nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pts Oca 23, 2017 4:11 pm    Mesaj konusu: Enam Suresi 38. Biz Kitapta Hiç Bir Eksik Býrakmadýk. Alntyla Cevap Gnder

Bizler Kur’an ayetlerini doðru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an ýn açýklamalarýndan, verdiði örneklerden yola çýkarak, anlamanýn yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalým daha sonra üstünde birlikte düþünelim.

Enam 38: Yeryüzünde gezen her türlü canlý ve (gökte) iki kanadýyla uçan her tür kuþ, sizin gibi birer topluluktan baþka bir þey deðildir. BÝZ KÝTAP’TA HÝÇBÝR ÞEYÝ EKSÝK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanýp getirilecekler. (Diyanet meali)

Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var. BÝZ KÝTAP’TA HÝÇBÝR ÞEYÝ EKSÝK BIRAKMADIK. Ne yazýk ki geleneksel Ýslam anlayýþý bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsýz, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamýný alýp götürüyor. Siz ayeti okuduðunuzda ne anladýnýz? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik býrakmadýðýndan bahsediyor olabilir. Elbette hiç þüphe yok ki, bizlerin sorumlu olduðumuz Kur’an dan bahsediyor olmasý gerekmez mi? Ama bundan hoþnut olmayan bazý kiþiler, batýl inançlarýný sürdürme amacýyla, bu ayette geçen bu kitabýn, Kur’an olmadýðýný söylüyorlar ve bakýn nasýl açýklýyorlar.

“Ayette yer alan Kitap’tan maksat, levhi mahfuzdur. Biz kitap da her þeyi beyan ettik, eksik býrakmadýk, ne varsa hepsini onda yazdýk, size bildirdik denilirken levhi Mahfuz’da bunlarý yaptýk” denilmektedir.”

Peki, bu bilgiyi nereden alýyoruz, kanýtýmýz nedir? BÝZE TEBLÝÐ EDÝLMEMÝÞ BÝR KÝTAPTA, HER ÞEYÝN OLMASININ BÝZE NE FAYDASI OLUR? Ýþte her zaman karþýmýza çýkan sorularýn, aynýsý bu konuda da yine karþýmýza çýkýyor. Eðer kanýtýný Kur’an dan buluyor ve gösteriyorsak, baþýmýzýn üstünde yeri var, kabul ederiz. Ama böyle bir bilgi ayette yoktur. Bu ayetin öncesine baktýðýmýzda da hatta tebliðe, davete yani Kur’an a uyanlardan bahseder. Örneðin vakýa suresinde, Allah ýn katýndaki saklý, korunmuþ kitaptan bahsederken, Kur’an ýn da bu kitaptan indirildiði anlatýlýr, ama ayetlerden bunu açýkça anlarýz. Ýlginç olaný, Allah katýndaki ana kitaptan indirilen bir NUR, nasýl olurda her bilgiyi içermez, din ve iman adýna her açýklamayý bizlere yapmaz, bunu da mý düþünemiyoruz. Allah ýn, HÜKMÜME HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK ETMEM, ikazýný da hatýrlatmak isterim.

Yine Enam 115. ayette Kur’an kast edilerek, Rabbinin sözü, doðruluk ve adalet bakýmýndan tamamlanmýþtýr der. Düþüne biliyor musunuz Allah bizlere rehber, yol gösterici olsun diye indirdiði kitapta, her bilginin olduðunu, eksik býrakýlmadýðýný söylüyor ama birilerinin bu hiç hoþuna gitmiyor. HÂÞÂ Allah ýn eksikliðini tamamlayanlar mý var yoksa aramýzda? Din ve iman adýna, sorumlu olacaðýmýz bilgilerin hepsinin, Kur’an da olamayacaðýný nasýl düþünürüz? Allah ýn bu açýklamasýndan tedirgin olanlarýn telaþýný çok iyi anlýyorum. EÐER ALLAH IN KUR’AN DA, HÝÇBÝR EKSÝK BIRAKMADAN, HER ÞEYÝN AÇIKLADIÐINA ÝNANDIKLARI TAKDÝRDE, ÝNANDIKLARI TÜM RÝVAYETLER VE BATIL ÝNANÇLARI ÇÖKECEK VE YOK OLACAKTIR. TELAÞLARI BUNADIR. Atalarýnýn inançlarýný sürdürmek isteyenler, kendi inançlarýný yaþamak adýna, aþaðýdaki ayetin de ayný mantýkla anlamýný deðiþtirmekten çekinmemiþlerdir.

Nahl 89: Ey Muhammed!) Her ümmetin kendi içinden üzerlerine bir þahit göndereceðimiz, seni de onlarýn üzerine bir þahit olarak getireceðimiz günü düþün. SANA BU KÝTABI; HER ÞEY ÝÇÝN BÝR AÇIKLAMA, doðru yolu gösteren bir rehber, bir rahmet ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik. (Diyanet meali)

Allah, elçisine gönderdiði Kur’an dan bahsederek, mahþer günü seni Müslümanlara þahit olarak getireceðimiz günü düþün dedikten sonra, þahit olarak sorumlu tutacaðý Kur’an için, bakýn ne diyor. “SANA BU KÝTABI, HER ÞEY ÝÇÝN BÝR AÇIKLAMA OLSUN DÝYE GÖNDERDÝK”. Demek ki Allah bizleri doðru yola iletecek, bizler için müjde olan Kur’an da, her bilgiyi açýklamýþ olduðunu söylüyor. Ama Kur’an da her þeyin olamayacaðýna kendisini inandýranlar, bu ayetin hükmünü de örtmek ve batýl inançlarýna devam etmek isteyenler, bakýn nasýl bir örnek veriyorlar ayetin anlamýný saptýrmak adýna.

“HER ÞEY’DEN; MAKSAT TÜM ÞEY DEÐÝLDÝR, bundan maksat, umum ifade edip husus bildirmektir, týpký þu ayette geldiði gibi dikkatli okuyalým, Allah þöyle buyurur: “O (RÜZGÂR), RABBÝNÝN EMRÝYLE HER ÞEYÝ YIKAR, MAHVEDER.” (Ahkaf–25) Ayet, Ad ve Semud kavminin üzerine gönderilen rüzgârýn her þeyi darmadaðýn ettiðini haber verir. "Bu kavimlerin elebaþý, diyarlarý, elde ettikleri yerle bir oldu" denilir. Peki, yeryüzün hepsi mi yerle bir oldu sadece Ad ve Semud kavmi mi? Elbette ki "Ad ve Semud helak oldu Yeryüzü olmadý" denilir.”

Deðerli kardeþlerim, bizler nefsimizi memnun etmek adýna, iþte ayetlerin anlamlarý ile böyle oynuyoruz. Söylediklerini ve verdiði örnekleri karþýlaþtýralým. Allah Nahl 89. ayetinde peygamberimizin, mahþer günü bizlerin üzerine þahit olarak çaðrýlacaðýndan bahsediyor ve þahitliðini de, DAHA ÖNCE SÝZLERÝ SORUMLU TUTUYORUM DEDÝÐÝ Kur’an dan yapacaðýný ve bu kitabýn gönderilme nedenini açýklýyor ve diyor ki Yaradan; SANA BU KÝTABI, HERÞEY ÝÇÝN BÝR AÇIKLAMA OLARAK GÖNDERDÝK. Peki, her þey kelimesini sýnýrlayýp, farklý anlamalara çekenler nasýl bir örnek vermiþler ona bakalým. Allah cezalandýracak kavmin üzerine rüzgâr, fýrtýnalar gönderip, HER ÞEYÝ yýkýyor mahvediyor. Diyorlar ki burada her þeyi mahvediyor derken, bütün dünyayý deðil, yalnýz cezalandýrýlmasý gereken kavimden bahsediyor. Ýyide bu örnekte anlatýlan ile Kur’an da her þeyin açýklanmýþ olmasýný nasýl örnek verip karþýlaþtýrýrýz? Birisinde Allah sorumlu olduðumuz Kur’an da, bizlerin sorumlu olduðu her þeyin açýklandýðýný söylüyor, diðerinde bir kavmin cezalandýrýlmasý ve bu kavmin her þeyiyle yok olduðu anlatýlýyor.

Ýþte bizler ayetlerin anlamlarýný böyle saptýrmaya çalýþýyoruz, peki neden? Sýrf atalarýnýn Kur’an da bahsedilmeyen, batýl inançlarýný yaþamak adýna. Allah emin olmadýðýnýz bilginin ardýna düþmeyin. Kur’an ýn ipine sarýlýn dedikten sonra, Kur’an da her bilginin olmadýðýna inanmak, bizleri yaratan Rabbimize çok büyük saygýsýzlýktýr hatýrlatýrým. Þöyle düþünün lütfen, ALLAH ZUHRUF 44. AYETÝNDE, SÝZLERÝ KUR’AN DAN SORUMLU TUTUYORUM DEDÝKTEN SONRA, SORUMLU TUTTUÐU KÝTAPTA, BÝZLERÝN ÝMTÝHANI ADINA, HER BÝLGÝNÝN OLAMAYACAÐINI NASIL SÖYLERÝZ VE BUNA ÝNANIRIZ?

Kur’an da imtihanýmýz adýna, sorumlu olduðumuz her bilginin olduðuna kanýt, bazý örnek ayetler sizlere hatýrlatmak istiyorum. Tüm bunlara inanmak tabi sizlere kalmýþ. Hepimiz kendi imtihanýmýzý yaþýyoruz. Yorum ve karar sizlerin.

Araf 174: Belki inkârdan dönerler diye AYETLERÝ BÖYLE AYRINTILI BÝR ÞEKÝLDE AÇIKLIYORUZ. (Diyanet vakfý meali)

Araf 3: (Ey insanlar) RABBÝNÝZDEN, SÝZE ÝNDÝRÝLENE UYUN ve O'ndan baþka dostlara uymayýn. Ne kadar da az öðüt alýyorsunuz! ( Elmalý meali)

Ankebut 51: KENDÝLERÝNE OKUNAN KÝTABI SANA ÝNDÝRMÝÞ OLMAMIZ ONLARA YETMEDÝ MÝ?[419] Þüphesiz bunda inanan bir kavim için bir rahmet ve bir öðüt vardýr. (Diyanet meali)

Araf 185: Göklerin ve yerin hükümranlýðýna, Allah'ýn yarattýðý her þeye ve ecellerinin yaklaþmýþ olabileceðine bakmadýlar mý? O HALDE KUR'AN'DAN SONRA HANGÝ SÖZE ÝNANACAKLAR? (Diyanet vakfý meali)

Araf 174: Hakka dönsünler diye iþte ayetleri böylece AYRI AYRI AÇIKLIYORUZ. (Diyanet meali)

Ýsra 89: Andolsun, biz bu Kur’an’da insanlara HER TÜRLÜ MÝSALÝ DEÐÝÞÝK ÞEKÝLLERDE AÇIKLADIK. Yine de insanlarýn çoðu ancak inkârda direttiler. (Diyanet meali)

Araf 52: Gerçekten onlara, inanan bir toplum için yol gösterici ve rahmet olarak, ilim üzere AÇIKLADIÐIMIZ BÝR KÝTAP GETÝRDÝK. (Diyanet vakfý meali)

Nur 34: Andolsun ki biz size (gerekeni) AÇIK AÇIK BÝLDÝREN ÂYETLER, sizden önce yaþayýp gitmiþ olanlardan örnekler ve takvâya ulaþmýþ kimseler için öðütler indirdik. (Diyanet vakfý meali)

Nisa 174: Ey insanlar! ÞÜPHESÝZ SÝZE RABBÝNÝZDEN KESÝN BÝR DELÝL GELDÝ ve size apaçýk bir nur indirdik ( Diyanet vakfý meali)


Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR