nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: r Nis 02, 2008 5:42 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Hocam ateist bir insan var Kuran Din ve Ýslamla alakalý herþey atýp tutuyor. Þimdi bu adama ne yapabiliriz. Doðru yolu göstermek için diyanete sorularýný sor dedim dikkate almadý þimdi bu kiþinin atýp tutmasýný görmezden mi geleceðiz. dinimiz bu ateistlerin hakkýnda ne diyor??
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ahmetyuce



Kayt: 24 Arl 2007
Mesajlar: 494

MesajTarih: Pr Nis 03, 2008 8:33 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

onlar biþeye inanmýyor kendiliðinden oldular doða olayý bi nevi haþa
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Pr Nis 10, 2008 1:59 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

CEVAP

KURAN'I DÝNLEMEYENLER ;( ATEÝST VE DÝYERLER.Ý.........................)


"Onlar, hem ondan (Kuran dan) alýkoyarlar,hem kendileri kaçarlar. Onlar,yalnýzca kendi nefislerinden
baþkasýný yýkýma uðratmazlar,ama þuurunda deðildirler."
(Enam Suresi, 26)

--------------------------------------------------------------------------------

FÝKÝR SAPLANTISINDAN KURTULMAK

Güzel sitemizin güzel simalarý;

Bir fikre itiraz edebilmek veya onu tümüyle reddedebilmek için, öncelikle bu fikir hakkýnda çok kapsamlý bilgi sahibi olmak gerekir. Bir fikirden, bir tekliften, bir öneriden hiçbir þey okumadan kaçmak, bu konuya karþýt olarak öne sürülebilecek geçerli bir sebebin olmadýðýný gösterir.
Birgün Hz Ali r a Çok samimi olduðu bir ateist gelir ve derki sen mademki cennetle müjdelendin hala ne diye ibedet ediyorsun .
Hz ali derki !
Ahiret hayatý yoksa sadece ibadetim boþa gider Ama ya ahýret azaplarý varsa senin halin ne olacak? diye cevap vermesi , O teist i düþündürdü hakkatten ya varsa ?.....?.....? ve iman etmiþ
Bu durum, Kuran ayetlerini dinlemeyi reddeden kimselerin mantýðý için de geçerlidir. Kuran'dan yüz çevirenlere, Kuran'ý dinlemeyi, okumayý neden kabul etmediklerini sorduðunuzda verdikleri cevaplar, ya ezbere ve önyargýlara dayalýdýr, ya da sadece kendi zan ve tahminlerini yansýtýr. Bu kimselerin Kuran'dan samimiyetsizce kaçýþ içinde olduklarýnýn en açýk göstergesi ise Kuran hakkýnda hiçbir bilgileri olmamasýdýr.

Aslýnda bu, pek çok insanýn tüm yaþantýsýna yayýlmýþ büyük bir hatadýr. Ýnsanlarýn çok büyük bir bölümü fikri saplantýlarý nedeniyle kendi düþüncelerinin karþýsýnda yer alan fikirleri öðrenmez, onlarýn kitaplarýný okumak istemezler. Komünist fikre sahip olanlar sadece kendi fikirlerini savunan kitaplarý, faþistler faþist düþünceye sahip kiþilerin kitaplarýný, ateistler ise yine ateistlerinkini okurlar.

Ancak bu durum insanlarýn fikri geliþimi açýsýndan büyük bir eksikliktir. Bir konu hakkýnda bilgisiz, fikir sahibi olmayan bir kiþiyle, o konu hakkýnda konuþmak, ona o fikrin yanlýþ yönlerini veya doðruluklarýný anlatmak mümkün deðildir.

Her konuda bilgi sahibi olmak ise insanýn kararlarýnýn, teþhislerinin, fikirlerinin doðru ve isabetli olmasý bakýmýndan önemli bir husustur. Çünkü bilgisiz insan her türlü telkine açýk insandýr; bu nedenle de yanýlma olasýlýðý doðal olarak daha fazladýr. Bilinçli, kültürlü, hür düþünen ve geniþ ufka sahip bir insanýn bakýþ açýsý ise daha geniþ, tahlilleri daha detaylý, fikirleri de ezbere deðil somut delillere dayalýdýr. Ýþte böyle insanlara yanlýþlarý anlatmak, doðrularý göstermek çoðu zaman çok daha kolaydýr.

Ýman edenler için de bu durum farklý bir açýdan önemlidir. Derin bir Kuran bilgisi olan, ayný zamanda kültürlü, geniþ bir bilgi birikime sahip bir müminin çevresinde olan bitenlere bakýþ açýsý da daha keskin, kararlarý daha isabetli olur. Örneðin dinsiz ideolojileri, onlarýn mantýklarýný ve vaat ettikleri sistemlerin tehlikelerini bilen bir mümin, Kuran'da tarif edilen ahlakýn üstünlüðünü çok daha derinlemesine takdir edebilir. Kuran'a karþýt olan komünizm, faþizm ya da anarþizm gibi fikirler hakkýnda derin bir bilgi birikimi olan bir mümin, bu fikirlerin Kuran'la nasýl geçersiz kýlýndýðýný tespit edebilir, insanlýða verdiði zararlarý fark edebilir. Ve böylece insanlara da bu zararlarý, hatalarý anlatabilir, doðru olanýn Kuran ahlakýný yaþamak ve yaþatmak olduðunu izah edebilir.

Ýþte bu yüzden, insanlarýn inkarda yarýþtýklarý böyle bir dönemde, her Müslümanýn yapmasý gereken þey her fikir hakkýnda bilgi sahibi olmak, Kuran'a karþýt fikirlerle ilmi bir mücadele için kendini yetiþtirmek, genel kültürünü, dünya görüþünü artýrmaktýr. Tüm bu olan bitenler karþýsýnda bilgi eksikliðinden dolayý sessiz kalmak, "karþý taraf þunlarý söylüyor, biz de þu þekilde bir karþýlýk verelim" diye düþünememek, isabetli çözümler üretememek bir Müslümana yakýþmaz. Yapýlmasý gereken þey bir yandan çok büyük bir þevk, azim ve inançla Kuran'da bildirilen gerçekleri kalben yaþamak, bir yandan da Kuran'a karþýt fikirlerin zararlarýný, kötülüklerini, bu iddialarýn çürük yönlerini çok iyi öðrenmektir. Çünkü diðer insanlara din ahlakýný anlatmak, din karþýtý kiþilerle fikri zeminde mücadele etmek ancak onlarýn fikirlerini bilmekle mümkün olabilir.

Ayrýca Kuran'da Allah'ýn pek çok ayetle haber verdiði putperest dinleri tanýmak, hak dinlerin ne tür sapkýnlýklarla dejenerasyona uðradýðýný bilmek de önemlidir. Bu þekilde geçmiþte yaþananlarýn günümüzde hangi þekillerde ortaya çýktýðýný görebilmek mümkün olur. Bu yüzden Kuran'da "atalarýn dini" olarak vurgulanan batýl dinleri, totem anlayýþýný da öðrenmek gerekir. Nitekim Kuran'da diðer dinlerden, mecusilerden, müþriklerden, Lat'a, Uzza'ya ve Menat'a tapan topluluklardan bahsedilmekte, iman edenlerin bu gibi konular hakkýnda bilgi sahibi olmalarý gerektiðine dikkat çekilmektedir. Dolayýsýyla Müslümanýn diðer inançlarý, ideolojileri ve felsefeleri çok iyi bilmesi, kitaplarýný okumasý ve her biri hakkýnda fikir sahibi olmasý gerekir.

Müslümanýn bilgi sahibi olmasý, öðrenmesi gereken konularla ilgili maddelerin sayýsýný dilediðimiz kadar artýrabiliriz. Çünkü Kuran'da pek çok bilim dalýna, biyoloji, astronomi, arkeoloji, botanik, coðrafya, tarih, kimya, psikoloji, sanat gibi tüm hayatýmýzý kapsayan temel pek çok bilgiye dikkat çeken ayetler bulunmaktadýr. Bu ayetlerin de iþaretiyle anlýyoruz ki, temel bilgilere, genel kültüre sahip imanlý bir kimse Allah'ýn yarattýðý kusursuz düzeni tüm incelikleriyle öðrenecek, gördüðü mükemmelliði dikkatle inceleyecek, dolayýsýyla kendisini ve evrende var olan herþeyi yaratan Allah'a karþý daha da derin bir imana sahip olabilecektir. Ayrýca bu bilim dallarýndaki geliþmelerden haberdar olmak Kuran'ýn mucizelerinin görülmesinde de önemli bir basamak olacaktýr. Nitekim "... Allah'tan ancak alim olanlar 'içleri titreyerek-korkar'..." (Fatýr Suresi, 2Cool ayetiyle de bilgi ve fikir sahibi olmanýn önemine dikkat çekilmiþtir.

MÜSLÜMANA DÜÞEN ÖNEMLÝ GÖREV

Ýnsanlarýn büyük bir bölümü Allah'a ve Kuran'a iman ettiklerini söylerler. Ancak bu kiþilerin büyük bir bölümü hayatlarý boyunca bir kez bile Kuran'ý okumamýþ ve Kuran'da bildirilen ahlaký, ibadetleri ve hükümleri uygulamamýþ olabilirler. Oysa tüm hayatýný Kuran'dan habersiz geçirmek ya da sadece iman ettiðini söyleyip, Kuran'da tarif edilen hayatý gerçek manasýyla yaþamamak Allah'ýn hoþnut olmadýðý bir davranýþtýr. Allah Ankebut Suresi'nde þu þekilde bildirir:

Ýnsanlar, (sadece) "Ýman ettik" diyerek, sýnanmadan býrakýlacaklarýný mý sandýlar? Andolsun, onlardan öncekileri sýnadýk; Allah, gerçekten doðrularý da bilmekte ve gerçekten yalancýlarý da bilmektedir. (Ankebut Suresi, 2-3)

Dolayýsýyla, Allah'a ve Kuran'a iman ettiðini söyleyen herkesin, Kuran'ý okumasý, ayetler üzerinde derin derin düþünmesi, Allah'ýn tüm insanlar için gönderdiði Kitabý çok iyi öðrenerek uygulamasý þarttýr. Çünkü insanlar kýyamet gününde Kuran'dan sorulacaklar ve tüm yapýp ettikleriyle hesaba çekileceklerdir.

Ýnkar edenler ise daha hiç okumadan, öðrenmeden, sahip olduklarý fikri saplantýlarý nedeniyle Kuran'ý inkar ederler. Bir kez dahi okumadýklarý, üzerinde dikkatle düþünmedikleri halde Kuran'da haber verilen gerçeklerden kaçmalarýnýn nedeni, inançsýzlýktan vazgeçmemeye þartlanmýþ olmalarýdýr. Okuyup, öðrendikten sonra bir sonuca varmak yerine, "okusam da kendi fikirlerimden ve ön yargýlarýmdan vazgeçmeyeceðim" þeklinde kendilerini þartlandýrýr, samimi bir yaklaþýmý en baþýndan reddederler.

Önceki satýrlarda detaylý olarak incelediðimiz gibi insanlarýn büyük bir çoðunluðu Kuran'dan uzak dururken, ayetleri reddederken hep çevrelerindeki insanlarýn etkisi altýnda kalýrlar. Bazýlarý din ahlakýný bilmeyen ve farklý bir þekilde uygulayan bir kiþinin olumsuz etkileri yüzünden dinden soður, bu yanlýþ bilgilerin etkisinden yýllarca kurtulamaz. Bazýlarýysa ateist ya da dine düþman bir inkarcýdan duyduklarýný kendine ölçü olarak alýr, tüm hayatýný bu düþünceler üzerine kurarlar. Bu kiþilerin en büyük yanýlgýlarý, yanlýþ kiþilerden duyduklarý ve okuduklarýyla din hakkýnda karar vermeleridir.

Oysa Allah Katýnda gerçek din Kuran'da bildirilen '' ÝSLAM''hak dindir. Dolayýsýyla din ahlakýný -inansýn veya inanmasýn- öðrenmek isteyen her insanýn öncelikle Kuran'a baþvurmasý ve Kuran'ý hiçbir ön yargý taþýmadan samimiyetle okumasý ve ayetler üzerinde derin derin düþünmesi gerekir.

Bilgisizce ve þuursuzca, sadece böyle gördüðü ve öðrendiði için Kuran'dan kaçmak, bunu yapan her insan için büyük bir kayýptýr ve böyle bir kaybýn -Allah'ýn dilemesi dýþýnda- ahirette telafisi de yoktur. Bu nedenle, akýl ve vicdan sahibi her insanýn, henüz vakti varken, Allah'ýn kendisi için seçtiði ve Peygamber Efendimiz (sav)'e vahyederek gönderdiði Kitabý okuyup öðrenmesi gerekir. Allah Kuran'ýn insanlarý kurtuluþ yollarýna ulaþtýracaðýný bir ayette þöyle bildirmiþtir:

... Size Allah'tan bir nur ve apaçýk bir Kitap geldi. Allah, rýzasýna uyanlarý bununla kurtuluþ yollarýna ulaþtýrýr ve onlarý Kendi izniyle karanlýklardan nura çýkarýr. Onlarý dosdoðru yola yöneltip-iletir. (Maide Suresi, 15-16)

Allah, Tekvir Suresi'nde ise, insanlarý Kuran'dan kaçmamalarý için uyarmaktadýr:

O (Kur'an) da kovulmuþ þeytanýn sözü deðildir. Þu halde, siz nereye kaçýp-gidiyorsunuz? O (Kur'an), alemler için yalnýzca bir zikirdir; sizden dosdoðru bir yön (istikamet) tutturmak dileyenler için. (Tekvir Suresi, 25- 2Cool

Ýþte bu nedenle de iman edenlerin üzerine düþen en büyük sorumluluk, insanlarýn Allah'ýn ayetlerinden kaçýþlarýný engellemek için çok ciddi bir þekilde çaba sarf etmektir. Bunun için ilk yapýlmasý gereken þey ise ilmi çalýþmalarla insanlara Kuran'ýn sonsuz hikmetlerini anlatmak, Allah'ýn yaratýþýndaki mucizelere dikkat çekmek, her insanýn yaratýlýþ gerçeðinden, Kuran ahlakýnýn sunduðu güzelliklerden haberdar olmasýný saðlamaktýr. Elbette ki insanlarýn büyük bir bölümü bu gerçekleri dinlemek ve okumak istemeyebilir. Ancak bir Müslümanýn yapmasý gereken þey dinlemek ve okumak istemeyenlerin de dinleyebilecekleri ve okuyabilecekleri eserler ortaya koymak, her alternatifi sonuna kadar denemektir.

Muhabbetlerile selamlar...................................................!


En son ishak_hoca tarafndan Sal Nis 22, 2008 9:33 am tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pr Nis 10, 2008 2:21 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Hocam cevabýnýz için Teþekkürler....
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Pr Nis 10, 2008 8:24 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Soru ve ilginiz için ben teþekkür ederim.
Cenazeler dolayýsýyla cevap geciktði için özürdilerim.

Mevlam bütün insanlýðý Kültürlü, aydýn, dünya ve ahiret bahtýyarlýðýna kavuþtursun


En son ishak_hoca tarafndan Pr Nis 10, 2008 9:01 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Soru Cevap Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR