nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: r Au 03, 2016 5:25 pm    Mesaj konusu: Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Deðil Miyi Alntyla Cevap Gnder

Kur’an canlý, cansýz ve hayvanlarýn Allah ý tesbih ettiðini söyler. Tabi akýllý, þuurlu yaratýlan biz insanlarýnda Allah ý tesbih etmesi uyarýsýný yapar. Hayvanlarýn, bitkilerin ve yaratýlmýþ güneþ, ay gibi cansýz varlýklarýn Allah ý tesbih etmesinin anlamý, yaratýlýþ gayelerinin, görevlerini gerektiði ölçüde hiç þaþmadan, yerine getirmeleri anlamýndadýr. Akýllý ve þuurlu yaratýlmýþ varlýk olarak, biz insanlarýn Allah ý tesbih etmesi de, aslýnda diðer canlýlarýn tesbihinden çok farklý deðildir.

Allah bizleri imtihan etmek için yarattýðýný söyler. Yaratýrken bizlerin fýtratýna yerleþtirdiði, yaratýcýyý fark etme genlerini harekete geçirerek, onun çizdiði yoldan gitmemizi ister bizlerden. Ýþte biz yaratýlmýþ þuurlu insanlarýn, Allah ý tesbih etmesi, onu yücelterek, onun istediði yoldan gitmesi de, bizlerin Rabbimizi tesbih etmemizdir. Allah imtihan edeceði kullarýna, adeta yardým edercesine, yaratýrken fýtratýna, yani doðuþtan yaratýcýyý fark etme özelliðini vermiþtir.

Rum 30: Hakka yönelen bir kimse olarak yüzünü dine çevir. ALLAH’IN ÝNSANLARI ÜZERÝNDE YARATTIÐI FITRATA SIMSIKI TUTUN. Allah’ýn yaratmasýnda hiçbir deðiþtirme yoktur. Ýþte bu dosdoðru dindir. Fakat insanlarýn çoðu bilmezler. (Diyanet meali)

Demek ki Allah bizleri yaratýrken, iþimizi kolaylaþtýrýyor. Yaradýlýþ özelliklerinin dýþýna çýkarak, yoldan sapma diyor. Ýþimizi daha da kolaylaþtýrarak bilgileri detaylandýrýyor, yol gösterici kitaplar gönderiyor. Binlerce yýl öncesi insanlarý araþtýrdýðýnýzda, hepsinin bir þeylere inanma ihtiyaçlarýnýn olduðunu görürüz. Bu konu ile baðlantýlý ve günümüzde farklý anlamlar verilen, iki çok önemli ayet üzerinde, sizleri düþünmeye davet etmek istiyorum. Önce ayetleri yazalým.

Araf: 172: Hani kýyamet gününde, “BÝZ BUNDAN HABERSÝZDÝK” DEMEYESÝNÝZ DÝYE, RABBÝN, ÂDEMOÐULLARI'NDAN, ONLARIN BELLERÝNDEN ZÜRRÝYETLERÝNÝ ÇIKARDI, ONLARI KENDÝLERÝNE ÞAHÝT TUTTU ve dedi ki: “Ben sizin Rabbiniz deðil miyim?” Onlar da, “Evet, buna þahit olduk” dediler.

173: Ya da “Daha önce atalarýmýz þirke batmýþtý. Biz de onlarýn ardýndan gelen bir soyuz. Gerçeði çiðneyenler yüzünden bizi helâk mi edeceksin?” demeyesiniz. (Bayraktar Bayraklý meali)

Bu ayetler örnek gösterilerek, bizlerin ruhlar yaratýlmadan önce, Allah a verilen bir söz olduðundan bahsedilir. Dikkat ederseniz bu verilen sözün, bahsettikleri gibi olmadýðý, tam tersine bu dünyada iman edenlerin verdiði söz olduðu çok açýk anlaþýlýyor. Eðer fýtratýmýza yerleþtirilmiþ bir inançtan bahsedersek, bunu kabul ederim, çünkü fýtratýmýza yerleþtirilenin, düþünmeden, araþtýrmadan tersini yapmakta, bizlerin sözümüzde durmadýðýmýz anlamýný taþýr. Týpký tebliðler ulaþtýðý halde, iman etmeyen, fýtratýna inatla, iman etmemekte ýsrar edenlerin yaptýklarý gibi.

Yukarýdaki iki ayet, çok daha farklý þeyler anlatýyor bizlere. Kur’an da ruhlar yaratýlmadan, Allah ýn kullarýndan söz aldýðý bahsedilmez. Bu iki ayette geçen, BEN SÝZÝN RABBÝNÝZ DEÐÝLMÝYÝM sözünün, ruhlar âleminde, Allah ýn bizlerden söz aldýðý ve bizlerinde, EVET BUNA ÞAHÝT OLDUK dedikleri anlatýlýr. Tabi bunlarý anlatanlara bazý kiþilerin, bizlerin bunlardan haberimiz yok, sorumluda olamayýz, þeklinde cevap vermeleri de kaçýnýlmazdýr. Gelin bu iki ayet üzerinde düþünelim.

Araf 172. ayetin ilk cümlelerinde, kýyamet gününde hesap sorgusu yapýlýrken, olabilecek olaylara örnekler veriliyor. Önce þunu hatýrlatmak isterim, Allah bu dünyada, aklý baþýnda kuluna, açýkça teblið etmediði hiçbir þeyden hesap sormaz. Allah biz uyarýcý göndermediðimiz, tebliðimiz ulaþmayan kullarýmýza azap edici deðiliz der. Çünkü bu düþünce imtihan olmanýn özüne ters düþer. Ayetin devamýnda bu söylediklerimi Yaradan doðrularcasýna, biz bu gerçeklerden habersizdik demeyesiniz diye, bakýn neler yaptýk diyor.

Allah yarattýðý kullarýnýn, belirli yaþa geldiðinde, yani gerçekleri fark etmeye baþladýðýnda ki biz buna buluð çaðý diyoruz, bakýn onlarýn BELLERÝNDEN ZÜRRÝYETLERÝNÝ ÇIKARDI VE ONLARI KENDÝLERÝNE ÞAHÝT TUTTU DÝYOR ayette. Önce bu kýsmý doðru anlamaya çalýþalým ki, devamýnda söylenenlerin nerede söylendiði de doðru anlaþýlsýn. Bellerinden zürriyetlerini çýkarmak ne demek, önce onu düþünelim. Bildiðiniz gibi zürriyet belirli yaþa gelmiþ kýz ya da erkeklerin üreyebilme(döl), çocuk sahibi olabilme özelliklerinin ortaya çýkmasýdýr. Ýþte bu yaþa gelen bir insan, yaþamýn ve fýtratýn gerçeklerini fark edebilecek duruma gelmiþ, zürriyetini ortaya çýkarmýþtýr. Hani hep söyleriz, (buluð çaðý) bu yaþa geldiðinde artýk, Allah a kulluk görevimize de baþlamalýyýz deriz.

Yaradan bu yaþa gelmiþ, fark edebilme, düþünme duygularýnýn ortaya çýkmasýyla, araþtýrmalarý neticesinde gördüðü gerçeklerin sonunda, iman etmiþ bir Müslüman ý, ALLAH KENDÝSÝNÝ, BÝZZAT KENDÝSÝNE ÞAHÝT YAPARAK, bu dünyada bizlerden bir söz almýþtý. Allah BEN SÝZÝN RABBÝNÝZ DEÐÝLMÝYÝM dediðinde ne demiþtik, iman ettiðimizi söyleyen bizler? EVET, BUNA ÞAHÝT OLDUK, SEN BÝZÝM RABBÝMÝZSÝN, demedik mi? Bu imanýmýzý, bizler Allah ýn kitabý Kur’an ile diðer toplumlarda yine Allah ýn gönderdiði kitaplar doðrultusunda tasdik ederek, Yaradan ýn yüceliðini ve tek ilah olduðunu, hesap gününün geleceðini bizler, bu dünyada özgür irademizle, aklýmýzla bizzat imtihanýmýz gereði araþtýrarak kabul ettik. YOKSA FARKINDA OLMADIÐIMIZ BÝR SÖZDEN, ALLAH BÝZLERE ASLA HESAP SORMAZ, BUNU UNUTMAYALIM.

Devamýnda ki ayette, yine mahþer günü hiç kimse bahane bulmasýn diye, bir baþka uyarýda da buluyor Allah ve bakýn ne diyor. Atalarýmýz þirke batmýþtý, bizlerde onlarýn takipçileriydik, onlarýn yüzünden bizleri de mi cezalandýracaksýnýz demeyesiniz diye, sizlere zürriyetinizi verdikten, ortaya çýkardýktan sonra, tüm gerçekleri görebilmeniz için, her türlü imkâný saðladým, uyarýlarý yaptým ki, hesabýn görüleceði o çetin günde, HÝÇBÝR BAHANENÝZ OLMASIN diyor Allah ayetinde.

Aslýnda Allah ýn ayetlerini, batýl ve hurafelerle anlamaya çalýþmadýðýmýzda, þükürler olsun tüm gerçekler ortaya çýkýyor. Bizlerin yaptýðý büyük yanlýþ, Allah ýn ayetlerini bizzat Kur’an ýn açýklamalarýndan öðrenmek yerine, rivayet ve saný bilgiler ýþýðýnda anlamaya çalýþmamýz, bizleri yanýlgýya sürüklüyor.

Deðerli din kardeþlerim, konuyu özetlemek gerekirse, Allah yarattýðý kullarýný imtihan ederken, bizlere öyle kolaylýklar saðlamýþ ki, doðruyu bulmak çok kolay. Yeter ki fýtrata ters bir davranýþ içinde olmayalým. Allah bizleri yaratýrken, iman etme kolaylýðýný da bizlere vermiþ ve bizlerden istediði, kendisine baðlýlýðýmýzý sunmak ve kulluk görevimizi yapmaktýr. Elbette bizler fýtratýmýza yerleþtirilen bu gerçeðe dönmekle, Allah a karþý sorumluluklarýmýzý da yerine getirmiþ, sözümüzü de tutmuþ oluruz.

KUR’AN BÝZLERÝN, ASIL ÝMTÝHAN VE SORUMLULUKLARIMIZIN BAÞLADIÐI NOKTANIN, FITRATIMIZ GEREÐÝ VERÝLENLERLE BAÞLAMADIÐINI, ASIL SORUMLULUKLARIN, BU DÜNYADA ERGENLÝÐE, AKLI KULLANMA YAÞINA GELDÝÐÝMÝZDE BAÞLADIÐINI ANLATIYOR VE DÝYOR KÝ, SÝZLER VERDÝÐÝNÝZ SÖZÜ TUTUN VE SÖZÜNÜZÜN GEREÐÝNÝ YERÝNE GETÝRÝN. Burada dikkat etmemiz gereken bir konu var. Verilen tüm sözler ve söz verenler, hepsi bu dünyada Allah a iman ettiðini söyleyenler.

Bizler Allah a söz veriyoruz ama yalnýz Allah ý tek Rab, yani Ýlah edinmekle iþ bitmiyor. Verdiðimiz söz bununla sýnýrlý deðil. Allah a verdiðimiz söz, gönderdiði Kur’an ýn tamamýna iman ederek, asla batýla sapmadan, hakka batýl karýþtýrmadan, yalnýz Allah ý veli edinip baþka veliler edinmeden, Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmadan, Ýslam ý Kur’an ýn ipine sarýlarak, arý-duru yaþamakta Allah a verdiðimiz sözler arasýndadýr. Peki, bu sözlerimizde duruyor muyuz? Bunun yorumunu sizlere býrakýyorum. Sonucunu huzuru mahþerde, hep birlikte göreceðiz.

Dilerim mahþer günü, hesabýn görüleceði O çetin gün, verdiðimiz sözleri tutabilen, Allah ýn azýnlýk HALÝS kullarýndan oluruz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


http://hakyolkuran.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR