nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Ekm 20, 2016 7:54 am    Mesaj konusu: Ýslam a Yön Veren FIKIH Ýnancý Üzerine. Alntyla Cevap Gnder

Bugünkü yazýmýn konusu, Ýslam ý yaþarken bir Müslüman için, olmazsa olmazý olduðu iddia edilen, FIKIH üzerine olacak. Fýkýh kelime anlamý olarak, bir konuyu derinlemesine bilmek, anlatmak, açýklamak anlamýna gelir. FIKIH inancýný savunanlar, FIKIH IN AMACI DÝNE YASA/HÜKÜM KOYMAK DEÐÝL, ana kaynaklara yani KUR’AN VE SÜNNETE uygun hükmü araþtýrmaktýr diye izah edilir. Önce buna inananlarýn, konu hakkýndaki düþüncelerini nakletmek istiyorum. Halk arasýnda FIKIH kelimesi, ÝSLAM HUKUKU OLARAK ADLANDIRILIR, onu da belirtmek isterim.

(Fýkýh Ýslam da, PEYGAMBER DÖNEMÝNDE KUR'AN VE BUNUN UYGULAMASI ÝLE SINIRLI OLAN ÞERÝATÝN, günün þartlarýna göre ULEMA TARAFINDAN VERÝLEN FETVALARIN DA KATKILARIYLA geniþletilmesi ve Müslümanlarýn hayatýný düzenlemek amacýyla açýklanmasý çabalarýdýr.)

Bu açýklama üzerinde durmak istiyorum önce. Bu sözlerden sonra akla gelen ilk soru, Allah Kur’an da ayetlerini, bizlere gereði gibi açýklamadý, izah edemedi de, mutlaka açýklanmaya ihtiyacýmý var? Günümüzdeki Fýkýh inancýnýn, peygamberimizin devrinde olmadýðýný, peygamberimiz döneminde, Ýslam þeriatý yalnýz KUR’AN ile sýnýrlý yaþandýðýný çok rahat söylenebiliyor. Daha sonrada günün þartlarýna göre, ulema tarafýndan verilen fetvalarýnýn da katkýlarýyla geniþletilerek, Müslümanlarýn hayatýný düzenlemek amacýyla açýklamalar yapýlmasýna, düzene sokulmasýna FIKIH denir diyor. Yani Allah ýn þeriatýna, toplumun hayatýný düzenlemek adýna, beþeri þeriatlar ilave edildiði açýklýkla söyleniyor.

Kur’an ý anlayarak ve düþünerek okuyan bir insan, bu sözleri duyunca irkilmesi ve bizler nasýl büyük bir yanlýþ yapýyormuþuz diye, Allah dan af dilemesi gerekir. Kur’an ýn, yalnýz peygamberimizin döneminin þartlarýna uygun gönderilmediðini, tüm âleme ve her zamana, her çaða hitap ettiðini hatýrlatmak isterim. Allah sakýn Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmayýn diye bizleri uyarýr, aþarsanýz kâfirlerden olursunuz der. Ýslam hukuku, Allah ýn sünneti yani Allah ýn kanunu/þeriatý yalnýz Kur’an dýr ve peygamberimizin döneminde yalnýz Allah ýn sünneti/kanunu ile peygamberimiz ümmetine hükmetmiþtir. Bunun dýþýndan asla beþeri bir sünnet, þeriat ilave edilemez, peygamberimiz asla ilave etmemiþ ve yalnýz Kur’an þeriatýný uygulamýþtýr. ÇÜNKÜ ALLAH KANUN YAPICI, HÜKÜM VEREN YALNIZ BENÝM DÝYOR. KANUNU YAPAN, HÜKMÜ VEREN SÝZCE, UYGULAMALARININ DETAYINI DA, SORUMLU TUTTUÐUNA HÜKMETTÝÐÝ KUR’AN DA VERMEMÝÞ OLABÝLÝR MÝ? Hükmü veren Allah, nasýl uygulanacaðýnýn açýklamasýný yapmadan, nasýl sorumlu tutar bizleri. Bunu da mý düþünemiyoruz?

Fýkýh inancýnýn Ýslam toplumlarý için, nasýl bir tehlike olduðunu, bu söylenenlerden anlamak zor olmasa gerek. Fýkýh inancýný oluþturan kaynaklarý sayarken, KUR’AN VE SÜNNET olduðu anlatýlýr. Hâlbuki kendi itiraflarýnda, peygamberimiz Ýslam ý yaþarken, yalnýz Kur’an a göre yaþadýðýný açýkça söyleyebilmektedirler. Çünkü Allah elçisine, ümmetine yalnýz Kur’an ile hükmet emri vermiþti. Daha sonraki toplumlar, kendi yaþamlarýna hitap etmeyen, HÂÞÂ Kur’an da nasýl bir eksik ya da anlaþýlmayan konular gördüler de, ulemalara ihtiyaç duydular. BURADA GEÇEN SÜNNETTEN KASIT, PEYGAMBERÝMÝZÝN HADÝSLERÝ OLDUÐU SÖYLENÝR. Peygamberimiz sizce, Allah ýn sünnetini, kanunlarýný yeterli görmeyip, kendi sünnetini, kendi kanunlarýný da dine ilave etmiþ olabilir mi? Elbette mümkün deðil.

Deðerli din kardeþlerim. Sünnet kelimesinin Kur’an da geçen anlamý KANUN, YOL, YÖNTEM anlamýndadýr. Onun içindir ki Allah ýn sünnetinden, kanunlarýndan baþka bir sünnet arayan yolunu þaþýrýr. Nasýl olurda Allah ýn kanununa ilaveler yapýldýðýný ve bunlarý da Allah ýn elçisinin yaptýðýný söyleriz. Bakýn sizlere Kur’an da geçen, SÜNNET kelimesinin anlamýna örnekler vermek istiyorum.

Fetih 23: Allah'ýn öteden beri olagelen sünneti böyledir. Allah'ýn SÜNNETÝNDE asla bir deðiþiklik bulamazsýn. (Ali Fikri Yavuz meali)

Ahzab 62: (Bu,) Daha önceden gelip geçenler hakkýnda (uygulanan) Allah'ýn SÜNNETÝDÝR. Allah'ýn sünnetinde kesin olarak bir deðiþiklik bulamazsýn. (Kadri Çelik meali)

Mümin 85: Fakat azabýmýzý gördükleri vakit, imanlarý kendilerine fayda verecek deðildi. Allah'ýn kullarý hakkýnda olagelen SÜNNETÝ (nizamý) budur. Ýþte kâfirler burada aldanmýþlar, ziyana uðramýþlardýr. ( Ali Fikri Yavuz meali)

Lütfen unutmayalým, ÝSLAM HUKUKU yalnýz Kur’an dýr, Allah ýn sünnetidir, þeriatýdýr, kanunudur. Örneklerini verdiðim ayetlerde geçen, sünnet kelimesi diðer yazarlarýn tercümelerinde YASA, KANUN diye tercüme edilmiþtir. Bu durumda sormak isterim, Allah ýn sünneti yani Kanunu, yasasýna Allah ýn elçisi kendi sünnetini, yasasýný ilave mi etti de, bugün FIKIH inancý Kur’an ve peygamberimizin kanunlarý yani sünnetiyle oluþturuldu? Lütfen aklýmýzý baþýmýza alalým, bu söylenenlere inanmayalým, yoksa mahþer günü periþan oluruz.

Fýkýh inancý öyle bir güç kazandý ki Ýslam toplumunda, ne yazýk ki Kur’an devre dýþý kaldý. HER MEZHEP KENDÝ FIKIH ÝNANCINI YARATTI, BÖYLECE DÝN BÖLÜNDÜ VE MÜSLÜMANLAR BÝR BÝRÝNE DÜÞMAN OLDU. Bunun örneðini de veriyor Kur’an. Hesap günü, peygamberimizin þahitliðinde söyleyeceði o acýklý söz, ne yazýk ki çoktan gerçek oldu.

Furkan 30: Peygamber der ki: Ey Rabbim! KAVMÝM BU KUR'AN'I BÜSBÜTÜN TERKETTÝLER. (Diyanet vakfý meali)

Beþerin oluþturduðu FIKIH inancý, artýk Kur’an ýn önüne geçti. ÇÜNKÜ FIKIH OLMADAN, DÝNÝN KUR’AN HÜKÜMLERÝ ÝLE YAÞANAMAYACAÐI, BU TOPLUMUN KAFASINA YERLEÞTÝRÝLDÝ. Örneðin namazýn, FIKIH olarak kurallarý ve farzlarý vardýr, bunlar bilinmediði takdirde namaz kýlýnamaz. Oruç tutmanýn, zekât vermenin, Hacca gitmenin de fýkýh kurallarý vardýr, bunlar bilinmeden yerine getirilemez denecek kadar Kur’an dan uzaklaþtýk ve Kur’an ý imanýmýzý yaþayabilmemiz adýna, yeterli olmayan bir kitap haline dönüþtürdük. Böyle olduðuna inandýðýmýz içinde, Kur’an ý terk ettik, beþeri FIKIH kitaplarýna sarýldýk. Allah bizleri affetsin.

Tüm bunlarý yaparken unuttuðumuz bir þey var. ALLAH IN ELÇÝSÝ, ÖRNEK PEYGAMBERÝMÝZE ÝFTÝRALAR ATTIK. Onun söylemesi mümkün olamayacak sözleri, onun adýyla naklettik ve topluma inandýrdýk. Peygamberimiz hâlbuki bizleri uyarmýþ ve BEN SÖYLEMEDÝÐÝM HALDE, KÝM BU PEYGAMBER SÖZÜDÜR DERSE, CEHENNEMDEKÝ YERÝNÝ HAZIRLASINLAR diye bizleri uyarmýþtý.

Bizlerin yaptýðý en büyük yanlýþ, peygamberimizin adý kullanýlarak, dine ilave edilen sözlerin, bilgilerin ulema dediðimiz kiþilerin þahsi düþüncelerini, yorumlarýný dinin hükmü kabul ettik. Daha sonrada bu bilgileri, ilaveleri Kur’an da bulamadýðýmýzda, BAKIN KUR’AN DA DEMEK KÝ HERÞEY OLMUYORMUÞ deme yanlýþýný yaptýk. Ýlginçtir fýkýh düþüncesini savunanlar, fýkýh ýn amacýnýn dine yasa, hüküm koymak olmadýðýný söylemelerine raðmen, FIKIH olmasaydý namazlarýmýzý kýlamazdýk, orucumuzu tutamazdýk, zekât veremezdik, Hacca gidemezdik demektedirler. DÜÞÜNEBÝLÝYORMUSUNUZ FIKIH YASA KOYAMIYOR, AMA ALLAH IN YASALARINI, SÜNNETÝNÝ UYGULAMAK ÝÇÝN FIKIH MUTLAKA GEREKLÝ DENÝYOR.

Bu nasýl bir mantýk ve düþüncedir ki, Allah bizleri sorumlu tuttuðuna, emrettiði sünnetini yani kanunlarýný yerine getirmek için, beþeri FIKIH inancýna ihtiyacýmýz oluyor. TÜM BUNLARI NASIL SÖYLERÝZ. Bu yanlýþlarý yapan Ýslam toplumlarýnýn, içler acýsý halinin yorumunu sizlere býrakýyorum.

Deðerli din kardeþlerim, lütfen unutmayalým, PEYGAMBERÝMÝZÝN SÜNNETÝ, ALLAH IN SÜNNETÝNDEN FARKLI DEÐÝL AYNIDIR. Allah ýn elçisi dinin, HÂÞÂ eksiklerini tamamlayan konumunda ise hiç deðildir. Biz kitapta hiçbir eksik býrakmadýk diyorsa Rabbimiz, lütfen artýk kendimize gelelim, bizleri Allah ile aldatanlarýn, Allah ýn sünnetinden, kanunlarýndan saptýranlarýn yolundan gitmeyelim. Günümüzde fýkýh inancýnýn dine ve ibadetlere yaptýðý ilaveler, dini zorlaþtýrmýyor ve asýl olan hükümlere ters düþmüyorsa, bunu bir zenginlik ya da kültür olarak görebiliriz. Ama bu bilgiler olmazsa, Ýslam, din asla yaþanmaz demeyelim. Bu sözler Kur’an a saygýsýzlýktýr, unutmayalým.

Tüm Ehli kitabýn, bizden önce yaptýðý yanlýþlarý bizlerde ne yazýk ki yaptýk. Allah ýn gönderdiði kitabý yeterli görmedik, din adýna atalarýmýzdan intikal eden rivayetlerden ve beþeri düþünce ve yorumlardan oluþan, FIKIH inancýmýzý yarattýk. Her konuda olduðu gibi, akýllý bir Müslüman, din adýna söylenen her konuyu, Kur’an a danýþmalýdýr. FIKIH adýna da nakledilenleri bizler, Kur’an a danýþmalý yanlýþ olan ne varsa reddetmelidir. Doðru olan her bilgi, örnek bizlerin baþýnýn tacýdýr. Kur’an da Allah ýn ipine sarýlýn diye bizleri uyarýyorsa Rabbimiz, uyacaðýmýz ve sarýlacaðýmýz tek kitap, Kur’an olmalýdýr. Çünkü bizlere örnek peygamberimizde, yalnýz Kur’an a uymuþtur.


Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR