nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pts Eyl 25, 2017 9:20 am    Mesaj konusu: DÝNDAR KELÝMESÝNDEN SÝZLER NE ANLIYORSUNUZ? Alntyla Cevap Gnder

Günümüzde çok konuþulan bir kelime vardýr, DÝNDAR OLMAK. Peki, bizler bu kelime ile neyi kast ettiðimizi, gereði gibi biliyor muyuz? Önce þunu hatýrlatmak isterim, dindar kelimesi Kur’an da geçmez. Bu kelime, Arapça “din” kelimesi ile Farsça “tutan, sahip olan” anlamlarýna gelen “dar” kelimesinin birleþimi ile dilimize girmiþtir. Dilimize Arapçadan ve Farsçadan giren birçok kelime vardýr, ama dilimizde tam karþýlýðý olmadýðýndan rahatlýkla kullanýrýz. Bu kelime bizim dilimiz de, çok daha farklý bir anlama gelmektedir. Bizler bu kelimeye, günümüzde þu anlamý veririz.

“Dini inancý güçlü, Allah a inanmýþ, dinini eksiksiz yerine getiren, din kurallarýna baðlý.”

Ýlginçtir bu kelime, bizim dilimizde DÝN ve DAR kelimesiyle birleþik söylendiðinde çok farklý anlama geliyor. Bunu neden sorgulamýyoruz, tedirgin olmuyoruz doðrusu ben anlayamýyorum. Çünkü din kelimesinin anlamý ALLAH IN BUYRUKLARI, EMÝRLERÝ anlamýnda, dar kelimesinin anlamý da, ÝÇÝNE ALACAÐI ÞEYE ORANLA, ÖLÇÜLERÝ YETERSÝZ OLAN ANLAMINDADIR. Ýki kelimeyi birleþtirdiðinizde ise nasýl olurda bugün verdiðimiz anlamý alýr, bunu doðrusu anlamakta zorluk çekiyorum. Allah dininde darlýk deðil bolluk, kolaylýk vermiþ ve yemin ederek, bu kitabý sizler için kolaylaþtýrdým demiþtir.

Bizler toplum olarak, dindar bir toplum yetiþtirmeliyiz deriz. Din inancý güçlü, dinini Kur’an dan eksiksiz yaþayan, Allah ýn koyduðu kurallara baðlý bir nesilden bahsediyorsak, elbette buna hiç kimsenin itirazý olamaz. Peki, bugün günümüzde din nasýl yaþanýyor ve algýlanýyor? Dindar kelimesinden toplum ne anlýyor? DÝNÝNÝ EKSÝKSÝZ, DÝN KURALLARINA BAÐLI YAÞAMAK SÖZÜNDEN, BÝZLER NE ANLIYORUZ BURASI ÖNEMLÝ.

Eðer bizler bu sözden, Allah ýn sizleri sorumlu tutacaðým dediði Kur’an ýn hükümlerini anlýyor da, asla batýlýn, hurafenin, emin olamayacaðýmýz bilgilere sapmadan imanýmýzý yaþamak diye anlýyorsak, buna bende katýlýyorum ve dindar bir nesil yetiþtirilmesini, yürekten onaylýyorum.

Bizler acaba, dindar nesil yetiþtirmek sözüyle ne anlýyoruz? Eðer Allah a, Kur’an a iman ettiðimizi söyleyip, Allah ýn sakýn Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmayýn, kâfirlerden olursunuz sözlerine raðmen, Kur’an açýk ve anlaþýlýr deðildir, her bilgide zaten Kur’an da yoktur sözlerine inanýrda, beþerin din adýna koyduðu FIKIH inancýný din diye yaþarsak, iþte o zaman dindar kelimesini yanlýþ amaçlarla kullanmýþ ve de DÝNÝDAR kiþilere dönüþmüþ oluruz. Bu toplum için büyük tehlikedir.

Bizlere dini anlattýðýný zanneden bir müftü, sosyal paylaþýmlardan þöyle bir açýklamayla iftira atmýþ saygýsýzlýk yapmýþ, baþýný örtmeyen kadýnlara. “MAÐAZALARDA AMBALAJI AÇILMIÞ, TEÞHÝR ÜRÜNLERÝ, HEP YARI FÝYATINA SATILIR. ANLAYANA…” Ýþte böyle zihniyetler, dini kendi kafalarýnda daraltarak, Allah ýn asla koymadýðý bir kuralý, açýkça vermediði bir hükmü toplumda arayarak, bunu yerine getirmeyenlere de, böyle saygýsýzlýk yapabiliyor ve insanlarýn inancýný bu þekilde yargýlayabiliyor. Bu ve buna benzer insanlar, bizlerin anlam verdiði dindar kiþiler deðil, ancak DÝNÝDAR insanlar olabilir.

Kadýný ambalajlanmýþ bir insan olarak gören bu kiþi, acaba kendisini nasýl görüyor. Yine tesettürlü, toplum tarafýndan tanýnan bir bayan, baþý örtülü kendileri gibi tesettürlü olmayan kadýnlarý, KABUÐU SOYULMUÞ DOMATESE BENZETMÝÞTÝ. Bu zihniyetler, kendileri gibi düþünmeyen, inanmayanlara karþý nasýl bir tavýr aldýklarýnýn ve nasýl saygýsýzlýk yapabildiklerinin çok açýk örneðidir. Kadýn ister baþý açýk olsun, ister kapalý olsun, hiç kimsenin saygýsýzca bir söz söyleme hakký yoktur. Saygýsýzlýk yapan, saygýsýzca karþýlýk bulacaktýr. Sizce bu ve bunun gibiler, bizlerin dindar diye bahsettiðimiz kiþiler olabilir mi? Kendisi gibi yaþamayan, kendisi gibi düþünmeyen ve inanmayan kiþilere, her türlü saygýsýzlýðý hak gören insanlar, sizce bizim düþündüðümüz anlamda dindar olabilir mi? Böyle insanlara dindar dersek, dindar kelimesinin anlamýný tahrif etmiþ oluruz. Bir atasözü vardýr hatýrlatmak isterim. “ MÜMÝNLERÝN ÝMAN YÖNÜNDEN EN FAZÝLETLÝSÝ, AHLAKÇA EN ÝYÝ OLANIDIR.”

Bizler Kur’an dan o kadar uzaklaþtýk ki, kendi ellerimizle bir din yarattýk adeta. Yarattýðýmýz inançlarýmýza uymayanlarý da öteledik, dýþladýk. Allah ýn Kur’an da emrettiði kanunlarýný, yeterli görmedik. Öyle olunca da toplum olarak birbirimizle hep kavgalý olduk. Öyle giyinmeyeceksin, þöyle giyineceksin kavgalarý ile boþa geçirdik yýllarýmýzý. Allah, özellikle bizlerden ne istiyor diye sormayý inanýn unuttuk. Beþerin kanunlarý her þeyin önüne geçti. TAKVA NEDÝR BÝLMEZ OLDUK. Öyle olunca da ilgisiz þeylerle uðraþtýk. NAMUS VE ÝFFETÝMÝZE, ALLAH IN TAKVA ELBÝSESÝNÝ GÝYDÝRMEK YERÝNE, BEÞERÝ KIYAFETLER GÝYDÝRDÝK. Allah ýn bu konudaki bir uyarýsýný hatýrlatmak istiyorum, belki faydasý olur diye.

Araf 26: Ey Âdemoðullarý! Size ayýp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik. TAKVÂ ELBÝSESÝ... ÝÞTE O DAHA HAYIRLIDIR. Bunlar Allah'ýn ayetlerindendir, belki düþünürler. (Bayraktar Bayraklý meali)

Ne dersiniz, hangimiz takva sahibi olma çabasý içindeyiz? Allah ýn kadýn, erkek ve tüm canlýlar için zaten örtü olarak verdiði saçýn, örtülüp örtülmeyeceðini tartýþýyoruz. BÝR KONU DÝN ADINA TARTIÞILIYORSA TOPLUMDA, LÜTFEN UNUTMAYALIM, O ALLAH EMRÝ DEÐÝLDÝR. ÇÜNKÜ ALLAH AYETLERÝNÝ MUHKEM, YANÝ TARTIÞILMASI MÜMKÜN OLMAYACAK ÞEKÝLDE AÇIK VE NÝCE ÖRNEKLERLE AÇIKLANMIÞ, ÝZAH EDÝLMÝÞ OLARAK GÖNDERDÝÐÝNÝ SÖYLÜYOR. Ama bu arada takva, yani Allah ýn açýkça koyduðu kanunlarýna uyup, günahtan sakýnma çabamýz, ne yazýk ki göz ardý edildi. Kadýnda baþýn örtülmesi namus ve iffetli kadýnýn simgesi oldu. Tabi sonucunu da hep birilikte görüyoruz. Baþý türbanlý ve tanýnmýþ dindar diye adlandýrýlan bir bayan basýna, BEÐENDÝÐÝM ERKEKLE ÝMAM NÝKÂHI YAPAR, BÝRLÝKTE OLURUM, diye beyanat veriyorsa, bu kiþiye siz türban takýyor diye, dindar diyebilir misiniz? Dindarlýðýn simgesini türban yaparsak, toplum olarak sonuçlarýna katlanmasýný bilmeliyiz.

Eðer bizler dinimizi Kur’an merkezli yaþamayýp, beþeri bilgilerle dini farklý bir mecraya hapsederek, daraltarak yaþarsak, asla bizim anlamýný günümüzde verdiðimiz dindar olamayýz. Böyle olan kiþiler, toplumlar ancak, DÝNÝDAR kiþi olabilir. Yani inancýný hapsetmiþ, daraltmýþ, Allah ýn yolundan sapmýþ anlamýnda olur.

Allah dinde zorlayýcý, yaþamýmýzý daraltýcý hükümler vermemiþ, yanlýþa sapmamamýz için uyarýlarda bulunmuþtur. Onun içindir ki dilimizde yanlýþ anlama gelebilecek, din ve dar kelimesini yan yana kullanmak ve buna Kur’an i bir anlam vermek, bana doðru gelmiyor. BÝZLER ALLAH IN KANUNLARININ ÖZÜNE ÝNEMEDÝK, BUNU YAPAMADIÐIMIZ ÝÇÝN KENDÝMÝZÝ AVUTUYORUZ.

Elbette yýllarýn kabul ettiði dindar kelimesini, deðiþtirmek amacýnda deðilim. Amacým, bu kelimeye verilen anlamý Kur’an ile sorgulamak ve günümüzde yaþanan Ýslam ýn, bu kelimeye verilen anlamla asla uyuþmadýðýný hatýrlatmaktýr amacým.

Eðer bizler inancýmýzý Kur’an sýnýrlarýnda yaþamazda, rivayet, saný ve atalarýn sözleri, inançlarý ýþýðýnda yaþarsak, Allah ýn dinini, yol ve yöntemini daraltmýþ ve baþka yollara sapmýþ oluruz. Lütfen DÝNÝDAR deðil, DÝNÝBÜTÜN olalým. YALNIZ KUR’AN IN BÜTÜNLÜÐÜNDE BÝRLEÞELÝM, ama hiç kimseyi ötelemeden, inancýna saygýsýzlýk yapmadan. Kim bilir kýyafetine bakarak, karþýmýza aldýðýmýz kiþi, belki Allah katýnda bizden takvaca daha üstündür. Unutmayalým, Allah açýkça hükmünü vermiþ ve BÝZLERÝ KUR’AN DAN HESABA ÇEKECEÐÝNÝ BÝLDÝRMÝÞTÝR. ONUN ÝÇÝN KUR’AN DIÞINA, ASLA ÇIKMAYALIM.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR