ayetlerinin akýlla, düþünerek anlaþýlmasý, onu beþerileþtirmek anlamýnda deðil, tam tersine bizler için gerçek bir rehber olduðunu gösterir. Bizlere rehber olarak gönderilen bir kitabýn, bizler tarafýndan düþünerek, akýlla anlaþýlamayacaðýný söylememiz, aklýný kullanmayan, körü körüne inanan baðnaz insanlarýn sözleridir. Bunu bilen Ýslam düþmanlarý, güzelim inancýmýza öyle batýl itikatlar sokmuþlardýr ki, düþünme ve akýl devre dýþý kalmýþtýr. Böyle olunca da, bu toplumu istedikleri gibi Allah ile aldatabilir ve istedikleri gibi sorgulamadan her þeye inandýrabilirsiniz.

Ne yazýk ki bu zihniyet baþarýlý oldu ve bugün bizlerin Kur’an ile baðý kesildi, her söyleneni sorgulamadan kabul eden bir toplum olduk. Bu bilgiler Allah katýndan mýdýr diye, sorgulama gereði bile duymadýk. ÇÜNKÜ DÝN SORGULAMADAN, DÜÞÜNMEDEN YAÞANIR DÜÞÜNCESÝNE ÝNANDIRILDIK. ELBETTE ÝMAN ETMENÝN ÝLK ÞARTI KOÞULSUZ ÝNANMAKTIR. AMA ALLAH ÝMANIMIZI GÜÇLENDÝRMEMÝZ ÝÇÝN, BÝZLERÝN DÜÞÜNEREK, ARAÞTIRARAK ÝMAN ETMEMÝZÝ ÖZELLÝKLE KUR’AN DA ÝSTEMÝÞTÝR. Allah bunu istemiþse, nasýl olurda Ýslam akýl dini deðildir deriz. Sizlere bu konuda bazý örnekler vermek istiyorum. Bakýn Rabbimiz ayetlerin sonunda, nasýl uyarýyor bizleri.

(Hâlâ düþünmüyor musunuz? Öðüt alan yok mudur? Fakat düþünen mi var. Ayetleri size açýk-seçik bildiriyoruz ki, aklýnýzý iþletebilesiniz. Allah, ayetleri size iþte böyle açýklar ki, derin derin düþünebilesiniz. Hâlâ aklýnýzý çalýþtýrmayacak mýsýnýz? Biz benzetmeleri insanlar için yapýyoruz ki, inceden inceye düþünebilsinler. Düþünüp taþýnacak da öðüt kendisine yarayacak. Dileyen onu düþünüp öðüt alýr.)

Bu uyarýlardan da anlýyoruz ki, Allah indirdiði ayetleri bizlerin düþünerek, sindirmemizi, özümlememizi ve ondan sonra hayata geçirmemizi istiyor bizlerden. Hiçbir zaman körü körüne bir itaati emretmemiþtir Kur’an. ÇÜNKÜ DÜÞÜNMEDEN KABUL EDÝLEN BÝR BÝLGÝ, ÝNANÇ ASLA SAÐLIKLI VE KALICI OLAMAZ.

Öyle yanlýþ düþünce ve inançlar vardýr ki toplum arasýnda, Kur’an ýn kabul etmesi mümkün deðildir. Bu konuda bakýn neler söyleniyor ve inanýlýyor.

(Ýslam ýn AKIL DÝNÝ olduðunu söylemek yanlýþ olur.)

(Ýslam akýl dini deðil, nakil yani vahiy dinidir.)

Bu düþünce sahipleri, ÝSLAM AKIL DÝNÝ DEÐÝL, VAHÝY DÝNÝDÝR demiþlerdir. Buna inandýrýlmalarýnýn nedeni, hurafe, batýl inançlarýnýn, dine sokulan yalan ve iftiralarýn ortaya çýkmamasý adýnadýr. Kur’an ýn emirleri içinde, akla ve mantýða ters düþen her hangi bir bilgi var mýdýr ki bizler böyle düþünüyoruz? Kur’an eðer bizleri düþünmeye sevk ediyorsa, bunu söylemek ve düþünmek, ancak Kur’an a yapýlan bir iftiradýr, saygýsýzlýktýr. Bu tür söylemler, toplumun kafasýný karýþtýrmak adýnadýr.

Ýslam inancýna batýlý, hurafeyi sokanlar, yalan ve iftiralarýnýn devam edebilmesi için, toplumun aklýný çelenler, dine nifak karýþtýranlar, gerçeklerin ortaya çýkmamasý içinde önlemlerini almýþlardýr. Böylece dine soktuklarý, akýlla ve mantýkla açýklanamayan batýlýnda, bu yolla yaþanmasýnýn devam etmesi saðlanmýþtýr. Sizlere bir örnek vermek istiyorum. Bu örneði lütfen dine sokulan, Kur’an ýn asla bahsetmediði, hüküm vermediði diðer konularla birlikte deðerlendiriniz.

(Mesela altýn taký erkeðe haramdýr. Bunun ispatlanmýþ bir sebebi yoktur. Bu durumda mantýk kuramýyoruz. Kur'an bunu belirtiyor. Peygamberimiz a.s.v. hadisleriyle bunu belirtmiþ.)

Lütfen dikkat eder misiniz? Kim demiþ erkeðin altýn takamayacaðýný ve bunun HARAM olduðunu? KUR’AN IN ASLA BÖYLE BÝR HÜKMÜ YOKTUR. Bu sözler Kur’an a iftiradýr. Ama dine batýl ve hurafe sokanlar, peygamberimizin adýný kullanarak ona iftira atanlar, böyle olduðunu söylüyor. Elbette bunlarý din zannedenler, akla ve mantýða uymayan yüzlerce konularýn akýl ve mantýkla, Kur’an ile açýklanamadýðýný gördüklerinde, kendi inançlarýnýn devamý için böyle yanlýþ bilgileri kullanacaklar ve peygamberimize de iftira atmaktan çekinmeyeceklerdir.

Tekrar etmek istiyorum, Kur’an özellikle akla ve düþünmeye vurgulama yapar. Bizlerin her söylenene inanmamamýz içinde, düþünmemizi, aklýmýzý kullanmamýzý emreder. ÇÜNKÜ DÜÞÜNEN VE SORGULAYAN ÝNSANI, HÝÇ KÝMSE ALDATAMAZ, KANDIRAMAZ.

Kur’an akýl dinimidir, vahiy dinimidir diyerek toplumun aklýný karýþtýranlar, yalan ve iftiralarýnýn ortaya çýkmasýný istemeyenlerdir. Allah ýn ayetler üzerinde bizlerin düþünmemizi istemesi, ayetlerin ne derece güçlü ve saðlam olduðunu gösterir. Ayrýca bizlerin ayetler üzerinde düþünmemiz, onu gerektiði ölçüde kavrayamadýðýmýzda, kabul etmeyeceðimiz anlamýný taþýmaz. Tam tersine ayetleri daha iyi anlamamýz için çaba harcamamýzý, araþtýrmamýzý saðlar.

Zaten ayetlerin bir kýsmý dinin anasý, temeli olan MUHKEM yani þüphe götürmeyecek kadar açýk anlaþýlan, bir kýsmý da MÜTEÞABÝH, yani zamanla ilimle, araþtýrmalarla anlaþýlacak ayetlerdir. HÝÇ KÝMSE AYETLER ÜZERÝNDE BEN BUNU ANLAMADIM, ÝNANMIYORUM DEMEZ VE DEMÝYOR DA ZATEN. ÝMANIN GEREÐÝ BUNU GEREKTÝRÝR. Ama araþtýrýp gönlümüzün ve aklýmýzýn tatmin olmasý, Ýmanýmýzý güçlendireceði için, Allah araþtýrmamýzý ve sorgulamamýzý istemiþtir.

Sorgulamak, araþtýrmak, incelemek doðruyu bulmak adýna çaba harcamak demektir. Allah da bizlerin böyle kullar olmamýzý özellikle istemiþtir. Kur’an da bu konuyla ilgili uyarýda bulunarak, SAKIN EMÝN OLMADIÐINIZ BÝLGÝLERÝN ARDINA DÜÞMEYÝN, HESABINI SORARIM diye bizleri uyarmýþtýr. Allah Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmayýn, kâfirlerden olursunuz der bizlere. Daha da net bir uyarý yaparak, SÝZLERÝ YALNIZ KUR’AN DAN HESABA ÇEKECEÐÝM diyerek, sorumlu olduðumuz kitabýn, bilgilerin yalnýz Kur’an olduðunun altýný çizmiþtir, sýnýrlarý da belirlemiþtir.

Gerçek bir Müslüman ýn ÝMANI kanýta, bilgi ve belgeye dayanmalýdýr. DÝN VE ÝMAN ADINA, ÞÜPHE DUYMAYACAÐIMIZ TEK DELÝL, BELGE VE KANIT YALNIZ KUR’AN DIR. BUNU SÖYLEYEN KUR’AN IN BÝZZAT KENDÝSÝDÝR. Peygamberimizde yalnýz Kur’an ý teblið etmek ve yalnýz Kur’an ile hükmetmek görevi almýþtýr. Onun içinde Allah, yalnýz Kur’an ýn ipine sarýlýn ve Kur’an ýn sýnýrlarýný sakýn aþmayýn diye uyarýr bizleri. Allah aklýný kullanmadan, körü körüne inananlara bakýn nasýl bir uyarýda bulunuyor.

Yunus 100: Allah'ýn izni olmadýkça hiç kimse inanamaz. O, AKLINI KULLANMAYANLARA KÖTÜ BÝR AZAB VERÝR. (Diyanet eski meali)

Sizce bu uyarýyý alan bizler, Ýslam dini hala akýl dini deðildir diyerek, aklý önemsemeyen bir tavýr içinde olmamýz normal midir? Buna inanarak, böylece vahye/Kur’an a saygý gösterdiðine inananlar batýlýn, hurafenin ve þeytanýn tuzaðýna çok daha kolay düþeceklerini unutmamalýdýrlar. Rabbimiz geleceði bilen ve ona göre önlemler alandýr. Onun içinde bizleri uyarýyor ve düþünmeye davet ediyor. Akýl asla alt edilemeyen, yenilemeyen bir güçtür. ONUN ÝÇÝN ALLAH KUR’AN ÝÇÝN ÝLÝMDÝR, NURDUR DÝYOR. HANGÝ ÝLÝM AKILLA TERS DÜÞER. Allah Kur’an ýn birçok ayetinde, bizleri bu dünyada imtihan ettiðini söyler.

Ankebut 2: Ýnsanlar, “Ýnandýk” demekle ÝMTÝHAN EDÝLMEDEN býrakýlacaklarýný mý zannederler. (Diyanet meali)

Sizlere sormak isterim, madem Allah bizleri bu dünyada imtihan ediyor, aklýmýzý kullanmamýzý emrediyor, düþünmemizi istiyor, sizce aklýn onaylanmadýðý, akýlla baðdaþmayan kanun ve kurallardan bizleri sorumlu tutarak, imtihan eder mi? Aklýn onaylamadýðýný kabul eden, akýlsýzdýr. Böyle bir insanýn imtihandan geçerek, Allah ýn sevgili kulu olmasý ve Rabbimizin vaat ettiði cennetine layýk olmasýný nasýl düþünürüz. Allah birçok ayetinde düþünen yok mu, düþünün diye uyaracak, daha sonrada aklýn onaylamadýðý bilgilerden, bizleri imtihan edecek, sorumlu tutacak öylemi dostlar?

SON OLARAK ÞUNU SÖYLEYEBÝLÝRÝZ. ÝSLAM HEM AKIL, HEM DE VAHÝY DÝNÝDÝR. ALLAH AYETÝNÝ ÝNDÝRÝR, DAHA SONRADA ÝNDÝRDÝÐÝ AYETLER ÜZERÝNDE BÝZLERÝN DÜÞÜNMEMÝZÝ EMREDEREK, BUNLARDAN BÝZLERÝ ÝMTÝHAN EDER. ÇÜNKÜ AKILLA VAHÝY BÝR BÜTÜNDÜR. AYETLER ÜZERÝNDE DÜÞÜNDÜÐÜMÜZDE, ALLAH IN UYARI VE TAVSÝYELERÝ EN DOÐRU ÞEKÝLDE ANLAÞILACAK VE ÝMANIMIZDA KALICI VE GÜÇLÜ OLACAKTIR.

Lütfen bu konulara daha dikkatle yaklaþarak, Allah ýn rehberi FURKAN a saygýlý olalým ve onu aklýn, mantýðýn, ilmin dýþýna çýkarmaya çalýþmayalým. Bunu yaparsak þeytana hizmet etmiþ oluruz, hurafe ve batýlýn tuzaðýna düþmekten de, asla kurtulamayýz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

http://hakyolkuran.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://halukgta.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR