nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Oca 07, 2016 9:08 am    Mesaj konusu: Kur'an da Kadýnýn Þahitliði Konusu. Alntyla Cevap Gnder

Cuma hutbesinde vaiz hocanýn anlattýklarý, günümüzde bizlere dini anlatanlarýn, nasýl Kur’an dan uzak olduðunu bir kez daha bana hatýrlattý. Konu, kadýnlarýn þahitlik yapma konusuydu. Vaiz hoca bir eve dini nikâh kýymak için gittiðinde, baþýna gelenlerden örnekler veriyordu hutbede.

Dini nikâh kýydýrmak isteyen gelin, þahit olarak kýz arkadaþlarýný getirmiþ. Tabi vaiz iki bayanýn þahitliði yetmeyeceðini, bir erkeðin daha olmasý gerektiðini söylemiþ ve açýklama yapmýþ. Ya iki erkek olacak, ya da bir erkeðin yerine, iki kadýn olmasý gerekir demiþ. Tabi bunu söyleyince, orta yaþlý namazýnda niyazýnda olan bir bayan, bunu vaizin sözlerinden anlýyoruz, itiraz etmiþ ve demiþ ki, Allah kadýný ve erkeði eþit yaratmamýþ mýdýr da, iki kadýn bir erkeðin yerini tutuyor. Tabi bu sözleri duyan vaiz, bakýn neler söylemiþ bayana.

(Haným, sözlerinize dikkat edin, bu Kur’an da Allah ýn emridir, bilmeden konuþuyorsun, DÝKKATLÝ OL KILDIÐINIZ NAMAZIN, ÝBADETLERÝN HEPSÝ BOÞA GÝDER. Erkekler kadýnlara göre, daha akýllý ve daha güçlü yaratýlmýþtýr. Kadýnlar erkelere emanet edilmiþ ve onlarýn emrindedir. Kocasý eðer karýsýndan razý deðilse, ondan memnun deðilse, asla cennete dahi gidemez. Medeni kanun belki iki kadýný þahit olarak kabul ediyor olabilir, ama dini bir nikâhta Allah kabul etmiyor.)

Tabi bu sözleri duyan kadýnlar, dinimiz hakkýnda kim bilir neler düþündü. Ayrýca vaiz hoca, günümüzde çok nakledilen hurafe bir hadisi naklediyor ve peygamberimizin miraç da cehennemi ziyaret ettiðinde, ÇOÐUNLUÐUNUN KADINLAR OLDUÐUNU GÖRDÜÐÜ ÖRNEÐÝNÝ DE, ORADA BULUNAN HANIMLARA NAKLEDÝYOR. Hiç utanmadan da kadýnlarýn, ÇOK ÇABUK KAZANIP, ÇOK ÇABUK HARCAYAN, FAZLA DÜÞÜNEMEYEN ÖZELLÝKTE OLDUKLARININ DA ÖRNEÐÝNÝ, uydurma rivayet hadislerden veriyor. Kadýnlarý korkutarak, Kur’an a ve peygamberimize de iftira atarak, susturmanýn yolu ne yazýk ki böyle bulunmuþ.

Yanlýþ, hurafe bilgilere inanan bir insanýn, bu sözlere de inanmasý çok normaldir. Miraç asla Kur’an da geçmez. Bu konuda anlatýlanlarýn tamamý da Kur’an ýn özüne, adalet anlayýþýna aykýrýdýr. Hesap günü gelmeden, hiç kimsenin cennete ya da cehenneme gidemeyeceðine göre, peygamberimizin böyle sözleri söylemesi de asla mümkün deðildir. Bu sözler peygamberimize iftiradýr. Çünkü peygamberimiz in, ben gaybý bilmem dediði, özellikle Kur’an da belirtilmiþtir.

Gelelim vaiz hocanýn kadýna söylediði, iki kadýnýn þahit olamayacaðý konusuna. Bakara suresi 282. ayette, TÝCARÝ HAYATTA bir birinden borç alan kiþilerin, bunlarý kayýt altýna almasýndan ve borcuda þahitler huzurunda kayda geçirilmesinden bahseder. Dikkatinizi özellikle çekmek isterim, bu ayette bahsedilen TÝCARETTE, BORÇ ALIP VERME konusu ile ilgilidir. Baþka konularla karýþtýrmayalým.

Bakara 282: ……..Eðer borç altýna girenin aklî veya bedenî bir zaafý varsa veya kendisi kaydettirebilecek durumda deðilse, onun menfaatini kollamakla görevli olan kimse, onu âdil bir þekilde kaydettirsin. Ýçinizden iki erkeði þahit tutunuz; iki erkek bulunmazsa, kabul edebileceðiniz kimselerden bir erkek ile iki kadýný þahit tutunuz ki ONLARDAN BÝRÝ HATA YAPARSA DÝÐERÝ ONA HATIRLATABÝLSÝN…….. (Bayraktar Bayraklý meali)

Ayette bahsedildiði gibi, borcun þahitler huzurunda kayýt altýna alýnmasýndan bahsedilir. Gelelim Allah, neden iki erkek þahit üzerinde özellikle duruluyor, onu anlamaya çalýþalým. Vaiz hocanýn dediði gibi, KADIN ERKEKLERE GÖRE DAHA AZ AKILLI, YA DA AHLAKÝ BAKIMDAN DAHA EKSÝK OLDUÐUNDAN DEÐÝL elbette. Kadýnlar ticaret konusunda daha az deneyimli, konuya daha uzak oluþlarý nedeniyle, kadýný garantiye almak, onu korumak, sözlerinin dinlenmesini saðlamak, DÝÐER KADINA YARDIMCI OLMASI ADINA, ÝKÝNCÝ BAYAN ÞAHÝT, BÝR ÖNLEMDÝR. Günümüzde bile kadýn ticaret hayatýnda çok azdýr. Genellikle ticarete erkekler hâkimdir. Birde peygamberimiz devrini düþünün. Dikkat ederseniz ayette iki kadýn zikrediliyor, ama diðer kadýn þaþýrýr, ya da sözlerinin ciddiye alýnmamasý durumunda devreye giriyor. YOKSA BÝR KADIN, BÝR ERKEÐÝN ÞAHÝTLÝÐÝ YETÝYOR. ÝKÝNCÝ KADIN ÞAHÝT, DÝÐER KADIN ÞAHÝDÝN ZOR BÝR DURUMUNDA DEVREYE SOKULUYOR.

Bu konuda sizleri bir an, düþünmeye davet etmek istiyorum. Kur’an ýn indirildiði devri lütfen düþünün. Kadýnýn toplumdaki yeri sizce nasýldý? CÝDDÝYE ALINMAYAN, HÝÇ BÝR HAKKI HUKUKU OLMAYAN, HATTA ÝNSAN YERÝNE BÝLE KONMAYAN BÝR KONUMDAYDI. Böyle bir durumda kadýn hiç ciddiye bile alýnmazken, Kur’an sayesinde, koruma altýna alýnarak, onunda söz sahibi yapýlmasý özellikle saðlanmýþtýr.

Gelelim vaiz hocanýn sözlerine. Ayetleri rivayet ve saný bilgiler ýþýðýnda topluma anlatarak, kadýný küçümser ve erkeðin insafýna býrakýlmýþ bir hale sokan tavrý, Allah ýn kitabýna ve dinine büyük saygýsýzlýktýr. KADIN VE ERKEK ALLAH KATINDA EÞÝTTÝR. Yaradýlýþ gereði herkesin bu dünyada bir görevi vardýr. FARKLILIÐI, YARADILIÞ CÝNSÝYETÝ ÝLE ÝLGÝLÝDÝR. Erkeðin kadýndan, bedenen daha güçlü yaratýlmasý, onun kadýndan üstün yaratýldýðýndan deðil, bu dünyada verilen görevi ile ilgilidir. Bizler elimizin altýndaki NURU, FURKANI anlayarak, düþünerek okumuyoruz. Okumadýðýmýz içinde her anlatýlaný Allah katýndan zannediyoruz. Böyle olunca da, bizleri Allah ile aldatanlarýn yalanlarýna inanýyoruz.

Düþünebiliyor musunuz, imam nikâhý kýydýðýný söyleyen hoca, ticari konularda Allah ýn kadýný korumasý altýna aldýðý ayeti nerelere çekerek, yalan ve yanlýþ bir þekilde yorumluyor. Yetmiyor, günümüzde devletin kýydýðý nikâhta, belki iki kadýn þahit kabul ediliyor olabilir, ama bunu Allah þahit olarak kabul etmiyor diyerek, ALLAH A ÝFTÝRA ATABÝLÝYOR. Tüm bu iftiralarýn hesabýný bir gün, Rabbimize vereceklerdir.

Ýlginçtir Kur’an, ticaret hukukunda çok fazla ilgili olmayan kadýný, þahitlik konusunda korumaya aldýðý halde, NÝKÂHTA ÞAHÝTLÝK KONUSUNDA BÖYLE BÝR AYRIM YAPMAMIÞTIR. Yine çok önemli bir örnek olarak, Maide 106. ayette ölüm gelmeden önce þahitler huzurunda vasiyet yapýlmasýndan bahseder Kur’an. Bu ayette, ÝÇÝNÝZDEN ÝKÝ ADÝL KÝÞÝNÝN ÞAHÝT OLMASI GEREKTÝÐÝNDEN BAHSEDER, ama asla kadýn ya da erkek ayrýmý yapmaz. Yine Nisa suresi 15. ayette zina yapan kadýnlar için, ARANIZDAN 4 ÞAHÝT GETÝRÝN DER, ama asla kadýn ya da erkek ayrýmý yapmaz.

Þimdi vereceðim örnek üzerinde, lütfen çok daha dikkatle düþünelim. Nur suresi 6-7-8. ayetlerde, kendisinden baþka þahidi olmayan kocasýnýn, eþinin zina yaptýðýný söylediði halde, þahit bulamadýðý durumda, kadýnýn kocasýnýn yalan söyleyenlerden olduðuna dair dört defa Allah adýna YEMÝN VE ÞAHÝTLÝK ETMESÝ durumunda, Allah ýn kadýnýn sözlerini kabul ederek, sözlerine inandýðý örnek ayet düþündürücüdür. Lütfen dikkat, Allah eþinin sözlerini deðil, KADININ ZÝNA YAPMADIÐINA DAÝR, YEMÝN VE ÞAHÝTLÝK ETMESÝNÝ KABUL EDÝYOR.

Ýmam nikâhý konusuna gelince. Nikâh tektir, evlilik kayýt altýna alýnýr ve þahitler huzurunda yapýlýr. Þahitlerinde cinsiyetine, Kur’an müdahale etmemiþtir, kadýnda olur erkekte. Onun içinde devletin kýydýðý ve kayýt altýna alýnan nikâh, Kur’an ýn emrettiði nikâhtýr. Onun dýþýnda kýyýlan nikâh ancak gelenekseldir, yaptýrýmý ve gücü olmayan nikâhýn, Kur’an ýn emrettiði nikâhla da ilgisi yoktur.

Deðerli din kardeþlerim, Allah ýn huzurunda yüzlerimizin gülmesini istiyorsak, gelin rivayet ve saný bilgilere deðil, yalnýz ve yalnýz Kur’an ýn ipine sarýlalým. Yoksa çok ama çok piþman oluruz. Dini yalan ve yanlýþ bilgilerle anlatýrsak, hem Ýslam a zarar veririz, hem de toplumu yanlýþ yola sürükleriz. Bunun hesabý mahþerde çok çetin olur. Þeytanýn ve þeytanlaþmýþ insanlarýn oyuncaðý olmak istemiyorsak, elde Kur’an, onu mutlaka anladýðýmýz dilden okuyalým ve üzerinde düþünelim. ÇÜNKÜ RABBÝMÝZ BÖYLE YAPMAMIZI EMREDÝYOR.

Dilerim cümlemiz, bu gerçeklerin farkýna varabilen, Allah ýn halis kullarýndan oluruz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

http://hakyolkuran.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://hakyol1.sayfasi.net/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR