nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pzr Ksm 19, 2017 1:55 pm    Mesaj konusu: Enbiya Suresi 10, Þura 52, Ankebut 47. Ayetlere Kulak Vereli Alntyla Cevap Gnder

Bu makalemde sizlere hatýrlatmak ve üzerinde düþünmenize vesile olmak istediðim bazý ayetler var. Lütfen bu ayetler üzerinde dikkatle düþünelim. Bizlere öðretilenleri bir kenara koyalým, bakalým Allah bu ayetlerinde bizleri nasýl uyarýyor ve hangi bilgileri veriyor ki, dini kullananlarýn, saptýranlarýn elinde hiçbir dayanaklarý olmasýn.

Enbiya 10: Andolsun, SÝZE ÖYLE BÝR KÝTAP ÝNDÝRDÝK KÝ, SÝZÝN BÜTÜN ÞEREF VE ÞANINIZ ONDADIR. Hâlâ aklýnýzý kullanmayacak mýsýnýz? (Diyanet meali)

Bakýn Allah çok açýk ve net bir bilgi veriyor bizlere ve ne diyor.

“SÝZE ÖYLE BÝR KÝTAP ÝNDÝRDÝK KÝ, SÝZÝN BÜTÜN ÞEREF VE ÞANINIZ ONDADIR.”

Allah bizler için Kur’an ýn yeteceðini, hatta hayatýmýzýn özünün, yaþam rehberinin, þan ve þerefimizin yolunun yalnýz Kur’an dan geçtiðini, asla bunun dýþýna çýkmamamýz gerektiðini söylüyor. Siz bu uyarýyý aldýktan sonra, KUR’AN BENÝM AMELÝ ÝBADETLERÝMÝ GEREKTÝÐÝ GÝBÝ AÇIKLAMAMIÞ, BEN BU BÝLGÝLERÝ KUR’AN DIÞINDAN GELEN SÖZLÜ BÝLGÝLERDEN HADÝSLERDEN ÖÐRENÝYORUM, DEMEMÝZ NORMAL MÝ? Hani þan ve þerefimiz yalnýz Kur’an daydý. Hani yalnýz Kur’an ýn ipine sarýlacaktýk. Hani Kur’an dan sorumluyduk. Hani biz kitapta hiçbir eksik býrakmadýk diyordu Allah. Yoksa bu uyarýlara kulak mý týkadýk, atalarýmýzýn inançlarýný yaþamak adýna?

Tüm bunlar normal diyorsanýz, Allah ýn bu ayetine iman etmiyor, kendinize Kur’an ýn yanýnda kitaplar, rehberler ediniyorsunuz demektir. Allah sizin bütün þan ve þerefiniz için her þey Kur’an da var diyecek, bizler adeta inatla, beþeri FIKIH inancýnýn öðretisini Kur’an da göremediðimizde, bakýn her þey yokmuþ, demek ki Kur’an, iman adýna her þeyi yazmýyormuþ diyeceðiz öylemi? Bunu söylediðimizde ve inandýðýmýzda, sonucuna da katlanacaðýmýzý unutmayalým.

Deðerli din kardeþlerim. Bizlerin asla unutmamasý gereken bir konu var, oda Allah ýn elçisinin ÜMMÝ oluþudur. BU KONU ÝSLAM TOPLUMUNDA ADETA GÝZLENÝYOR. Kur’an ýn ÜMMÝ kelimesine, ÜMMÝ toplumuna verdiði anlamý, eðer bizler doðru anlayabilirsek, bugün peygamberimiz adýna uydurulan tüm iftiralarýn, sözlerin gerçek olmadýðý ortaya çýkacaktýr.

Peygamberimiz ÜMMÝYDÝ yani ne Yahudi’ydi nede Hýristiyan toplumuna tabiydi. Söyledikleri gibi ümmi okuma yazma bilmeyen anlamýnda deðildir. Allah ýn elçisi, Hiçbir ehli kitaba tabi deðildi ama doðrularýn arayýþýndaydý. Onun içindir ki, ALLAH IN RESULÜNÜN DÝNÝ KONULARDA HÝÇBÝR BÝLGÝSÝ YOKTU. Hatýrlayýnýz Allah bu konuya açýklýk getirmek için, ne diyordu elçisine hitaben.

“SEN KÝTAP NEDÝR, ÝMAN NEDÝR BÝLMEZDÝN. FAKAT BÝZ KUR'ÂN'I, KULLARIMIZDAN DÝLEDÝÐÝMÝZÝ DOÐRU YOLA ÝLETTÝÐÝMÝZ BÝR NUR YAPTIK.” (Þura 52)

Bakýn Allah ýn resulü, elçi olmadan önce, hiçbir inanca tabi deðilmiþ. Ayette de açýkça sen kitap nedir, iman nedir bilmezdin diyor. Bu bilgiyi Allah bizlere neden bildiriyor, bunun maksadýný mutlaka anlamalýyýz. Eðer anlamadan üstünü örtersek, bu konuda Allah ýn bizlere anlatmaya çalýþtýðý çok önemli gerçekleri anlayamayýz. Çok daha dikkat çeken ise, ayetin devamýnda söylediklerini hatýrlayalým.

“FAKAT BÝZ KUR'ÂN'I, KULLARIMIZDAN DÝLEDÝÐÝMÝZÝ DOÐRU YOLA ÝLETTÝÐÝMÝZ BÝR NUR YAPTIK.”

Demek ki peygamberimiz, doðru yolu, din adýna her þeyi Kur’an dan öðrenmiþ. Kur’an Allah ýn doðru yoluna ileten, apaçýk bir nurdur diyor ayet. Ama bizler bu gerçekleri görmezden gelip, Allah ýn nurunu tamamlayan, hatta ibadetlerimizin detayý Kur’an da olmadýðý için, onlarý açýklayan, izah eden bir konumuna getiriyoruz, Allah ýn elçisini. Bu nasýl bir tezatlýk, Allah ýn elçisinin tek rehberi Kur’an ise, bizler nasýl Kur’an yetmez deriz. Allah verdiði emri neden açýklamasýn, bunu da mý düþünemiyoruz? Açýklamadýðý bir emirden nasýl hesap sorabileceðine inanýyoruz, bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bu nasýl büyük bir saygýsýzlýk, bunun farkýnda bile deðiliz.

Bu konuda bizlere referans olacak ve hurafelerden bizleri uzaklaþtýracak, çok dikkat çekici bir ayeti sizlere hatýrlatmak istiyorum.

Ankebut 47: Çünkü [ey Muhammed,] sen bu [vahyin gelmesi]nden önce HERHANGÝ BÝR ÝLAHÎ KELÂMI OKUMUÞ YA DA ONU KENDÝ ELLERÝNLE YAZMIÞ DEÐÝLDÝN; öyle olsaydý, [sana vahyetmiþ olduðumuz] hakikati çürütmeye çalýþanlar, insanlarý [onun hakkýnda] KUÞKUYA SEVK EDEBÝLÝRLERDÝ. (Muhammed Esed meali)

Bu ayetin bir ayet öncesinde de Allah, Kur’an ý peygamberimize indirdiðinden bahsediyor ve daha önceki vahiylere inanan ve inkârcýlardan örnek veriyor. Bu ayette de aslýnda bizler için çok önemli bir bilgi veriyor, ÜMMÝ konusuna açýklýk getirmek adýna.

Peygamberimizin konumu ile ilgili, daha önce Þura 52. ayette verdiði bilgiyi derinleþtirmek, onaylamak adýna, bakýn ne diyor Yaradan. Sen, sana indirdiðimiz Kur’an dan önce, dini konularda hiçbir kitap okumamýþ ve bu kitaplarla ilgili dini konularda hiçbir bilgide yazmamýþtýn. Seni özellikle ÜMMÝ toplumdan seçtik. Bunun nedeni, gerçeklere karþý çýkýp, Kur’an a iman etmek istemeyenler, bu durumunu kötüye kullanýr, bu kitabý kendisi yazmýþ, daha öncede zaten buna benzer kitaplar yazýyordu demesinler diye, özellikle seni ÜMMÝ toplumun içinden seçtik diyor. Ayetin son cümlesi zaten bunu açýklýyor.

Bunca açýk ayetlerden sonra, Allah ýn elçisinin ÜMMÝ oluþu gerçeði üzerinde, dikkatle düþünelim ve diyelim ki; Madem Allah ýn elçisi ÜMMÝYDÝ, yani Kur’an ýn dýþýndan hiçbir dini bilgisi yoktu, bu durumda peygamberimiz din adýna Kur’an ayetlerinden baþka hükümler koymuþ olmasý mümkün deðildir. Bunun mümkün olamayacaðýný ayetten anlýyoruz.

Allah o günkü topluma fýrsat vermemek adýna, elçisini ÜMMÝ toplum arasýndan seçiyor ve sebebini de söylüyor. “KUR’AN I RESULÜM YAZMIÞ DÝYEMESÝNLER, ELLERÝNDE BÖYLE BÝR BAHANELERÝ OLMASIN.” Bizlerde bu ayetten, kýssadan hisse alýp þunu rahatlýkla söyleyebiliriz;

ALLAH ÖZELLÝKLE ÜMMÝ BÝR ELÇÝ GÖNDERMÝÞ KÝ, DAHA ÖNCE ATALARININ ÝNANCININ ETKÝSÝNDE KALMADAN, ASLA DÝNE ÝLAVELER YAPMADAN, ÜMMETÝNE YALNIZ KUR’AN ÝLE HÜKMETSÝN, YALNIZ KUR’AN I ANLATSIN.

Ben aldýðým kýssadan hissemi, sizlerle paylaþmak istedim. En doðrusunu Allah bilir. Bizlere düþen imtihanýmýzý yalnýz Kur’an dan yaþamak olmalýdýr.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR