nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Au 08, 2008 3:41 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

DÝLÝN AFETLERÝNDEN KORUNMAK

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمْ
مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيد

Muhterem Müslümanlar!
Dinimiz sosyal iliþkilere, ahlaki davranýþlara, kiþilik haklarýnýn korunmasýna, güven, huzur ve barýþ ortamýný yok edecek kavga, tartýþma ve dargýnlýklara sebep olacak davranýþlardan kaçýnýlmasýna büyük önem vermiþtir. Ýnsanýn bu olumsuz davranýþlardan sakýnmasýnýn en önemli yolu ise diline sahip çýkmasýdýr.
Dil, Allah Teâla’nýn insanlara ihsan etmiþ olduðu çok deðerli bir uzuvdur. Dil sayesinde insan diðer varlýklar arasýndan seçilerek üstün bir konuma yükseltilmiþtir. Cenab-ý Hak (c.c), insan için dilin büyük bir nimet olduðuna, “Biz ona bir dil ve iki dudak vermedik mi?”(Beled-9) mealindeki ayetinde iþaret etmektedir.

Aziz Müslümanlar!

Sevgili Peygamberimiz (sav): “Âdemoðlu sabaha ulaþýnca, bütün uzuvlarý lisana (dile) baþ eðerek þöyle derler: (Ey dil) Allah’tan kork, biz sana baðlýyýz. Sen doðru yolda olursan, bizde doðru oluruz. Sen eðri büðrü yollara girersen bizde gireriz.” (Kütüb-i Sitte 5872 ) buyurmuþtur. Görülüyor ki, Yüce sevgili peygamberimiz iyice bilmediðimiz bir hususta konuþmayý, kötülüðe vasýta olacak þekilde söz etmeyi yasaklamýþ ve olgun müminlerin boþ ve faydasýz iþlere iltifat etmediklerini beyan buyurmuþtur. Bu bakýmdan, Müslüman, diline sahip çýkmak zorundadýr. Müslüman, dilini küfür, düþmanlýk, alay, yersiz þaka, yalan, gýybet, iftira ve kovuculuk vasýtasý yapmamalýdýr.
Yüce Allah Kur’an-ý Kerimde:
“Güzel söz ve insanlarý baðýþlama, arkasýndan incitme gelen sadakadan daha hayýrlýdýr”(Bakara-263)

Deðerli Müminler!

Dil bir anahtar gibidir. Hayrýn da, þerrin de kapýsýný açabilir. Dil, hakkýn emrine verilip, iyinin ve güzelin vasýtasý yapýlmadýkça, fertler ve cemiyetler için
büyük bir tehlike arz edebilir. Bu yüzden nice aileler yýkýlýr, nice cinayetler iþlenir ve
nice insan, dert ve ýzdýraplar içinde sürüklenir. Dilin büyük tehlikelerinden
biri, çok konuþmaktýr. Çok konuþan çok hata eder, çok konuþmaktan sakýnmalý, yerinde az ve öz konuþmasýný bilmelidir. Peygamberimiz (sav) bir hadis-i þeriflerinde: “Her iþittiðini söylemek kiþiye günah olarak yeter.”(Tac c.5 s.42) buyurmuþlardýr. Hz Ebubekir (r.a) dilinin altýna taþ koyarak onu çok konuþmaktan men etmeye çalýþýr, dilini göstererek: “Ýþte bu beni tehlikelere atan.” (Ýslam ahlaký, s.88 terc.A. nuri) buyurdu.

Aziz Müminler!

Dilin büyük afetlerinden biri de, boþ konuþmaktýr. Yüce dinimiz boþ konuþmayý yasaklamýþ, dünya ve ahireti ilgilendirmeyen faydasýz konuþmalardan kaçýnýlmasýný fazilet olarak bildirmiþtir. Sevgili Peygamberimiz (sav):
“Kiþinin mâlâ-yâniyi (boþ þeyleri, boþ konuþmayý) terk etmesi Müslümanlýðýnýn güzelliðindendir.” (Tirmizi tac c.5 s.183) buyurmuþtur. Dilin afetlerinden biri de, yalan konuþmaktýr. Yalan söz, haram ve büyük günahtýr. Müslüman, çok ve boþ konuþmayacaðý gibi, dilini yalana da bulaþtýramamalýdýr.

O halde Aziz Cemaat!

Dilimize sahip çýkalým onu, nefsanî ve þeytanî duygulara vasýta yapmayalým. Onu, Kur’an ve zikrullahla, güzel sözlerle süsleyelim. Baþkalarýnýn sýrrýný yaymak, yalan, gýybet ve nifak gibi davranýþlardan onu koruyalým. Verdiðimiz sözde duralým. Ya hayýr söyleyelim veya susalým. Zira “Susan kurtulur.”
Hutbemizi þu Ayet-i Kerime ve Hadis-i þerif mealleri ile bitirelim:
“Ýnsan hiçbir söz söylemez ki onun yaptýklarýný gözetleyen ve kaydeden hazýr bir melek bulunmasýn.” (Kaf-1Cool
Ýbnu Abdullah;”Ey Allah`ýn Resulü” dedim, “uyacaðým bir amel tavsiye et bana!” Þu cevabý verdi: “Rabbim Allah`týr de, sonra doðru ol!” “Ey Allah`ýn Resulü” dedim tekrar, “Benim hakkýmda en çok korktuðunuz þey nedir?” Eliyle dilini tutup sonra: “Ýþte þu!” buyurdu.(Kütübü Sitte 5909)


En son Muhammethoca tarafndan Cum Au 08, 2008 7:29 am tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
hakkibaltaci



Kayt: 09 Nis 2008
Mesajlar: 18

MesajTarih: Cum Au 08, 2008 9:45 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

madem ki söylediðimiz her söz kaydediliyor mademki ahiret gününde zerrenin hesabýný vereceðiz öyleyse sözlerimize dikkat edelim asla kýrýcý ve allah sevgisinden uzak sözler sarfetmeyelim karþý tarafý coþturucu sevgi dolu sözcükler kullanalým ve son olarak hesabýný veremeyeceðimiz iþlerden uzak duralým
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi
SERUVEN



Kayt: 18 ub 2007
Mesajlar: 175

MesajTarih: Pzr Au 10, 2008 12:14 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Dil vardýr insaný vezir eder dil vardýr insaný rezil eder.Teþekkür ediyorum çalýþmalarýnýzdan dolayý.ELÝNE DÝLÝNE BELÝNE SAHÝP OLANIN CENNETÝNE BEN KEFÝLÝM DÝYOR RAHMET PEYGAMBERÝÝÝÝ,sevgi ve muhabbetlerimle baþarýlar dilerimmmmm
_________________
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Pr Au 14, 2008 11:53 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Ben de sizin ilginize teþekkür ederim ve baþarýlar dilerim
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR