nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum May 22, 2009 8:01 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

CÖMERTLÝK VE CÝMRÝLÝK


فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ وَاسْمَعُوا وَأَطِيعُوا وَأَنفِقُوا
خَيْراً لأَنفُسِكُمْ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

Muhterem Cemaat!

Cömertlik eli açýk olma demektir. Ýnsanýn kendine verilen nimetlerin kadrini bilip, ölçülü ve dengeli; Cenabý Hakkýn hoþnut olacaðý bir þekilde kullanmasý demektir.
Cömertlik insanda yüce duygular uyandýran bir haslettir. Ýnsanýn nefsini aþmasýnýn, imanýnýn olduðunun göstergesidir.
Cömertlik insaný cennete taþýyan bir binektir. Hz. Peygamberin yüce ahlakýnýn da bir vasfýdýr. Hz. Peygamber cömertlikte zirvededir.
Kuran-ý Kerim : “Onlar, harcadýklarýnda ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onlarýn, harcamalarý, bu ikisi arasý dengeli bir harcamadýr.” buyurmakta ölçülü bir þekilde hareket etmeyi tavsiye etmektedir.
“O halde, gücünüz yettiði kadar Allah’a karþý gelmekten sakýnýn. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliðiniz için harcayýn. Kim nefsinin cimriliðinden korunursa iþte onlar kurtuluþa erenlerin ta kendileridir.

Deðerli Cemaat

Cimrilik ise cömertliðin zýttý, eli sýký olma demektir. Ýnsanýn yapýsýnda mevcut olan bu hastalýk, Kur’an ile terbiye edilmediði zaman, insaný manen aþaðýlara çeker. Allah’ýn hoþlanmadýðý bu hasletin terbiye edilmesi insandaki yüce duygularýn uyanmasýna sebep olacaktýr.
Hz. Peygamber (a.s): “cimri kiþi Allah’a uzak, cennete uzak, insanlara uzak ve cehennem ateþine yakýndýr” “insanda bulunan en þerli þey aþýrý cimrilik ve þiddetli korkudur” “cimrilikten kaçýnýn zira cimrilik sizden öncekileri helak etmiþ, onlarý birbirlerinin kanlarýný dökmeye, haramlarý helal saymaya sevk etmiþtir.” buyurmaktadýr.

Sahabeden fedakârlýk adýna bir misal sunmak istiyorum: Resulullah’a (a.s.) bir kimse geldi: “ya Resululllah açlýktan dermansýz kaldým.” dedi. Resulullah hanýmlarýna haber gönderdi onlarýn yanýnda yiyecek adýna bir þey bulunmadý. Peygamber efendimiz (a.s.): “bu adamý bu gece misafir edecek kimse yok mu ki Allah ona rahmet buyursun? Ensardan bir zat derhal ayaða kalkýp ben Ya Resululllah diye cevap verdi. Ve adamý alýp evine götürdü. Hanýmýna bu Resulullah’ýn misafiridir, yarýna bir þey saklama ne varsa getir yedirelim, dedi. Hanýmý vallahi benim yanýmda çocuklarýmýn yiyeceðinden baþka bir þey yok, deyince kocasý ona: o halde çocuklar akþam yemeði istedikleri vakit sen kandili söndür de kendisi ile beraber yemek yediðimizi zannetsin, Resulullahýn misafiri için biz bu geceyi aç geçirelim. Ve gerçekten öyle yaparlar. Sabah olunca Resulullah (a.s.)’ýn yanýna varýrlar. Bu davranýþ Allah ve Resulünün hoþnutluðuna vesile olur. Cömertliðin en zirvesi kendi ihtiyacý olduðu halde baþkasýnýn kendine tercih etmektir.

Muhterem Cemaat!


Ýnsan, kendisinde olan yanlýþlýklarý, zaaflarý düzeltebildiði ölçüde yücelir, yüceldiði ölçüde Allah’ýn rýzasýna nail olur. Ýnsan elinde bulunan mal mülke güvenmemeli, bunlarýn birer emanet ve imtihan vesilesi olduðunu unutmamalýdýr. Fedakârlýk olmadan insan yücelemez.
Evet, imtihan vesilesi olan malý, hayýr yolda kullanmak kolay bir þey deðildir. Nefse çok aðýr bir durumdur. Malý veren Allah’a þükretmek ve emanetin hakkýný vermek gerekir. Bu ise ahiret için çok büyük bir yatýrým demektir.

Hutbemizi Cimrilik yapanlarýn kötü sonunu haber veren þu ayet meali ile bitirelim:
“Allah’ýn kendilerine lutfundan verdiði nimetlerde cimrilik edenler, bunun kendileri için hayýrlý olduðunu sanmasýnlar. Hayýr! O kendileri için bir þerdir. Cimrilik ettikleri þey kýyamet gününde boyunlarýna dolanacaktýr. Göklerin ve yerin mirasý Allah’ýndýr. Allah yaptýklarýnýzdan hakkýyla haberdardýr.”


En son Muhammethoca tarafndan Cum May 22, 2009 10:06 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR