nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Pr May 08, 2008 1:37 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

ANNE ve BABAYA KARÞI GÖREVLERÝMÝZ

وَوَصَّيْنَا الإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

Aziz Müslümanlar!

Toplum yapýsýnýn temeli olan ailenin kurucularý ve en önemli iki unsuru anne ve babadýr. Allah'ýn insanlardan korunmasýný istediði beþ kutsal þeyden biri de, neslin korunmasýdýr. Neslin devamýný Allah (c.c.), canlýlarýn kabiliyet ve yapýlarýna göre belli kanunlara baðlamýþtýr. Neslini devam ettirebilmek için en büyük zorluklarla karþýlaþan canlý da insanoðludur. Bütün bu zorluklarý çeken ana babalardýr. Anne, yavrusunu dokuz ay karnýnda taþýr, hamilelik süresince pek çok güçlükle karþýlaþýr, hayatî tehlikeleri de göze alarak çocuðunu doðurur. Bebeðini büyütmek için, uykusundan, istirahatýndan, sýhhatinden feragat eder. Nitekim Cenâb-ý Allah þöyle buyurmaktadýr:
"Ýnsana da, anne babasýna iyi davranmasýný emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düþerek karnýnda taþýmýþtýr. Onun sütten kesilmesi de iki yýl içinde olur. Ýþte onun için insana þöyle emrettik: Bana ve anne babana þükret.dönüþ banadýr."
Aile ve çocuðun ihtiyaçlarýný temin etmek için babalar, yýlmadan, usanmadan çalýþýrlar. Yemez yedirir, giymez giydirirler. Çocuðun bir yeri aðýrýrsa, onlar daha fazla rahatsýz olurlar. Çocuklarýnýn rahatýný kendi rahatlarýna tercih ederler. Bu zahmetli meþgale, deðiþik safha ve þekillerde olmak üzere yirmi-otuz yýl devam eder. Hatta, ana-babanýn çocuðuna gösterdikleri ilgi hayat boyu sürer gider. Çocuklarýn ana-babalarýna karþý en önemli görevleri onlara itaat etmek, yapýlmasý haram olmayan isteklerini yerine getirmektir. Peygamber Efendimiz de bir hadislerinde: "Allah size, annelerinize itaatsizliði... Haram kýldý." buyurdular. Yüce Allah þöyle buyurdu; “Rabbin kendisinden baþkasýna asla ibadet etmemenizi, anaya - babaya iyi davranmanýzý kesin olarak emretti. Eðer onlardan biri, yada her ikisi senin yanýnda ihtiyarlýk çaðýna ulaþýrsa, sakýn onlara “ Öf ” ! bile deme; onlarý azarlama; onlara tatlý ve güzel söz söyle. Onlara merhamet ederek tevazu kanadýný indir ve deki: “Rabbim! Týpký beni küçükken koruyup yetiþtirdikleri gibi sende onlara acý.” Peygamber Efendimiz de "kime iyilik yapayým?" diye üç defa soran bir sahabeye, üç defasýnda da, "annene" cevabýný verdikten sonra, dördüncüsünde, babana iyilik yap buyurmuþtur.

Aziz Müslümanlar!

Yaþlanýp kendi ihtiyaçlarýný temin edemez hâle geldiklerinde, ana-babalarýn bütün ihtiyaçlarýný karþýlamak çocuklarýn görevidir. Ýnsanýn dünyadaki en büyük görevi þüphesiz ki, Allah'ýn rýzasýný kazanmaktýr. Bundan hemen sonra rýzasýný almamýz gerekenler ise, ana-babalarýmýzdýr. Çünkü, yukarýda geçen ayetlerde de görüldüðü gibi Allah'u Teâlâ, kendisine ibadetten hemen sonra ebeveyne iyiliði emretmiþ, Peygamberimiz (s.a.v.): "Allah'ýn rýzasý, babanýn rýzasýnda, gazabý da gazabýndadýr" buyurmuþtur.

Deðerli Müslümanlar!

Anne babalarýmýzýn gönüllerini kýracak en küçük bir sözden bile kaçýnalým. Her hususta rýzalarýný kazanmaða çalýþalým. Zira ana-babanýn rýzasýný kazanmak Allah’ýn rýzasýný kazanmak olduðunu unutmayalým. Onlarý memnun etmek, yaþlandýklarýnda onlarýn her türlü hizmetine koþmak, hastalýk anlarýnda tedavî ve bakýmlarýný yaptýrmak çocuklarýn görevidir. Hasta veya yatalak hâllerinde onlarýn hizmetlerinde bulunmak Cennet'in kapýlarýný aralayan bir davranýþtýr.
Hutbemizi þu hadis-i þerif mealiyle bitirelim Peygamberimiz üç defa, "Yazýklar olsun o kimseye " dediðinde Ashab-ý Kiram; "Kimdir o? Ey Allah'ýn Resulü! " diye sorunca; "Ana-babasý veya bunlardan birisi yanýnda ihtiyarladýðý hâlde, Cennet'e giremeyen kimsedir"

Alnt:
[center]Forum kurallarýný 7. Maddeye dikkat ediniz.[/center]


En son Muhammethoca tarafndan Cum May 09, 2008 6:01 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
guldengencan



Kayt: 13 ub 2008
Mesajlar: 1230

MesajTarih: Pr May 08, 2008 2:15 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

gerçektende ana baba kýymeti bilmeyen çok allah onlarý baþýmýzdan eksik etmesin paylaþým için saðol muhammet hoca
_________________
SýcaK Bir GüLüþÜN DüþLeRimi SüsLüYen
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder Yazarn web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
sahina61



Kayt: 24 Oca 2007
Mesajlar: 1289

MesajTarih: Cum May 09, 2008 7:13 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Çok doðru özellikle günümüzde batý ayaðýna uyan ailelerde anne baba kavramý yok olmakta.Aile büyükleri çocuklarýný kontrol etmekte zorlanýyorlar.Yani batý tarafýnda anne ve baba kavramý yavaþ yavaþ tükenmekte.Anne ve babanýn kýymeti ancak, bir yuva kurup zorluk çekince anlaþýlabiliyor.O zaman da keþke deniyor fakat, nafile...
_________________
HH
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi MSN Messenger
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cmt May 10, 2008 7:02 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Peygamberimiz (s.a.v.): "Allah'ýn rýzasý, babanýn rýzasýnda, gazabý da gazabýndadýr" buyurmuþtur.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cmt May 10, 2008 9:35 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

"Ýnsana da, anne babasýna iyi davranmasýný emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düþerek karnýnda taþýmýþtýr.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR