nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Cum Ksm 27, 2009 12:35 pm    Mesaj konusu: Kurbanýn Kesilimi.. [Grafik Anlatým] Alntyla Cevap Gnder

Bayram yaklaþtýkça kurban heyecaný artýyor.
Vatandaþlar, kesecekleri kurbaný temin etmek için pazarlarý dolaþýyor.


Kan akýtmanýn dindeki yerinden hayvan kesme yöntemlerine kadar bir çok konunun yer aldýðý çalýþma,
pratik bilgiler içeriyor. Din âlimleri, bütün ibadetlerde olduðu gibi kurbanda da Allah rýzasýnýn önde tutulmasý
gerektiðini vurguluyor. Hz. Peygamber Efendimiz, kurban etinin üçe taksim edilip,
bir bölümünün yoksullara daðýtýlmasýný, bir bölümünün akraba, tanýdýk ve komþularla paylaþýlmasýný,
bir bölümünün de evde býrakýlmasýný tavsiye ediyor.
Ailenin maddi durumuna göre etin tamamý da hane halkýna býrakýlabilir veya kurbanýn tümü ihtiyaç
sahiplerine daðýtýlabilir.





KURBANLIK ALIRKEN NELERE DÝKKAT EDÝLMELÝ?

Kurban; koyun, keçi, sýðýr, manda ve deveden olur. Kurban olabilmesi için,
hayvanýn süt diþlerini deðiþtirmiþ olmasý gerekir.
Hayvanýn, saðlýklý, azalarý tam ve besili olmasý ibadetin sýhhati için þarttýr.

- Bir ya da iki gözü kör olan havyanlar kurban edilemez.

- Kulaðý ve boynuzunun üçte biri gitmemiþ olmalý, burnu kesik olmamalý.

- Kuyruðunun üçte biri gitmemiþ ve aðýr hasta olmamalý

- Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olmamalý.

- Diþlerinin yarýdan fazlasý düþmüþ olmamalý, dilinin büyük bölümü
yerinde olmalý.

- Koyun ve keçide bir, sýðýrda iki memesi kurumuþ olan hayvan kurban edilemez.



KURBANLIK SIÐIRIN YATIRILMASI

Yaklaþýk 8 metre uzunluðunda kalýn bir ip önce boynuzlardan sýkýca baðlanarak boyuna geçirilir.
Ardýndan ip hayvanýn ön ayaklarýn koltuk altýndan sýrtýna doðru dolanarak baðlanýr.





Ýp sol tarafýndan arka kýsma devam ettirerek karýn ve arka ayak arasýndan sýrta doðru dolandýrýlýr.





Sýrt kýsmýndan uzanan iple 2 kiþi kurbaný geriye çekerken önde 1 kiþi kurbanýn baþýný tutar.





Kurbanýn yüzü kýbleye çevirilip ön ve arka ayaklar birbirine baðlanýr.
Kesim tamamlandýktan sonra hayvanýn içindeki kanýn daha güzel boþalmasý için ayaklardan biri
(sol arka tercih edilmeli) serbest býrakýlmalý.
Küçükbaþ hayvanlarda bir ayak baðlanmayabilir.





Kesim için yapýlacak dua:

Kesimden önce
"Allahümme hâzâ minke ve leke, inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn.
Allahümme tekabbel minna. Amin."

denerek okunup kesim baþladýðýnda Çevreden bulunanlarla birlikte teþrik tekbiri getirilir
"Allahu Ekber, Allahu Ekber, Lâ ilâhe illâllâhu vallâhu Ekber, Allahu Ekber ve lillâhi'l-Hamd"

Kesim:
Kesen kiþi
"Bismillahi Allahü Ekber"
dedikten sonra beklemeden kurbanýn boyun kýsmýnda 3 damarý birden kesmeli.

Yön:
Kurbanlýk hayvan baþý ve ayaklarý kýbleye döndürülmeli.
Kesen kiþinin de kýbleye yönelmesi sünnettir.

Vekalet:
Kurbanýn sahibi kesmeyi bilmiyor ise kesebilecek baþka birini vekil tayin ederek kestirebilir.
Bunun için (Allah rýzâsý için bayram kurbanýmý kesmeye seni vekil ettim) demesi
ve kalben de niyet etmesi lâzýmdýr.

Kanýn akmasý için derinliði ve geniþliði yarým metre olan bir kuyu açýlmalý.
Ýþ bitiminde kapatýlmalý.

Hemen buzdolabýna kaldýrmayýn..!

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalý ve önce güneþ görmeyen serin bir yerde
(14 C'nin altýnda) hava almasý saðlanarak (5-6 saati geçmemeli) bekletilmeli.
Daha sonra buzdolabýna kaldýrýlmalýdýr. Kurbanlýk etler henüz kesim sýcaklýðýnda iken buzdolabýna poþet içinde
veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, iç kýsýmlarý soðumadýðý için
çok kýsa sürede (2.gün) bozulma ve kokuþma hatta yeþillenme görülür.
Böyle kýsýmlar kesinlikle tüketilmemeli, atýlmalýdýr.


KESÝM ÝÇÝN GEREKLÝ BIÇAK SETÝ

Büyük býçak:
Kesim için

Orta býçak:
Deri yüzmek için

Satýr:
Kemik kýrmak için

Masat, Bleyi taþý





Eti paylaþtýrýrken yoksullarý unutmayýn..!

Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara daðýtýlmasýný,
bir bölümünün akraba, tanýdýk ve komþularla paylaþýlmasýný, birinin de evde býrakýlmasýný tavsiye etmiþtir.
Ailenin durumuna göre etin tamamý da evde býrakýlabilir.
Ancak, toplumda muhtaçlarýn arttýðý dönemde kurban etinin çoðu hatta tamamý daðýtýlabilir.

Deri, Allah rýzasý için tasadduk edilmeli..!

Kurban kesen kimse etinden hem kendi yer, hem de baþkasýna yedirir.
Kurbanýn derisi ihtiyaç varsa evde kullanýlýr, yoksa tasadduk edilir.
Menfaat karþýlýðý verilmez.
Allah rýzasý için kesilen kurbanýn derisini O'nun razý olacaðý þahýs veya müesseselere vermek güzeldir.

Allah Kabul Etsin..
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR