nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pr Ekm 26, 2017 10:44 am    Mesaj konusu: Dini Konularda Neden Saygýyla Tartýþamýyoruz. Alntyla Cevap Gnder


Toplum olarak din konusu açýldýðýnda, bir birimize saygýlý olmayý bir türlü öðrenemedik. Tabi bunun nedenleri var, ama bizler bu gerçeðin farkýnda deðiliz. Tartýþmalarýmýzda, ayný þeyleri söylemiyor da, farklý þekilde inançlarýmýzý anlatýyorsak, bazen karþýlýklý küfürleþmeye, hakarete kadar varýyor tartýþmanýn sonu. Konu din deðilse, bu tartýþma yüksek boyutlarda her nedense olmuyor.

Peki, neden böyle bir tavýr içinde oluyoruz, neden tahammülsüzce davranýp, saygýnýn sýnýrlarýný aþýyoruz diye düþündünüz mü? Bu konu yalnýz dini konularda deðil, her konuda geçerlidir ama konu din olunca çok daha farklý oluyor tepkiler. Eðer bir insan herhangi bir konuda, karþýsýndaki kiþiye düþüncelerini zorla, hakaretle kabul ettirmeye çalýþýyorsa, ya cahildir, konu hakkýnda doðru bilgisi yoktur, ya da inatla yanlýþta ýsrar ettiðinden, psikolojisi bozulmuþtur. Psikolojide buna YANSITMA deniyor. BU ASLINDA RUHSAL BÝR RAHATSIZLIKTIR. Tedavisi gerekir, ama kiþi bunun farkýnda deðildir. Bu rahatsýzlýk hakkýnda size kýsaca bilgi vermek istiyorum, çünkü bu psikolojik rahatsýzlýk, ne yazýk ki toplumuzu sarmýþ durumda.

“Özellikle paranoid bozukluklarda görülen, kiþinin kendisinin çevresindekilere yönelik hissettiði öfkeyi “herkes bana karþý, bana düþmanlýk besliyorlar” þeklinde ifade etmesidir. KENDÝSÝYLE YÜZLEÞEMEYEN KÝÞÝLERÝN, BAÞVURDUÐU BÝR KAÇIÞ YÖNTEMÝDÝR. ZAYIFLIÐINI, HATASINI KABULLENMEK ÝSTEMEYEN KÝÞÝLERÝN, KAÇMAK ÝSTEDÝKLERÝ DUYGULARINI KARÞISINDAKÝLERE AÝTMÝÞ, ONLARDAN KAYNAKLANAN BÝR PROBLEMMÝÞ GÝBÝ GÖRÜP, ÝÞÝN KOLAYINA KAÇMAK ÝSTEMELERÝDÝR. Yansýtma kendisini iki þekilde gösterir:

1- Kendi eksikliklerimiz ve beceriksizliðimizden doðan aksaklýklarý, baþkalarýna yüklemek þeklinde
2- Ýstenmeyen, kabul edilecek türden olmayan arzu ve tutumlarýmýzý, baþkalarýna yakýþtýrma eðiliminden kaynaklanýr.

Bu konu psikoloji kitaplarýnda; BÝREYÝN KENDÝSÝNDE BULUNAN KUSURLARI BAÞKALARINDA GÖRME DAVRANIÞINA VERÝLEN ÝSÝM OLARAK GEÇER. BÝREY, YANSITMA YOLUYLA KENDÝNDE VAR OLAN OLUMSUZ ÖZELLÝKLERÝN, DÝÐER ÝNSANLARDA DA OLDUÐUNU GÖSTERMEYE ÇALIÞIR, BÖYLELÝKLE KENDÝSÝNE, HAKLILAÞTIRIM KAZANMAYA ÇALIÞMAKTADIR.”

Gördüðünüz gibi bir kiþi, herhangi bir konuda tartýþýrken, eðer karþýsýndaki kiþiye saygýlý davranmýyor, hakaretler edip kendi düþüncesini zorla kabul ettirmeye çalýþýyorsa, bu kiþi kendi düþüncesinden, ya da inancýndan emin deðil demektir. KENDÝSÝ ÝLE YÜZLEÞEMEYEN ÝNSANLARIN TAVRIDIR, BU DAVRANIÞLAR. Böyle insanlar fikirlerinin, sözlerinin yanlýþ olabilme korkusuyla yaþarlar ama yinede düþüncelerini savunmaktan geri kalmazlar. Sürekli karþýsýndaki kiþilerin düþüncelerine karþý, þiddetli tepki gösterirler, hakaret ederler ve onlarý suçlarlar. Böyle kiþiler düþünmeyi, araþtýrmayý da devre dýþý býrakýrlar.

Gelelim dini konulardaki saygýdan çok uzak, hakaret dolu sözlerle yapýlan tartýþmalara. Eðer bir insan bu tartýþma esnasýnda, kendisi gibi düþünmeyen fikre karþý, saygýsýzca davranýyor ve hakaret ediyorsa, böyle insanlarda mutlaka psikolojik bozukluk var demektir. BÖYLE ÝNSANLAR TEDÝRGÝNDÝR, KENDÝ ÝNANCININ, DÜÞÜNCESÝNÝN YANLIÞ OLABÝLECEÐÝ KORKUSU, O KÝÞÝNÝN ÝÇÝNÝ KEMÝRÝR VE BÖYLE ÝNSANLAR ASABÝ OLURLAR. Böylece karþýsýndaki kiþiye karþý, normalin üstünde tepki verir.

Ne yazýk ki toplum olarak özellikle dini konularda, ruhsal bozukluklar yaþýyoruz. Çünkü bizleri Allah ile aldatýp, inancýmýza öyle batýl þeyler karýþtýrdýlar ki, neyin doðru neyin yanlýþ olduðu konusunda, kafalar inanýlmaz derecede karýþýk. Tabi tüm bunlar yaþamýmýzý da etkiliyor, toplum olarak doðruda buluþamýyor, hatta tartýþamýyoruz. Bunun asýl nedeni, Allah ýn sizleri sorumlu tutuyorum dediði Kur’an da buluþamamamýz, büyük etken olmaktadýr. REFERANSIMIZ, DELÝLÝMÝZ, KANITIMIZ FARKLI OLUNCA, ELBETTE AYNI ÇATI ALTINDA DA BULUÞMAMIZ MÜMKÜN OLMUYOR. Ýþin kötüsü bu bölünmüþlük bizleri ruhsal olarak hasta ediyor, mutsuz bir toplum oluyoruz.

Onun içindir ki, dini konularda çok fazla tartýþmaya ben girmem. Kur’an dan referans verir, bilgilendiririm. Tartýþýrken eðer saygýsýz bir üslup varsa, cevap dahi vermem. Çünkü böyle insanlarla tartýþmanýn, konuþmanýn hiçbir yararý yoktur, sonuç alýnamaz. Birbirimizi suçlamanýn hiçbir anlamý yoktur, çünkü hangimizin en doðru yolda gittiðini Allah, yalnýz ben bilirim diyor. Konuþurken kendimizi temize çýkarýp, en doðru benim düþüncemdir demeden, karþýmýzdaki kiþiyi suçlamadan birbirimizle konuþmalý ve tartýþmalýyýz. Notumuzu verecek ve deðerlendirmeyi yapacak yalnýz Allah týr, lütfen unutmayalým.

Kur’an öðretisi ile düþündüðümüzde, zaten herkes bu dünyada kendi imtihanýný yaþýyor ve hiç kimse bir baþkasýnýn imtihanýna müdahale edemez. Ýmtihanýmýz da Kur’an dan olduðuna göre, hiç kimse de bir diðerinden sorumlu tutulmayacaðýndan, bu saygýsýzca tartýþmamýzýn hiçbir anlamý da yoktur. BU PSÝKOLOJÝK BASKI, BÝZLERDE TAHRÝBATA YOL AÇIYOR. YANLIÞ ÝNANÇLARIMIZ BÝZÝ BASKI ALTINA ALIYOR VE ONLARDAN KURTULAMIYORUZ. ÇÜNKÜ YANLIÞIMIZI GÖRMEKTEN KORKUYORUZ.

Bizlere düþen tek bir þey var, oda inancýmýzdan önce emin olmalýyýz. Hatamýzdan ne kadar önce dönersek bizler için kardýr. Çünkü Allah çok affedici ve baðýþlayýcýdýr. Önemli olan yanlýþta ýsrar etmemektir. Allah bizleri Kur’an dan sorumlu tutacaðýna hükmettiyse, onun sýnýrlarýný aþan hiçbir bilginin takipçisi olmamaya, özen göstermeliyiz. Allah SÝZLERE ÝNDÝRDÝÐÝM KUR’AN YETMÝYOR MU diye uyarýyorsa, bu uyarýnýn gereðini yerine getirmeli ve bizler Kur’an ýn yeteceðine önce gönülden iman etmeliyiz. Ýnanýn yoksa kendimizi öyle bir psikolojinin içinde buluruz ki, hatalarýmýzý, yanlýþlarýmýzý asla fark edemediðimiz gibi, doðru yolda olan kardeþlerimizin uyarýlarýndan da, asla dersler alamayýz. Allah yanlýþta ýsrar edenlerin, gözlerine perde çekerim, kulaklarýný ve gönlünü mühürlerim derken, sanýrým bu gerçeði bizlere hatýrlatýyor.

Dilerim Müslüman toplumlar olarak, inancýndan emin olan, yalnýz Kur’an ýn ipine sarýlan, batýldan, hurafeden uzak, aklýný kullanabilen, böylece karþýsýndaki kardeþine saygýyla hitap eden, yalnýz Kur’an ý tavsiye eden toplumlar oluruz. Unutmayalým lütfen Allah ýn elçisi, örnek peygamberimiz, yalnýz Kur’an a uymuþ ve yalnýz Kur’an ile hükmetme görevi almýþtýr.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR