nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
hakkibaltaci



Kayt: 09 Nis 2008
Mesajlar: 18

MesajTarih: Pr May 29, 2008 7:31 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Vücudumuzdaki Makineler

O Allah ki, yaratandýr, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'þekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlarýn tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.
(Haþr Suresi, 24)

Allah, Kuran'ýn pek çok ayetinde insanýn yaratýlýþýna dikkat çekmiþ ve insanlarý bu yaratýlýþ üzerinde düþünmeye davet etmiþtir:

"Ey insan, 'üstün kerem sahibi' olan Rabbine karþý seni aldatýp-yanýltan nedir? Ki O, seni yarattý, 'sana bir düzen içinde biçim verdi' ve seni bir itidal üzere kýldý. Dilediði bir surette seni tertib etti."
(Ýnfitar Suresi, 6-Cool

Ýnsan, Allah tarafýndan belli bir düzen içinde biçim verilmiþ, doðadaki en mükemmel, en karmaþýk ve en olaðanüstü sistemlere sahip canlýlardan biridir.







Ýnsan vücudu, ortalama 60-70 kiloluk bir et ve kemik yýðýnýdýr. Bilindiði gibi et doðadaki en dayanýksýz malzemelerden biridir. Açýkta kaldýðýnda bir kaç saatte bozulur, bir-iki gün içinde kurtlanýr ve dayanýlmaz bir koku yaymaya baþlar. Bu çürük malzeme, insanýn vücudunun büyük bölümünü oluþturur. Ama onu besleyen kan dolaþýmý ve dýþarýdaki bakterilerden koruyan deri sayesinde, 70-80 yýl boyunca, bozulmadan, çürümeden saklanýr.

Vücudun yetenekleri ise hayranlýk vericidir. Örneðin beþ duyu, ayrý ayrý birer mucizedir. Ýnsan dýþ dünyayý bu duyular sayesinde tanýr, bu duyulardaki bütünlük sayesinde rahatça yaþamýný sürdürebilir. Görme, koklama, dokunma, iþitme, tad alma duyularý incelendiðinde karþýlaþýlan detaylar, ortaya çýkan kusursuz tasarýmlar bir Yaratýcý'nýn varlýðýný kanýtlayan deliller olarak karþýmýza çýkar.

Ýnsan vücudundaki mucizevi yapýlar sadece beþ duyu ile sýnýrlý deðildir.Hayatý bize kolaylaþtýran bütün organlarýn tümü ayrý birer mucizedir. Hepsi tam ihtiyacý karþýlayacak fonksiyonlara sahiptir. Elsiz olarak yaratýlmýþ olsak, ne kadar zor yaþardýk bir düþünelim. Bacaklarýmýz olmasa, vücudumuz deriyle deðil de dikenlerle, pullarla veya kabukla kaplý olsaydý neler olurdu?

Bu sayýlanlarýn yanýsýra, insan vücudunun içindeki solunum, beslenme, üreme, savunma gibi karmaþýk sistemlerin varlýðý ve insan vücudunun estetiði de ayrý ayrý mucizelerdir.

Görüldüðü gibi insan vücudu içinde çok sayýda hassas denge vardýr. Birbirine tamamen baðlý çalýþan sistemlerin, vücuttaki diðer sistemlerle olan kusursuz baðlantýsý sayesinde insan hayati fonksiyonlarýný hiçbir aksama olmadan gerçekleþtirebilmektedir.

Üstelik bunlarý, özel bir çaba göstermeden, hiçbir zorlukla da karþýlaþmadan yapmaktadýr. Hatta tüm bunlar olup biterken çoðu zaman kiþinin bunlardan haberi bile olmaz. Midesindeki sindirimin ne zaman baþlayýp ne zaman bittiðinden, kalbinin ritminden, kanýn vücuttaki gerekli yerlere tam da en gereken maddeleri taþýmasýndan, görmesinden, duymasýna kadar çoðu þeyden insanýn haberi dahi olmaz.

Ýnsan vücudunda kusursuz bir sistem kurulmuþtur ve mükemmel bir þekilde iþlemektedir. Bu gökten yere her iþi evirip düzene koyan Allah'ýn yaratmasýdýr. Allah evrendeki herþeyi, her detayý tüm canlýlarý gereken özelliklere sahip olarak yaratmýþtýr. Ýnsan vücudu da detaylý incelendiðinde fark edilen tasarým Allah'ýn yaratma sanatýndaki örneksizliðin ve eksiksizliðin bir delili olarak karþýmýza çýkar.

Allah evrendeki kusursuzluða Mülk Suresi'nde þöyle dikkat çeker:

...Rahman (olan Allah)ýn yaratmasýnda hiç bir 'çeliþki ve uygunsuzluk' (tefavüt) göremezsin. Ýþte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklýk (bozukluk ve çarpýklýk) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiþ bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)





Beþ duyu, tam insanýn ihtiyacýna yönelik olarak düzenlenmiþtir. Söz gelimi kulak ancak belirli sýnýrlar arasýnda gelen ses titreþimlerini algýlar. Çok daha geniþ sýnýrlar içinde duymak ilk baþta avantajlý gibi gözükebilir. Ancak, "duyum eþiði" olarak adlandýrýlan bu algý sýnýrlarý, belirli bir amaca yönelik olarak ayarlanmýþtýr. Eðer çok hassas bir kulaða sahip olsaydýk, kalbimizin atarken çýkardýðý sesten, yerdeki mikroskobik böceklerin çýkardýðý hýþýrtýlara kadar bir çok sesle her an muhatap olmak durumunda kalacaktýk. Bu da bizim için oldukça rahatsýzlýk verecek bir durum meydana getirecekti.




Ayný "hassas ayar" dokunma duyusu için de geçerlidir. Ýnsan derisinin altýnda yer alan dokunmaya hassas sinirler, olabilecek en iyi biçimde duyarlýlaþtýrýlmýþ ve vücuda daðýtýlmýþlardýr. En çok sinir ucu, parmak uçlarýnda, dudaklarda ve cinsel organda yer alýr. Buna karþýn daha "önemsiz" bölgelerde, örneðin sýrt bölgesinde oldukça az sayýda sinir ucu vardýr. Bu insana büyük avantajlar saðlar. Bunun aksinin olduðunu düþünelim: Parmak uçlarýnýn son derece duyarsýz olduðunu, tüm sinir uçlarýnýn sýrtta toplandýðýný varsayalým. Bu kuþkusuz oldukça zorluk verici olurdu; elimizi doðru düzgün kullanamazken, sýrtýmýza temas eden en ufak maddeyi bile -mesela elbisemizin kývrýmlarýný- hissederdik.

Vücudumuzdaki diðer yapýlarýn geliþimi de birer "hassas denge" örneðidir, sözgelimi saç ve kirpikler: Her ikisi de sonuçta birer "kýl" olmasýna karþýn, geçen zamanda eþit olarak uzamazlar. Kirpiklerin saç kadar uzayýp gözlerimizin önüne düþtüðünü bir düþünün. Hem görüþümüzü engelleyecek, hem de göze girerek bizim için hayati önem taþýyan bu organýmýza zarar vereceklerdi. Kirpiklerin belirli bir uzunluðu vardýr ve bu uzunluk sabit kalýr. Yanma ve benzeri bir kaza sonucu kirpiklerimiz kýsalýrsa, yeniden eski "ideal" boya gelinceye kadar uzar ve yine dururlar.


Dahasý kirpiklerin þekilleri de çok önemlidir. Hafif yukarý doðru kývrýk olmalarý nedeniyle hem gözün görüþ alanýný daraltmaz, hem de son derece estetik bir görünüm kazandýrýrlar. Kirpikler göz kapaðýnýn ucundan çýkarken burada bulunan özel bezler tarafýndan yaðlanarak kaplanýrlar. Ýþte kirpiklerin fýrça gibi sert ve düz olmamasý bu özel kaplama sayesindedir. Ýnsan bedeninin her noktasýnda, kesinlikle tam bir "ince tasarým" söz konusudur...

Bu ölçülü yaratýlýþ, yeni doðan bir bebekte de, geliþme çaðýndaki insanlarda da kendini çarpýcý bir þekilde ortaya koyar. Mesela yeni doðan bir bebeðin kafatasý kemikleri çok yumuþaktýr. Ve bu kemikler, birbirlerinin üzerinde az da olsa hareket edebilirler. Bu esneklik sayesinde bebeðin baþý doðumda bir hasar görmez. Eðer kafatasý kemikleri doðum sýrasýnda sert bir yapýda olsalardý, anne karnýndan çýkarken çatlayabilir hatta kýrýlarak bebeðin beyninde büyük hasarlara yol açarlardý.


Ayný kusursuzlukla, geliþme çaðýndaki bir insanda tüm organlar, birbirine uyumlu olarak büyür. Örneðin, geliþen kafa yapýsýnda, beyinle birlikte onu çevreleyen kafatasý da büyümektedir. Beyne oranla daha yavaþ geniþleyen bir kafatasý olsaydý, beyni sýkýþtýracak ve kýsa sürede insanýn ölümüne neden olacaktý.

Ayný denge kalp ve akciðerlerle göðüs kafesi, göz ile göz çukuru gibi baþka organlar için de geçerlidir.

Bu nedenle, yaratýlýþtaki sanatý ve kudreti görebilmek için kendi bedenimizdeki olaðanüstü yapýlarý incelemekte fayda vardýr. Üstün bir teknoloji ile donatýlmýþ ve en geliþmiþ fabrikalardan daha kusursuz bir yapýya sahip olan bu bedenin her parçasý, Allah'ýn benzersiz yaratýþýný göstererek, O'nun tüm bedenimiz üzerindeki egemenliðini ispatlamaktadýr.

Ýnsan vücudundaki sistemler ve organlar incelendiðinde kusursuz ve ölçülü bir yaratýlýþýn delilleri daha yakýndan görülecektir.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR