nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cmt Hzr 27, 2015 7:31 am    Mesaj konusu: Hadisler Konusunda Yapmamýz Gerekenler. Alntyla Cevap Gnder

Ýslam toplumunda hadis konusu, ne yazýk ki yanlýþ algýlanmýþ, adeta Kur’an ile eþ tutulan sözler, kitaplar haline getirilmiþtir. Hâlbuki hadis, peygamberimizin söylediði söylenen sözlerdir.


Peygamberimize ait olduðuna dair, kesin bir kanýt yoktur. Bu bilgilere, sözlere peygamberimizin söylediði sözlerinin, bulunma ihtimali olacaðý mantýðýyla yaklaþarak, araþtýrmalý Kur’an ýn onayýný mutlaka almalýyýz.


Dikkat ederseniz hadislerin tamamý, bir rivayete göre diye baþlar. Yani hadislerin tamamýna doðru gözü ile bakamayýz. Rivayet, içinde doðru bilgi olma ihtimali olan, fakat hurafe ve yanlýþ bilgininde karýþmýþ olabileceði sözlerdir.


Bildiðiniz gibi Allah Kur’an ý, bizzat kendi korumasý altýna aldýðýný bizlere, Kur’an da bildirmiþtir. Hadisler ise hiçbir koruma altýnda olmayýp, dilden dile ulaþtýrýlan bilgilerdir. Onun içindir ki, bu bilgilere dikkatle yaklaþmalý ve MUTLAKA KUR’AN SÜZGECÝNDEN GEÇÝRMELÝYÝZ.


Dine hüküm koyan yalnýz Allah týr, onun rehberi Kur’an dýr. Kur’an ýn bir ayetini bile kabul etmeyen, ya da görmezden gelen, üstünü örten, gerçek iman etmiþ sayýlmayacaðýný Allah söylüyorsa ayetinde, Kehf suresi 26. ayetinde Yaradan, Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kýlmaz diyorsa, Enam 57. ayetinde de, HÜKÜM YALNIZ ALLAH IN olduðuna, apaçýk hükmediyorsa, baþka hüküm koyucular aramakla, dinden uzaklaþacaðýmýzý unutmamalýyýz.


Bir sarrafa altýn bozdurmaya gittiðinizde, sarraf nasýl aldanmamasý, zarara uðramamasý için kontrol edip, altýnýn ayarýný bile kontrol ediyorsa, bizlerde zarara uðramak istemiyorsak, bunlar Allah katýndandýr dedikleri bilgileri bizlere ulaþtýranlara, ayný dikkati ve itinayý göstermeliyiz. Bu sözleri, bilgileri eðriden doðruyu ayýran FURKAN a sormalý ve mutlaka danýþmalýyýz.


Onun iznini, onayýný almayan hiçbir bilgiyi de, kabul etmemeliyiz. Tabi daha sonra, piþman olmak istemiyorsak, bu itinayý özeni mutlaka göstermeliyiz. Din ve iman þaka götürmez. EMÝN OLMADIÐIMIZ BÝLGÝNÝN ARDINA DÜÞEREK, EBEDÝ HAYATIMIZI RÝSKE ATMAYA SÝZCE DEÐER MÝ?


Hadisler konusu, çok dikkat ve itina isteyen bir konudur. Peygamberimiz saðlýðýnda, sözlerinin insanlar arasýnda yanlýþ anlatýldýðýný, nakledildiðini gördüðünde, hadis naklini yasaklamasý dikkatle düþünülmelidir. Daha sonra peygamberimizin hadis nakline izin verdiðini söyleyenler, dört halife devrinde hadis nakliyle nasýl mücadele edildiði ve hadis naklinin yasaðýnýn devam ettiði konusunu da, iyice araþtýrýp düþünmelidirler.


Peygamberimiz saðlýðýnda, asla hadislerini yazdýrmamýþtýr. Hadis yazýmý dört halife devrinin sona ermesi ve dinin mezheplere ayrýlmasý ile toplanmaya baþlanmýþtýr. Bu gerçeklerin göz ardý edilmemesi ve dikkatle üzerinde düþünülmesi gereken bir konudur.


Bakýn Peygamberimiz, hadisler konusunda neler söylemiþ. Bu sözleri söyleyen Allah elçisi, daha sonra bunlarýn tam tersini söyler mi sizce. Yorum sizlerin.


Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanýmýza geldi ve “Yazdýðýnýz þey nedir?” dedi. “Senden iþittiðimiz hadisler” dedik. Hz. Peygamber: “Allah’ýn kitabýndan baþka kitap mý istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ýn kitabý yanýnda baþka kitaplar yazdýklarý için yoldan çýktýlar.”
El Hatib, Takyid 33

Ey insanlar ateþ tutuþturuldu ve karanlýk gecenin parçalarý gibi fitneler yakýnlaþtý. Allah’a yemin ederim ki aleyhimde tutunacak bir þeyiniz yoktur; Kuran’ýn helal kýldýklarý dýþýnda bir þeyi helal kýlmadým. Kuran’ýn haram kýldýklarý dýþýndakileri de haram kýlmadým.
Ýbni Hiþam Siret 4 sayfa 332

Allah’ýn kitabýnda helal kýldýðý helal, haram kýldýðý haramdýr. Hakkýnda sustuðu ise serbesttir. Allah’ýn serbest býraktýklarýný kabul edin ve bilin ki Allah hiçbir þeyi unutucu deðildir.
Ebu Davud K. Etime 39/Týrmizi K. Libas 6 Ýbni Mace K. Etime 60/ El-Müracaat sayfa 20

Allah Kur’a na göre amel eden kavimleri yükseltir, onun gösterdiði yoldan gitmeyenleri de alçaltýr.
Rivayet Ömer b. Hattab Müslim

Peygamberimizin hadislerini nakleden, rivayet eden kiþileri deðerlendiren âlimlerinde, hata yapabileceðini göz ardý etmemeliyiz. Hatasýz insan olmadýðý gerçeðini unutmadan nefsi etkilerin, menfaat iliþkilerinin, hatta dine nifak sokmak isteyen din düþmanlarýnýn, bu nakle dâhil olma ihtimalinin, yüksek olduðu gerçeði de unutulmamalýdýr. ÇÜNKÜ ÝNSANLARIN KALBÝNÝ VE NÝYETÝNÝ, YALNIZ ALLAH BÝLÝR.

Dört halife devrinden sonra toplanan, hadis sayýsýnýn yaklaþýk 500 kadar olduðu gerçeðinden yola çýkarak, bugün milyonlarý geçen hadislerin, dikkatli olmadýðýmýz takdirde, bizlerin imanýmýzý ne derece kötü yönde etkileyeceði çok açýktýr.

Birileri içimize girmiþ, bizleri Allah ile aldatýyor. Bu gerçeði fark edebilmek için, Allah ýn rehberinin çevresinde toplanmalýyýz. Onun ipine sýký sýký sarýlarak, bizi yüzlerce yýldýr aldatanlarýn tuzaklarýndan artýk, yine Kur’an ýn yardýmýyla kurtulmalýyýz.

KUR’AN HER ÇAÐA VE DEVRE HÝTAP EDEN BÝR NURDUR. ONDAN ÝSTÝFADE EDERKEN, GEÇMÝÞ TOPLUMLARIN KUR’AN I NASIL ANLADIÐIYLA DEÐÝL, BÝZLER BUGÜN NASIL ANLIYORUZ, BU GERÇEKTEN YOLA ÇIKARAK, GÜNÜMÜZ ÝLMÝN IÞIÐINDA KUR’AN I ANLAMAYA ÇALIÞMALIYIZ. Böyle yapmadýðýmýz takdirde, geçmiþte yapýlan yanlýþlarý da bizlerin tekrar etmesini engelleyemeyiz.

Peygamberimiz Allah ýn kontrolünde idi. Yanlýþ yapma ihtimali yoktu. Allah tarafýndan hemen ikaz ediliyordu. Bunun birçok örneðini Kur’an dan görebiliriz. Ama bizlere hadis nakleden, ya da bu bilgiler üzerinde düþüncelerini söyleyen âlimler, Allah kontrolünde olmadýðý için, hata yapma riski her zaman vardýr. Ayrýca âlimlerin söylediðini iddia ettiðimiz bilgilerin, sözlerin bizlere yanlýþ bilgi karýþmadan, saðlýklý ulaþtýðýný kimse garanti edemez.

LÜTFEN DÝKKATLE DÜÞÜNELÝM. PEYGAMBERÝMÝZÝN SAÐLIÐINDA BÝLE, SÖZLERÝNÝN BÝR DÝÐERÝNE NAKLÝNDE ÝHTÝLAFA DÜÞMÜÞLERSE, YÜZLERCE YIL SONRA GÜNÜMÜZE KADAR GELEN BU NAKLÝN, NE DERECE SAÐLIKLI OLACAÐI KONUSU DÝKKATE ALMALIYIZ.

HADÝSLERÝ TOPTAN REDDETMEK YERÝNE, ÝÇÝNDEN DOÐRU OLAN BÝLGÝLERÝ MUTLAKA SEÇÝP AYIRMALIYIZ. Tüm hadislerin yanlýþ olduðunu söyleyerek reddetmek, akýlcý olmaz. Bugün bizler, binlerce yýl önce tarihin akýþý içinde yaþayan toplumlarý, araþtýrmalar ve bulduðumuz kalýntýlar yoluyla bilgileniyor ve faydalanýyorsak, peygamberimizin hayatý ve yaþamý hakkýnda da doðru bilgileri araþtýrmalý ve ondan faydalanmalýyýz.

Peygamberimizin hayatý, Kur’an ýn yaþanmýþ canlý örneðiyse, peygamberimizin Kur’an ýn onaylamadýðý hiçbir yaþam þeklini hayatýna geçirmeyeceðinden yola çýkarak, bizlere bu konuda iletilen her bilgiyi mutlaka Kur’an süzgecinden geçirmeliyiz. Her doðru bilgi, bizlerin Ýslam ý doðru anlamasýnda etken olacaktýr. Özellikle peygamberimizin hayatý, yaþamý, olaylara bakýþ açýsý bizler için örnek gösterilmiþtir Kur’an da.

Rivayet bilgileri eðer, belirli bir tasniften, süzgeçten geçirmeyip, hayatýmýza direk geçirirsek, yanlýþ yolu izlemiþ oluruz. ÇÜNKÜ SÜZÜLMEYEN, EMÝN OLDUÐUMUZ DOÐRU BÝLGÝYLE KIYAS EDÝLMEYEN BÝLGÝNÝN, MUTLAKA TORTUSU, YANLIÞI OLACAKTIR. BÝR KAZAN SUYUN ÝÇÝNE DAMLATILAN BÝR DAMLA MÝKROPLU SUYUN, BÝZLERE NEYE MAL OLACAÐINI ÇOK ÝYÝ BÝLÝYORSAK, EMÝN OLMADIÐIMIZ, SÜZGEÇTEN GEÇMEYEN DÝN ADINA BÝLGÝLERÝNDE, BÝZLERE NASIL ZARARLAR VERECEÐÝNÝ UNUTMAMALIYIZ.

Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, Kur’an dan hesaba çekeceðim diye açýkça hüküm verdiyse, Peygamberimizin de yalnýz Kur’an hükümlerine göre yaþadýðý açýktýr.

Yaptýðýmýz büyük yanlýþ, bizlere din ve iman adýna öðretilenleri Kur’an da bulamadýðýmýzda, bakýn demek ki her þey Kur’an da yokmuþ, deme yanýlgýmýzdan kaynaklanmaktadýr. Allah biz her konudan örnekler verdik, hiçbir þeyi unutmadýk, Allah unutucu deðildir diyor ve bunlarý bizlere apaçýk iletiyorsa, lütfen geleneksel Ýslam ýn öðretisini, ilavelerini Kur’an da bulamadýðýmýzda, Kur’an a takýndýðýmýz yanlýþ tavrýn, artýk farkýna varalým.

Yine Rabbimiz ayetinde, elçisinden örnek vererek bakýn ne diyor.

Hakka 44.45.46: Eðer (Peygamber) bize isnat ederek bazý sözler uydurmuþ olsaydý, mutlaka onu kudretimizle yakalardýk. Sonra da onun þah damarýný mutlaka keserdik.

Buradan da anlýyoruz ki, Allah ýn elçisi, Kur’an ýn dýþýnda hiçbir bilgiyi, bunlarda Allah katýndandýr dememiþ ve bizlere iletmemiþtir. Bunu lütfen unutmayalým. Allah Enam suresi 19. ayetinde, BU KUR’AN BANA VAH YOLUNDU KÝ, ONUNLA SÝZÝ VE ULAÞTIÐI HERKESÝ UYARAYIM diyorsa, lütfen peygamberimizin Kur’an dýþýndan, Kur’an da hükmü geçmeyen hükümler de verdiðini, artýk söylemeyelim ve söyleyenlere inanmayalým. Peygamberimiz Allah ýn verdiði hükümlerle topluma, ümmetine hükmettiðini asla aklýmýzdan çýkarmayalým. Çünkü ne diyordu Rabbim ayetinde. SANA ÝNDÝRDÝÐÝMLE ONLARA HÜKMET.

Allah Bakara suresinde, bakýn bizleri nasýl uyarýyor.

Bakara 42: BÝLEREK HAKKI BATIL ÝLE KARIÞTIRMAYIN, HAKKI GÝZLEMEYin.

Hak olan, Allah ýn korumasýndaki, sorumlu olduðumuz Kur’an dýr. Onun onayýndan geçmiþ her bilgi de, bizlerin faydalanacaðý kaynaklardýr.

Bizlerin imtihan olduðumuz kitabýn, Kur’an olduðuna apaçýk hüküm veren Rabbimizin, Kur’an ýn dýþýndan, bizlere iletilen rivayetlerden de sorumlu tutacaðýný söylemek, Rabbin adaletine saygýsýzlýk olduðu gibi, Yaradan a da bir iftira olduðunu bilmeliyiz. Allah a iftira atanlarýn, mahþer günü yüzlerinin simsiyah kesileceðini ve onlarýn cehennemin ebedi kalýcýlarý olacaðýný unutmamalýyýz.

Dilerim Rabbimden, içimize sokulan hurafe itikatlarý, Allah ýn nuru Furkan ile farkýnda olan, onun ýþýðýyla aydýnlanarak gerçekleri görebilen, O AZINLIK MUTLU KULLARI ARASINDA OLURUZ.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR