nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cum ub 02, 2018 9:42 am    Mesaj konusu: Bu Dünyada Ýmtihan Oluyoruz Gerçeðini Nasýl Anlamalýyýz. Alntyla Cevap Gnder

Allah bizleri bu dünyada nasýl bir imtihandan geçiriyor, bu sorunun cevabýný hiç düþündünüz mü? Önce þunu lütfen unutmayalým, Allah asla kullarýný imtihan ederken, eþit olmayan þartlar oluþturup, daha sonrada kullarýný ayný imtihandan geçirmez. Çünkü Allah ben kuluma, kaldýramayacaðý bir yük yüklemem diyor.

Bu konular bizlere, Kur’an ýn onayýný almayan çok yanlýþ bilgiler ýþýðýnda anlatýlýyor, öyle olunca da toplumun kafasý karýþýyor. Allah kullarýna hiç nedensiz azap etmez, cezalandýrmaz önce bu gerçeði özellikle Kur’an dan anlamalýyýz. Þunu unutmayalým, bu dünyaya gelirken ya da bu dünyada yaþarken, BAÞIMIZA GELEN GERÝ DÖNÜÞÜ OLMAYAN, DÜZELTÝLEMEYEN ACILAR, KEDERLER, MUSÝBETLER ALLAH IN TAKDÝRÝ DEÐÝL, BÝZLERÝN KENDÝ ELLERÝMÝZLE, NEFSÝMÝZLE YA DA DAVRANIÞLARIMIZLA, HATALARIMIZLA OLUÞTURDUÐUMUZ SONUÇLARDIR.

Allah elbette sýnar, zorluklarla, acýyla, mallarýmýzý eksilterek ya da tam tersi fazla mal mülk vererek bizleri imtihan eder. Ama bu imtihan belirli bir zamanla sýnýrlýdýr. Bizler ne yazýk ki baþýmýza gelen çok büyük kazalarýn ya da musibetlerin verdiði sonuçlarý, Allah ýn takdiri, kaderi, imtihaný þeklinde deðerlendirir, detayýna inmeden geçiþtiririz. YANÝ ELLERÝMÝZÝN YAPTIÐI YANLIÞLARIN SUÇUNU, ADETA ALLAH IN ÜSTÜNE ATARIZ. Kaderimizmiþ der geçeriz. Allah adaletsiz deðildir. Bir ceza verecekse uyarmak için kuluna, KISAS HÜKMÜNE UYGUN, ADALETLÝ VERÝR VE BÝZLERÝ BÖYLECE ÝKAZ EDER, lütfen bu gerçeði unutmayalým. Bakýn bu konuda ne diyor yaradan.

Nisa 79: SANA GELEN ÝYÝLÝK ALLAH'TANDIR. BAÞINA GELEN KÖTÜLÜK ÝSE NEFSÝNDENDÝR. Seni insanlara elçi gönderdik; þahit olarak da Allah yeter. (Diyanet vakfý meali)

Þura 30: BAÞINIZA GELECEK HER FELAKET, KENDÝ YAPIP ETTÝKLERÝNÝZÝN BÝR ÜRÜNÜDÜR. Bununla beraber Allah pek çoðunu baðýþlýyor. (Bayraktar Bayraklý meali)

Demek ki Allah ben iyilik, güzellik veririm kullarýma diyor. Baþlarýna gelen kötülükler ise kendi elleriyle yaptýklarýnýn sonucu olduðunu belirtiyor. Bizler yanlýþ bir bilginin etkisiyle, hayrýn ve þerrin Allah dan geldiðine inanýrýz, böyle olunca adaletin terazisini ne yazýk ki doðru ölçüp deðerlendiremeyiz. Bu düþünce bizleri, yanlýþ anlatýlan fikirlere inanmamýzý saðlýyor. Bakýn Allah bizleri ne için yarattýðýný nasýl anlatýyor.

Mülk 2: O KÝ, HANGÝNÝZÝN DAHA GÜZEL DAVRANACAÐINI SINAMAK ÝÇÝN ÖLÜMÜ VE HAYATI YARATMIÞTIR. O, mutlak galiptir, çok baðýþlayýcýdýr. (Diyanet vakfý meali)

Ali Ýmran 182: “Bu, dünyada iken kendi ellerinizle yapmýþ olduðunuzun karþýlýðýdýr. YOKSA ALLAH, KULLARINA ZULMETMEZ.” (Diyanet meali

Böylece bu dünyadaki imtihanýmýzýn asýl amacý, çok daha açýk ortaya çýkýyor. Allah bizleri imtihan ederken, hangimizin bu dünyada daha güzel iþler yapýp, yapmadýðýmýzý sýnadýðýný söylüyor. Bunu yapmasý içinde Allah, tüm kullarýný eþit þartlarda, eþit koþullarda imtihan etmesi gerekir. YANÝ HERKES GÜCÜNE, KAPASÝTESÝNE GÖRE ÝMTÝHAN OLUR. Ýkinci ayet aslýnda, bu dünyada baþýmýza gelen musibetlerin, kendi ellerimizle bizzat kendimizin yaptýklarýnýn karþýlýðý olduðunu söylüyor. Yani Allah diyor ki, baþýnýza gelen büyük acýlarý, sakatlýklarý benim üstüme atýp, Allah böyle istemiþ demeyin diyor. Çünkü bu acý, keder benim takdirim deðil, senin yaptýklarýnýn sonucudur. Bakýn Allah kullarýný, bu konuda nasýl uyarýyor bir baþka ayetinde.

Müminun 62: Biz hiçbir kimseye gücünün yettiðinden fazla yük yüklemeyiz. Katýmýzda hakký söyleyen bir kitap vardýr. ONLAR ZULME, HAKSIZLIÐA UÐRATILMAZLAR. (Diyanet meali)
Allah hiçbir kulumu, haksýz bir þekilde zulme uðratmam diyor. O zaman baþýmýza gelen çok üzücü olaylarýn sorumluluðunu, Allah ýn üzerine atmak yerine, bu acýnýn nedenlerini kendimizde aramalýyýz. DEMEK KÝ ALLAH YAPTIÐI ÝMTÝHANI, KULUNUN GÜCÜNE GÖRE YAPTIÐI ANLAÞILIYOR. Allah kendi kaderimizi, imtihanýmýzý bizzat bizlere býraktýðýný söyler. Konuyla ilgili ayete bakalým.

Ýsra 13: HER ÝNSANIN AMELÝNÝ BOYNUNA DOLADIK YANÝ MAHÞERE AMELLERÝ BOYNUNA TAKILI OLARAK GELECEKTÝR. Ýnsan için kýyamet gününde, açýlmýþ olarak önüne konacak bir kitap çýkarýrýz. (Bayraktar Bayraklý meali)

Bu ayetten de anlýyoruz ki, her insan kaderini, imtihanýný kendisi yaþar ve bu yaþadýklarý da hesap günü önüne getirilerek kararlarý verilir diyor. Bizler bu dünyadaki imtihanýmýzý, bazen öyle yanlýþ þeylerle baðdaþtýrýyoruz ki, kendi yanlýþlarýmýzý, hatalarýmýzý adeta örterek, gizleyerek ortaya çýkmýþ üzücü acý olaylarý, Allah ýn üzerine atýyoruz ve diyoruz ki, Allah ýn takdiri böyleymiþ. Allah ýn adaletine adeta saygýsýzlýk yapýyoruz. Tekrar hatýrlatmak istiyorum, ALLAH IN ÝMTÝHANI ÝNANIN ÇOK KOLAY, YETER KÝ ÝMTÝHANIN KURALLARINI BÝLELÝM VE FARKLI KONULARI, ÝMTÝHANIMIZ GÝBÝ GÖSTERMEYELÝM. Bakýn Allah nelerden ve nasýl imtihan ettiðini söylüyor.

Enfal 28: Biliniz ki, MALLARINIZ VE ÇOCUKLARINIZ BÝRER ÝMTÝHAN SEBEBÝDÝR ve büyük mükâfat Allah'ýn katýndadýr. (Diyanet vakfý meali)

Enbiya 35: Her nefis ölümü tadacaktýr. SÝZÝ BÝR ÝMTÝHAN OLARAK HAYIR ÝLE DE ÞER ÝLE DE DENÝYORUZ. Ancak bize döndürüleceksiniz. (Diyanet meali)

Bakara 155: Andolsun ki sizi BÝRAZ KORKU VE AÇLIKLA, BÝR DE MALLAR, CANLAR VE ÜRÜNLERDEN EKSÝLTEREK DENERÝZ. SABREDENLERÝ MÜJDELE. (Diyanet meali)

Ankebut 2–3: Ýnsanlar, “Ýnandýk” demekle imtihan edilmeden býrakýlacaklarýný mý zannederler. Andolsun ki, biz onlardan öncekileri de imtihandan geçirmiþizdir. ELBETTE ALLAH, DOÐRULARI ORTAYA ÇIKARACAK, YALANCILARI DA MUTLAKA ORTAYA KOYACAKTIR. (Diyanet meali)

Bu ayetlere baktýðýnýzda, Allah bizleri nelerle imtihan ettiðini çok açýk söylüyor, bizlere bildiriyor. Dikkat ettiyseniz, asla imtihanýmýzý Allah çok büyük kalýcý, süreklilik arz eden imtihanlardan geçirmiyor. Aklýmýzýn baþýna gelmesini ve doðruya yönelmemiz için imtihandan geçirdiði anlaþýlýyor. Dikkat ederseniz mallarýmýzla, çocuklarýmýzla Allah bizleri imtihan ediyor. Peki, bu imtihan, nasýl bir imtihan olabilir? Enbiya 35. ayette bunu açýklýyor. Hayýrla da olur, þerle de. Yani hayýrlý evlat ya da hayýrsýz evlat vererek deneye bilir. Mallarýmýzdan eksilterek, bizleri sýnaya bilir. Onu da Bakara 155. ayette söylüyor, mallarýnýzý eksilterek, sizleri korkutabiliriz diyor. Acaba kulum bu durumda ne yapacak? ÝÞTE ALLAH IN ÝMTÝHANI BÖYLE OLUYOR. SABREDEREK, ZOR ANIMIZDA BÝLE ALLAH DAN UMUT KESMEYEREK.

Ankebut 2 ve 3. ayetlerde, imtihansýz inandýk demekle býrakýlmayacaðýmýzý, bilmemizi Allah söylüyor. Ayetin sonunda ise, tüm gerçekler ortaya dökülerek, sabýrla Allah dan umudunu kesmeyenler ile kendi nefsine uyanlarý ayýrýp, ortaya çýkaracaðýnýn hükmünü veriyor. Bu konuda bir baþka örnek vermek istiyorum.

Enam 165: Sizi yeryüzünde iktidar sahipleri yapan O'dur. VERDÝÐÝ NÝMETLERLE SÝZÝ DENEMEK ÝÇÝN KÝMÝNÝZÝ KÝMÝNÝZDEN DERECELERLE ÜSTÜN KILAN DA O'DUR. Þüphesiz Rabbin, cezasý çabuk olandýr ve gerçekten O, çok baðýþlayandýr; çok merhamet edendir ( Bayraktar Bayraklý meali)

Bu ayete çok farklý anlamlar verip, Allah aranýzdan bazýlarýnýzý çok farklý yaratmýþ, yani bazýlarýnýzý güzel, bazýlarýnýzý çirkin, bazýlarýnýzý erkek, bazýlarýnýzý kadýn yaratarak üstün kýlmýþtýr þeklinde izah edenlere rastlarýz. Buna benzer þeyleri söyleyen, Allah ýn bizleri nasýl bir imtihandan geçirdiðini anlayamayanlardýr.

Bu dünyadaki imtihanýmýz ne güzelliklerimizden, nede kadýn ya da erkek oluþumuzdan elbette deðildir. Ýmtihan takvamýzdadýr. Birbirimizden malca, ya da zenginlik fakirlik yönüyle farklý olabiliriz. Makam mevki yönünden de farkýmýz olabilir. Tüm bunlar ve buna benzer þeyler, bir imtihan vesilesidir. Ýmtihan konusunu, daha doðru anlayabilmemiz için, bir örnek daha vermek istiyorum.

Araf 168: Onlarý yeryüzünde birçok topluluða böldük. Ýçlerinden bazýlarý iyi kimselerdi; bazýlarý ise böyle deðildi. ÝYÝ OLMAYANLARI, YANLIÞLARINDAN BELKÝ DÖNERLER DÝYE, ÝYÝLÝK VE KÖTÜLÜKLERLE ÝMTÝHAN ETTÝK. (Bayraktar Bayraklý meali)

Bakýn ayet, imtihan konusunu ne kadar güzel açýklýyor. ÝMTÝHANDAKÝ ASIL AMAÇ, ALLAH IN KULLARINI DOÐRUYA, GÜZELE YÖNELTMEK, YANÝ KENDÝLERÝNE GETÝRMEK ÝÇÝN OLDUÐU AÇIKÇA ANLAÞILIYOR. Allah kullarýný hemen terk etmiyor, þefkatle sabýrla doðruya yöneltmek için çaba harcýyor.

Kur’an Hz. Eyüp peygamberin kýssasýndan örnek verir. Baþýna birçok dertler, yokluk, hastalýk gelen Hz. Eyüp, asla Allah a karþý saygýsýný, umudunu yitirmeyip isyan etmemiþ, sabýrla zorluklarla mücadele ederek, Allah a duasýný eksik etmeyip, Allah dan yardým istemiþtir. Sabrýyla Allah ýn imtihanýndan geçen Hz. Eyüp, bizlere imtihanýn ne olduðu gerçeðini çok güzel anlatmaktadýr. Hatýrlatmak isterim, Allah Eyüp kuluna hastalýk ve yokluk vererek imtihan ettiðini söylemiyor. Eyüp peygamberimiz karþýlaþtýðý zorluklar karþýsýnda yýlmadan mücadele ediyor. Allah sýrf imtihan içinde bunlarý yapabilir, zorluklara karþý tavrýmýzý sýnayabilir. Allah sonunda, Hz. Eyüp ün dualarýna karþýlýk vermiþ ve misliyle yardýma koþmuþtur.

Bu dünyada imtihan olduðumuz gerçeðini doðru anlayabilmemiz için, bir ayette geçen çok önemli bir noktayý da hatýrlatmak istiyorum. Bakara 216. ayette Allah, “OLUR KÝ HOÞUNUZA GÝTMEYEN BÝR ÞEY, SÝZÝN ÝÇÝN HAYIRLIDIR VE OLUR KÝ, SEVDÝÐÝNÝZ ÞEYDE SÝZÝN BÝR ÞERDÝR, ALLAH BÝLÝR DE SÝZ BÝLMEZSÝNÝZ” diye bizleri uyarýr. Aslýnda bu ayetten alacaðýmýz çok dersler vardýr. Yine Ýnþirah suresi 5 ve 6. ayetlerde Allah, bizlere adeta moral verircesine, “ELBETTE ZORLUKLA BERABER BÝR KOLAYLIK VARDIR, ZORLUÐUN YANINDA KOLAYLIK VARDIR” diyerek, zorluklarla bizlerin mücadele etmesini, asla pes etmememiz gerektiði örneðini verir.

Allah bu dünyada bizleri özgür býrakmýþ ve bizlerin yaptýðý olaylara ilk etapta müdahale etmeyerek, bizleri imtihan etmektedir. Elbette daha sonra gerektiðinde müdahale etiðinde bile, bizler bunu fark edemiyoruz. Hiç birimiz bunu Allah yaptý demeyiz. Mutlaka bir neden bir sebep ile iliþkilendiririz. HATTA KENDÝ NEFSÝMÝZDE, ÖYLE BÝR KELÝME YARATMIÞIZDIR KÝ, OLAYLAR KARÞISINDA ÞANSIMIZ BÖYLEYMÝÞ DÝYEREK, ALLAH I DEVREDEN BÝZZAT KENDÝMÝZ ÇIKARTIRIZ. Hâlbuki þans diye bir þey yoktur.

Tekrar hatýrlatmam gerekirse, Allah ýn bizleri yaptýðý imtihan ile lütfen kendi yanlýþlarýmýzýn sonucu baþýmýza gelen musibetleri, yani üzücü hadiseleri karýþtýrmayalým. Bizlerin yapmadýðý, bir baþkasýnýn neden olduðu acý gerçekleri de, lütfen bu Allah ýn takdiriymiþ diyerek, Allah a nispet etmeyelim. Buna benzer olaylarý, araþtýrýp suçlularý bulup cezalandýrýlmasýný saðlayalým. Ama asla Allah dan umut kesmeden, onun yardýmýný isteyelim ve Yaradan a her halimizle baðlýlýðýmýzý belirtelim. Bu olayýn sonunda, gerçeklerle yüz yüze kaldýðýmýzda, ALLAH TARAFINDAN SINANACAÐIMIZI UNUTMAYALIM. ÇÜNKÜ ALLAH HER ANIMIZLA BÝZLERÝ ÝMTÝHAN EDÝYOR. Her acýnýn, her kederin sonunda, örnek kýssalarda olduðu gibi, Allah aklýmýza bile gelmeyecek bir mutluluðu, huzuru bizlere vereceðinin bilincinde olalým.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR