nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Ksm 07, 2008 1:53 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

ÝSLAM’DA HAC’CIN ÖNEMÝ

فِيهِ آيَاتٌ بَيِّـنَاتٌ مَّقَامُ إِبْرَاهِيمَ وَمَن دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا وَلِلّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً...

Muhterem Müslümanlar!
Hac, Ýslam Dininin beþ temel esasýndan biridir. Hicretin 9. yýlýnda farz kýlýnmýþtýr. Farz kýlýnýþý; kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Hem mali, hem de bedeni bir ibadettir. Sýhhatli, hür, zengin, akýllý ve bülüða ermiþ her Müslüman’a, ömründe bir defa haccetmek farzdýr.
Cenab-ý Allah Kur'an-ý Kerim'de mealen þöyle buyurmuþtur:
"Þüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynaðý olarak insanlar için kurulan ilk ev (mabet), Mekke'deki (Kabe)'dir. Orada apaçýk niþaneler (ayrýca ) Ýbrahim'in makamý vardýr. Oraya giren emniyette olup, yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah'ýn insanlar üzerinde bir Hakký'dýr. Kim inkar ederse bilmelidir ki Allah bütün alemlerden müstaðnidir."
Muhterem Mü'minler!
Hac; her yýl ülkeleri, kültürleri, dilleri ve renkleri farklý, fakat hedef ve gayeleri ayný, milyonlarca Müslüman’ýn bir arada, ibadet edip Allah'a yönelmelerini, birbirleriyle tanýþýp kaynaþmalarýný saðlayan, birlik ve kardeþlik sembolü bir ibadettir. Hac esnasýnda günlük giysilerinden soyunup, ihrama giren Müslümanlar, ziynet ve servetle böbürlenmemeyi, ölüm ve ahireti unutmamayý fiilen yaþar ve öðrenirler.
Haccýn Manevi havasýna giren ihramlý Müslümanlar, yol boyunca:
"Buyur Allah'ým buyur, emrine itaate geldim. Senin eþin ve ortaðýn yoktur. Hamd de, nimet de, mülk de senindir Allah'ým. Senin hiçbir ortaðýn yoktur" anlamýna gelen telbiye ile birlikte, tekbir, tehlil ve salavat-ý þerife okuyarak Allah'ýn þanýný yüceltirler. O'ndan af ve maðfiret dileyerek rýzasýný talep ederler.


Cenab-ý Hakk'a yürekten yapýlan bu dua ve niyazlarýn, tövbe istiðfarlarýn, kabul olacaðý inancý ve huzuru içinde hacceden Müslümanlar, hep birlikte Arafat vakfesini yaparlar. Müzdelife vakfesinden sonra, Mina'da þeytaný taþlarlar, kurbanlarýný keserler ve ziyaret tavafýný yaparlar. Böylece Hac menasikini tamamlayan hacýlar, veda tavafýný yaparak Mekke'den ayrýlýrlar.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'i ziyaret etmek üzere yola çýkarlar. Medine'ye ulaþtýklarýnda, doðruca Mescid-i Nebi'ye giderler. Peygamberimizin kabri saadetini ziyaret ederler. O'nun manevi huzurunda salavat-ý þerife okuyarak, dua ve niyazda bulunarak þefaat talep ederler. Beþ vakit namazlarýný, Peygamberimizin mescidinde kýlarlar. Vakitlerini ibadet, zikir, tesbih, salavat, dua ve bol bol Kur'an-ý Kerim okuyarak deðerlendirirler.
Rasulüllah (S.A.V.) haccedenler için: "Kim Allah için hacceder de bu sýrada Allah'ýn rýzasýna uymayan kötü söz ve davranýþlardan sakýnýrsa, annesinden doðduðu günkü gibi (temiz ve günahlarýndan arýnmýþ olarak hacdan) döner." buyurmuþtur.
Muhterem Kardeþlerim!
Maddi ve manevi birçok zorluklara katlanarak hacca giden bir Müslüman’ýn, haccýný noksansýz eda edebilmesi ve Allah katýnda en büyük ecri kazanabilmesi için, bu kutsal ibadetin nasýl yapýlacaðýný, hac esnasýnda nelere dikkat etmesi gerektiðini, hangi fiil ve davranýþlarýn suç sayýldýðýný, kýsaca adabýna erkanýna kadar bu ibadetle ilgili hükümleri kendisine yetecek kadar öðrenmesi gerekir.
Hutbemizi, Peygamber (S.A.V) Efendimizin bir hadisi þerifleri ile bitirelim: "Ey insanlar! Allah ( c.c.) Haccý üzerinize farz kýldý. Öyleyse haccediniz


En son Muhammethoca tarafndan Cum Ksm 07, 2008 2:21 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR