nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pts Ekm 06, 2008 6:02 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

[CENTER]1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirasý banknot ve madeni paralarý görücüye çýktý. Yeni dönemde en yüksek kupürlü banknot 200 TL olacak. Banknotlarýn arka yüzünde tarihe mal olmuþ þahsiyetlerin portreleri yer alacak...[/CENTER]

Paradan altý sýfýr atarak Yeni Türk Lirasý'yla tanýþan Türkiye, 1 Ocak 2009'dan itibaren yeniden Türk Lirasý'na dönüyor. 1 Ocak'ta tedavüle girecek Türk Lirasý banknot ve madeni paralarýn tanýtýmý Merkez Bankasý'nda Baþbakan Tayyip Erdoðan ve Merkez Bankasý Baþkaný Durmuþ Yýlmaz'ýn katýlýmýyla yapýldý.

[CENTER][/CENTER]

1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirasý banknotlarýnýn ön ve arka yüzlerinde yer alan özellikleri tanýtan Yýlmaz, tüm banknotlarýn ön yüzünde Atatürk portrelerinin bulunacaðýný söyledi.

Yýlmaz, banknotlarda belirli açýlarla 3 farklý Atatürk portresinin kullanýldýðýný ifade ederek, bu portrelerin Atatürk'ün gülümsediði fotoðraflardan yararlanarak tasarlandýðýný kaydetti. Durmuþ Yýlmaz, banknotlarýn ön yüzlerinde, ayrýca Atatürk'ün portreleriyle bütünlük oluþturan ay yýldýz motifinin yer alacaðýný kaydetti.

Banknotlarýn arka yüzlerinde ise ulusal ve uluslararasý özellik yaratmýþ, tarihe mal olmuþ þahsiyetlerin portreleri yer alacaðýný belirten Yýlmaz, arka yüzde ayrýca onlarýn çalýþma alanlarý ve eserlerini sembolize eden eserlerin bulunacaðýný söyledi.

HANGÝ PARADA KÝMÝN PORTRELERÝ VAR?
5 TL'nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Aydýn Sayýlý, 10 TL'nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin, 50 TL'nin arka yüzünde Fatma Aliye Haným, 100 TL'nin arka yüzünde Itri, 200 TL'nin arka yüzünde de Yunus Emre portreleri bulunacak.

[CENTER][/CENTER]

Madeni paralar ise 1, 5, 10, 25 ve 50 kuruþla 1 Lira olarak tasarlandý. Tüm madeni paralarýn arka yüzünde, paranýn ortasýnda, bir daire içinde Atatürk'ün ayný tip rölyefi kullanýldý. Bu rölyef, halen kullanýlmakta olan 5 Yeni Kuruþ'un üzerinde bulunan Atatürk rölyefinin aynýsý. Madeni paralarýn ön yüzlerinde ise kardelen çiçeði, hayat aðacý ve Boðaziçi Köprüsü motifleri yer alýyor.

200 TL GELÝYOR
Yeni dönemde 1 YTL sadece madeni para olarak yer alacak ve 200 TL'lik banknot tedavüle girecek. Türk lirasý banknotlar, görme engelli vatandaþlar için temel ayýrt edici özellikler taþýyor. Ayrýca yeni paralarda kabartma baský tekniðinden daha fazla yararlanýlmýþ.

Banknotlar arasýndaki boyut farký þöyle: 5 TL banknotlarýn boyutu 64x130 mm, 10 TL banknotlarýn 64x136 mm, 20 TL banknotlarýn 68x142 mm, 50 TL banknotlarýn 68x148 mm, 100 TL banknotlarýn 72x154 mm, 200 TL banknotlarýn ise 72x160 mm.

BÝR YIL BOYUNCA ÝKÝ PARA DA TEDAVÜLDE
Vatandaþlarýn deðiþime kolay uyum saðlamasý için YTL ve TL paralarý bir yýl boyunca birlikte tedavülde kalacak. YTL'nin tedavül süresi 31 Aralýk 2009'da sona erecek. Bu tarihten itibaren banknotlar 10 yýl, madeni paralar ise 1 yýl boyunca Merkez Bankasý ve Ziraat Bankasý tarafýndan deðiþtirilecek.

[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER][/CENTER]
[CENTER]ALINTI[/CENTER]
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Gündem Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR