nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Sal Hzr 14, 2016 8:22 am    Mesaj konusu: Müslüman Bir Aile, Kaç Çocuk Yapmalýdýr? Alntyla Cevap Gnder

Bugünkü yazýmýn konusu, günümüzde bizleri yönetenlerin tavsiyelerinde olduðu gibi, Kur’an evli çiftlere, bol çocuk yapýn önerisinde bulunuyor mu, sorusu üzerine olacaktýr. Gerçekten de Allah bizlere evlenince, bol bol çocuk yapýn mý diyor? KUR’AN I REHBER ALAN ONU ANLAYARAK VE ÜZERÝNDE DÝKKATLE DÜÞÜNEREK OKUYAN BÝR ÝNSAN, ALLAH IN KUR’AN DA BÖYLE SINIRSIZ, SORUMSUZ VE KURALSIZ BÝR EMÝR VERMEYECEÐÝNÝ ZATEN BÝLÝR.

Allah Kur’an da emirlerini verir, ama bizlerin emri hayatýmýza geçirmeden önce, mutlaka düþünmemizi, aklýmýzý kullanmamýzý emreder. YANÝ AKIL, ÝMANIN ANAHTARIDIR. Düþünmeden her þeyi kabullenen bir insanýn, imaný da güçlü olamaz. Bunun nedeni, yaptýklarýmýzýn özüne hâkim olabilmek adýnadýr. Böyle yaparak, uyguladýklarýmýz dan ve hayatýmýza geçirdiklerimizden, azami fayda saðlamak amaçlanmýþtýr.

Allah bizlerin evlenmemizi tavsiye eder. Hatta eski devirlerde yapýlan birden fazla evlilikler doðru olmadýðý için, tek evliliði özellikle önerir. Çünkü çoklu evliliklerde, hem eþler hem de çocuklar arasýnda, adaleti saðlayamayacaðýmýz uyarýsýný yapar. Ama asla çocuk sayýsý konusunda tek bir örneði dahi yoktur Kur’an ýn. Olmasýný da beklemek mantýklý olmaz. ÇÜNKÜ BÝR AÝLEDE ÇOCUK SAYISI, AÝLENÝN GELÝRÝ, GEÇÝMÝ ÝLE DOÐRUDAN BAÐLANTILIDIR. Eðer hesapsýz ve düþünmeden, doðru planlama yapmadan yapacaðýmýz çocuklara, gerekli eðitimi, bakýmý ve ilgiyi veremeyeceðimiz için, aile bireyleri olarak sorumlu oluruz.

Elbette evliliðin taçlandýrýlmasý çocuktur, ama bu her zaman mümkün olmayabilir. Allah bir ayetinde, biz istediðimize istediðimiz kadar çocuk verir, istemediðimize çocuk vermeyerek imtihan ederiz der. Onun içindir ki, ailede çocuk sayýsýný, aile bireyleri belki özgür iradesi ile belirler ama bazý durumlarda Allah ýn müdahalesi de vardýr. Herhangi bir iþte önemli olan çokluk deðil, özde kalite ve verimliliktir. Bakamayacaðýmýz sayýda çocuk yaparak, evlatlarýmýzý zor durumda býrakmanýn, akýl ve mantýkla açýklamasý olamayacaðý gibi, Kur’an da böyle bir davranýþý asla onaylamaz. Müslüman toplumlarýnda, bunun örneklerini ve çocuklarýn ne halde olduklarýný, hep birlikte görüyoruz. Anne ve babalarýn hatalarýný, ne yazýk ki çocuklar çekiyor. Ama Kur’an istemeden de olsa, doðacak çocuklar konusunda moral verir ve yol gösterir. Bakýn cahiliye devrinde, yoksullarýn yaptýklarý çok sayýda çocuklara karþý neler yapýlýyormuþ, bu uyarý ayet üzerinde düþünelim.

Ýsra 30: Þüphesiz Rabbin, dilediðine rýzký bol bol verir ve (dilediðine) kýsar. Çünkü O, gerçekten kullarýndan haberdardýr ve onlarý görmektedir. 31: YOKSULLUK KORKUSUYLA ÇOCUKLARINIZI ÖLDÜRMEYÝN. Onlarý da, sizi de biz rýzýklandýrýrýz. Onlarý öldürmek gerçekten büyük bir günahtýr. (Diyanet meali)

Ayet aslýnda çok dikkat çekici ve o günkü toplumun yaptýðý yanlýþa, düþündürücü uyarýrlarda bulunuyor bizlere. Yaradan dilediðine rýzký bol vereceðini, dilediðine de kýsacaðýný söylüyor. Sizce Allah, hiç düþünmeden, plan program yapmadan, bakamayacaðý sayýda çocuk yapana mý rýzký bol verir, yoksa aklýný kullanarak gelirini, giderini hesap ederek, çocuklarýný çok daha iyi yetiþtirmek için planlý bir aile fertlerine mi rýzkýný bol verir? Ýþte bu soruya eðer doðru cevap verebiliyorsak, sorumuzun doðru cevabýný da bulmuþ oluruz. Her ailenin iyi günleri olduðu gibi, kötü ve zor günleri de olabilir. Allah bu ayetiyle, zor günler yaþayan ailelere moral veriyor. YOKSA BU AYETTE ALLAH, ÝSTEDÝÐÝNÝZ KADAR ÇOCUK YAPIN, BEN RIZKINIZI VERÝRÝM DEMÝYOR. Bu ayet cahiliye devrinde yapýlan bir yanlýþa, dur demek amacýyla indirilmiþtir.

Devamýnda ise bir uyarýda bulunuyor Rabbimiz. Dünyaya getirdiðiniz çocuklarýnýzý, yoksulluk bahanesiyle sakýn öldürmeyin. Allah elbette rýzýk verendir diyerek, aileleri cahiliye devrinde yapýlan yanlýþtan, vazgeçirmeye çalýþýyor. Burada dikkat çeken bir konuda, cahiliye devrinde de düþünmeden, bakabileceklerinden fazla çocuk yaptýklarý anlaþýlýyor. Tabi bu yanlýþlarýný, Allah ýn asla önermediði bir yöntemle çözmeye, fazla çocuklarýný öldürmeye yeltendiklerini anlýyoruz.

Ailelerde çocuk sayýsý, çok farklý ve deðiþken bir konudur. Bu konuda öyle farklý düþünceler vardýr ki, herkes söylemlerinin ve inançlarýnýn etkisindedirler. Geçmiþ yýllara baktýðýmýzda çaðýn ve toplumlarýn, yaþayýþ þekillerine göre, hem çok eþli hem de çok çocuklu olmak gelenekleri gereðiydi, hatta bir ailenin þaný ve þerefiydi diyebiliriz. Tabi bu zamanla deðiþti, tek eþlilik ve daha az bakabileceðimiz kadar çocuk düþüncesi, ailelere hâkim oldu. Ýlginçtir günümüzde, çok az çocuk yapan, hatta evlenmeden yaþayan ülkelerde, genç neslin çok azaldýðý ve ülkeleri büyük bir tehlikenin beklediði söz konusudur. Ýþte buda yanlýþtýr. Onun için Allah bizleri her konuda düþünmeye sevk eder. Allah ýn Orta yolu izleyin önerisi, dikkate alýnmalýdýr. Bu emirde bile bir disiplin ve uyarý var.

Düþünmeden ve plansýz çocuk yapma fikri ve davranýþý, TOPLUM ÝÇÝNDE ÝNSANLARIN BÝRÝLERÝNE BAÐIMLILIÐINI, MUHTAÇLIÐINI ARTIRIR. Teknolojinin ilerlemesi, daha az insanla mal üretme çabasý geliþtikçe plansýz aileler, çocuklarýna ne yazýk ki iþ bulmakta zorlanmaya baþladýlar. Bunu kullanan elbette bazý art niyetli kiþiler çýkacak ve evlatlarýmýz, gençlerimiz neredeyse karýn tokluðuna çalýþtýrýlmalarý kaçýnýlmaz olacaktýr. Ne yazýk ki günümüzde, bu acý gerçekle karþý karþýyayýz.

Deðerli din kardeþlerim. Kur’an ý anladýðý dilden dikkatle okuyan ve üzerinde düþünen bir Müslüman, þunu açýkça görebilir. ALLAH BÝZLERÝN YAPACAÐI HER KONUYU, ÖNCE DÜÞÜNMEMÝZÝ, DAHA SONRADA MANTIÐIMIZIN SÜZGECÝNDEN GEÇÝRDÝKTEN SONRA, YAPMAMIZI EMRETTÝÐÝNÝ ÇOK ÝYÝ BÝLÝR. Onun içinde bu konuda açýkça þunu söyleyebiliriz;

Müslüman bir aile, mutlaka bakabileceði, eðitim verebileceði kadar çocuk yapmalýdýr. Bunun bir sayýsýný vermek yanlýþ olur. Dikkat ederseniz çok zengin insanlar 2 ya da 3 çocuk yaparlar. Ama her ne hikmetse, çok fakir olanlarda ayný sayýda, hatta çok daha fazla çocuk yapmaktan çekinmezler. Peki, sonucu ne olur sizce? ÜZGÜNÜM AMA BÜYÜDÜKLERÝNDE, ZENGÝNLERÝN KÖLESÝ OLMAKTAN KURTULAMAZLAR.

Bu durumda, gereðinden fazla çocuk yapýlmasýný kimler önerir, tavsiye eder sizce? Söylemeye dilim varmýyor ama kendilerine muhtaç olan toplumlar yaratmak isteyenler ve bu toplumlarý da istedikleri gibi yönetme gücünü ellerinde bulundurmak isteyenler, ne yazýk ki toplumu çok çocuk yapmaya teþvik ediyorlar. Bu çok üzücü bir durum, lütfen çok dikkatli olalým, yoksa bizden sonra gelen nesiller, birilerinin esaretinden ve modernleþtirilmiþ köle olmaktan asla kurtulamazlar.

Her aile çocuk sahibi olmak ister. Evlenip de hiçbir neden olmadan, çocuk istemiyorum demek ne kadar yanlýþsa, bakamayacaðýmýz kadar çocuk yapmakta o kadar yanlýþtýr. Kur’an ýn önerisi evlenmek ve çocuk sahibi olmaktýr ama asla düþünmeden, hesap etmeden sayýsýz çocuk yapmak deðildir. Allah Kur’an da DÜÞÜNMEYE VE AKLA ÖNEM VERDÝÐÝNÝ GÖSTERMEK ÝÇÝN, BAKIN NASIL UYARIYOR BÝZLERÝ.

Yunus 100: Allah’ýn izni olmadýkça, hiçbir kimse iman edemez. ALLAH, AZABI AKILLARINI (GÜZELCE) KULLANMAYANLARA VERÝR. (Diyanet meali)

Evlatlarýný gerektiði gibi doyurup, giydirebilen, hiç kimseye muhtaç olmayan ve gereken eðitimi verebilen bir ailemi istiyoruz, yoksa birilerine muhtaç, karýn tokluðuna çalýþtýrýlan çocuklar mý yetiþtirmek istiyoruz? SÝZCE ALLAH HANGÝSÝNÝ ÖNERÝR BÝZLERE? Yorum ve karar sizlerin.

Saygýlarýmla

Haluk GÜMÜÞTABAK


http://hakyolkuran.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR