nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Sal Oca 20, 2009 9:32 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Elektrik zamlarý tasarrufu yeniden gündeme taþýrken, tüketicilerin bu amaçla aldýklarý sayaçlarla ilgili önemli bir hususu ihmal ettikleri ortaya çýktý.

Ucuz elektrik için akýllý sayaç yetmez abonelik tarifesi de deðiþtirilmeli

Elektriði ucuza tüketmek isteyen bazý abonelerin sadece sayaçlarýný deðiþtirmekle yetindikleri belirlendi. Oysa, akýllý sayaçlarýn saðladýðý ucuzluktan faydalanmak için TEDAÞ'a baþvurulmasý ve tarifenin deðiþtirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde daðýtým þirketi normal fiyattan ücretlendirme yapmaya devam ettiði için sayaç deðiþse bile fatura deðiþmiyor.

Elektronik sayaçlar, 06.00-17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00 saatleri arasý olmak üzere 3 zamanlý tarife ile çalýþýyor. En ucuz tarife 22.00-06.00 saatleri arasýnda iþliyor. Bu durumdan haberi olmayan vatandaþlar ise, "Akýllý sayaç taktým, elektriði ucuz kullanýyorum." yanýlgýsý içerisinde, elektriði pahalý kullanmaya devam ediyor. Yavuz Okur, 2,5 yýl önce elektrik sayacýný akýllý sayaçla deðiþtirdiði halde, tarifeli sisteme geçemediðini yeni fark edenlerden. Bu konunun tüketiciye daha iyi anlatýlmasý gerektiðini vurgularken, "Sayacý deðiþtirdim ama TEDAÞ'a baþvurup tarife seçmem gerektiðini bilmiyordum. Öðrenince dilekçeyle baþvurdum, gece tarifesini seçtim. Þimdi faturam neredeyse yarý yarýya düþtü." diyor. Türkiye'nin 2000 yýlýndan itibaren girdiði enerji darboðazýndan en az zararla çýkmasý için bir formül olarak geliþtirilen ve özellikle elektrikli ev aletlerinin, iþyerlerinin kapalý olduðu gece ve hafta sonlarýnda çalýþtýrýlmasýný öngören yönetmelik çeþitli dönemlerde deðiþikliðe uðrasa da iþlevini sürdürüyor. Yönetmeliðin en önemli ayaklarýndan birini de gece ve gündüz elektrik tüketimini ayýrt etmeye yarayan akýllý sayaç uygulamasý oluþturuyor. Çift tarife gereði TEDAÞ tarafýndan kayýt altýna alýnan akýllý sayaçlý aboneler, elektrikli ev aletlerini gece kullanmalarý durumunda daha az fatura ödüyor. Ancak bazý vatandaþlarýn eski sayaçlarýný TEDAÞ görevlilerine haber vermeden akýllý sayaçlarla deðiþtirdikleri, birçoðunun da sayaçlarýný deðiþtirmelerine raðmen tarife deðiþikliði baþvurusunda bulunmadýklarý için indirimlerden faydalanamadýðý ortaya çýktý.

Uludað Elektrik Daðýtým þirketi Bursa Ýl Müdür Yardýmcýsý Mesut Efe, sayacýný deðiþtirdiði halde akýllý tarifeyi kullanmayan çok sayýda abone bulunduðunu belirtiyor. Bursa'daki 1 milyon 117 bin elektrik abonesinden sadece yüzde 10'unun akýllý sayaç taktýrdýðý biliniyor. Eski sayaçlarýný akýllý sayaçlarla deðiþtiren abonelerin indirimli tarifeden faydalabilmesi için mutlaka baðlý bulunduklarý elektrik idaresine bir dilekçe ile baþvurmalarý gerekiyor. Efe, dilekçeyle baþvuruda bulunulmasý gerektiði halde sayaç taktýran abonelerin büyük çoðunluðunun, indirimli tarifelerden nasýl yararlanacaðýný bilmediðini ifade ediyor.

Gece tarifesi faturayý yarý yarýya düþürüyor
Akýllý sayaçlarýn diðer sayaçlara göre iki farký bulunuyor. 1- Elektronik ekrana sahip olmasý. 2- Günün farklý saatlerinde ne kadar elektrik enerjisi kullanýldýðýný rapor etmesi. Analog saatlerde tüketilen elektrik bir zaman ayrýmýna tabi tutulmaksýzýn toplam bir deðer olarak faturada belirtiliyor. Oysa akýllý sayaç, faturayý sabah, akþam ve gece saatleri olmak üzere tüketimi üç aþamaya ayrýlmýþ olarak gösteriyor.

Mesut Efe'nin verdiði bilgiye göre akýllý sayaç tarifeleri elektrik faturasýný yarý yarýya düþürebiliyor. Örneðin elektrik faturasý 17,94 YTL gelen bir ev abonesi, akýllý sayaçla birlikte tarifeli sisteme geçtiðinde, elektriði en ucuz tarife zamaný olan 22.00-06.00 arasýnda tüketirse ödeyeceði tutar 9,64 YTL'ye düþüyor. Eðer tüketimini 06.00-17.00 arasýnda gerçekleþtirirse tutar 16,85 YTL'ye iniyor. Ancak elektrik en pahalý zaman dilimi olan 17.00-22.00 saatleri arasýnda kullanýlýrsa fatura 26,89 YTL'ye yükseliyor. Efe, abonelere kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri önerisinde bulunarak, özellikle çamaþýr makinesi, ütü, bulaþýk makinesi gibi elektriði fazla tüketen aletlerin 22.00'den sonra kullanýlmasý durumunda elektrik faturasýnýn yarý yarýya düþürülebileceðini aktarýyor.

10 yýlýný dolduran elektrik sayaçlarýnýn TEDAÞ tarafýndan yenileriyle deðiþtirilmesi gerekiyor. Her ildeki daðýtým þirketi, bu çerçevede ömrünü doldurmuþlarýn yerine akýllý sayaç takýyor. Bu arada, isteyen aboneler de seçilen tarifeye göre deðiþmekle birlikte yüzde 25 civarýnda bir tasarruf saðlayan söz konusu cihazlandan taktýrabiliyor. Bunun için daðýtým þirketine baþvurmak yeterli oluyor. Sayaç deðiþimi aboneye 23 YTL artý KDV'ye mal oluyor. Bu tutar, bir sonraki faturaya yansýtýlýyor.


Kaynak:


En son myefsane tarafndan Sal Oca 20, 2009 9:32 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Gündem Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR