nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: r May 18, 2016 11:13 am    Mesaj konusu: Bir Erkek, Eþinin Yaptýklarýndan Sorumlumudur? Alntyla Cevap Gnder


Bizler Ýslam ý kendi nefsimizde öyle bir þekillendir dik ki, Kur’an ýn emirleri, verdiði örnekler artýk bizler için rehber olmaktan çýkmýþ, çünkü hiç birisinden haberimiz bile yok. Bir arkadaþýmýz diðer arkadaþýna eþinin, hatta çocuklarýnýn yaptýðý yanlýþlardan sorumlu olduðunu söyleyerek dert yanýyordu. Arkadaþý da onu teselli ediyor ve herkes kendi yaptýklarýndan sorumludur, neden eþinin yaptýklarýndan sorumlu olasýn ki, diye onu teselli ettiðine þahit oldum.

Bizlerin hatasý, Allah ýn emrettiði Ýslam ý Kur’an dan araþtýrmadan, her söylenene inanmak olmuþ. Erkek evin geçiminden sorumludur ama kadýnýnda belki erkekten daha önemli görevleri vardýr aile içinde. Kadýn ve erkek, asla din ve iman adýna yaptýklarýndan, bir birinden sorumlu deðildir. Çünkü hepimiz bu dünyada, kendimize düþen görevlerden imtihan oluyoruz ve yaptýklarýmýzdan bizzat kendimiz sorumluyuz.

Erkeðin, karýsýnýn yaptýðý her þeyden sorumludur inancý, kadýný küçümseyen bir düþüncenin ürünüdür ki, bunu Kur’an asla kabul etmez. Aile içinde herkes, bir birini yanlýþ yaptýklarýnda elbette uyarmalýdýr. Evlatlarýný yetiþtirirken, anne ve babaya düþen görevleri yerinde ve zamanýnda yapmalý, onlara doðru yolu göstermelidir. Daha sonra çocuklarýn büyüdüklerinde yapacaklarýndan, neden anne baba sorumlu olsun. Eðer gereken bilgileri vermediysen, çocuklarýnla ilgilenmediysen, elbette sorumluluk vardýr.

KONUMUZ, ERKEÐÝN EÞÝNÝN DAVRANIÞLARINDAN, HATTA ÝNANCINI YAÞAMASINDAN SORUMLU OLUP OLMADIÐI KONUSU. Kur’an bu konuda bizlere çok önemli kýssadan hisseler vermiþtir. Eðer bizlerin rehberi Kur’an ise, bir erkeðin asla eþinin yapacaðý yanlýþ davranýþlardan, Allah katýnda sorumlu olamayacaðýný bilir.

Yaradan çok güvendiði ve elçilik görevini verdiði Hz.LUT ve NUH peygamberlerin eþlerinin inançlarýnýn, gereken ciddiyette olmadýðýný ve sonunda cezalandýrýldýðý örneðini verir bizlere. Düþünebiliyor musunuz, elçi olarak görev verdiði resullerin eþleri, kendilerine gereði gibi iman etmiyor ve inanmýyor. Tüm bunlardan nasýl olurda Lut ve Nuh peygamberlerimiz sorumlu olur. Yine Kur’an, Firavun örneðini verir bu konu ile ilgili. Firavun ben Tanrý yým dediði halde, eþi buna itiraz ediyor ve sen Tanrý deðilsin, bizleri yaratan bir Tanrý var diye eþine karþý çýkýyor. Ýþte Rabbimiz tüm bu örnekleri, boþuna vermiyor bizlere Kur’an da. Kur’an dan nasiplenmeyenler, iþte böyle kendi nefislerinde dini þekillendirmeye çalýþýyorlar, ama aldananlardan oluyorlar. Bu örneklerden de anlýyoruz ki, herkes kendi inancýndan, yaptýklarýndan sorumludur. Çünkü Rabbimiz bizleri dünyaya getirmesinin nedenini açýklarken, bakýn ne diyor.

Ankebut 2: Ýnsanlar, ÝMTÝHANDAN GEÇÝRÝLMEDEN, sadece "Ýman ettik" demeleriyle býrakýlývereceklerini mi sandýlar? (Diyanet vakfý meali)

Ýnsan 2: Þüphesiz biz insaný, karýþým hâlindeki az bir sudan (meniden) yarattýk ve onu ÝMTÝHAN EDECEÐÝZ. Bu sebeple onu iþitir ve görür kýldýk. (Diyanet meali)

Buradan da anlaþýlýyor ki, ne erkek eþinin yaptýklarýndan sorumludur, nede kadýn eþinin yaptýklarýndan. Herkes kendi yaptýklarýndan, söylediklerinden sorumludur. Çünkü herkes kendi imtihanýný bizzat kendisi vermekle yükümlüdür. Erkeðin eþinden, her konuda sorumlu olduðu zihniyeti, doðru olmayan, içimize sokulmuþ batýl inançlarýn ne derece kök saldýðýnýn kanýtýdýr.

Kur’an kadýný över ve onu korumasýna alýr. Asla kadýn hakkýnda küçük düþürücü, onu küçümseyen tek kelime bile duymazsýnýz Kur’an dan. Ama mezheplerin, rivayetlerin, FIKIH inancýnýn yarattýðý beþeri Ýslam, kadýný her zaman küçümsemiþ, cehennemin çoðunluðunun kadýn olduðu söylenerek, kadýný adeta þeytanýn yardýmcýsý yapmýþlardýr. Bunu da yaparken, peygamberimizin isminin kullanýlmasý üzücüdür. Bir örnek vermek istiyorum.

Ebû Hüreyre radýyallahu anh’den rivayet edildiðine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:
“Kadýnlara iyi davranmanýzý tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadýn kýsmý kaburga kemiðinden yaratýlmýþtýr. Kaburga kemiðinin en eðri yeri üst tarafýdýr. Eðri kemiði doðrultmaya kalkarsan kýrarsýn. Kendi hâline býrakýrsan, yine eðri kalýr. Öyleyse kadýnlar hakkýndaki tavsiyemi tutunuz.” (Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrýca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; Ýbni Mâce, Nikâh 3)

Buhârî ile Müslim’deki diðer bir rivayete göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu: “KADIN KABURGA KEMÝÐÝ GÝBÝDÝR. ONU DOÐRULTMAYA KALKARSAN KIRARSIN. EÐER ONDAN FAYDALANMAK ÝSTERSEN BU HÂLÝYLE DE FAYDALANABÝLÝRSÝN.” (Buhârî, Nikâh 79; Radâ` 65)

Tüm bunlarý, peygamberimizin söylediðine inanmak iftiradýr, saygýsýzlýktýr. Sözlere bakar mýsýnýz, KADIN NASIL KÜÇÜMSENEREK, ASLA DOÐRU BÝR ÝNSAN OLAMAYACAÐI ANLATILIYOR. Bunlarý söyleyen ve inanan, peygamberimize iftira atmýþ demektir ki, mahþer günü cezasý çok büyük olacaktýr, bunu lütfen unutmayalým. BU ÝFTÝRALAR, YAHUDÝ FÝTNESÝNÝN ÜRÜNÜDÜR. Kadýnýn, erkeðin kaburga kemiðinden yaratýldýðý bilgisi Kur’an da yoktur. Bugün kendi nefislerine göre yazýlmýþ, beþeri tarihsel bilgilerle donatýlmýþ, kadýnýn küçümsendiði, adýna Tevrat dedikleri kitapta yazar. Elbette bu bilgiler Allah ýn emri deðildir. Bu sözler kadýný küçümseyen sözlerdir ki, Kur’an ýn öðretisine, verdiði bilgilere tamamen ters düþer. Kur’an kadýnýn yaradýlýþý ile ilgili Nisa suresi 1. ayette, bakýn nasýl bilgi verir.

“Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ONDAN DA EÞÝNÝ MEYDANA GETÝREN, ikisinden de birçok erkekler ve kadýnlar üreten Rabbinize karþý gelmekten sakýnýn”

Yine bir baþka ayette bakýn bu konuya nasýl açýklama getiriyor.

Araf 189: Allah, sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eþini de ondan var edendir….. ( Diyanet meali)

Bu ayetlerden de anlaþýlýyor ki, önce Âdem peygamberimiz yaratýlmýþ ve daha sonrada ÂDEMÝN YARATILDIÐI ÖZELLÝKLERÝN AYNISIYLA, yani topraktan eþini de yaratmýþ ki, anlaþabilsinler. Yoksa Âdem peygamberimizin herhangi bir uzvundan, parçasýndan, kaburga kemiðinden yaratýlmýþtýr dersek, yanlýþ anlamýþ, konuyu saptýrmýþ oluruz. Kur’an da böyle bir bilgide zaten yoktur. Kadýn ve erkek topraktan yaratýlmýþtýr, aralarýnda yaradýlýþ farklýlýðý yoktur. Böyle anlarsak, kadýný küçümsemiþ oluruz. Hâlbuki Kur’an kadýný kendi özellikleriyle, erkeði de kendi özellikleriyle aile içinde yerli yerine oturtmuþ, ALLAH KATINDA HER ÝKÝSÝ DE EÞÝTTÝR DEMÝÞTÝR. Kadýný erkeðin bir parçasýndan yaratýldýðý sözleri, batýldýr Kur’an a asla uymaz. Örnek verelim.

Hicr 26: Andolsun, BÝZ ÝNSANI KURU BÝR ÇAMURDAN, þekillendirilmiþ bir balçýktan yarattýk. (Diyanet meali)

Mü’minun 12: Andolsun, BÝZ ÝNSANI, ÇAMURDAN (süzülmüþ) bir özden yarattýk. (Diyanet meali)

Rum 20: SÝZÝ TOPRAKTAN YARATMASI, O’nun (varlýðýnýn ve kudretinin) delillerindendir. Sonra bir de gördünüz ki siz beþer olmuþ (çoðalýp) yayýlýyorsunuz. (Diyanet meali)

Taha 55: (Ey insanlar!) SÝZÝ TOPRAKTAN YARATTIK, (ölümünüzle) sizi oraya döndüreceðiz ve sizi bir kere daha oradan çýkaracaðýz. (Diyanet meali)

Bizler batýlýn ve hurafelerin etkisiyle, Ýslam ý öyle yanlýþ yaþýyoruz ki, Allah ne emretmiþ ise tersini yapýyoruz. Böyle olunca da, Ýslam toplumlarýnda kadýnýn adeta, hakký hukuku erkeðin inisiyatifine kalmýþ oluyor. Deðerli din kardeþlerim, lütfen önce Kur’an ýn tercümesini bolca okuyalým. Allah ýn bizlere ne emrettiðini, tebliðini aracýsýz ilk elden öðrenelim. Daha sonrada bizlere din adýna anlatýlanlarý, mutlaka Kur’an ile sorgulayalým. Sorgulamayan insan büyük hatalar yapar, onun için Kur’an da onlarca ayetin sonunda Allah, bizleri düþünmeye davet eder.

Ben bu yazýmda, özellikle Müslüman kadýnlarýmýza sesleniyorum. Lütfen sizlere din adýna dayatýlanlarý, koþulsuz kabul etmeyiniz. Açýn Allah ýn bizlere rehber, yol gösterici olsun diye gönderdiði Kur’an a bakýnýz, onu anladýðýnýz dilden okuyunuz. Siz Kur’an dan anlayamazsýnýz diyenlerin yalanlarýna kanmayýnýz. Allah imtihan ettiði kitabý, herkesin anlayamayacaðý þekilde gönderip, daha sonrada asla bizleri sorumlu tutmaz, bunu unutmayalým. Kur’an da her þey yoktur diyerek, beþerin yarattýðý FIKIH inancýný, Kur’an ýn üstünde tutanlara lütfen kanmayýnýz.


Saygýlarýmla

Haluk GÜMÜÞTABAK


http://hakyolkuran.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR