nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Arl 24, 2015 9:51 am    Mesaj konusu: Dini Kimden Ve Nereden Öðrenmeliyiz. Alntyla Cevap Gnder

Bu yazýmda sizleri, üzerinde düþünmeye davet etmek istediðim konu, DÝNÝ KÝMDEN, NEREDEN ÖÐRENMELÝYÝZ, sorusu üzerine olacaktýr. Gerçekten de bu soruyu kendimize sorup, en doðru cevabýný bulamadýðýmýz sürece, Allah ýn yolunda olduðumuzdan asla emin olamayýz.

Bu yazýmý yazmaya neden olan bir makale okudum, daha sonrada bu konu üzerine düþüncelerimi yazma gereði duydum. Yazýda, dini anlattýklarýný söyleyen birçok kiþiler, televizyonlara çýkarak, ayný konularda bile bir birlerinden çok farklý þeyler anlatarak, toplumun kafasýný karýþtýrdýklarýný söylüyordu. Tabi bu sözlere katýlmamak elde deðil.

Yazýda, din adýna yazýlmýþ birçok kitaplarýn olduðu söylenerek, bu çokluk toplumun kafasýný karýþtýrdýðýna dikkat çekerek, bakýn doðruyu bulmak adýna, nasýl bir yol izlememiz gerektiði önerisinde bulunuyor.

(Her þeyden önce biz ve sorumluluðunu taþýdýklarýmýz, temel dinî bilgileri öðrenmeliyiz. BUNLAR TEMEL ÝTÝKAT VE ÝLMÝHAL BÝLGÝLERÝDÝR. Ýslâmî konulara dair diðer her türlü bilgi, þuurlanma çabasý, hatta tasavvufî yaþantý bu temel üzerine inþa edilebilir.

Bu nedenle öncelikle ÝYÝ BÝR AKAÝT VE ÝLMÝHAL BÝLGÝSÝNE SAHÝP OLMAMIZ GEREKMEKTEDÝR. AYRICA ÝSLÂM’I YAÞAMAYI, YAÞATMAYI GAYE EDÝNMÝÞ BÝR REHBER VE ONUN CEMAATÝYLE BÝRLÝKTE HAREKET ETMELÝDÝR. SONRA ALLAH TEALÂ’NIN BÝZLER ÝÇÝN GÖNDERMÝÞ OLDUÐU SON KÝTABINI TERCÜMESÝYLE BÝRLÝKTE BAÞTAN SONA OKUYABÝLÝRÝZ. Bunu yapalým ki, kendimizi Rabbimizin kitabýyla doðrudan doðruya yüzleþtirelim. BUNUN ARDINDAN DA KONULARINA GÖRE TERTÝP EDÝLMÝÞ DERLEME BÝR HADÝS KÝTABINI (MESELA ÝMAM NEVEVÎ RH.A.’ÝN RÝYAZÜ’S-SALÝHÎN, MERHUM ÖMER NASUHÝ BÝLMEN’ÝN 500 HADÝS KÝTABI GÝBÝ) OKUMAK GÜZEL OLUR. Bununla da Hz. Peygamber s.a.v.’in mübarek emir ve tavsiyelerini hayatýmýza taþýma imkâný bulmuþ oluruz.)

Ýþte bizlerin dine bakýþýmýz ve dini anlamaya çalýþma yöntemimiz ne yazýk ki böyle. Dikkat ederseniz Ýslam ý doðru öðrenmemiz için önerdiði yolun baþlangýcý yine beþeri kitaplar ve onlarýn çizdiði yol üzerine. Bizlerin ilk önce öðrenmemiz gerekenin, temel dini bilgiler olduðunu söylüyor ve bakýn bizleri nereye yönlendiriyor. ÝYÝ BÝR ÝLMÝHAL VE AKAÝT BÝLGÝSÝNE SAHÝP OLMAMIZ GEREKTÝÐÝ, ÝSLAM I YAÞAMAYI VE YAÞATMAYI GAYE EDÝNEN BÝR REHBER VE ONUN CEMAATÝYLE BÝRLÝKTE HAREKET ETMELÝDÝR DÝYOR. Rehberden neyi kast ettiðini, çok iyi biliyorsunuz.

Peki, iyi bir akait, ilmihal bilgisini nereden alacaðýz? Çünkü Akait, Ýslam dininde inanýlmasý farz olan hususlar, iman esaslarý, dinin temel kural ve hükümleri" anlamýna geliyor. Ýlmihalde terim olarak, Müslümanlarýn dinî bilgi ve uygulama bakýmýndan ihtiyaç duyduðu, Müslümanlýðýn gereðini yerine getirmenin vazgeçilmez þartý durumundaki temel bilgilere, ilmihâl denilmiþtir. Tüm bu bilgileri en doðru öðrenmek istiyorsak baþka kaynaklara deðil, Kur’an a müracaat etmeliyiz. Bunu yapmadýðýmýz içindir ki, her kafadan farklý sesler çýkýyor. ÇÜNKÜ BÝZLERE ÖYLE YANLIÞ ÞEYLER ÖÐRETTÝLER KÝ, ADETA ALLAH EMÝR VERDÝÐÝ HÜKÜMLERÝ AÇIKLAMAYAN VE BÝZLERÝ BEÞERÝ KÝTAPLARA MUHTAÇ EDEN BÝR KONUMA GETÝRDÝLER. Bu düþünce Kur’an a þirk koþmaktýr, Kur’an ý devre dýþý býrakmaktýr. Allah indirdiði ayetlerin/ hükümlerin detaylarýný, Kur’an da bizlere anlatamýyor da, birilerinin yazdýðý kitaplar mý açýklýyor? Din bu düþüncelere inandýðýmýz için bölündü, parçalandý þimdide bir birimize düþman olduk.

Lütfen dikkat, Ýslam ý doðru anlamak ve yaþamak için öneride bulunan kardeþimiz, tüm bunlarý yapan bir Müslüman daha sonrada Kur’an ý anladýðý dilden okumalýdýr diyor. PEKÝ, NEDEN KUR’AN I ANLADIÐIMIZ DÝLDEN EN SON OKUYORUZ? Çünkü herkes Kur’an ý anlayamaz düþüncesi ve zihniyeti bu toplumun kafasýna yerleþtirildi de ondan. Bizlere öðretilen yanlýþ bilgilerle, Kur’an ý anlamaya kalkarsak asla doðru anlayamayýz.

Görüyor musunuz, ilk müracaat edeceðimiz kitap Kur’an deðil. Ama makaleyi yazan kardeþimiz, din adýna onca farklý kitaplardan, bilgilerden þikâyetçi. Hatta böyle farklý anlatýmlarýn, toplumu dinden soðuttuðundan bile bahsediyordu yazýsýnda. PEKÝ, KENDÝSÝNÝN ÖNERDÝÐÝ YOL VE YÖNTEM, ÞÝKÂYETÇÝ OLDUÐU KÝÞÝLERDEN ÇOK MU FARKLI? Elbette hiç farký yok. Onlara sorsanýz onlarda aynýsýný söyleyecek. BU BÖLÜNMÜÞLÜÐÜN ANA NEDENÝ, DÝNÝ DOÐRU ÖÐRENMEK VE YAÞAMAK ADINA ANLAYARAK, ÜZERÝNDE DÜÞÜNEREK OKUMAMIZ GEREKEN KUR’AN I EN SONA BIRAKMAMIZDIR.

Ýþin ilginç olaný, hangi cemaat ve önderi bizleri Allah a yaklaþtýracak, kimler Ýslam ý en doðru anlatacak bunun garantisini kimler verebilir? Bizler eðer bu konuda, kiþi ya da cemaat odaklý bir adres gösteriyorsak, daha baþta yanlýþ yapmýþ oluruz. Arkadaþýmýz hadis kitaplarýný isim vererek öneriyor. Ýslam ý yanlýþ anlattýðýný söyledikleri kiþilerde, farklý insanlarýn hadisleriyle Ýslam ý öðrenmiyorlar mý? Hepside peygamberimizin ismini kullanýyor. Ama peygamberimiz bu sözleri söylemiþ midir diye, düþünen bile yok. Ne farklarý var birbirlerinden, lütfen Allah aþkýnýza tarafsýz düþünür müsünüz? Bu yol ve yöntemle mi imanýmýzýn temellerini saðlam atabiliriz sizce?

Bizler Ýslam ý en doðru anlamak ve yaþamak istiyorsak, DÝNÝ ÖNCE KUR’AN DAN, YANÝ YÜCE RABBÝMÝZDEN ÖÐRENMELÝYÝZ, HÝÇ BÝR ARACI KOYMADAN. Önceliði baþkalarýna verdiðimiz sürece, mutlaka birileri bizleri menfaatleri yönünde aldatacaklardýr. Allah yemin ederek, bizlerin anlayabilmesi için, dinin anasý olan MUHKEM ayetlerin kolaylaþtýrýldýðýný, anlaþýlmasý içinde nice örneklerle izah edildiðini söylüyorsa, BÝZLER DÝNÝ ÖÐRENMEK ÝÇÝN MUTLAKA ÖNCE KUR’ANA MÜRACAAT ETMELÝYÝZ. Bizlere herkes Kur’an dan anlayamaz, onu veli ve ilim sahibi insanlar anlar, her detay Kur’an da yok diyorlarsa, bu insanlarýn bizlerden sakladýklarý, gizledikleri art niyetleri var demektir.

Allah zulmedici, adaletsiz deðildir. Allah sizleri Kur’an dan hesaba çekeceðim diyorsa, herkesin okuduðunda anlayamayacaðý, sorumlu olduðumuz farz emirlerin detaylarýnýn olmadýðý bir rehber gönderip, daha sonrada bizleri O rehberden asla sorumlu tutmaz. Böyle bir adaletsizliði Rabbimize isnat etmekten, yine baðýþlayýcý Rabbime sýðýnýrým. Allah bizleri bu dünyada imtihan ettiðini söylüyor. Eðer imtihan olduðumuza iman ediyorsak, nasýl olur da baþkalarýnýn sözleriyle, emin olmadan, ilk önce Kur’an a müracaat etmeden, verdiði bilgilerle imtihanýmýzý yaþarýz. Böyle bir imtihandan, baþarýlý çýkma þansýmýz sizce var mý?

Allah ayetinde din ve iman adýna güvenilecek, yardým istenecek veliniz yalnýz benim diyor ve sakýn velilerin ardýna düþmeyin diye uyarýyorsa bizleri, nasýl olur da bizlerin Ýslam ý doðru anlamak ve yaþamak için birilerine muhtaç olduðumuzu ve bir cemaate ve onun liderine baðlanmamýz gerektiðini söyleriz. Bu düþünce Kur’an ýn tamamýna ters düþer. ÖNCE KUR’AN I OKUYAN VE ÖZÜMLEYEN BÝR MÜSLÜMAN, ZATEN BU SÖYLENENLERÝ ASLA KABUL ETMEZ. Onun için bizler önce KUR’ANA MÜRACAAT ETMELÝYÝZ, daha sonrada elbette her bilgiden, kitaptan yararlanmalýyýz. Çünkü hepimiz ayný kapasitede deðiliz. Birbirimize anlatmalýyýz, yardým etmeliyiz ama asla Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmadan.

Öyle cemaat, tarikatlar ve onlarýn önderleri var ki, ayetleri kendi nefis ve düþünceleri doðrultusunda deðiþtirip, anlamlarýný saptýrýyorlar, böylece artýk Kur’an ý anlamanýz mümkün görülmüyor. Kur’an devre dýþý kalýyor. Kiþiler korkutularak, bu ayetin bilmem kaç tane anlamý var, siz nereden bileceksiniz, bugünkü aklýnýzla ilminiz ne deniyor ve topluma korku salýnýyor. Ýnsanlarda yanlýþ anlarým endiþesiyle, kabul etmek zorunda kalýyorlar, çünkü ilk müracaat Kur’an olmayýnca, Allah ýn kelamýndan habersiz oluyorlar.

Benim yazýlarýmý ve okuduðunuz tüm yazýlarýn doðru olup olmadýðýný, doðru bilgiler verip vermediðini anlamak istiyorsanýz, önce Allah ýn bizleri sorumlu tuttuðu Kur’an ý anlayarak, özümseyerek, düþünerek bolca okumalýyýz.

Peygamberimiz ÜMMÝYDÝ, bazý kiþiler ümmi kelimesine Kur’an ýn vermediði bir anlamý vererek, okuma yazma bilmeyen anlamýndadýr diyorlar. Hâlbuki peygamberimiz ticaretle uðraþan ve toplumda emin bir insan konumuna gelmiþ güvenilir bir kiþiydi. Nasýl olur da böyle bir insan okuma yazma bilmez.

ÜMMÝ, hiçbir Ehli kitaba tabi olmayan demektir, Kur’an a göre. Yani peygamberimiz o günkü bozulmuþ, yoldan çýkmýþ hiçbir inanca tabi deðildi. Onun içindir ki peygamberimizin din adýna baþvuracaðý tek bir kaynaðý vardý, ODA YALNIZ KUR’AN I KERÝMDÝ. Bunun yanýnda istifade edilecek hiçbir bilgiyi de peygamberimiz saðlýðýnda yazdýrmamýþtýr, kayda geçirmemiþtir. Peygamberimizin din ve iman adýna, tek kaynaðý Kur’an ise, nasýl olur da öncelik beþeri bilgiler olur bizler için, hiç mi düþünmüyoruz. Peygamberimiz bizler için elbette örnek bir insandý. Onun örnek hayatý ve yaþantýsýný bizler öðrenmeli ve onun adalet anlayýþý ile hayatýmýza yön vermeliyiz.

Bizlere Kur’an ýn hiç bahsetmediði, öyle þeyleri din adýna öðrettiler ki, þimdide bunlar olmazsa din yaþanmaz dediklerinde, inanmak zorunda kaldýk. Çünkü dinimizi Kur’an dan öðrenmedik. Mezheplerin, tarikatlarýn dine yapýlan ilavelerini, bizler Kur’an da bulamadýðýmýzda, demek ki söyledikleri doðruymuþ, bizler yalnýz Kur’an ile imanýmýzý yaþayamazmýþýz diyenlere inandýk. Çünkü inancýmýzý öðrenmeye çalýþýrken, ilk müracaat ettiðimiz yer yanlýþtý.

Allah ile aldatýcýlar, ne yazýk ki bizlerin izlediði yolun yanlýþlýðýndan istifade ederek, bugün Müslümanlar arasýnda korku salýyor ve toplumu tedirgin etmeye devam ediyorlar. Elleriyle yazdýklarý ve bunlarda Allah katýndandýr dedikleri, beþeri kitaplar olmasaydý, namazýmýzý nasýl kýlacaðýmýzý, orucumuzu nasýl tutacaðýmýzý, zekâtýmýzý nasýl vereceðimizi, Hacca nasýl gidip, gerekenleri yapacaðýmýzý bilemezdik diyerek, ALLAH IN KELAMI KUR’AN IN, TOPLUM ARASINDA YETERLÝ GÖRÜLMEMESÝNE NEDEN OLMUÞLARDIR. Halbuki Allah bu konularda bizlere, gereken bilgileri gerektiði kadarýný Kur’an da açýkça vermiþtir. Ne yazýk ki Ýslam toplumunda bu düþünce ve fikirler doðrultusunda, KUR’AN ARTIK DEVRE DIÞI KALDI.

Hiç düþünmüyoruz, Allah sizlere rehber, nur, ýþýk olsun diye gönderdim dediði kitapta, bizlere emrettiði farz görevlerin gerekli detayýný yazmayýp, bizleri rivayet ve saný bilgilere muhtaç býrakýr mý? Elbette býrakmaz. Ama düþünme melekemizi ellerimizden aldýklarý için, bizler kendimize bu soruyu bile soramýyoruz. Çünkü sormaya korkuyoruz.

Bir Müslüman ýn görevi, din kardeþini yalnýz Kur’an ile uyarýp, yalnýz Kur’an a davet etmektir. Bende onu yapýyorum, Allah þahittir. Gelin önce Kur’an ý anlayarak, ayetler üzerinde düþünerek ve ayetler arasýnda baðlantý kurarak anlamaya çalýþalým. Doðru bilgiye sahip olaný hiç kimse aldatamaz. Bunu yaparsak inanýn her þey çok daha kolay olacak, çünkü Allah böyle yapanlarýn, GÖNÜL GÖZÜNÜ AÇARIM DÝYOR.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

http://hakyolkuran.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://halukgta.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR