nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Au 24, 2017 4:15 pm    Mesaj konusu: GERÇEKLERÝ ARIYORSAK, ÖNCE YÖNÜMÜZÜ KUR'AN A DÖNMELÝYÝZ. Alntyla Cevap Gnder

Bizler Kur’an ý anlamaya, Ýslam ý yaþamaya çalýþýrken, doðru bir yöntem kullanmýyorsak, büyük yanlýþlar yapmamýz kaçýnýlmaz olur. ÖNCE YÖNÜMÜZÜ KUR’AN A DÖNMELÝYÝZ. HEM DÝNÝMÝZÝ YAÞARKEN, HEMDE KUR’AN I ANLAMAYA ÇALIÞIRKEN, REFERANSIMIZ YALNIZ KUR’AN OLMALIDIR. ÇÜNKÜ ALLAH IN ELÇÝSÝNÝNDE REFERANSI, ÜMMETÝNE HÜKMETTÝÐÝ REHBER, YALNIZ KUR’AN DI. Bu durumda bizlerin farklý kaynaklarý referans almamýz, nasýl mümkün olur? Bazý kardeþlerimizle tartýþýrken öyle cevaplar veriyorlar ki, yanlýþ inançlarýna delil bulmak adýna, Kur’an ýn uyarýlarýndan çok uzak, aklýn-mantýðýn kabul etmeyeceði cevaplar alýyorum. Kur’an ýn hiç bahsetmediði bir konuda, tedirgin olduðu ama nefsini memnun etmek için olsa gerek, bakýn bana nasýl bir cevap vermiþ bir kardeþimiz. Üzerinde birlikte düþünelim.

“Kur'an'da bazý þeyleri biliyoruz, bazý þeyleri bilmiyoruz. Bazý þeyleri de yanlýþ biliyoruz. BAZI ÞEYLERÝ DE, ANLAMLANDIRAMIYORUZ.”

Bu söyledikleri konu, hatýrlatmak isterim MUHKEM, yani bizlerin dinen sorumlu olduðumuz, dinin anasý temeli olan ayetler için verilmiþ bir cevap. Çünkü müteþabih ayetler konusu çok farklý. Kur’an da açýklanan ve sorumlu olduðumuz ayetlere Allah, MUHKEM ayetler diyor. Bu ayetlerinde arkadaþýmýzýn söylediði gibi, bazýlarýný anlamamýz mümkün deðildir, asla diyemeyiz. Çünkü Allah bu ayetlere açýk ve anlaþýlýr diyor. Anlam veremediðimiz ve zamanla ilim ve araþtýrmalarla ortaya çýkacak ayetler, Müteþabih ayetlerdir ki bu ayetler zaten din ve iman konularýnýn dýþýndadýr. Anlayamayacaðýmýz bir hükümden zaten, sorumlu olmamýz mümkün deðildir.

Allah bizleri sorumlu tutacaðý ayetleri, anlaþýlmasý zor bir þekilde göndereceðine nasýl inanýrýz. Buna inandýðýmýz andan itibaren, Kur’an ý anlayabilmek için, mutlaka birilerini devreye sokmamýz gerekir ki, bu mantýk ve düþünce Kur’an ýn temeline aykýrýdýr. BU YÖNTEM BÝZLERÝ, ALLAH IN YOLUNDAN UZAKLAÞTIRIP, ÝNANILMAZ YANLIÞ ÝNANÇLARA YÖNLENDÝRÝR. Allah Ali Ýmran 7. ayetinin ilk cümlelerinde bakýn ne diyor, MUHKEM ayetler konusuyla ilgili.

“ONUN BAZI AYETLERÝ MUHKEM/ANLAMLARI TAM BÝLÝNEN OLDUÐUNDAN, KÝTABIN ESASINI/TEMELÝNÝ TEÞKÝL EDERLER….”( Ali Ýmran 7)

Eðer Allah ýn sözlerine inanýyorsak, bizlerin din ve iman adýna sorumlu olduðumuz ayetlerin, bir kýsmýnýn anlaþýlamayacaðýný, farklý anlamlara geldiðini asla söyleyemeyiz. Ne diyor Allah muhkem ayetler için? ANLAMLARI TAM BÝLÝNEN. Bu ayetleri gördükten sonra, hala sorumlu olduðumuz ayetlerin bir kýsmýný anlayamayýz demek, Allah ýn adaletini sýnamak ve de açýkça saygýsýzlýk yapmak demektir.

Allah sizleri Kur’an dan imtihan ediyorum diye hükmünü verdiyse, nasýl olurda sorumlu olacaðýmýz ayetlerin bir kýsmýný anlamlandýramayýz deriz. Böyle bir adaleti, nasýl olurda Allah a nispet ederiz. Okulda öðretmenlerimiz, bizlerin anlayamayacaðý, cevap veremeyeceðimiz bir soruyu imtihanda bizlere sorar mý? Sormaz diyorsanýz, bu adaletsizliði Rabbimize lütfen nispet etmeyelim.

Eðer Ýslam ý bu yanlýþ düþünceyle yaþýyorsak, inanýn hesap günü çok üzülürüz. ÖNCE BÝZLER, ALLAH A GÜVENMELÝYÝZ, BEÞERÝ BÝLGÝLERE DEÐÝL. ALLAH IN ELÇÝSÝ DE BUNU YAPMIÞ VE BEN SÝZLERÝ YALNIZ KUR’AN ÝLE UYARIYORUM DEMÝÞTÝR. Allah kullarýný zor durumda asla býrakmaz, bunu unutmayalým. Anlayamayacaðýmýz ayetleri Allah gönderip, sizce bizleri birilerine muhtaç býrakýrsa, bu yöntemle hangimiz doðru bilgiyi nereden, kimlerden alýrýz? Böyle bir karmaþayý nasýl mantýklý görürüz, hiç düþünemiyor muyuz? Allah veliler edinmeyin, güvenilecek yardým istenecek veliniz yalnýz benim dedikten sonra, bizler hangi söze inanýp da Ýslam ý yaþayacaðýz? SÝZLERE ÝNDÝRDÝÐÝM KUR’AN YETMÝYORMU DÝYEN RABBÝMÝZE, EVET RABBÝM, KUR’AN YETMÝYOR, MU DÝYORSUNUZ YOKSA SÝZ?

Okullarda bile öðretmenler, ders kitabý olarak tek bir kitap okuturlar. Elbette öðretmenler yardýmcý kitaplar tavsiye ederler, ama tavsiye ettikleri kitaplar, ana ders kitabýna ters düþecek, kitapta olmayan tek bir bilgiyi yazmaz. Çünkü böyle olursa öðrenciler ikilemde kalýr, hangisinin doðru olup olmadýðý konusunda bocalar, arada kalýrlar. Ne yazýk ki günümüzde Ýslam ý, iþte böyle bocalamýþ, iki arada bir derede kalmýþ bir þekilde yaþýyoruz. Çok daha kötüsünü yapýyoruz. Bizlerin ana kitabý olan, Allah ýn Kur’an da emrettiklerini, bizlere Kur’an ý açýkladýðýný söyledikleri kitaplarda, tam tersinin olduðunu görüyoruz ama Kur’an a deðil, beþeri rivayetlere inanýyoruz. Bu iþin sonu sizce nereye varýr, hiç düþündünüz mü? Allah kullarýný böyle bir yolla uyaracaðýna, yol göstereceðine, emin olmadýðýnýz bilgilerin ardýna düþmeyin dediði halde, doðruluðundan emin olamayacaðýmýz bilgilere bizleri yönlendireceðine, nasýl inanýrýz? Karar sizlerin.

Tekrar söylüyorum, bizler önce Kur’an a bakýþ açýmýzý, Ýslam ý anlayýþýmýzý deðiþtirmeliyiz, yoksa Allah ýn doðru yolunu asla bulamayýz. Yöntemi yanlýþ olan, doðru sonucu bulmasý mümkün deðildir. Bakýn Allah Kur’an ayetleri için ne diyor.

Hud 1: Elif, lâm, râ. Bu, hikmet sahibi ve her þeyden haberdar olan ALLAH TARAFINDAN AYETLERÝ ÖNCE SAÐLAM KILINMIÞ, SONRA DA DETAYLANDIRILIP AÇIKLANMIÞ BÝR KÝTAPTIR. (Bayraktar Bayraklý meali)

Allah dinin anasý, temeli olan muhkem ayetler için bakýn ne diyor. Anlaþýlabilmesi için önce saðlam ve anlaþýlacak bir þekilde gönderdik, daha sonrada daha iyi anlaþýlsýn, Allah ile kulu arasýna hiç kimse girmesin, kimseye muhtaç olmasýn kullarým diye, ayetlerimizi detaylandýrýp, nice örneklerle açýkladýk diyor. Bizler Allah ýn bunca açýk sözlerine inanmayýp, hala birilerinin hükümranlýðý devam etsin diye, ayetler açýkta ne kadar açýk, herkes ayetleri anlayamaz. Bazý ayetlerin anlamlarýný bizler bilemeyiz, veli, âlim kiþiler anlar diyebiliyoruz.

Bu söylenenlere inanýrsak, kendi ellerimizle Allah ýn yasakladýðý, RUHBAN SINIFINI YARATMIÞ VE ONLARINDA KÖLESÝ OLMUÞ OLURUZ. Ayrýca yüzlerce ayetin hükmüne de muhalif, imanýmýzý yaþarýz. Ýþte Allah böyle insanlara Fasýk diyor.

Deðerli kardeþlerim, lütfen þu gerçeði unutmayalým. Allah açýkça hüküm vermediði, izah etmediði hiçbir bilgiden, Allah bizleri sorumlu tutmaz, bunu unutmayalým. Bizlere Allah hüküm vermediði halde, bunlarda Allah katýndandýr diyenler varsa, bu kiþiler bizleri Allah ile aldatan, Allah a ve elçisine iftira atanlardýr. Lütfen bunlara da inanmayýnýz, inanýrsanýz mahþer günü üzülenlerin safýnda olursunuz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR