nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Tem 25, 2008 12:10 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

MÝRAC KANDÝLÝ

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ
إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

Muhterem Müslümanlar!

29 Temmuz Salý gününü Çarþamba gününe baðlayan gece, mübarek Mirac Kandili'dir.
Mirac Kandili, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in gecenin bir anýnda Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya, oradan da göklere seyahat ettirildiði mübarek gecedir. Nitekim Cenab-ý Hak, Kur'an-ý Kerim'de; "Kulu Muhammed'i bir gece Mescid-i Haram'dan kendisine bir kýsým âyetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kýldýðýmýz Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah'ýn þâný yücedir. Doðrusu O, iþitir ve görür." buyurmuþtur. Peygamberimizin hayatý içinde önemli bir yeri olan Mirac, Allah'ýn sevgili Rasûlünden baþka hiç kimseye sunmadýðý ilahî bir ihsandýr. Miraç; Yüce Allah’ýn Peygamberimizin þahsýnda insanoðluna gösterdiði misalsiz kerem ve ikramýn kýyamete kadar sönmeyecek olan kutsal kandilidir. Mirac olayýnýn biz Müslümanlar için en önemli sonuçlarý þunlarýdr:
1-Bakara Suresinin son ayetleri (Amenerrasulu)
2-Beþ vakit namaz
3-Allah’a eþ ve ortak koþmayanlarýn baðýþlanmasý müjdesidir. Namaz, bize bir Mirac hediyesidir. Onun içindir ki, namaz Mü'minin miracý olmuþtur. Nasýl ki, yüce Peygamberimiz Mirac'ta vasýtalardan arýnmýþ olarak Mevlasý ile karþý karþýya geldi ise, Mü'min de namazda vasýtasýz olarak doðrudan doðruya Rabbinin huzuruna çýkar; sadece O'na kulluk etme ve sadece O'ndan yardým isteme fýrsatý bulur. Eðer Mü'min, günde beþ vakit namazýný dikkatle ve huþu içerisinde kýlacak olursa, o namaz onun için bir Mirac olur, kul onunla Hakk'a yol bulur.

Muhterem Müslümanlar!

Böyle müstesna bir gece vesilesiyle sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)'e vahy edilen, insanlýðý mutluluða götürecek
prensipleri de hatýrlamak lazýmdýr. Çünkü Kur'an-ý Kerim'de Mirac'ýn ruhî hallerinden söz edilirken: "Allah kuluna vahyedeceðini etti" buyurulmaktadýr.
Bu vahy edilen hakikatleri þöylece özetleyebiliriz: "Allah'a ortak koþulmayacak, yalnýz O'na kulluk edilecek ve yalnýz O'ndan yardým istenecektir. Anne ve babaya hürmet edilecek, onlarýn dualarý alýnacaktýr. Zinaya yaklaþýlmayacaktýr. Haksýz olarak kimsenin canýna kýyýlmayacaktýr. Yetimlere iyi muamele edilecektir. Ölçü ve tartýda doðruluk üzere olunacaktýr. Bilmediðimiz bir þeyin ardýndan körü körüne gidilmeyecek, þuurlu hareket edilecektir. Yeryüzünde kibir ve gurur taslayarak yürünmeyecektir."
Bu saydýðýmýz prensipler hiç þüphe yok ki bir toplum için gerekli bütün ahlâk ve fazilet kurallarýný ihtiva etmektedir.
Her biri diðerinden þerefli hadiselerle süslü olan miracý anlamak, ona layýk olmaya çalýþalým. Mübarek Üç Aylarýn içinde bulunduðumuz þu günlerde biz de miracýmýzý gerçekleþtirelim, çünkü bu aylar, bu günler , bu geceler bizler için bir fýrsattýr, bu fýrsatlarý en güzel þekilde kullanmaya çalýþalým. Mübarek gün ve gecelerde Allah’a uzanan eller boþ çevrilmez kandilleri fýrsat bilip Allah’a yakýn olmaya çalýþalým.

Muhterem Mü'minler!

Bu gece bol bol ibadetle Allah'a karþý þükran borçumuzu ödemeliyiz; namaz kýlmalý, Kur'an okumalý ve Allah'tan af ve baðýþ dilemeliyiz, çoluk çocuðumuza bu gecenin anlam ve önemini öðretmeliyiz. Çevremizdeki yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardým ellerimizi uzatmalýyýz. Annemizi, babamýzý ve büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öpmeli ve dualarýný almalýyýz. Ebediyete intikal etmiþ olanlarýmýzý rahmetle anmalýyýz.

Aziz Mü'minler!

Bu duygu ve düþüncelerle, Miraç Kandilinizi tebrik ediyor, bu kandilin Ýslam âleminin birlik ve beraberliðine, insanlýðýn barýþ, huzur ve hidayetine vesile olmasýný, Cenab-ý Hak’tan niyaz ediyorum.


En son Muhammethoca tarafndan Cum Tem 25, 2008 2:44 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Cum Tem 25, 2008 2:45 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

[center][/center]
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ahmetyuce



Kayt: 24 Arl 2007
Mesajlar: 494

MesajTarih: Cmt Tem 26, 2008 8:29 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

herkesin kandili þimdiden mübarek olsun
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
harbi_kiz



Kayt: 27 Arl 2007
Mesajlar: 179

MesajTarih: Sal Tem 29, 2008 2:51 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

kandiliniz mübarek olsun dualarýnýz kabul olsun
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi
guldengencan



Kayt: 13 ub 2008
Mesajlar: 1230

MesajTarih: Sal Tem 29, 2008 7:09 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

kandilimiz mubarek olsun
_________________
SýcaK Bir GüLüþÜN DüþLeRimi SüsLüYen
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder Yazarn web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Tarihte Bugün Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR