nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cmt Mar 10, 2018 11:03 am    Mesaj konusu: Kendilerini Müctehid Ve Fýkýh Alimi Zannedenlere..... Alntyla Cevap Gnder


Bizlerin Ýslam anlayýþýna güzel bir örnek, geçen gün Cumhurbaþkaný ve kendisini dinde söz sahibi gören bir Profesör arasýnda geçti. Cumhurbaþkaný, dini konularda hiç hoþ olmayan farklý sözler konuþan, hatta haddini aþan kiþilerin sözlerini tenkit ederek, Ýslam ýn hükümlerinin güncellenmesi konusunu gündeme getirdi. Prof. Dr. Ahmet Akgündüz sosyal medya hesabýndan Cumhurbaþkanýna þöyle bir cevap vermiþ, basýndan okudum.

"MUHTEREM CUMHURBAÞKANIM! HADDÝNÝZÝ AÞARAK ÞER’Î MESELELERDE FÝKÝR BEYAN ETMEYÝNÝZ! ZÝRA NE MÜCTEHÝD VE NE DE FIKIHÇISINIZ!"

Ýþte bizlerin Ýslam anlayýþý, Ýþte bizlerin Ýslam dininde kendi ellerimizle yarattýðýmýz ruhban sýnýfýnýn özeti. Dini konularda öyle bir sýnýf yarattýk ki, bu kiþilerin sözleri adeta Allah ýn emri gibi, dinin asli unsuru sayýlýr oldu. Düþünebiliyor musunuz, bizler yaþantýmýzda herhangi bir konunun, dine uyup uymadýðýna kendimiz karar veremeyeceðiz ve doðrumu yapýyoruz diye, bahsettiði kiþilere soracakmýþýz. Hani Ýslam dininde ruhban sýnýfý yoktu? Bu kiþilere göre dinin tek kaynaðý Kur’an deðil, beþerin koyduðu fýkýh kurallarý da dinin ana unsuru sayýlýyor. Onun içinde dinde bölündük parçalandýk ve ruhban sýnýfýný yarattýk. Bu kiþiler kendilerini öyle kaptýrmýþlar ki, Cumhurbaþkaný sen iþine bak, dini konulara karýþma, o bizim iþimiz diyecek kadar, kendilerini din adýna yetkili kabul edebiliyorlar. Kim verdi onlara bu yetkiyi? Kur’an da Allah elçisine hitaben, senin görevin teblið etmektir, yarattýðým kulumla aramdan çekil. Teblið etmek senin, hesap sormak bizim görevimizdir der. AMA BU ÞAHISLAR NE YAZIK KÝ KENDÝLERÝNÝ, ALLAH IN ELÇÝSÝNDEN BÝLE YETKÝLÝ GÖRÜYORLAR.

Bizler Ýslam ý, Allah ýn kolaylaþtýrýlmýþ hükümlerine göre yaþamayýp, beþeri hükümler ile harmanlayýp yaþarsak, elbette her zaman, her çaðda toplum sorunlarla karþýlaþacaktýr. Allah ayetlerini tüm zamana uygun þekilde saf, arý, duru bir þekilde göndermiþtir. Bizlerde bu hükümleri, kendi çaðýmýza uyarlayarak anlamasýný öðrenemediðimiz sürece, kendimizce dinin güncellenmesi gerektiðini söyleriz. HÂLBUKÝ DÝNÝN GÜNCELLENMEYE DEÐÝL, KAFALARIN, BATIL ÝNANÇLARIN GÜNCELLENMEYE ÝHTÝYACI VAR. Unutmayalým din yalnýz Kur'an dýr. Allah ýn elçisi de ümmetine, yalnýz Kur'an ý teblið etmiþ ve yalnýz Kur'an ile hükmetmiþtir.

Önce þunu hatýrlatmak isterim. Fýkýh din deðildir. Dini konularda beþeri düþüncelerin oluþturduðu hükümlerdir ve asla Allah emri olmayýp, kiþileri baðlayýcýda deðildir. Konuyu daha iyi anlayabilmemiz için Müctehid ve fýkýh ne anlama geliyor toplumumuzda, önce onun özetini yazmak istiyorum.

“Müctehid; Kur'an'ýn sýrlarýný hakkýyla bilen, içtihat yapabilen, Ýslâmî ilimlerin bütün hükümlerinde otorite olan her fýkýh bilginidir. Bu zatlar ayet ve hadislerin sýrlarýný bilme yeteneðine sahip seçkin insanlardýr.

“Arapça bir kelime olan "fýkýh", bir þeyi derinlemesine bilmek demektir. Temel kaynaklarý Kur’an ve sünnet olan Ýslam hukukuna verilen ad. Ýslam hukukudur. Dört temele dayanýr. 1) Kuran, 2) Hadis, 3) Kýyas, 4) Ýcma. Herhangi bir konuda, Kuran'da açýklayýcý bir ayet varsa, evvela bu esas alýnýr. Kuran'da bulunmayan konularda Hz. Muhammed'in «sahih» (doðru) Hadisleri esas alýnýr. Eðer aranan esas burada da bulunamazsa, o zaman fýkýhýn üçüncü esasý olan «kýyas» yoluna baþvurulur. Kýyas, bir meselenin benzerini Ayet ve Hadis olarak bulmak demektir. Bulunan benzer Ayet veya Hadis, genelleþtirilerek yeni meseleye uygulanýr. Bu da olmazsa, nihayet fýkhýn dördüncü esasý Ýcma ya baþvurulur. Ýcma, bir mesele üzerindeki halkýn Ýsteði demektir. KUR AN'A VE HADÝS'E AYKIRI OLMADIKÇA HALKIN ÝSTEÐÝ ESAS SAYILIR.”

Müctehid, Kur’an ýn sýnýrlarýný hakkýyla bilen kiþi olduðu söyleniyor. Peki, kim bu kiþiler? Allah ýn apaçýk ayetlerini yeterli görmeyen, Allah hüküm vermediði halde, bunlarda Allah katýndandýr diyenler mi Müctehid? Bu kiþiler hangi sýrrý Kur’an dan anlamýþlar, Allah apaçýk dediði halde. Sakýn veliler edinmeyin, güvenilecek veliniz yalnýz benim diyen Allah ýn hükmüne inat, nelere inandýðýmýzýn farkýnda mýyýz? Bu kiþiler benim imanýma nasýl olurda yön verebilir? Sizlere indirdiðim Kur’an yetmiyor mu diyen Yaradan a inatla, Allah ýn kitabýný yeterli görmeyip, anlaþýlmasý zor ilan edip, bizleri kendi hükümlerine uymamýzýn mecburiyetine zorlayan bu kiþiler, hangi yetki ve salahiyetle kendilerini yetkili görüyorlar? Kur’an azýnlýk kiþilerin anlayacaðý sýrlarla dolu kitap deðil, Allah ýn yemin ederek kolaylarlaþtýrdýðý bir rehberdir. Allah Kur’an ý ben açýkladým ve nice örneklerle izah ettim ki, sizi Allah ile aldatanlar çýkmasýn diyor Kur’an da.

Günümüzde topluma anlatýlan fýkýh beþeridir. Ýslam hukuku diye topluma sunulan fýkýh inancýnýn, nerelerden oluþturulduðunu sizlere yazdým. Kur’an da olmayan hükümleri nerelerden derleyip, sanki Allah ýn emriymiþ gibi dinin ana unsuru yapmaya çalýþýyorlar. Ýlginçtir, Kur’an a ve hadise aykýrý olmadýkça halkýn isteði esas alýnýr diyor. Din halkýn isteði ile yaþanmaz. DÝN YALNIZ ALLAH IN ÝNDÝRDÝÐÝ KUR’AN ÝLE YAÞANIR. Öyle hadisler, peygamberimiz söylemiþ gibi gösterilmiþtir ki, apaçýk Allah ýn elçisine iftiradýr. Unutmayalým lütfen, Allah sizleri Kur’an dan hesaba çekeceðim diyor. Kur’an ýn dýþýndan beþeri fýkýh inancýndan deðil.

Bizler Kur’an ý anlayarak, düþünerek okumadýðýmýz sürece, Allah ýn bizlerden ne istediðini de, ilk elden asla anlayamayýz. Allah ile aramýza, kendisini din adýna yetkili, sorumlu olduðunu iddia eden kiþileri sokarsak, onlarýn yanlýþ inançlarýyla da Allah ýn huzuruna çýkarýz. Ýnanýn o çetin gün, þaþkýnlýðýmýzdan kaçacak yer ararýz.

Lütfen þunu unutmayalým, din Allah ýn dinidir. Allah da yemin ederek, bizleri imtihan ettiði Kur’an ý anlayabilmemiz için kolaylaþtýrdýðýný söylüyor da, dinde ruhban sýnýfý olmadýðýný belirtiyorsa, kendilerini ruhban sýnýfýnýn yetkilileri olarak gören ve müctehid ve fýkýh âlimi kabul eden kiþilerin oyunlarýna gelmeyelim.

Padiþahlýk dönemlerinde, toplumu istedikleri gibi yönetmek isteyen yöneticiler, toplumu ellerinde tutabilmek adýna, dinde söz sahibi kiþiler ihdas edip, onlarýn yardýmýyla saltanatlarýný sürdürebilmiþlerdir. Âlim insan, Ýmamý Azam Ebu Hanife, buna asla izin vermemiþ ve böyle yöneticilerin oyununa gelmemiþtir. Onun içinde çok acýlar çekmiþ, hapislerde yatmýþtýr. Bugün ayný oyunlar oynanýyor ve kendilerini dinde yetkili ve sorumlu olduklarýný ilan eden kiþiler çýkýyor, devleti yönetenleri bile etkileri altýna almaya, onlarý din adýna tehdit etmeye çalýþýyorlar. Bunun acý bir örneðini yakýn zamanda gördük, toplum büyük acýlar çekti. Yenilerinin ortaya çýkmamasý içinde önlemler alýnmalý ve kendilerini ruhban ilan eden bu kiþilere, gereken cevaplar verilmelidir.

Allah Kur’an ýn sýnýrlarýný aþan, Allah hükmetmediði halde bunlarda Allah katýndandýr diyerek, Allah ýn kolaylaþtýrdýðý dini zorlaþtýranlara Rabbimiz kâfir diyor. Lütfen dikkatli olalým, farkýnda olmadan kendimizi kâfirlerin safýnda bulabiliriz. Allah ile aldatýcý bu kiþilerin oyunlarýna gelmeyelim. Elde Kur’an onu anlayarak ve düþünerek okuyalým. Unutmayalým Allah anlayamayacaðýmýz, açýklanmamýþ bir kitap gönderip, daha sonrada ondan bizleri asla sorumlu tutmaz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR