nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: r Au 05, 2009 8:52 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

B E R A T I N I A L

Ulaþýnca mübarek aya,
Dikkat et kalmayasýn yaya,
Dal hemen o derin deryaya,
Þabandan Berat-ýný al.

Duhan-ý oku bir yüzünden,
Manalarý çýkar özünden,
Seyreyle mübin-i gözünden,
Hamimden Berat-ýný al.

Kuran-ý oku hece hece,
Deðerlensin bu güzel gece,
Aðlýyarak yalvar gizlice,
Kuran-ý Kerimden Berat-ýný al

Deðerli Okuyucularýmýz:
Bu gece Üç aylarýn ikincisi Þaban ayýnýn ondort üncü gecesi BERATKANDÝLÝ dir.
Beraat Gecesinin Özelliði ve Önemi:
Nasýl dünya iþlerimizde genellikle yýllýk bir kar zarar hesabý yapýyor ve bu hesaba göre gelecekle ilgili plan ve program hazýrlýyorsak ; ahiretimizle ilgili hesaplarý da yapmamýz gereklidir.Bu muhasebenin vakti üç aylarýn içindedir. Beraat Kandili ile baþlayýp Kadir Gecesiyle biten devreye rastlar.
Duhan Sûresinin 2., 3. ve 4. âyetlerinin Beraat Gecesinden bahsettiði bildirilmektedir. Âyetlerin meali þöyle:
"O apaçýk kitaba and olsun ki, biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanlarý uyarmaktayýz. Bütün hikmetli iþler o gecede tefrik olunur."
Bu âyetler hakkýnda iki görüþ vardýr. Çoðu tefsir bilginlerinin görüþüne göre, bu mübarek gece Kadir Gecesidir. Ýkrime bin Ebi Cehil'in de dahil olduðu bir grup alim ise; bu gecenin Beraat Gecesi olduðunu söylemiþlerdir. Her iki tefsiri birleþtiren diðer bir görüþe göre de, hikmetli iþlerin ayýrýmýnýn yapýlmasýna Beraat Gecesinde baþlanmakta ve bu iþlem Kadir Gecesine kadar devam etmektedir. Bu hikmetli iþler nelerdir ve âyetin mânasý nedir?
Yýllýk kader programý:
Ýbni Abbas'tan rivayet edildiðine göre, hikmetli iþlerin birbirinden ayýrd edilmesi þu þekilde cereyan etmektedir:
Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olaylarýn hepsi ayrý ayrý melekler tarafýndan defterlere yazýlýr. Rýzýklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doðumlar hep bu esnada kaydedilir. O yýlki hacýlarýn sayýsý bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-þeyin o sene içindeki mukadderatý kaydedilir.
Rýzýkla alakalý defterler Mikail Aleyhisselâma verilir.
Savaþlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhissalama verilir.
Ameller nüshasý dünya semasýnda görevli melek olan Ýsrafil'e verilir ki bu büyük bir melektir.
Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.
Fahreddin er-Râzî"nin açýklamasýna göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesinde baþlar, Kadir Gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir. (Hülâsâtü'l-Beyân. 13:5251.)
Kur'ân'ýn bu gecede indirilmesi meselesine ise þöyle bir açýklama getirilmektedir:
Beraat gecesi, Kuran-ý Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasýna toptan indirildiði gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygamberimize ilk kez ve parça parça indirilmeye baþlanmýþtýr. Buna da tenzil denir.
Beraat Gecesi ibadeti:
Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabý ve feyzi vardýr. Bu konuda Resul-i Ekrem (s.a.v) þöyle buyurmuþtur:
''Þaban ayýnýn yarýsý (Beraat gecesi) olduðunda, gecesinde kalkýn ibadet edin, gündüzünde de oruç tutun! Muhakkak ki yüce Allah, o günde dünya semasýna iner ve imsak vaktine kadar þöyle der: "Affedilmeyi dileyen yok mu, affedeyim. Rýzýk isteyen yok mu, rýzýk vereyim. Þifa dileyen yok mu, þifa vereyim. Þunu isteyen yok mu vereyim.'' (Ýbn Mâce)
Bu geceye mahsus belirli bir ibadet yoktur.Gecenin manevi deðeri dolayýsýyla çokça tevbe ve istiðfarla ,namaz, Kur'ân tilaveti, zikir, ve salavatla,hayýr dualarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardým ve benzeri hayýrlý amellere özel bir önem verilmesi müstehaptýr. Kaza namazýnýn kýlýnmasý daha isabetli olacaktýr.
Beraat Gecesi Duasý
Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine þöyle dua etmiþtir:
"Allahým, azabýndan affýna, gazabýndan rýzana sýðýnýrým, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereði gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiðin gibi yücesin. (et-Tergib ve't-Terhîb, 2:.119, 120.)
Beraat Duasý
Bazý mâna büyüklerinin de þöyle bir duasý vardýr:
"Allahým, þayet ismimi saîdler defterine yazdýysan, orada sabit kýl. Þayet ismimi þakiler defterine yazdýysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah dilediðini siler yok eder, dilediðini de sabit býrakýr, Levh-i Mahfuz Onun katýndadýr. "
Rad Suresi, 39; Mecmuatül-Ahzab, 1:597)


Bu idrak ve þuur içinde ihya edeceðimiz Beraat Gecesinin hepimiz için hayýrlara vesile olmasýný Cenab-ý Haktan niyaz edelim.


En son ishak_hoca tarafndan Pr Au 06, 2009 1:02 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR