nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Cum ub 27, 2009 11:38 am    Mesaj konusu: ÇAYKARAMIZ IN MÝLLÝ VE MANEVÝ KURTULUÞU Alntyla Cevap Gnder

DEÐERLÝ OKUYUCULARIMIZ

Tapu Tahrir Defteri kayýtlarýndan anlaþýldýðýna göre bugünkü Çaykara Ýlçesi dahilinde iki,1520de beþ,1554de 70 kiþi ve 1583 yýlýnda da 921 kiþiden oluþan bir Müslüman topluluðu yaþamaktaydý.
XVI.Asrýn sonlarýnda 1000 kiþiye yaklaþan Müslüman nüfusun büyük bir ekseriyetinin dýþarýdan geldiði,arþiv belgelerinin deðerlendirilmeleri sonucunda anlaþýlmaktadýr.Geriye kalan az sayýdaki Müslümanýn bölgenin yerli halký olduðu ve bunlarýn ihtida ederek müslüman olduklarý görülmektedir.Ýlk Tahrir Defterlerinde görülen Hýristiyan Türk gruplarýnýn zaman içinde giderek azaldýðý dikkatten kaçmamýþtýr.Muhtemelen müslüman olanlar bu Hýristiyan Türk topluluklardýr.
Of ve Çaykara halkýnýn Hýristiyanlýktan,Ýslamlýða geçiþinde mürþidlik yapan Maraþlý köyünde kabri bulunan Maraþlý Þeyh Osman Efendi(R.A.)hakkýndaki bilgiye gelince:bu konuda en eski bilgi Trabzonlu tarihçi Þakir Þevket’in kitabýnda yer almaktadýr.Of,Çaykara ve Dernekpazarý ilçeleri halkýnýn Hýristiyan olduðu,fetihten 80-100 sene sonra Ýslamlaþmasýnda Maraþlý Osman Efendinin büyük etkisinin bulunduðunu belirtmektedir.Merhum Þakir Þevket,Trabzon tarihi isimli eserinde bu konuda þöyle diyor ;Maraþ ulemasýndan Osman Efendi namýnda bir zat Bayburt yoluyla her nasýlsa oraya (Of-Çaykara bölgesi)düþerek biraz tazyik olunmuþ ise de rehber-i hidayet-i ilahiye ile o bölgenin (Of-Çaykara)en muteber papazlarýný iskat ve ilzama muvaffak olarak papazlarýn ve ahalinin ekserisi kabul-i din-i mübin-i Ýslam eyledikleri mukayyettir.(Bkz.Trabzon Tarihi I.cilt ist.1294 (1877),sayfa:9Cool
Merhum Saçaklýzade Osman Efendi Maraþlý (Paçan)köyünde Hicri 960,miladi 1552-1553& te vefat etmiþtir.Allah yattýðý yeri nur etsin.
Maraþ il yýllýðýnda (1484-1541)yýllarý arasýnda yaþamýþ olup Saçaklýzade Osman Efendinin,Saçaklý ailesinden olduðu,Of ilçesi(Paçan) Maraþlý köyü ve çevresinde Ýslamiyeti bu bölge halkýna kabul ettirmek için yoðun gayret sarf ettiðinden bahsedilir.Ayrýca bu kýymetli zatýn Paçan(Maraþlý)köyünde vefat ettiði ve bu köye de Maraþlý ismi onun için verildiði yazýlýr.
Tarihi varlýðý M.Ö.2000 yýllarýna kadar inen Çaykara,kronolojik sýraya göre önce ilk Türk Boyu olan Kimmerler olmak üzere,Etiler,Sakalar,sakalarýn çeþitli boylarý(Kýpçaklar,Khaldiler,Turaniler...)nýn M.Ö.VI.yüzyýldan M.Ö.63 yýlýna kadar Miletoslular (Pontus)ýn M.Ö.63 yýlýndan Doðu Roma Ýmparatorluðunun Büyük Roma Ýmparatorluðundan ayrýldýðý tarih olan M.S.4.yüzyýl baþlarýndan 1204 yýlýna kadar Bizanslýlarýn 1461 yýlýna kadar yine Bizans asýllý Trabzon Pontus Krallýðýnýn dönemlerini yaþadýktan sonra 1461 yýlýnda Fatih Sultan Mehmet in Trabzonu fethiyle Osmanlý Ýmparatorluðunun egemenliðine geçer.Ýlçemiz halký XVI.asýr ortalarýnda Kahramanmaraþ ilinden Ýslam ý teblið için gelen üç kardeþ Alperenlerin Of ve Çaykara yöresinde yaptýklarý Ýslam Dinini tanýtýcý,öðretici ve öðütleriyle ve dýþarýdan iskan yoluyla gelen müslüman Türk sülalelerinin etkileriyle topluca Ýslam dinini hak din olarak kabul etmiþlerdir.
Ýlimi ve alimleriyle ünü dünyaya yayýldý çaykara nýn.
Bugün Çaykara nýn hem tarihi ve hem de turistik önemi haiz bir yeri olun Sultan Murat yaylasýnda Sultan IV.Murat 1635 yýlýnda Ýran seferinden dönerken ordusuyla bu yaylada konaklayarak Cuma namazýný kýlmýþ ve birkaç gün burada konaklamýþ olmasýndan dolayý birkaç yaylanýn merkezinde olan bu yaylaya “Sultanmurat ismi verilmiþtir.Ýlçe merkezinden 17 Km. güneybatýda ve denizden 1900 m. yükseklikte bulunan bu yaylada ayrýca Birinci Dünya Savaþý sýrasýnda istilacý ve iþgalci Rus ordularýna karþý savaþan Osmanlý ordularýnýn bir þehitliði vardýr.Burada bir subay ve 70 er olmak üzere 71 Mehmetçik Rus askerleriyle savaþarak þehit düþtüðünden bu tepeye “Þehitler Tepesi ismi verilmiþtir.23 Haziran 1916 da þehit olan bu kahraman vatan evlatlarýnýn anýsýna bu tepeye þehitler abidesi dikilmiþ olup,gönderinde Þanlý Türk Bayraðý baðýmsýzlýðýmýzýn simgesi olarak dalgalanmaktadýr.
Ýlçemiz 1916 yýlý Martýnda Rize sahillerinden çýkartma yapan Rus birlikleri tarafýndan iþgal edildi.Of ve Çaykara halký Rus iþgalini önlemek için Of-Rize sýnýrýnda Ýyidere bölgesinde bir aya yakýn bir zaman Ruslarla kahramanca savaþtý.Direniþ kýrýlýnca Rus ordusu Of u ve Çaykara yý iþgal etti.
27 Þubat 1918 yýlýna kadar bölgede kalan Ruslardan Çaykara 27 Þubatta kurtarýldý.
Her yýl 27 Þubatta Çaykara nýn kurtuluþu törenlerle kutlanýr.

Mlli ve Manevi üstün þahsiyete sahip olan o yüce ejdadimizim coþkusuyla ÇAYKARA yý ömür boyu yaþatmaya bu nesli Mevlam muvaffak eylesin.

Kaynak;
1-1945 Yýlýnda sýrlarý çözülen Dede Korkut Oðuznameleri ve Kars Tarihi I. Ciltten nakleden Prof . Dr . Fahrettin Kýrzioðlu –“Milli Tarihimizde Trabzon Bölgesi “makalesi –a.g.e. 1994 Trabzon F.Yýllýðý Sayfa :110-121


En son ishak_hoca tarafndan Pzr ub 28, 2010 11:49 am tarihinde deitirildi, toplam 4 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ahmet usta



Kayt: 10 Hzr 2008
Mesajlar: 88

MesajTarih: Cmt ub 28, 2009 6:23 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

bilgileriniz için teþekkür ederim hocam
saygýlarýmla
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: r Mar 04, 2009 1:02 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Bende size teþekkür ederim.

Mevlam Milli ve Manevi deðerlerimize sahip çýkýp sadakat ve saygýlý olmaya, onlar ýn yolunda bizleri muvaffak eylesin.

YÖREMÝZÝ ÝHYA EDEN ALÝMLERÝMÝZ;

Sacaklý osman efendi (Pacanda yatan mubarek) den sonnra Huþoya doðudan gelen Numan efendi (huþodaki kulliyesinde metfun) yöremizde çok sayýda alim yetiþdirdi.
Bunlar arasýnda;

Vizana h Ahmed Hamdi efendi, (evinin yanýnda metfün)kono müderrisi
Gargar Müslüm efendi (Çaykara merkez cami altýnda metfün)
Gagoþim zade Mehmed efendi
Ali efendi (Konduli)
Tahir efendi,
Ðurna efendi,
Ýdris efendi
Baltacý osman efendi (evinin yanýn da metfün)ikizdere müderrisi
Vardalý þeyh efendi
H Ferþad efendi (merkez cami yanýn da metfün)holaysa müderrisi
Hundezli þeyh efendi.
daha ismini bilemediðimiz bu Alimlerimizi
Gümüþhaneden yöremize ofa gelen Gümüþhaneli Ahmet ziyaudin efendi Nakþi tarkatýyla Ýlmi ve manevi iki koldan irþad eyledi.
Ahmed ziyauddin efendi ninbaþkanlýðýnda herhafta perþem be günü vardada hilafete toplanýrdý.
Ayrýca gündemde olan konularda saðlam fetfaya baðlanmasý için belirli günlarde varda da ve ofta olaðanüstü toplanýp görüþ alýþ veriþi ve karar alýnýp ortak görüþ bildirirlerdi bu konuda diyanetle görüþmeler de bulunurlardý.
Çalekli dursun efendi Çaykarada tahsil görürken Nahþýbendi tarýkatýnýn yöremizdeki meþhur þeyhlerinden Ferþad efendiye intisap eder(tarýkat dersi alýr).
Daha sonra Gümüþhanevi Ahmet ziyaüddin efendinin meþhur halifelerinden Vizana Ahmed Efendiye intisap eder(tarýkat dersi alýr)daha sonra ondan hýlafet (icazet)alýr
Mevlam mekanlarýný nur, kabirlerini pur nur eylesin.ðani ðani rahmat eylesin.

Profosör Yusuf Þevki Yavuz un , Çalekli Dursun efendinin oðlu Suleyman efendiyle röpörtajýndan.DÝYANET ÝSLAM ANSIKLÖPEDÝSÝ


En son ishak_hoca tarafndan r Arl 30, 2009 9:33 pm tarihinde deitirildi, toplam 2 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
bengisu 61



Kayt: 30 Hzr 2008
Mesajlar: 2

MesajTarih: r Mar 04, 2009 8:16 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

yazilariniz güzel allah razi olsun .çaykara alimlerini anlatan müstakil bir eser varmi teþekkürler.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Cum Mar 06, 2009 12:45 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Bende size teþekkür ederim.
Allah cümlemizi Peygamber efendimize layýk güzel ümmet eylesin.

Çaykara Alimleriyle ilgili Müstakýl bir eser yok ancak Çaykara Müftülüðünde Çaykaranýn kültürel ve manevi deðerleri adlý Kapsamlý bieser var.

Tarýhçi yazar Haþým Albayrak Hocamýzýn Oflu hocalar adlý bi eserivar .

Benimde bu konuda müstakýl bi çalýþmalarým var Allah muvaffak eder bitince paylaþacaðýz inþallah.

ALLAH CÜMLEMÝZÝ RAZI OLDUÐU KULLARA NAÝL EYLESÝN
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Cum Mar 06, 2009 7:51 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Hocam çalýþmalarýnýzýn devamýný diliyorum bu çalýþmalarýnýzýn neticesini bende sabýrsýzlýkla bekliyorum
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Cmt ub 27, 2010 12:06 am    Mesaj konusu: EJDAD VE TOPRAKLARIMIZDAN BÝZLERÝDE MAHRUM EYLEME ALLAH Alntyla Cevap Gnder

MÝLLÝ VE MANEVÝÜSTÜN VE TAKDÝRE ÞAYANBU YÜCE EJDADIMIZI MEVLAM BAHTIYAR EYLESÝN.
BÝZÝ VE NESLÝMÝZÝBU BU ÇOÞKUYLA ÇAYKARAMIZI ÖMÜRBOYU BOZMADAN YAÞATMAYA MEVLAM MUVAFFAK EYLESÝN.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR