nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Pr May 01, 2008 8:16 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

ÝSLAM’DA CAN VE MAL GÜVENLÝÐÝ


مِنْ أَجْلِ ذَلِكَ كَتَبْنَا عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا

Muhterem Müslümanlar!

Ýslâm; Ýnsanlarýn maddî ve manevî haklarýný koruyan bir dindir. Çünkü onun getirdiði ilâhî emirlerin temelinde adalet, rahmet, saadet, bereket ve hikmet vardýr. Bu yüzden Ýslâmiyet, beþ ana esasýn korunmasýný emretmiþtir. Bunlar; din, akýl, nesil, nefis ve maldýr. Bütün semavî dinlerde geçerli olan bu prensipler, dinimizce de uyulmasý zorunlu olan hükümlerdir. Fert ve toplumun huzuru, güvenliði, saðlýðý ve geleceði bu beþ temel hükmün muhafazasýyla mümkündür. Biz bunlardan can ve mal güvenliðinin önemi üzerinde duracaðýz.
Yaþama hakký, insan olma þerefine eren herkes için mukaddes bir haktýr. Her türlü tecavüzlerden korunmuþ ilahi bir emanettir. Her ne suretle olursa olsun hiç kimse ne kendisine, ne de baþkasýna verilen bu emaneti yok etmeye yetkili deðildir. Onu veren Allah'týr ve ancak yine O alabilir. Nitekim Kur'an-ý Kerim de, insan hayatýna kastetmeyi en büyük günahlardan saymýþtýr.
"..Kim bir kimseyi, bir kimseye veya yeryüzünde bozgunculuða karþýlýk olmadan öldürürse, bütün insanlarý öldürmüþ gibi olur. Kim de onu diriltirse (ölümden kurtarýrsa ),bütün insanlarý diriltmiþ gibi olur." Bu durumda; bir insaný öldüren adetâ bütün insanlarý öldürmüþ, bir insaný ölümden kurtaran da adeta bütün insanlýða hayat bahþetmiþ gibidir. Ýslam dini, can güveliðinin saðlanmasý ve fertlerin huzur içinde yaþamalarýnýn temini için, kan davalarýný yasaklamýþtýr. Cana kýymanýn diðer bir yolu olan intiharý da en büyük günahlardan saymýþtýr.
Günümüzde hayatý ve can güvenliðini tehdit eden tehlikelerden biri de çeþitli hastalýklardýr. Ýslâm hayat ve sýhhatin
muhafazasý üzerinde ýsrarla durmaktadýr. Bu yüzden çaðýmýzýn vebasý niteliðindeki hastalýklara davetiye çýkaran zina, fuhuþ, içki, kumar ve uyuþturucu maddeler gibi kötülüklerle, bu zemine itici sebepleri yasaklamýþtýr.
Yüce dinimizin insanlara verdiði temel haklardan biri de mal ve mülk edinme hakkýdýr. Bu hakký kaybetmemek için çalýþmak ve helâl kazanç saðlamak zorundayýz. Çünkü Ýslâm madde ile mana, ruh ile beden ve dünya ile ahiret arasýnda bir denge kurmuþtur. Bu durum ise Kur'an'da þöyle açýklanmaktadýr: "Allah'ýn sana verdiði þeylerde, âhiret yurdunu da gözet, dünyadaki payýný da unutma."
Sevgili Peygamberimiz (A.S)'da helal mal ve kazanç saðlamanýn önemini þu hadislerle ifade etmektedir:

"Amellerin en üstünü, helâl kazanç saðlamak için çalýþmaktýr."

"Ýyi bir mal. iyi bir insan için, ne kadar güzeldir."

"Helâl kazanç için çalýþmak, her Müslüman üzerine vaciptir."

"Dünyanýzý iyileþiriniz, ahiretiniz için çalýþýnýz."

Muhterem Kardeþlerim!

Allah'ýn gönderdiði ilâhî kitabý okuyan ve Peygamberimiz (A.S)'ýn sünnetini rehber edinen bir millet, üstün ve mükemmel bir millettir. Bu milletin fertleri birbirlerinin malýna, canýna ve namusuna saygýlý olmak zorundadýrlar. Çünkü Sevgili Peygamberimiz (A.S) veda hutbesinin son cümlelerini bu hükümlerle tamamlayarak bütün insanlýða þu mesajý vermiþlerdir: "Ey insanlar! Bu günleriniz nasýl mukaddes bir gün ise, bu aylarýnýz nasýl mukaddes bir ay ise, bu þehriniz (Mekke) nasýl mübarek bir þehir ise; canlarýnýz, mallarýnýz, ýrzlarýnýz da öyle mukaddestir; her türlü taarruzdan korunmuþtur. Yarýn Rabbinize kavuþacaksýnýz. Bu günkü her hâl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksýnýz".

Alnt:
[center]Forum kurallarýný 7. Maddeye dikkat ediniz.[/center]


En son Muhammethoca tarafndan Pr May 01, 2008 9:00 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pr May 01, 2008 9:00 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Verdiðiniz bilgiler için teþekkür ediyorum ... Allah razý olsun.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ahmetyuce



Kayt: 24 Arl 2007
Mesajlar: 494

MesajTarih: Pr May 01, 2008 9:15 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

helal kazanmak gibisi varmý
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR