nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Ekm 29, 2015 9:22 am    Mesaj konusu: Ruhban Sýnýfý Ve Yaptýðýmýz Yanlýþlar. Alntyla Cevap Gnder

Bugünkü yazýmýn konusu, ruhbanlýk üzerinde olacaktýr. Bizler Müslüman olarak, bizim inancýmýzda ruhbanlýk yoktur deriz. Gerçekten de bugün yaþanan Ýslam inancýnda, ruhbanlýk yok mu sizce? Gelin önce ruhbanlýk ne anlama geliyor, onu anlamaya çalýþalým. Daha sonrada kendimizi, bu konuda sorgulayalým.

Ruhbanlýk sýnýfý, baþta Hristiyanlýkta ön plana çýkmakla birlikte, birçok inançta görülmektedir. Bu sýnýf dini, topluma anlatmakla görevli olduklarýný, hatta bu dünyada Allah ýn temsilcileri olarak, Allah ile kullarý arasýnda aracý olduklarýna inanýrlar. Hristiyanlýkta çok önemli bir yeri olan Papa, bu dünyada Allah ýn temsilcisi olarak görür kendisini. Papa ve kilisedeki papazlar, Allah dan aldýðý yetkilerle, insanlarýn günahlarýný bile baðýþladýklarýna inanýrlar. Bir baþka deyiþle ruhban sýnýfý diðer insanlardan imtiyazlý, dini tek ellerinde bulunduran ve istedikleri gibi þekillendiren, ALLAH ÝLE KULU ARASINDA, ARACI OLAN BÝR SINIFTIR.

Gelelim Ýslam inancýna. Kur’an Ýslam dininde, hatta Allah ýn gönderdiði tüm kitaplarda, ruhban sýnýfýnýn asla olmadýðýný, bunu kendilerinin uydurduklarýný söylemiþtir. Kur’an a birlikte bakalým.

Hadid 27: Sonra onlarýn ardýndan da peygamberlerimizi gönderdik. Meryem oðlu Ýsa'yý da onlarýn ardýndan gönderdik ve ona Ýncil'i verdik. Ona uyanlarýn kalplerine þefkat ve merhamet duygularý koyduk. RUHBANLIÐI ÝSE KENDÝLERÝ UYDURDULAR. BÝZ ONU KENDÝLERÝNE YAZMADIK. Ancak onlar Allah'ýn rýzasýný kazanmak arzusu ile bunu yaptýlar; AMA BUNA GEREÐÝ GÝBÝ DE UYMADILAR. Onlardan da inananlara ödüllerini verdik. Onlarýn çoðu yoldan çýkmýþlardýr. (Bayraktar Bayraklý meali)

Ayete baktýðýmýzda, asla ruhban sýnýfý diye bir sýnýfýn olmadýðýný, bunlarý kendilerinin uydurduklarýný söylüyor. Ýlk önceleri iyi niyetle baþlayan bu çabalarýnýn, daha sonra kötü amaçlara yöneldikleri özellikle vurgulanmaktadýr. Aþaðýdaki ayet konuyu, daha iyi açýklýyor.

Tevbe 34: Ey iman edenler! HAHAMLARDAN VE RAHÝPLERDEN BÝRÇOÐU ÝNSANLARIN MALLARINI HAKSIZ YOLLARDAN YERLER VE ALLAH'IN YOLUNDAN ALIKOYARLAR. Altýn ve gümüþü yýðýp da onlarý Allah yolunda harcamayanlar yok mu, iþte onlara elem verici bir azabý müjdele! (Bayraktar Bayraklý meali)

Demek ki önceleri iyi niyetle baþlayan bu çabalar, daha sonra þahsi menfaatlerin aðýr basmasýyla, haham ve rahiplerin birçoðu, toplumu çýkarlarý doðrultusunda, Allah ýn gerçek yolundan alýkoyduklarý belirtiliyor. Ýþte burasý çok önemli. ÝNSANLARA DÝNÝ ANLATTIÐINI SÖYLEYEN BU KÝÞÝLER, ASLINDA ALLAH IN YOLUNDAN TOPLUMU SAPTIRIYORLAR. Bu uyarýyý yapan Rabbimizi, lütfen bugün bizler, dikkatle anlamaya çalýþalým ki, kýssadan hisse alabilelim. Bugün günümüzde, bizlere dini anlattýðýný söyleyenlerin genel çoðunluðu da, ayný menfaatlerle toplumu aldatmýyor mu? Günümüzde hem maddi, HEM DE SÝYASÝ ÇIKARLAR ÝÇÝN DÝN, öyle bir kullanýlýyor ki, toplum eðriyle doðruyu ayýramaz olmuþ.

ÝÞTE RUHBAN SINIFI, ONUN ÝÇÝN TEHLÝKELÝ VE ALLAH BÖYLE BÝR SINIFI, ONUN ÝÇÝN EMRETMEDÝM BEN DÝYOR. Ne yazýk ki bizlerde Kur’an dan ders alamadýðýmýz için, ayný hataya düþerek ruhban sýnýfýný bizlerde yarattýk.

Geçmiþ günlerin birinde televizyonda, bir Ýlahiyatçý; DÝNÝ HERKES ANLATIYOR, KONUÞUYOR, BIRAKINDA BU ÝÞÝ BÝZLER YAPALIM, BU ÝÞ BÝZÝM ÝÞÝMÝZ DEMÝÞTÝ. O günden beri bu sözleri hiç unutamam. Demek ki bizler Ýslam dininde, ruhban sýnýfý istediðimiz kadar yok diyelim, aslýnda çok açýk ve güçlü bir ruhban sýnýfýný bizler ellerimizle yarattýk. Kendi aramýzda da hep konuþuruz, bizler dini bilemeyiz, Kur’an dan anlayamayýz hocalarýmýza, þeyhlerimize soralým deriz. HANÝ BÖYLE BÝR SINIF YOKTU? Tabi toplumu bu duruma getirenler, hükümranlýðýný sürdürmek isteyen din simsarcýlarýdýr. Onlarý fark edemediðimiz sürece, bu aldatmaca, sömürü devam edecektir.

Çok duymuþsunuzdur, din adýna FETVA VERME MAKAMINDAN BAHSEDERÝZ. Halbuki Ýslam dininde din adýna fetvayý, emri Allah dan, yani KUR’AN dan baþka kimse veremez diyor. HÜKÜM YALNIZ ALLAH IN DIR diyen, Rabbimizi duyan bile yok. Dini birilerinin sözleri ile deðil, yalnýz Allah ýn Kur’an da ki emirleriyle yaþamamýz gerekir. Kur’an ayetleri kiþilere göre, asla esnetilemez ya da görmezden gelinemez. Ama yaþantýmýzda bunun tam tersini yapýyoruz. Onun içinde Allah, dinde sakýn bölünmeyin dediði halde dinde bölünüp, mezheplere ayrýldýk. Yetmedi, bir birimize düþman olduk.

Ýçimizde yarattýðýmýz ruhban sýnýfýnýn, Hýristiyan ve Yahudilerden hiç farký yok. Onlar günahlarýný papazlara, hahamlara baðýþlatmaya çalýþýrken, bizlerde edindiðimiz kendi yarattýðýmýz ruhban veli, þeyh, efendilerimizden þefaat bekliyoruz. ÞEYHÝ, VELÝSÝ OLMAYAN CENNETE GÝDEMEZ DÝYEN BÝR DÜÞÜNCENÝN, PAPANIN YA DA PAPAZLARIN, GÜNAHLARI BAÐIÞLAYIP, CENNETÝ VAAT ETMESÝNDEN NE FARKI VAR?

Allah din ve iman adýna, hiç kimseyi kulu ile arasýnda aracý yapmamýþtýr. Hatta Kur’an da elçisine hitaben; Kur’an ý teblið etmek sana, hesap sormak bana düþer, KULUMLA BENÝM ARAMDAN ÇEKÝL DÝYEREK, Allah ile kulu arasýnda, elçisi dâhil, hiç kimsenin olamayacaðýný özellikle belirtmiþtir. Peki bizler, böyle mi yaþýyoruz inancýmýzý?

Hepimiz bu dünyada imtihandayýz. Ýmtihan olacaðýmýz ve sorumlu olduðumuz kitabýnda yalnýz Kur’an olduðunu Allah söylüyorsa, din adýna hala aracýlar edinerek, veliler, þeyhler, efendiler edinenlerin, ALLAH IN AYETÝNDE UYARDIÐI GÝBÝ, ALLAH IN YOLUNDAN SAPTIRILACAKLARI, KAÇINILMAZ OLACAKTIR.

Deðerli din kardeþlerim. Allah özellikle ruhban sýnýfýnýn dinde olmadýðýný söylüyor ve sakýn sizleri Allah ile aldatmasýnlar diye de bir çok kez uyarýyorsa bizleri, gelin dinimizi ve inançlarýmýzý birilerinden deðil, önce bizler bizzat Kur’an dan anladýðýmýz dilden okuyalým, araþtýralým ve üzerinde düþünelim. Daha sonrada elbette, daha iyi anlayabilmek için yardým alalým.

Sizler Kur’an ý anlayamazsýnýz diyenlere de, Allah ýn ayetlerini hatýrlatalým ve diyelim ki, Allah yemin ederek, bu kitabý anlayasýnýz diye sizler için kolaylaþtýrdým diyor ve bizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorsa, BU KUR’AN ASLA ANLAÞILMASI ZOR OLAMAZ. Böyle bir adaletsizliði Rabbimize isnat edenlerden, lütfen uzak duralým.

Kur’an nurlu bir ýþýktýr. Rabbimiz bizlerin Kur’an ý keþfetmemizi bekliyor. Onu anlama çabasý içinde olanlarýnda, gönül gözlerini açacaðýný, onlarýn gönüllerini nurlandýracaðýnýn müjdesini de bizlere veriyor ve bakýn ne diyor.

Casiye 20: Bu (Kur'an) insanlarýn kalp gözünü açan bir nur, kesin bilgi edinmek isteyen bir toplum için de Hidayet ve rahmettir. ( Elmalý Hamdi meali)

Dilerim toplum olarak Allah ýn kitabýna sarýlarak, gönül gözleri açýlan, rivayet ve saný bilgilerden uzak Allah ýn en doðru, kesin bilgilerini öðrenme çabasýnda olan, Rabbin halis kullarýndan oluruz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

http://hakyolkuran.com/index.php
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR