nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Sal Eyl 06, 2016 8:34 am    Mesaj konusu: Kurban Kesme Konusu Ve Kur'an ýn Emri. Alntyla Cevap Gnder

Kurban kesme konusunu araþtýrdýðýnýzda, tüm inançlarda farklý þekillerde var olduðunu görürüz. Hatta insanlýðýn yaradýlýþýyla var olan bir gerçektir. Kurban kelimesinin anlamý, YAKLAÞMAK, ALLAH’A YAKINLAÞMAYA VESÝLE OLAN ÞEY anlamýna gelir. Bunun Kur’an da birçok yolu olduðu gibi, bir tanesi de Allah ýn rýzasýný kazanmak için kurban kesmektir. Örneðin zekât vermek, hayýr ve hasenatta bulunmak, oruç tutmak, köle azat etmek de Allah a yaklaþmalýklar arasýndadýr.

Gelelim Kur’an da bahsedilen, Allah ýn rýzasýný kazanmak için, Kurban kesme konusuna. Kur’an ýn zaman ve mekân belirterek emrettiði Kurban, yalnýz HAC vaktindedir. Buda açýkça ayetlerde belirtilmiþtir. Gelelim Kurban bayramýnda kestiðimiz Kurbana. Bildiðiniz gibi Kur’an da böyle bir günden, bayramdan bahsedilmemiþtir. Peygamberimizin ümmetine bir hediyesi olduðu rivayet edilir. ONUN ÝÇÝN BUNA FARZ ÝBADETTÝR, HER ZAMAN KESMELÝYÝZ DÝYEMEYÝZ. Elbette Allah ýn rýzasýný kazanmak için, böyle bir günde Kurban kesmek ve ihtiyaç sahiplerine daðýtmak, bizlerin güzel bir geleneðidir. Kurban kesme ibadetimizi, yýlýn tek bir gününde toplayýp, diðer günlerde yapýlmamasý, Kur’an ýn emrine ters düþer, bunu da hatýrlatmak isterim.

Bu durumda Allah Kur’an da bizlere, Kurban kesme konusunda neler söylemiþtir, baðlayýcý nasýl bir hükümde bulunmuþtur, þimdi de ona bakalým.

Kevser 2: O hâlde, Rabbin için namaz kýl, KURBAN KES. (Diyanet meali)

Ayete dikkat ettiyseniz, Allah a ibadet et dedikten sonra, zaman ve sayý belirtmeden Rabbimiz bir emir veriyor. RABBÝN ÝÇÝN KURBAN KES. Demek ki Kurban konusunda bir emri var Allah ýn ama çok geniþ bir zamana yayýlmýþ, týpký Hac emrini verdiðinde olduðu gibi, bizleri zora sokmayan, zamana, mekâna ve ortama göre rahatlýkla hareket edebileceðimiz, geniþ alana yayýlmýþ bir emir olduðunu görüyoruz. Eðer öyle olmasaydý, bunun sayýsýný söyler, gerekli sýnýrlamalarda koyardý. Bu durumda þunu rahatlýkla söyleyebiliriz. Ýmkâný olan, HAYATI BOYUNCA EN AZ ALLAH RIZASI ÝÇÝN, BÝR KEZ KURBAN KESMELÝDÝR.

Kur’an a baktýðýmýzda, bu konularda Allah ýn verdiði kurban örneklerini de görüyoruz. Âdem peygamberimizin çocuklarýnýn kestiði kurbanlardan bahsedilir Kur’an da, birisinin kabul edilip, diðerinin edilmediði anlatýlýr. Ýbrahim peygamberimizin oðlu ile imtihanýnda bahsedilen kýssada, Allah ýn gönderdiði hayvanýn kurban edilmesinden, böyle bir emrin bizleri de kapsadýðýný anlýyoruz. Çünkü Allah ayetlerinde verdiði örnekleri, boþuna vermiyor. Hac suresi 34. ayette de, bu konuda bizlere bilgi vermiþtir.

Musa peygamberimizin kavmiyle imtihanýnda bahsedilenlerde, Kurban konusuna açýklýk getiriyor.

Bakara 67: Hani Musa kavmine, “ALLAH, SÝZE BÝR SIÐIR KESMENÝZÝ EMREDÝYOR” demiþti. (Diyanet meali)


Sizce Allah neden Kurban kesilmesi emrini veriyor? Yoksa Allah ýn bunlara ihtiyacý yok. Bilmemiz ve yabana atmamamýz gereken konuda, biz insanlar için hayvan etinin çok önemli olduðudur. Et besin maddelerinin temelini teþkil eder ve en önemli protein kaynaðýdýr. Bu proteinlerin vücutta emilimi %97–98 dir. Yani vücutta tamamý kullanýlýr.

Aslýnda bu konuyu tek baþýna düþünürsek, anlatýlmak isteneni doðru anlayamamýþ oluruz. Daha önce söylediðim gibi, KURBAN kelimesi tek baþýna hayvan kesmek anlamýnda olmadýðý, ALLAH A YAKLAÞMAK, ONUN RIZASINI KAZANMAK ADINA YAPILANLAR ANLAMINDA OLDUÐUNU SÖYLEMÝÞTÝK. Bu durumda yalnýz hayvan kesmekle, et daðýtmakla bu yaklaþmayý yapamayýz. Onun yanýnda yoksulu koruyup kollamak, yetimi gözetmek ve yardým etmek yoksa yalnýz Kurban keserek etinin daðýtýlmasýnýn, Allah ýn oluþturmak istediði, gerçek sosyal adaletli bir toplumun oluþmasýna bir faydasý olmayacaktýr.

Kur’an ýn emirlerinin, bir bütün halinde yerine getirilmediði bir toplumda, halkýn bolca Kurban kesmesinin, Allah a gerçek yaklaþmalýk olamayacaðýný artýk anlamalýyýz. Her zaman sorulan bir soru geldi aklýma. Acaba bizler Allah a Kurbanlýk hayvan sunmak yerine, onun parasýný fakir ve yetimlere versek daha iyi olmaz mý? Gerçektende bu soru çok soruluyor. Her ibadetin, Allah a yaklaþmak, onun rýzasýný kazanmak için yaptýklarýmýzýn, BÝR BÝRÝNDEN ÇOK FARKLI AMAÇLARI VARDIR. Hiç birisi diðerinin yerine konamaz, alternatifi deðildir. Örneðin namaz kýlmayayým da, onun yerine zekât vereyim diyemeyiz.

DÝKKAT EDERSENÝZ, ALLAH BÝZLERE HER YIL KURBAN KESÝN ÞEKLÝNDE BÝR EMÝR VERMEMÝÞTÝR KUR’AN DA. Onun içinde böyle bir soru sormanýn anlamý yoktur. Ama yaþamýmýzýn her anýnda, çevremizde ihtiyacý olan kiþilere zekât vermek, hayýrda bulunma emrini vermiþtir bizlere. Fýkýh inancýnýn ve mezheplerin öðretisinde olduðu gibi, yýlda bir zekât deðil, her zaman verilir. Onun için Allah ýn rýzasýný kazanmak adýna yaptýðýmýz bu davranýþlarýmýz, bir birine alternatif deðildir, birisi diðerinin yerine konmaz, gereði de yoktur zaten. Çünkü hepsini gerektiðinde, yapmakla yükümlüyüz, ÇÜNKÜ HEPSÝNÝN FARKLI AMAÇLARI VAR.

Dilerim Kur’an gerçekleri, toplumlarýmýz tarafýndan doðru algýlanýr ve yapacaðýmýz ibadetleri gösteriþten ve Takiye den uzak yaparýz. Böylece sosyal bir toplum olmanýn huzurunu ve mutluluðunu yaþarýz. Günümüzde bu gerçeklerin, farkýna varýlmasýna çok ihtiyacýmýz var.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


http://hakyolkuran.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR