nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pts Oca 09, 2017 3:15 pm    Mesaj konusu: Sakýn Bizlerde, Þirk Koþan Müþriklerden Olmayalým? Alntyla Cevap Gnder

Allah Kur’an da, kendisine þirk koþaný, asla baðýþlamayacaðýný söyler bizlere. Önce ayeti yazalým daha sonra Allah þirk koþmakla neyi kast ediyor, onu birlikte düþünelim.

Nisa 48: Þüphesiz Allah, KENDÝSÝNE ORTAK KOÞULMASINI ASLA BAÐIÞLAMAZ. Bunun dýþýnda kalan (günah)larý ise dilediði kimseler için baðýþlar. Allah’a þirk koþan kimse, þüphesiz büyük bir günah iþleyerek iftira etmiþ olur. (Diyanet meali)

Demek ki þirk koþmak Allah katýnda, baðýþlanmayacak çok büyük bir günah. Bunu yapan bir insan, Allah a iftira etmiþ olur diyerek, günahýn ne derece büyük olduðunu, üstüne basa basa söylüyor. Peki, þirk koþmak ne demek, önce bunu doðru anlayalým. ÞÝRK HERHANGÝ BÝR YARATILMIÞI, ALLAH IN BÝR KISIM YETKÝLERÝNE ORTAK ETMEK, ALLAH ÝLE BÝRLÝKTE ANMAKTIR.

Konuyu doðru anlamak için, þöyle bir açýklama yapmamýz doðru olur. ALLAH A ÞÝRK KOÞANLAR, ALLAH IN YERÝNE BÝR BAÞKA ALLAH, YARATICI KOYMUYORLAR. ÞÝRK KOÞTUKLARI KÝÞÝLERÝ ALLAH IN YANINA KOYUYORLAR, ALLAH ÝLE BÝRLÝKTE ANIYORLAR. Allah ýn tek elindeki yetkilerinin bir kýsmýndan veriyorlar. Hâlbuki Allah ile birlikte hiç kimseyi anamayýz, onun yanýna hiç kimseyi koyamayýz, onun yetkilerini hiç kimseye veremeyiz. Çünkü Allah ne diyordu ayetinde, HÜKMÜME HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK ETMEM. Buradan da anlýyoruz ki, Allah yetkilerini hiç kimseye vermemiþtir. Allah a þirk koþan kiþiye de Müþrik deniyor.

Üzerinde dikkatle durmamýz gereken, çok önemli olan ise, Allah ýn yetki ve sorumluluklarýný, yaratýlmýþ kiþilere veren müþrikler, iman ettiðini söyleyen insanlardan olmalarýdýr. YANÝ BU KÝÞÝLER ALLAH A, ELÇÝSÝNE HATTA GÖNDERÝLEN KÝTAPLARA ÝMAN ETTÝKLERÝNÝ SÖYLEYEN, AMA ÝMANIN GEREKLERÝNÝ, ALLAH IN KÝTABINDA HÜKMETTÝKLERÝNÝ, GEREÐÝ GÝBÝ YERÝNE GETÝRMEYENLER OLDUÐUNU UNUTMAMALIYIZ.

Gelelim þirk konusuna. Allah a þirk koþanlar neler yapýyor da, Allah bu konuda hiç tavizsiz, bunlarý yapanlarý asla affetmeyeceðim diyor. Bu konu çok önemli, Allah korusun farkýnda olmadan bu hataya sakýn bizlerde düþmeyelim? Düþmemek içinde, konuyu dikkatle araþtýrmalýyýz. Allah a ortak koþulanlar kimler, önce ona bakalým.

Araf 191: Hiçbir þeyi yaratamayan, kendileri yaratýlan þeyleri Allah’a ortak mý koþuyorlar? (Diyanet meali)

Buradan da anlýyoruz ki, bizim gibi insanlar, yani yaratýlmýþlar. Peki, bu yaratýlmýþ insanlara bizler, nasýl bir yetki yüklüyoruz da, Allah ýn tek elindeki yetkisini onlara veriyoruz. Hemen Kur’an ýn verdiði örneklerden yola çýkarak düþünelim. Allah þefaat tümden bana aittir, hiçbir þefaatin fayda vermediði o günden sakýnýn dediði halde, bizler edindiðimiz velilere, þeyhlere, efendilere, ya da farklý kiþilerinde þefaat etme yetkisinin olduðunu söylüyor ve buna inanýyorsak, ALLAH IN TEK ELÝNDE BULUNAN BÝR GÜCÜ, YETKÝYÝ BÝR YARATILMIÞA, BEÞERE VERÝRSEK, ALLAH A ÞÝRK KOÞMUÞ OLURUZ. Ýþte bu yanlýþý yaparsak, MÜÞRÝKLERDEN OLURUZ.

Cahiliye döneminde, yaþadýðý dönemde o devrin saygýn ve sevilen insanlarýndan olan LAT, MENAT ve UZZA diye anýlan ve öldükten sonra heykelleri yapýlýp kabeye konmuþ kiþilerden, Allah ile aracýlýk yapmasýný ve kendilerine þefaatçi olmalarý isteniyordu. Allah bunlarý ikaz ediyor ve bu kiþilere hiçbir yetki verilmediði, bunlar sizin atalarýnýzýn uydurmalarýdýr diyor Allah ayetinde.

Örnekler o kadar çok ki. Allah sizleri Kur’an dan hesaba çekeceðim, biz kitapta her þeyden nice örnekleri verdik, kitapta hiçbir eksik býrakmadýk, Kur’an ýn ipine sarýlýn dediði halde, Allah ýn kitabýna eðer bizler, Kur’an tek baþýna imanýmýzý yaþamak için yeterli deðildir. Her bilgiyi Kur’an da bulamayýz. FIKIH kitaplarý ve hadisler olmasaydý Kur’an kapalý kalýrdý, anlayamazdýk dersek, Allah ýn kitabýna ve Rabbimizin tek elindeki Allah ýn dinine, BEÞERÝN KÝTAPLARINI ÞÝRK KOÞMUÞ OLURUZ. Bunlarý söyleyen ve inananlarda Müþrik olur Allah korusun.

Bu örnekleri çoðalta biliriz. DÝN ALLAH IN DÝNÝDÝR, NE ORTAÐI VARDIR, NEDE YARDIMCISI. Hükümleri Allah yalnýz ben veririm diyor da, Allah ýn hükümlerine, elçisinin de ilaveler yaptýðýna inanýr ve emin olamayacaðýmýz rivayet bilgileri de dine sokarsak, hem peygamberimize iftira atmýþ, hem de peygamberimizi, Allah ýn dinde ortaðý konumuna getirmiþ oluruz ki, buda þirktir. Bakýn Allah kendisinden baþka kiþilerden yardým bekleyenlere, nasýl bir örnek veriyor.

Enam 40- 41: De ki: “Ne dersiniz, size Allah'ýn azabý gelse veya o kýyamet gelip çatýverse siz, ALLAH'TAN BAÞKASINA MI YALVARIRSINIZ? Doðru sözlü iseniz söyleyin bakalým!” Hayýr, yalnýz O'na yalvarýrsýnýz da, O dilerse, yakýndýðýnýz belâyý uzaklaþtýrýr. Siz, ortak koþtuklarýnýzý unutuverirsiniz. (Bayraktar Bayraklý meali)

Sanýrým bu örnek, bizler için çok büyük bir ibret. Ama gözler görüyor, nefisler hissediyorsa tabi. Allah ýn yanýnda veliler, þeyhler, efendiler edinip, onlardan þefaat ve yardým bekleyenlere, bende ayný soruyu soruyorum. Baþýnýza büyük bir bela gelse, ya da kýyamet gelip çatsa, siz Allah ýn yanýnda, edindiðiniz velilere, þeyhlere mi yalvarýp yardým istersiniz, yoksa bizleri yaratan Allah a mý yalvarýp yardým dilersiniz?

Allah o zor anýnýzda, hepsini unutursunuz ve yalnýz Allah a yalvarýp, Allah dan yardým istersiniz diyor. Madem zor anýmýzda, hesabýn görüleceði o çetin gün, yalnýz Allah aklýmýza gelecek ve yalnýz ona sýðýnacaksak, BU DÜNYADA ÝMTÝHANIMIZI YAÞARKEN, NEDEN ALLAH IN YETKÝ VE SORUMLULUKLARINI, YARATILMIÞ BÝR BEÞERE YÜKLEYÝP ÞÝRK KOÞUYORUZ?

Allah geçmiþ toplumlarda da ayný yanlýþlarý yapan, Allah ýn yanýnda þefaatçiler edinenlere, ayný uyarýlarýný yaptýðýný söylüyor ve bizlere de bu örnekleri verip, ayný hatalarý yapmamamýz için uyarýyor. Bir örnek daha vermek istiyorum. Çünkü konu çok önemli ve ayný hatalarý bizlerde ne yazýk ki yapýyoruz.

Fatýr 14: Eðer onlarý çaðýrsanýz, çaðrýnýzý duymazlar. Duysalar bile çaðrýnýza karþýlýk veremezler. KIYAMET GÜNÜ DE SÝZÝN ORTAK KOÞTUÐUNUZU ÝNKÂR EDERLER. BUNLARI SANA HÝÇ KÝMSE, HAKKIYLA HABERDAR OLAN (ALLAH) GÝBÝ HABER VEREMEZ. (Diyanet meali)

Deðerli din kardeþlerim. Lütfen artýk Allah ýn bu uyarýlarýna kulak verelim. Allah bu dünyada bizlerin edindiði velilerin, þeyhlerin, efendilerin bizlerin sesleniþlerimizi, yardým isteklerimizi asla duyamayacaðýný söylüyor. Hatta kýyamet günü sizler bu kiþilerden þefaat beklerden, onlar gerçekler ile yüzleþtiklerinde, utançlarýndan sizin onlarý ortak koþtuðunuzu, yani onlardan yardým ve þefaat beklediklerini, ÝNKÂR EDERLER DÝYOR. Çok daha ilginç olaný, imtihanýmýz bitmeden, emaneti teslim etmeden, bu gerçekleri Allah dan baþka hiç kimse, sizlere haber veremez diyor. Diyor ama Allah ý dinleyen ve bu acý gerçeklerden ibret alanlar nerede.

Dilerim Allah ýn bu uyarýlarýný dikkate alan, Rabbin halis kullarýndan oluruz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR