nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pts Au 25, 2008 8:52 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Sistemi dizayn eden sistemin kanunlarýna tabi deðildir!


Rabbimiz hakkýnda bu ve buna benzer mantýksal bir doðruya oturmayan pek çok sorular üretilmekte. "Allah, kaldýramayacaðý taþý yaratabilir mi?", "Allah'ýn caný sýkýlmýyor mu?", "Her þeyi Allah yarattý. Peki Allah'ý kim yarattý".. vs. Bu tür sorulara uzun uzun cevaplar yazma yerine Berk Uncu Bey'in kaleme aldýðý þu örnekle meseleyi anlamaya çalýþalým:

Bilgisayar içindeki bir entegre diðer entegreye soruyor: "Ben 3 voltla çalýþýyorum. Sen kaç voltla çalýþýyorsun?" Diðer entegre: "Benim voltajým 2,8" diyor. Ýkisi beraber merak ediyorlar: "Acaba bizi dizayn eden mühendis kaç voltla çalýþýyor?" diye.
Halbuki bilgisayar denilen sistemi yapanýn, o sistemin dýþýnda olmasý, dizayn ettiði sistemin kurallarýyla kendisinin baðlý olmamasý, kendisinin tamamen o sistemin dýþýnda bulunmasý ve o sisteme hükmedebilmesi gerekir. Entegrelerin aralarýnda konuþup, dizayn edicilerini de kendi tabi olduklarý "bir elektrik akýmýyla çalýþma kanunu" na tabi kýlmalarý mantýklý ve mümkün deðildir.
Sistemi dizayn eden, sisteme koyduðu kanuna, kendisi mahkum deðildir. Ýlaveten sistemin içinde, o sistemin kanunlarýna tabi olarak yaþayanlar, eðer baþka sistemlerle tanýþmamýþlarsa, baþka kanunlarý anlamakta zorlanýrlar. Hatta daha doðrusu anlayamazlar. Mesela entegre devreler sadece elektrik akýmýyla çalýþmayý anlayabilirler. Kimyasal enerji, nükleer enerji gibi sahalarýn kanunlarýný belki hiç anlayamazlar. Onlarýn anladýklarý sýnýr, dizayn edici mühendisin çizdiði sýnýrdýr.

ALLAH, KANUNLARA TABÝ DEÐÝLDÝR

Ýþte "yaratýlmýþ olmak" da bizim içinde yaþadýðýmýz bu âlemin bir kanunudur. Tâbî olduðumuz kanunlarýndan biridir. Bu âlem içinde her kim yaþýyorsa "yaratýlmýþ"týr. Þimdi bu âlemin kanunlarýna tabi olarak, içinde yaþayan birisi olarak, bizim kalkýp Yaratýcýmýzý bu alemin kanunlarýna tabi kýlmak gibi "acaba bizi Yarataný kim yarattý?" diye sormamýz yukarýdaki entegrelerin kendi aralarýnda konuþma misaline benzer. Yine buna benzer yukarýda da ifade ettiðimiz gibi anlamsýz sorular ortalýkta çok dolaþýr. Bu tip sorular, sistemin yapýcýsýný sistemin içine sokma, sistemin kurallarýna tabi kýlma uðraþýsýdýr.

Mesela "Allah kaldýramayacaðý kadar büyük bir taþ yaratabilir mi?" (haþa) yine böyle anlamsýz bir sorudur. Bu anlamsýz soru, sistemin kanunlarýndan birisi olan çekim kanununa, o kanunu yaratan Allah'ý tabi kýlmaya uðraþýr. Yani yerçekimi kanununu Yarataný, yine bu kanunun mahkumu gibi görmek yanlýþýna düþülür. Ýçinde yaþadýðýmýz sistemin/âlemin tamamen biz içinde yaþayanlarý baðladýðýný, Allah'ýn ise, bu kanunlara tabi olmadýðýný bilmek lazým.
Bunu bilmekle kalmayýp, içinde yaþadýðýmýz sistemi dizayn eden Allah'ýn mahiyetinin ne olduðunu tam olarak anlayamayacaðýmýzý da bilmemiz lazým. Gayret gösterelim ama anlama sýnýrýmýzýn, ancak âlemin dizayneri olan Allah'ýn, bizim için çizdiði sýnýr kadar olduðunun farkýna varalým.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR