nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: r Ksm 23, 2016 8:19 am    Mesaj konusu: Kur'an Nasýl Bir Devlet Yönetimini Öneriyor. Alntyla Cevap Gnder

Bu yazýmda sizleri, üzerinde düþünmeye davet etmek istediðim konu, Kur’an ýn devleti, toplumu yönetim þeklini, nasýl tarif ettiðini anlamaya çalýþacaðýz. Kur’an her çaða, zamana ve farklý kültürlerde ki toplumlara da gönderildiðine göre, hepsine uygun bir yönetim þeklini tarif ettiði açýktýr.

Kur’an devlet yönetiminde, olmazsa olmaz iki konuyu, açýkça bizlere bildirir. BÝRÝNCÝSÝ HANGÝ ÝNANÇTA OLURSA OLSUN ADALETLE HÜKMETME VE KARAR VERME, DÝÐERÝ DE ARAMIZDAN GÜVENEBÝLECEÐÝMÝZ KÝÞÝLERÝ, YÖNETÝCÝLERÝ EHÝL ÝNSANLARDAN SEÇÝLMESÝ. Hatýrlatmak istediðim en önemli konusu ise, seçilecek yöneticilerin asla cinsiyetine( kadýn ya erkek) Kur’an ýn karýþmamýþ olmasýdýr. Sanýrým bu yönetim þeklinin, günümüzde hangi yönetimle paralellik gösterdiði çok açýktýr. Kur’an devlet yönetiminde detaya girmez, ana kurallar koyar. Diðer konular, her çaðýn ve geleneðin durumuna, ihtiyaç konumuna göre farklý olabilir.

Peygamberimizin döneminden baþlayalým. Peygamberimiz hem Allah ýn elçisi, hem de devlet baþkanýydý. Peki, peygamberimiz devleti tek baþýna mý yönetiyordu, Krallýk yönetiminde olduðu gibi. Kararlarý yalnýz kendisimi veriyordu? Bakýn burasý çok önemli. Allah elçisine bu konuda nasýl uyarýlarda bulunuyor.

Ali Ýmran 159: Sen (o zaman), sýrf Allah'ýn rahmetiyle onlara karþý yumuþak davrandýn. Eðer kaba, katý yürekli olsaydýn, onlar senin etrafýndan daðýlýp giderlerdi. Artýk onlarý sen baðýþla, onlar için Allah'dan maðfiret dile. (Yapacaðýn) ÝÞLERDE ONLARA DA DANIÞ, bir kere de azmettin mi, artýk Allah'a dayan. Muhakkak ki Allah kendine dayanýp güvenenleri sever. ( Elmalý meali)

Ayette çok dikkat çeki bir bilgi veriliyor. Allah ýn resulü devletin baþýnda, ama dikkat ederseniz, çevresinde ayný toplumda birlikte yaþadýðý, peygamberimizin yönetiminde, kendisine din adýna iman etmemiþ, tabi olmamýþ insanlarda var. Tabi bu kiþilerle barýþ içinde olduklarý anlaþýlýyor. Fakat Allah devleti yönetirken, çýkaracaðýn kanunlar, vereceðin hükümler konusunda, SEN ONLARADA DANIÞ, ONLARINDA FÝKÝRLERÝNE MÜRACAAT ET DÝYOR. Görüyor musunuz, Allah devletin yönetim þeklini nasýl tarif ediyor. Þöyle demiyor, sen benim elçimsin her þeye sen karar ver, onlar uymak zorundadýr demiyor. Çok ilginç ve düþündürücü olaný, danýþmasýný istediði kiþilerle, ayný inancý dahi paylaþmýyor olmasý. Þimdi vereceðim ayet örneði de, bizler için çok önemli. Bu örnek, peygamberimizin yaþadýðý dönemle ilgili bilgiler veriyor bizlere.

Nisa 59: Ey iman edenler! Allah'a, Peygamber'e ve ARANIZDAN SÝYASAL ERKÝN EMANET EDÝLDÝÐÝ KÝMSELERE ÝTAAT EDÝNÝZ. Herhangi bir konuda anlaþmazlýða düþerseniz, eðer Allah'a ve âhiret gününe inanýyorsanýz onu Allah'a ve Peygamber'e götürünüz. Bu, hem hayýrlý, hem de netice bakýmýndan daha güzeldir.( Bayraktar bayraklý meali)

Bu örnek, bizlere çok önemli bilgiler veriyor. Dikkat ederseniz, peygamberimizin yaþadýðý dönemle ilgili. O günkü topluma hitaben, Allah a yani onun gönderdiði Kur’an a, elçime ve sizlerin yönetici olarak seçtiðiniz diðer kiþilere, itaat ediniz diyor. Eðer yöneticilerinizle aranýzda herhangi bir anlaþmazlýða düþerseniz, gerçek iman etmiþ kiþiler iseniz, bu durumda Allah ýn hükümlerine bakýnýz ve sorununuzu elçime, resulüme götürünüz diyor. Bakar mýsýnýz lütfen. Demek ki peygamberimizin döneminde her þeyi Allah ýn elçisi bakmýyor, halkýn seçtiði uygun gördüðü, devletin iþlerini yöneten yöneticiler var. Çünkü Allah ýn elçisinin asli görevi vardý. Kur’an ý teblið etmek, iman etmeyenlere Kur’an ý anlatmak ve tanýtmak.
Kur’an bizlere yalnýz devlet yönetiminde deðil, kendi aramýzda bile bir bilene danýþmayý, istiþare etmeyi bakýn nasýl öneriyor.

Þura 38: Yine onlar, Rablerinin davetine icabet ederler ve namazý kýlarlar. ONLARIN ÝÞLERÝ, ARALARINDA DANIÞMA ÝLEDÝR. Kendilerine verdiðimiz rýzýktan da harcarlar. (Diyanet vakfý meali)

Allah bizlerin özel yaþantýmýzda, her hangi bir konuda bile, doðru kararlar verebilmemiz için mutlaka araþtýrma yapmamýzý, bir bilene danýþmamýzý emrediyor. Yani ben en iyisini bilirim demek bile, Kur’an önerisine uymuyor. Ýnsan her zaman yanýlabilir, bunu hatýrlatýyor aslýnda bizlere. Hatýrlayýnýz lütfen, peygamberimizin vefatýndan sonra, devleti yönetenler, yani dört halife, Kur’an ýn emrinde olduðu gibi seçimle gelmiþti. Ne yazýk ki daha sonralarý, Kur’an ýn bu emri birçok konuda olduðu gibi göz ardý edildi, görmezden gelindi. Bakýn Allah bu konuda ne diyor.

Nisa 58: Allah size, MUTLAKA EMANETLERÝ EHÝL OLANLARA VERMENÝZÝ VE ÝNSANLAR ARASINDA HÜKMETTÝÐÝNÝZ ZAMAN ADALETLE HÜKMETMENÝZÝ EMREDER. Allah size ne kadar güzel öðütler veriyor! Þüphesiz Allah, her þeyi iþitendir; her þeyi görendir. ( Bayraktar bayraklý meali)

Demek ki Kur’an ýn yönetim þekli, halkýn arasýndan bizleri yönetebilecek bilgiye sahip kiþileri seçip, yönetme emanetini öyle vermemizi emrediyor. Dikkat edelim lütfen, bu bir EMANET sürekli deðil. Gerektiðinde halk emaneti geri alabilir. Daha önce söylediðimiz gibi, Kur’an ýn istediði ve olmazsa olmazý, ADALETLE YÖNETMEK, ADALETLE HÜKMETMEKTÝR. Þimdide bu konu ile ilgili Kur’an ýn uyarýlarýna bakalým.

Maide 8: Ey iman edenler! ALLAH ÝÇÝN HAKKI TÝTÝZLÝKLE AYAKTA TUTAN, ADALET ÝLE ÞAHÝTLÝK EDEN KÝMSELER OLUN. BÝR TOPLUMA OLAN KÝNÝNÝZ, SAKIN HA SÝZÝ ADALETSÝZLÝÐE ÝTMESÝN. Âdil olun. Bu, Allah’a karþý gelmekten sakýnmaya daha yakýndýr. Allah’a karþý gelmekten sakýnýn. Þüphesiz Allah, yaptýklarýnýzdan hakkýyla haberdardýr. (Diyanet meali)

Mümtehine 8: Allah, sizi, DÝN KONUSUNDA SÝZÝNLE SAVAÞMAMIÞ, SÝZÝ YURTLARINIZDAN DA ÇIKARMAMIÞ KÝMSELERE ÝYÝLÝK ETMEKTEN, ONLARA ÂDÝL DAVRANMAKTAN MEN ETMEZ. Þüphesiz Allah, âdil davrananlarý sever. (Diyanet meali)

Bu iki ayet bizlerin, çok önemli bir konuya dikkatimizi çekiyor. Her kim olursa olsun, ADALETTEN, HAKTAN UZAKLAÞMAYIN DÝYOR. Hatta bu kiþiler sizinle, ayný inancý paylaþmýyor olsalar bile, adaletsiz sakýn onlara davranmayýn diye de uyarýyor. Ýþte Ýslam inancý böyle adaleti ve doðruluðu bizlere öðütlüyor. Peki, bizler günümüzde Kur’an ýn bu adalet anlayýþýný, hayatýmýza geçiriyor muyuz? Ya da bizleri yönetenler böyle adaletle mi hükmediyorlar topluma? Yorumunu sizlere býrakýyorum. EÐER BÝZLER YÖNETÝMÝ, EMANETÝ EHÝL ÝNSANLARA VERMEDÝYSEK, ONLARDAN DA ADALETLE HÜKMETMESÝNÝ ELBETTE BEKLEYEMEYÝZ. Neye layýksak, onu buluruz. Sizlere bir ayet daha hatýrlatmak istiyorum, çünkü bu ayet bizlere, çok önemli bir konuda açýklýk getiriyor.

Bakara 256: DÝNDE ZORLAMA YOKTUR. Çünkü doðruluk sapýklýktan iyice ayrýlmýþtýr. O hâlde, kim tâðûtu tanýmayýp Allah’a inanýrsa, kopmak bilmeyen sapasaðlam bir kulpa yapýþmýþtýr. Allah, hakkýyla iþitendir, hakkýyla bilendir. ( Diyanet meali)

Bu ayetten de þunu çýkartabiliriz. Allah, inanç ve ibadetler konusunda, kiþisel sorumluluklara hiç kimsenin ya da devletin müdahale edemeyeceði, bu konuda zorlama yapýlamayacaðý, özgür olduðunu söylüyor. Zaten Allah sizler bu dünyada, imtihandasýnýz demiyor muydu? Ýmtihanda olan bir insanýn imtihanýna kim müdahale edebilir. Elbette bu deðildir ki, Kur’an ýn toplumun yönetilmesi ile ilgili, genel hükümlerine tabi olmayacaðý anlamýnda deðildir bu emir. Genel hükümler, o toplumun içinde yaþayan farklý inançlarda bile olsa herkesi baðlar. Örneðin zinanýn yasak olmasý ve bunu yapanýn bir cezasýnýn olmasý gibi.

Bizler Ýslam ý, Allah ýn kanunlarýný, ne yazýk ki Kur’an dan deðil, beþerin koyduðu kanunlardan, FIKIH kitaplarýndan öðreniyoruz. Öyle olunca da hak ile batýl bir birine karýþýyor. Toplumda neyin HAK, neyin batýl olduðunu fark edemiyor. Bugün þeriatla yönetildiðini iddia eden Müslüman ülkeler, ne yazýk ki Allah ýn þeriatý ile deðil, BEÞERÝN YARATTIÐI ÞERÝATLA YÖNETÝLÝYORLAR. Bizlerinde amacý, yalnýz Kur’an ýn þeriatýna uymak olmalýdýr.

Dilerim bir gün, yöneticilerimizi EHÝL ÝNSANLARDAN SEÇERÝZ DE, BÝZLERÝ ALLAH IN ÞERÝATI, KUR’AN ÝLE BULUÞTURUR.


Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR