nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: r Mar 11, 2009 8:57 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Türkiye'den yaklaþýk 10 bin kilometre uzaklýkta Hint Okyanusu'ndaki Acehli Müslümanlar'ýn Türkiye ile baðlantýsý yüzyýllar öncesine dayanýyor.
Aceh, Sumatra Adasý'nýn kuzeybatýya doðru uzanan kuzeyine verilen bölgenin ismi. Bugün Endonezya'dan ayrýlmak için mücadele eden ve ordunun sert müdahalesi ile dünyanýn gündemine oturan Aceh'teki Müslümanlar'ýn atalarýnýn imdadýna Kanuni Sultan Süleyman yetiþmiþti.
Portekizliler'e karþý mücadele ederken Ýstanbul'a elçi gönderen Aceh Sultaný Alaattin, "Buralarda hutbeler sizin adýnýza okunuyor" diyerek Sultan Süleyman'dan yardým istemiþti. Yardým taleplerine kulak týkamayan Kanuni, okyanus üzerinden yeniçeri, levent, topçu ve stratejik malzeme gönderdi. Türk yardýmýyla Portekizliler'e üstünlük saðlayan Aceh, Güneydoðu Asya'nýn en güçlü devletlerinden biri oldu.
Bazý kaynaklara göre yardýmý gönderen Osmanlý Padiþahý II. Selim'dir.
Alaattin bu zaferden sonra dört gemi dolusu karabiberi Ýstanbul'a gönderdi. Aceh'e giden Osmanlý denizcileri burada kalarak Acehli kýzlarla evlendiler. Türk-Aceh iliþkileri 17. yüzyýla kadar devam etti. Bu yüzyýldan sonra ise iliþkiler sona erdi.
Bugün o bölgede kendilerinin bölgeye gelen levendlerin torunlarý olduðunu söyleyenler azýmsanmayacak kadar çok ama aralarýnda Türkçe bilen yok. Acehliler'in, Osmanlý'ya duyduklarý sevgiyi hiç bitmemiþ. Hatta bayraklarýný bile seçerken bu sevgileri etkili olmuþ. Kýrmýzý üzerine beyaz, ay yýldýz bulunan bayraðýn bizim bayraðýmýzdan tek farký alt ve üst kýsmýndan birbirine paralel siyah çizgi geçiyor

Burak ARTUNER - Hürriyet


En son myefsane tarafndan r Mar 11, 2009 8:58 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Serbest Kürsü Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR