nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
derya



Kayt: 11 Arl 2007
Mesajlar: 174

MesajTarih: Cmt Eyl 20, 2008 9:04 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Ebû Hüreyre (ra) buyuruyorlar ki:

"Bir gün karným çok aðrýyordu. Kývrýlarak yatmakta iken, Aleyhisselâm Efendimiz beni görüp:

- Karnýn mý aðrýyor? buyurdular. Cevaben:

- Evet yâ Resûlâllah, dedim. Bana o vakit:

- Kalk namaz kýl! Zira namaz kýlmak þifa vasýtasýdýr, diye emrettiler." Peygamberimizin bu tavsiyesinin sebeb ve hikmetini, âlimler þu þekilde îzah etmektedirler: Nefis, namaz kýlmakla meþgul iken duyduðu maddî acýlarý unutacak, böylece keder ve elemden kurtulacaktýr. Ünlü tabibler vücudun kuvvet ve direncini desteklemek üzere pek çok yollarý denerler. Bâzan gýdalarla, bâzan ümitlendirmek ile, bâzan utandýrmak veya korkutmak suretiyle insandaki tabiî kuvveti yani, vücudun mukavemet gücünü takviye etmek yoluna giderler. Namaz kýlmak ise, tabiblerin baþvurduklarý bu gücü artýrma ve þiddetlendirme yollarýnýn çoðunu kendisinde toplamýþtýr. Þöyle ki:

Bir kul için namazda bulunduðu sýrada korku, dehþet, ümid, sevgi, utanma, âhireti hatýrlama gibi insanýn tabiî gücünü takviye edecek ve göðsünü geniþletip ferahlatacak mânevî tecellilerin meydana geleceðinde ve bu sebeble hastalýðýn eleminin def`edileceðinde þübhe yoktur. Misâl olarak, Hz. Ali`yi (ra) gösterebiliriz. Bedeninde meydana gelen yaranýn týp açýsýndan, kesilmesi, açýlmasý gerekiyordu. Halbuki buna imkân bulunamamýþtý. Bunun üzerine bizzat kendileri razý oldular. Ve ameliyat sýrasýnda namaza durdular. Tabibler hemen ameliyata baþladýlar. Hz. Ali`nin ise namazý edâ esnasýnda aldýklarý lezzetten dolayý, yaranýn açýlmasýný bile duymadýklarý bilinen saðlam ve mevsuk rivayetlerdendir. Ebu Eyyûbe`l-Ensarî Hazretleri evinde iken aile efradýna susmalarýný emrederler, fakat namaza durunca konuþmalarýna müsaade buyururlar, sebeb olarak da aile ferdlerine: - Ben namazda iken sizin söylediklerinizi iþitmem, derlerdi. Hattâ bir defa namazda iken mescidin duvarý yýkýldýðý halde onunla hiç ilgilenmedikleri de sahih rivayetlerdendir.
_________________
BirçokAyrýlýkYaþadým
BuyüzdenBitiþikYazýyorum
ArtýkHerþeyi..

Düþ(L)üyorum..
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR