nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Pts Hzr 30, 2008 4:43 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Deðerli okuyucularým ve hemþerilerim.
Temmuz 4 cümaa günü üçaylarýn baþlangýcý Recep ayý(þehrullah) i idrak edeceðiz.
Bu sede bu mubarek üç aylara bizi kavuþturan Yüce Mevlaya þükürler olsun.
Bundan dolayý(Ellahumme bariklena fi recebe ve þaðban ve belliðna ramazan) ''Allahim Recep ve þaðban ayýný bize mubarek kýl ve ramazana böyle bizi ulaþtýr '' Diye devamlý düa etmemizi Peygamberimiz buyurmuþtur.
Selmân-ý Farisi (r.a.) Hazretlerinden Tarýk bin Þihab, ondan A'meþ, ondan Süfyan bin Uyeyne... Þeyhü'l Ýslâm Hibbetullah bin Mübarek Sekati'den bize haber verildiði üzere Rasûlullah (s.a.v.) receb ayýnýn hilalini görünce Selmân-ý Farisi'ye (r.a.) hitaben: "Ey Selman! Erkek ve kadýn mü'minlerden biri recepte her rekâtýnda Fatiha-i Þerife'yi ile birici rekaatta kafurun süresini (Kulya eyyuhel kafirune) , Ýkinci rekaatta fatiha ile ihlas süresini okuyarak 4 rekaat namaz kýlarsa, recebin birinci günü oruc tutars,a( Birinci günü busene cümaaya raslamasý. oruca ondan birgün önce yani perþembe günü baþlamak gerekiyor) Allah'ü Teâlâ onun günahýný elbette af ve maðfiret eder ve ona yýlýn bütününü oruç tutmuþ gibi sevap verir. O kimse gelecek yýla kadar namaz kýlanlardan olur. Ashab-ý Bedr'in ameli sevabý verilir. Receb ayýndan tuttuðu bir gün oruç için, bir senelik ibadet sevabý yazýlýr. Derecesi bin kat yükseltilir. Eðer receb ayýnýn hepsini oruç tutsa, bildirdiði þekilde namaz kýlsa Allah'ü Teâlâ onu cehennemden kurtarýr, cennete müstahak ve orada civar-ý Hakk'ta bulundurur. Bunu bana Cebrail (a.s.) bildirdi: 'Ya Muhammed (s.a.v)! Bu namaz sizinle müþrikler ve münafýklar arasýnda alâmettir, zira müþrik ve münafýklar bu namazý kýlmazlar' buyurdu."
Selman (r.a.) der ki: "Yâ Rasûlallah! Bu namazý ne þekilde ve ne zaman kýlayým dediðimde, Rasûlullah (s.a.v.): "Ey Selman! Ayýn birinci (kaçýran bu ayýn her hangi)günü tarif ettiðim gibi kýlarsýn Selâm verdiðinde ellerini kaldýrýp: 'Lâ ilâhe illahü vahdehu lâ þerikeleh, lehü'l mülkü ve lehü'l hamdü, yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l hayr ve hüve alâ külli þey'in kadîr' ve 'Ya Rabbi! Sen vermek isteyince kimse engel olamaz, Sen mâni olunca, kimse bir þey veremez' dersin."
Recebin Ýlk Perþembe Günündeki (Regâib Kandili) Oruç:
Yani bu gün, Enes bin Malik'ten (r.a.) Hamid Tavil, ondan Halef bin Abdullah Sayani... Hibbetullah Þeyh Sekatî'nin bize haber verdiði üzere, Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Receb, Allah'ü Teâlâ'nýn ayýdýr, þâban Ben'im ayýmdýr, ramazan ümmetimin ayýdýr." Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e: "Yâ Rasûlallah! 'Receb Allah'ü Teâlâ'nýn ayýdýr' ne demektir?" diye sorulan suale: "Receb, Allah'ü Teâlâ'nýn ayýdýr. Çünkü Receb, Hakk'ýn maðfiretine mahsus bir aydýr. Yani Allah'ýn azlettiði, maðfiretinin cûþ-u hûþa geldiði bir aydýr" demiþtir. Bu ayda insanlar kan dökmekten, men olundu. Zaten çarpýþmaya izin yoktur. Bu ayda Allah'ü Teâlâ Peygamberlerin dualarýný kabul etmiþtir. Yine bu ayda Allah'ü Teâlâ evliyasýný düþmanlarýn elinden kurtarmýþtýr. Bir kimse Receb ayýnda oruç tutsa, Allah'ü Teâlâ tarafýndan üç türlü lütuf ve inayete mazhar olur. Bunlardan biri, Allah'ü Teâlâ onun geçmiþ günahlarýnýn tümünü maðfiret eder. Ýkincisi, ondan sonraki hayatýnda da onu korur. Üçüncüsü, mahþer yerinde susuzluktan emin olur." buyurdu. Orada bulunanlardan yaþlý ve pir-i fâni birisi ayaða kalkýp: "Yâ Rasûlallah! Ben receb ayýnýn hepsini oruç tutamam" dediðinde, "Sen receb ayýnýn birinci, on beþinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuþ sevabýna kavuþursun. Çünkü sevaplar on misli yazýlýr; fakat sen receb-i þerifin ilk cuma gecesinde gafil olma ki, melekler o geceye Regâib Gecesi demiþlerdir. Zira o gece, gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Kâbe-i Muazzama ve etrafýnda toplanýrlar. Allah'ü Teâlâ onlarýn bu toplanmalarýna muttali oldukta onlara hitaben: "Ey Meleklerim! Dilediðinizi Ben'den isteyiniz" buyurur. Onlar: "Ya Rabbi! Ýstediðimiz, receb ayýnda oruç tutanlarý maðfiret etmendir" deyip, isteklerini arz ederler Allah'ü Teâlâ: "Ben, receb ayýnda oruç tutanlarý maðfiret ettim" buyurmuþlardýr."
Recebin Yirmi Yedinci Günündeki (Miraç Kandili) Orucun Fazileti:
Ebû Hureyre (r.a.) Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'den yine Hibbetullah Sekati'nin bize haber verdiði üzere Rasûlullah (s.a.v.): "Bir kimse receb-i þerifin yirmi yedinci günü oruç tutsa, Allah'ü Teâlâ o kimseye atmýþ ay oruç tutmuþ sevabý yazar." O gün Cebrail-i Emin'in Hz. Muhammed'e (s.a.v.) Allah'ü Teâlâ'nýn Rasûl'ü olduðunu bildirdiði gündür.
Bu ayýn fazileti çoktur. Bu ay Allah'ýn ayýdýr, Cenâb-ý Hakk Kur'ân-ý Kerim'de: "Beni hem gece hem de gündüz zikredin, sakýn gafillerden olmayýn"(el-Enfal, 7/205) buyuruyor. Ýnþallah bu âyet-i kerimeye göre bizler de bin defa 'lâ ilâhe illallah' zikrini, bu mübarek kelime-yi tevhidi söyleyeceðiz. Bin sefer de geceleyin 'Allah' ismini zikredeceðiz inþallah. Bol bol Kurani kerim okuyacaðýz. Sadaka vereceðiz. Küs olduðumuz kardeþlerimizle barýþacaðýz. Ümmet-i Muhammed'e ve bütün din kardeþlerimize hayýrlý dualar edeceðiz. Mümkünse zekâtlarýmýzý çýkarýp, zekâtlarýmýzý þimdiden hesap edip fakirlere verirsek sevinirler ve Ramazan orucunu rahat rahat tutarlar. Komþularýmýzýn fakirlerine, dul, yetim veyahut da çalýþýp da iaþesini temin edemeyenler de var. Onlara da yardýmcý olacaðýz. Allah hepimizden razý olsun inþallah
Þöyle küçük bir misal vermek istiyorum: Komþularýmýzda ne kadar iyi insanlar çoðalýrsa o yörenin insanlarý rahat ederler; fakat o bulunduðumuz yerde birkaç tane muzýr insan olursa orayý huzursuz ederler. Herkesi huzursuz ederler. Ýnþallah biz de Peygamber Efendimizin güzel ahlâklarýný alýþacaðýz, onlarý mümkün mertebe yaþayacaðýz. Yani halka lisanýmýzla deðil hâlimizle anlatacaðýz inþallah. Peygamber Efendimiz bir hadis-i þeriflerinde yine þöyle buyurmuþlardýr: "Bir kiþinin namaz kýlmasý, oruç tutmasý, hacca gitmesi sizi aldatmasýn. Onun muamelesine bakacaksýnýz." Diðer hadislerinde ise: "Eddînü muamele/Din muameledir." Bir insanýn muamelesi nasýlsa dini odur. Namaz, oruç, hac yani bunlar ölçü deðillerdir. Bunlar bizim vazifelerimizdir. Cenâb-ý Hakk'ýn emirleridir ve yapacaðýz. Ýnsanýn hareketleri, muamelesi ne yapar? Ýnsaný gösterir. Hz. Ömer (r.a.) ne güzel bir ölçü getirmiþtir: "Bir kimseye iyi diyebilmek için ya onunla yolculuk yapacaksýnýz, ya onunla bir alýþ veriþ yapacaksýnýz ve yahut da komþuluk yapacaksýnýz. O zaman o insan ortaya çýkar. Ondan sonra görebilirsiniz."

Cenâb-ý Hakk inþallah bu güzel ahlâklarý, Güzel Efendimiz'in getirdiði kurallarý yaymak için hepimize þuur versin, gayret versin inþallah. Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i þeriflerinde buyurmuþ ki: "Hayýrda yarýþýn." Ýnþallah biz de bundan böyle hayýrda yarýþacaðýz. Allah hepimizden razý olsun. .........Saygýlarýmla


En son ishak_hoca tarafndan Sal Tem 01, 2008 12:00 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR