nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
bedinomuþ



Kayt: 02 Arl 2009
Mesajlar: 27

MesajTarih: Pts Nis 26, 2010 9:36 am    Mesaj konusu: ABDÜLHAMÝD VE 100 YILLIK MEKTUBU..OSMAN ÞAHÝN Alntyla Cevap Gnder

II. Abdülhamid'in 100 yýllýk mektubu


Tarihte 31 Vakasý olarak bilinen ayaklanmayla Ýttihatçýlar tarafýndan tahttan indirilip Selanik'e gönderilen Sultan II. Abdülhamid'in, bu dönemde Suriye'deki þeyhi Mahmut Ebu Þamat'a yazdýðý mektup tarihe ýþýk tutuyor.
Yaklaþýk 100 yýl boyunca þeyhin ailesi tarafýndan himaye edilen mektup, Suriye Devlet Baþkaný Beþþar Esad'ýn himayesine sunuldu. Cihan'a konuþan þeyhin torunu Ammar Ebu Þamat, yüklü para tekliflerine raðmen mektubu satmadýklarýný anlattý. Ebu Þamat, Esad'a teslim ettikleri orijinal mektubun bir kopyasýný da ilk kez Cihan haber ajansýyla paylaþtý.
Mektupta Sultan II. Abdülhamid, Ýttihatçýlarýn ve Yahudilerin tüm ýsrarlarýna ve 150 milyon altýn tekliflerine raðmen Kudüs'ü nasýl satmadýðýný kendi aðzýyla anlatýyor. Abdülhamid Han, mektubunda özellikle Filistin'de Yahudilere toprak vermediði için tahttan indirildiðini dile getiriyor.
31 Mart Vakasý'nýn ardýndan tahttan indirilen Sultan Abdülhamid, sürgün kaldýðý Selanik'teki Alatini Köþkü'nde belki de hayatýnýn en zor günlerini yaþadý. II. Abdülhamid, bu dönemde yaþadýklarý sýkýntýlarý Þam'da bulunan ve mensubu olduðu Þazeli Þeyhi Mahmut Ebu Þamat ile yazdýðý bir mektupla paylaþtý. Tahttan indiriliþi, olaylarýn arka planý, sebepleri ve o þartlarý anlatan bir mektup yazan Sultan Abdülhamid, mektubu gizlice köþkün muhafýzý ile Þam'da bulunan þeyhi Mahmut Ebu Þamat'a gönderdi.
ÞEYHÝN ABDÜLHAMÝD'E CEVABI...
Mahmut Ebu Þamat, gelen mektubu büyük inkisarla okuduktan sonra cevaben bir mektup ele aldý. Þeyh Ebu Þamat'ýn 2. kuþak torunu olan Ammar Ebu Þamat dedesinin ele aldýðý mektupta, þu ifadeleri yazdýðýný naklediyor: "Müslümanlarýn Halifesi; Sen Müslüman ve hilafet üzerindeki emanete riayet ettin. Allah sana sabredenlerin ecrini versin. Bu davranýþýn sebebiyle Allah senden ebeden razý olsun... Ey mülkün sahibi ve mâliki olan Allah'ým! Sen mülkü istediðine verirsin, mülkü istediðinden çeker alýrsýn. Ýstediðini aziz kýlarsýn, istediðini zelil kýlarsýn. Hayýr senin elindedir. Muhakkak sen her þeye Kâdir'sin."
Yaklaþýk 100 yýllýk tarihi mektup Mahmut Ebu Þamat'ýn yakýnlarý tarafýndan büyük özenle saklanmýþ. Kutsal bir emanet gibi korunan ve geleceðe adeta ýþýk tutan Sultan Abdülhamid'in bizzat kendi eliyle yazdýðý mektup Suriye'de büyük özveri ile korunuyor. Sultan Abdülhamid'in mensubu olduðu Þazeli Þeyhi Mahmut Ebu Þamat'ýn 2. kuþak torunu olan Ammar Ebu Þamat, büyük bir özveri ile koruduklarý mektup için ayrý bir ihtimam gösterdiklerini anlatýyor. Çýktýðý hutbelerde Sultan Abdülhamid'in ne kadar büyük bir Sultan olduðunu anlatmak amacýyla birçok kez bu mektubu okuduðunu anlatan torun Ebu Þamat, "Sultan Abdülhamid, Yahudiler tarafýndan 150 milyon Ýngiliz altýný teklif edilmesine raðmen 'dünya dolusu altýn verseniz bu teklifinizi kabul etmem' diyerek huzurundan kovuyor. Gün geçtikte bu yüce insanýn önemini anlýyoruz." diyerek büyük sultana sevgisini anlatýyor.
MEKTUBU SATIN ALMAK ÝÇÝN YÜKLÜ PARA TEKLÝFÝ YAPILDI; AMA AÝLE MECLÝSÝ ESAD'DA KARAR KILDI
Mektubun tarihi ve manevi bir boyutunun olduðunu kaydeden torun Ammar Ebu Þamat, "Mektuplar yýllarca büyük bir özveri ile saklandý. Büyük dedem Ebu Þamat, Ýttihatçýlar döneminde de mektubu korudu. Þam'ýn Fransýz iþgalinde de bu emanet korundu. Þimdi torunlarý olarak bu güne kadar muhafaza ettik. Ancak aile fertlerine büyük para teklifleri gelmeye baþladý. Bu teklifler üzerine aile fertleri bir araya gelerek alýnacak kararý tartýþtýk." þeklinde konuþuyor.
Ammar Ebu Þamat, büyük dedesine gönderilen mektubun önemli ve tarihî bir bölge olduðu için güvenilir bir mekanda muhafaza edilmesine karar verdiklerini söyledi. Ebu Þamat, "Aile fertlerine büyük paralar teklif edildi. Önemli ve tarihi bir belge olduðu için aile meclisi bunu reddetti. Ardýndan bu emanet mektubu emin ve güvenilir bir yere vermeye karar verdik. Aile fertlerinden Dr. Faruk Ebu Þamat bu mektubu Devlet Baþkaný Beþþar Esad'a gönderdi. Kendisi korusun diye." diyerek mektubu güvence altýna aldýklarýný söyledi.
Sultan Abdülhamid'in, þeyhi ve mürþidi Ebu Þamat'a gönderdiði mektup aynen þöyle:
"Yâ Hû...
Bismillahirrahmanirrahim vebihi nestain (Rahman ve Rahim Olan Allah’ýn adýyla ve ondan yardým dileðiyle)
Elhamdülillahi rabbil-alemin ve efdalü salati ve ettemmü teslim ala Seyyidina Muhammedin resulü rabbul-alemin ve ala alihi ve sahbihi ecmain vettabiine ila yevmiddin. (Alemlerin Rabbine hamd ve en faziletli salatýmý Alemlerin resülü Hz.Muhammet onun aile ve arkadaþlarýna, kýyamete kadar onlara tabi olanlara iletirim)
Ýþbu arîzamý tarikat-i Þazeli Þeyhi vücutlara ruh ve hayat veren ve cümlenin efendisi bulunan Eþþeyh Mahmud Ebüþþamât Hazretlerine ref ediyorum: (Vüctlara ruh ve hayat veren Þazeli tarikatý þeyhi Mahmud Ebüþþamât Hazretlerine maruzatýmý sunarým)
Mübarek ellerini öperek ve duâlarýný rica ederek selâm ve hürmetlerimi takdimden sonra arz ederim ki, sene-i haliye (buyýl) þehr-i mayýsýn (Mayýs ayýnýn) 2. günü tarihli mektubunuz vasýl oldu. Sýhhat ve selâmette daim olduðunuzdan dolayý Allah'a hamd ve þükürler ettim...
Efendim, evrâd-ý Þazeli kýraatine ve vazife-i Þazeliyyeye, Allah'ýn tevfikiyle gece ve gündüz devam ediyorum. Ve bu vazifeleri edâya muvaffak olduðumdan dolayý Allah Teâlâ Hazretlerine hamd ederim ve dâvet-i kalbiyenize daima muhtaç olduðumu arz ederim. (Efendim, Þazeli taikatýnýn virdlerini okumaya ve þezali tarikatýnýn görevlerini yerine getirmeyi baþarabildiðimden dolayý Allah’a hamd ederim ve Klab devletinize muhtaç olduðumu bildiririm.)
Bu mukaddimeden sonra, þu mühim meseleyi zat-ý reþadetpenahilerine ve zat-ý semahatpenahilerin emsali ukulü selim sahiplerine tarihî bir emanet olarak arz ederim ki, ben Hilâfet-i Ýslâmiyeyi hiçbir sebeple terk etmedim.
(Bu giriþten sonra þu önemli konuyu yüce þahsýnýza sýðýnarak ve aklý selim düþünebilenlere tarihi bir belge olarak sunarým ki, ben Ýslam Hilafetini hiçbir sebeple terk etmedim.

Ancak ve ancak 'Jön Türk' ismiyle maruf ve meþhur olan Ýttihat Cemiyeti'nin rüesasýnýn tazyik ve tehdidiyle Hilâfet-i Ýslâmiyeyi terke mecbur edildim. Bu ittihatçýlar, Arazi-i Mukaddese ve Filistin'de Yahudiler için bir vatan-ý kavmî kabul ve tasdik etmediðim için ýsrarlarýnda devam ettiler.(Anca Jön Türk adýyla bilinen ve meþhur olan Ýttihat ve Terakki cemiyetinin baþkanlarýnýn baský ve tehtidleriyle Ýslam Hilafetini terk etmeye mecbur edildim. Bu ittihatçýlar mukaddes araziler ve Filistinde Yahudilere ulusal bir vataný kabul ve tastik etmediðimden ýsrarcý oldular.
Bu ýsrarlarýna ve tehditlerine raðmen ben de katiyen bu teklifi kabul etmedim. Bilâhare yüz elli milyon altun Ýngiliz lirasý vereceklerini vaat ettiler. Bu teklifi dahi katiyen reddettim ve kendilerine þu sözle mukabelede bulundum: 'Deðil yüz elli milyon Ýngiliz lirasý, dünya dolusu altýn verseniz bu tekliflerinizi katiyen kabul etmem! Ben otuz seneden fazla bir müddetle Millet-i Ýslâmiye'ye ve Ümmet-i Muhammediye'ye hizmet ettim. Bütün Müslümanlarýn ve salatin ve Hulefa-i Ýslâmiyeden aba ve ecdadýmýn sahifelerini karartmam ve binaenaleyh bu tekliflerinizi mutlaka kabul etmem' diye kat''î cevap verdikten sonra hal'imde ittifak ettiler.
Ve beni Selanik'e göndereceklerini bildirdiler. Bu son tekliflerini kabul ettim ve Allah Teâla'ya hamd ettim ki ve ederim ki; Devlet-i Osmaniyye ve Alem-i Ýslâm'a ebedî bir leke olacak olan tekliflerini, yani Arazi-i Mukaddese ve Filistin'de Yahudi devleti kurulmasýný kabul etmedim. Ýþte bundan sonra olan oldu. Ve bundan dolayý da Mevlâ-yý Müteal Hazretlerine hamd ederim.
Bu mühim meselede þu maruzatým kâfidir. Bu önemli konuda bu kadar açýklamam yeterlidir.
Ve þu sözlerimle mektubuma hitam veriyorum. Mübarek ellerinizden öperek hürmetlerimi kabul buyurmanýzý sizden rica ve istirham ederim. Ýhvan ve asdýkamýn cümlesine selâmlar ederim.
Ey benim muazzam üstadým! Bu bâbda sözümü uzattým. Muhat-ý ilmi semahatpenahileri (cömertliðinize sýðýnýrým)ve bütün cemaatinizin mâlûmu olmak için uzatmaya mecbur oldum.
Veselâmualeyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.
Hadim-i el-Müslimin
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Oyun Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR