nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
gizliozne



Kayt: 31 Ekm 2008
Mesajlar: 141

MesajTarih: Sal Ksm 04, 2008 5:48 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Meþhur Ýslam büyüklerinden Üveys el-Karani bazen rükû sýrasýnda bütün gece öyle kalýrdý. Bazen de secdede kalýr bütün geceyi öylece geçirirdi.
- Amir Bin Abdullah (r.a) namaz kýlarken ev halkýnýn konuþmasý þöyle dursun davul sesi olsa haberi olmazdý. Kendisine; namazda neyin farkýna varýrsýn diyen birine þöyle dedi: Evet benim bir gün 'ýn huzuruna çýkacaðýmdan cennet yada cehennem birine gideceðimden haberim olur. Ben bunu sormak istemedim.

Bizim sözlerimizin hangisinden haberin olur demek istedim. Diyen o kiþiye Namazda sizin söz ve hareketlerinizin farkýna varmaktansa vücuduma ok saplanmasýný tercih ederim. - Zeynel Abidin (r.a) Hazretleri de Her gün yüzlerce rekat namaz kýlarlardý. Teheccüt Namazýný seferde olmadýðý durumda asla býrakmazlardý. Abdest alýrken yüzü sararýr, namaz kýlmak üzere ayaða kalkýnca ayaklarý titrerdi. Sebebini sorana: Kimin huzuruna durduðumdan haberin yok mu? diye cevap verdi. Bir gün namaz kýlarken evinde yangýn çýktý. O namaza devam ediyordu. Daha sonra hadiseyi anlatanlara, " Ahiret yangýný bana evimin yangýnýný unutturdu da haberim olmadý " dedi.

Büyük zahitlerden Hâtem-i Esam -kuddise sirruh- Asým Bin Yusuf'u ziyarete gitmiþti. Asým ona:

"- Ey Hâtem! Namazýný güzel kýlar mýsýn?"diye sordu. Hâtem:

"- Evet buyurdu. Asým nasýl kýldýðýný sordu. Hâtem -kuddise sirruh- dedi ki:

"- Namaz vakti yaklaþtýðý zaman, Abdest azalarýmý tam yýkayarak güzelce abdest alýrým. Sonra gelir namaz kýlacaðým yere dikilirim. Bütün azalarýmýn sükunet bulmasýný beklerim. Kabe'yi iki kaþ arasýnda, makamý sadrýmda, Teala'yý üzerimde kabul ederim. O, kalbimde ne varsa bilmektedir. sonra ayaklarýmý sýrat üzerinde, cenneti saðýmda, cehennemi solumda, ölüm meleðini de arkamda farz ederim. Ve bu namazýma son namazýma son namazýmmýþ gibi niyet ederim. sonra ihsan üzere yani 'ý görürcesine bir tekbir alýrým. Kýraatimi tefekkürle, rükûu tevazuyla, sücudu tazarru ile yaparým. Bunlarý tam yapmýþ olarak otururum. Reca üzere teþehhüd ederim, sünnet üzere selam veririm, sonra bu namazýmý ihlasla tamamlarým. sonra havf ve reca (korku ve ümit) arasýnda yaþarým. Namazýmý böyle kýlmaya sabýrla devam ederim."

Bunlarý dikkatle dinleyen Asým dedi ki:

"- Ey Hâtem! Sen her zaman namazýný böyle mi kýlarsýn? Hâtem -k.s.- :

"Evet otuz senedir böyle kýlarým." dedi. Bu cevabý üzerine Asým aðladý ve dedi ki:

"Ben þimdiye kadar hiçbir namazýmý böyle kýlmadým." (Ebü'l Leys Semerkandi, Gafletten Kurtuluþ, c. 2 s 772)

Ebü'l Cüveyriye (r.a.) anlatýyor:

"Ben, Ebû Hanife'ye tam altý ay hiç ayrýlmadan arkadaþlýk ettim. Bir gece olsun uzandýðýný görmedim."

Süfyan-ý Sevri derdi ki: "Ben, Ebû Hanife'den daha fazla ibadete düþkün, kimse görmedim." (Ýmam-ý Þarani, Ýslam Büyüklerinin Örnek Ahlaký ve Hikmetli sözler, s. 111)

Cüneyd-i Baðdadi kuddise sirruh, kýrk yýl yatsý abdestiyle sabah namazýný kýldý. Namazda gece o kadar ayakta dururdu ki ayaklarý þiþerdi.

Veysel Karani Hazretleri kendini bildi bileli ömrü içinde bir gece yatýp uyumamýþtýr. Bir geceye, "bu gece leyle-i sücud" der, sabaha kadar secde ile geceyi ihya ederdi. Diðer bir geceye de "bu gece leyle-i kýyam" der, sabaha kadar ayakta ibadetle geceyi ihya ederdi. Bir gün:

"Namazda hûþu nedir? " diye soran bir zâta:

"Namaza durduðunda, biri keskin bir kýlýçla sýrtýna vursa, kýlýcýn ucu göðsünden çýksa, yine hiçbir acý duymamandýr." diye cevap vermiþti.

Amr Ýbn-i Zer'in elinde bir hastalýk hasýl olmuþtu. Tabipler elinin kesilmesi gerektiðini söylediler. O da;

"-Kesin" dedi. Tabipler;

"-Seni iple baðlayýp öyle kesebiliriz." deyince Amr Ýbn-i Zer:

"-Buna lüzum yok, ben namaza durunca rahatlýkla kesebiliriniz." dedi. Amr Ýbn-i Zer namaza durunca elini kestiler. O, bunu hissetmedi bile! (Ýmam-ý Gazali, Ýlahi Nizam, s. 89)

Ýbni þirin hazretleri namaza durduðunda sapsarý kesilir bayýlacak gibi bir hale girerdi. Diyor ki:

"-Bana, cennete gitmekle iki rekat namaz kýlmaktan birini tercih et, deseler, iki rekat namaz kýlmayý tercih ederim. Çünkü cennete gitmek benim hoþnut olmam içindir. Namaz ise, Rabbimin hoþnut olmasý içindir."

Abdullah bin Abbas -radýyallahü anhüma- her gün bin kere secde ederdi. Kendisine çok secde ettiði için "seccâd" denilirdi.

Ömer bin Abdulaziz de, tevazudan kuru yerde namaz kýlar ve topraða secde ederdi.
_________________
Diyeceklerim var,bende ahkam kesmek istiyorum..
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder
ahmetyuce



Kayt: 24 Arl 2007
Mesajlar: 494

MesajTarih: Sal Ksm 04, 2008 7:19 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

vay be çok etkileyici þimdiki namazlarda ise herkes çekini senedini kredisini hesaplýyor namazýný nasýl kýlmýþ anlamýyor selam verince ben ne zaman bitirdim diyoruz Allah huþu içerisinde namazýný eda edenlerden eyler inþallah
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
gizliozne



Kayt: 31 Ekm 2008
Mesajlar: 141

MesajTarih: Sal Ksm 04, 2008 7:29 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

amin inþaallah
_________________
Diyeceklerim var,bende ahkam kesmek istiyorum..
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR