nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cum Arl 23, 2016 7:37 am    Mesaj konusu: Allah ýn Sünneti Ýle Elçisinin Sünneti Farklý Mýdýr? Alntyla Cevap Gnder

Ýslam inancýnda çok bahsedilen ve hatta örnek almamýz gerektiði konusunda, birçok hadislerin olduðu bir konu vardýr. Peygamberimizin sünneti. Önce sünnet kelime olarak ne anlama geliyor onu doðru anlayalým ki, doðru bilgilere ulaþabilelim. Daha sonrada üzerinde düþünebilelim.

Sünnet kelime anlamý olarak, YOL, GÝDÝÞ, PRENSÝP, KANUN DEMEKTÝR. Ýslam toplumlarý arasýnda bu kelime, Peygamberimizin örnek davranýþlarýna verilen isim olduðu gibi, bir baþka tarifte de þöyle anlatýlýr.

“Hazreti Muhammet’in Müslümanlarca uyulmasý gerekli sayýlan davranýþlarýyla, þu ya da bu konuda söylemiþ olduðu sözlerin tümü, Hazreti Muhammet’in koyduðu kurallar ve Müslümanlara gösterdiði yol.”

Ýslam inancýnda sünnet konusuna verilen anlamlar, genel olarak bu sözlerle ifade edilir. Peki, Kur’an sünnet sözcüðüyle bizlere ne anlatýyor ve bu kelimeden bizler ne anlamalýyýz. Bunu doðru anlamak için ayetlere bakalým.

Fetih 23: Allah'ýn öteden beri gelen kanunu/sünneti budur. ALLAH'IN KANUNUNDA/SÜNNETÝNDE ASLA BÝR DEÐÝÞÝKLÝK BULAMAZSIN.( Elmalý meali)

Ýsra 77: Bu, senden önce gönderdiðimiz bütün peygamberlerimiz hakkýndaki SÜNNETÝMÝZDÝR. Bizim SÜNNETÝMÝZDE herhangi bir deðiþme göremezsin. (Elmalý meali)

Nisa 26: Allah, size (hükümlerini) açýklamak, size, sizden öncekilerin YOLLARINI göstermek ve tövbelerinizi kabul etmek istiyor. Allah, hakkýyla bilendir, HÜKÜM VE HÝKMET SAHÝBÝDÝR. (Diyanet meali)

Bu ve buna benzer birçok ayete baktýðýmýzda, Kur’an ýn sünnet kelimesine verdiði anlam, ALLAH IN KANUNU, ALLAH IN BÝZLERE ÇÝZDÝÐÝ YOLU ANLAMLARINDA KULLANILMIÞTIR. Ayetlere dikkat ederseniz, Allah ýn sünnetinde yani kanunlarýnda, bizlere çizdiði yolda, asla bir deðiþiklik olmayacaðýný, üstüne basa basa söylüyor.

Kur’an ýn bu açýklamalarýndan sonra, gelelim günümüz Ýslam toplumunda, peygamberimizin sünneti sözüne verilen anlama. Ayetlerdeki açýklamalarý okudunuz, Allah benim sünnetimde yani kanunlarýmda asla bir deðiþiklik olmaz dedikten sonra, acaba peygamberimiz Allah ýn sünnetine, bunlarda benim sünnetim, yani dinde koyduðum kanunlarým, kurallarým anlamýnda sünnetler ilave etmiþ olabilir mi? ÇÜNKÜ GELENEKSEL FIKIH ÝNANCINDA, ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN, TIPKI KUR’AN GÝBÝ, DÝNE HÜKÜM KOYMA YETKÝSÝ DE VARDIR DÝYE ÝNANILIR.

Bunu söylemek ve düþünmek bile insanýn içini titretiyor. Kur’an ýn tümüne iman ettiðini söyleyen bir Müslüman, peygamberimizin Allah ýn sünnetine/kanunlarýna ilaveler yapabileceðine asla inanmaz ve inananlarý Kur’an ile uyarýr. Buradan da anlaþýldýðý gibi, peygamberimiz Kur’an ýn koyduðu kurallara, kanunlara asla ilaveler yapmamýþ, yalnýz Allah ýn teblið ettiði Kur’an a uymuþtur.

Allah Kur’an da, peygamberimizi örnek almamýzý istemiþtir. Çünkü peygamberimiz yaþamý, davranýþlarýyla, hareketleriyle örnek bir insandý.

Ahzab 21: Andolsun ki, Resûlullah sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuþmayý umanlar ve Allah'ý çok zikredenler için GÜZEL BÝR ÖRNEKTÝR.( Diyanet vakfý meali)

Bakýn Allah elçisinin, bizler için örnek bir insan olduðunu söylüyor. Allah ve ahiret gününe iman etmiþ bir Müslüman için, peygamberimizin yaþamý, insanlar arasýndaki iliþkileri, davranýþlarý ve hayata bakýþý, elbette yalnýz Kur’an ýn çizgisinden yürüyüþü, bizler için örnektir. Peygamberimiz söyledikleri gibi, Allah ýn dinine ilave ettiði hiçbir þey yoktur, Kur’an a baktýðýmýzda olamayacaðýný açýkça görüyoruz. Yoksa peygamberimizin býraktýðý sakal, kültürleri gereði giydi kýyafet, ya da sevdiði yemekler deðildi bizler için örnek oluþu. Çünkü bu örnekler hem kiþisel, hem de yöreseldir, dinin ölçüleri dýþýndadýr. Kiþinin kiþisel zevkini yansýtýr.

Ne yazýk ki bizler, Kur’an dan öyle uzak Ýslam ý yaþýyoruz ki, Kur’an ýn özüne inemediðimiz, onun felsefesini, öðretisini anlayamadýðýmýz içindir ki, dinin dýþýndaki yöresel, kültürel ve þekilsel konularý din zannediyoruz. Böyle olunca da, ALLAH IN SÜNNETÝNDEN UZAKLAÞMIÞ, KENDÝMÝZE ADETA ÞEKÝLSEL, AMA DÝN ÝLE ÝLGÝSÝ OLMAYAN KONULARIN OLDUÐU, GÖRSEL SÜNNETLER, ÝNANÇLAR YARATIYORUZ. Dýþ görünüþe önem verdiðimiz içinde, hep aldanýyoruz.

Peygamberimizin bizler için örnek oluþunu, ne yazýk ki kavrayamamýþýz, peygamberimizin örnekliðinden de faydalanamamýþýz. Onun adýna uydurulan öyle sözlere inanmýþýz ki, adeta peygamberimizi, dinde Allah ýn ortaðý yapmýþýz. Hâlbuki Allah ayetlerinde açýkça ben kanunlarýma, hükmüme, sünnetime hiç kimseyi ortak etmem uyarýlarý, bizleri hiç etkilememiþ. Emin olamayacaðýmýz sözlerin ardýndan, hiç düþünmeden gitmiþiz, gitmeye de devam ediyoruz.

PEYGAMBERÝMÝZÝN SÜNNETÝ, ALLAH IN SÜNNETÝNDEN FARKLI DEÐÝLDÝ, ZATEN FARKLI OLAMAZDI. Çünkü Allah ýn elçisine verdiði görev, sana indirdiðim Kur’an ile yani benim sünnetimle, kullarýma hükmet demiþ ve bu konuda birçok ayet indirmiþti. Onun içindir ki Kur’an a uyan, yani Allah ýn sünnetine uyan, elçisinin yolundan gidiyor demektir. Eðer peygamberimizin, Kur'an ýn dýþýndan dine ilaveler yaptýðýna inanýr ve bunlarý da dinin asli unsuru sayarsak, hem Allah ýn yolundan, hem de elçisinin yolundan, sünnetinden ayrýlmýþ, yanlýþlara sapmýþ olacaðýmýzý lütfen unutmayalým.

Deðerli din kardeþlerim. Ömür su misali akýp gidiyor, lütfen kendimize gelelim. Bu dünyanýn yalanlarýna, ihtiraslarýna kanmayalým. Bir gün emaneti teslim edeceðimiz vakit geldiðinde, son piþmanlýklarýmýzýn fayda etmeyeceðini unutmayalým. Lütfen Allah ýn sünnetine, beþeri sünnetler ilave etmeye çalýþanlarýn ardý sýra gitmeyelim, sözlerine inanmayalým. Hesap günü inanýn çok, ama çokkkkk piþman oluruz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR